Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 51 návštěvníků)

Švedské kuličky IKEA

0.0
Švedské kuličky IKEA

Potřebné ingredience

Kuličky: 400g mletého masa (hovězího/vepřového), 1 lžíce solamylu, 4 lžíce strouhanky ,1 lžíce hl. mouky, 1,5dl mléka nebo vody, sůl, 1 vejce , mletý pepř, 1 malá cibule, olej na smažení. Omáčka: 1 bujonová kostka, 1 lžíčka moučného másla (máslo smicháné s hl. moukou) 1 dl mléka nebo vody, 2-3 lžíce smetany.

Postup přípravy

Smichejte strouhanku, škrob a mléko nebo vodu. Nechte odstát alespon 10 minut. Přidejte maso, pepř, sůl, a promíchejte. Přidejte vajíčko a nadrobno nakrájenou cibuli. Rukama vytvarujte směs do kuliček. Kuličky smažte na oleji do zlatova , občas potřásejte pánví , aby se kuličky dobře osmažily ze všech stran. Ve výpeku který zbyl v pánvi rozmíchejte moučné máslo, zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujon, povařte 3-5 minut a nakonec zjemněte smetanou.Kuličky na talíři pak poléváme omáčkou. Podávejte s vařenými brambory a naloženými brusinkami.

Smíchané masíčko...

kuličky jsem jeste pro případ obalila v mouce..... já smažila ve voku:o)))

hotovéé........

omáčka...

ještě jsem ji pro případ mixovala(manža nesnáší hrudky):o)))

a zjemnila smetanou 33%..........musela jsem ji udelat víc nasí se po ní vždy užerou......

nam nam ..............u nás děti brusinky nejí tak nepřidávám a jde to i bez nich(manžel si občas dá misto nich i marmeládu:o))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Aaalenkaaa 11. 3. 2012, 15:55
dnes jsem je zkusila a byla jsem zklamaná...manželovi to moc nešmakovalo, a to kuličky z ikey miluje :-( Dělala jsem podle receptu, ale dost mě překvapila na začátku ta voda nebo mléko - udělala jsem tak, jak píšete...výsledek - masová směs kašovitá, ze které neuděláte kuličku ani zázrakem. Podle mě tam ta voda nebo mléko vůbec nepatří :^) takže jsem musela sypat a sypat strouhanku, aby trošku kuličky držely tvar, což asi taky ovlivnilo výsledek
šandíci 21. 3. 2011, 12:15
meli jsme dnes k obedu, moc dobre (Y) manzel ma rad kari, tak jsem pulku masa udelala jeste s kari korenim a taky vyborne :-) (F)
kulicka1 18. 2. 2010, 13:58
Ivy super,do té omáčky jsem dala 2 stroužky česneku,no mňamka,moc děkuju za receptík (D)
bera81 26. 4. 2008, 20:59
Dnes jsme dělali Váš receptík a byl vynikající (Y) lepší než v Ikei :-) jen místo smetany jsme dali jogurt a byly vylízané talíře, díky moc za nápad (pl)
Lenka 1551 10. 4. 2008, 19:09
Dobrý den, nevím, jestli jste již tento recept dělala, ale ze své zkušenosti musím říct, že přestože jindy dávám sůl od oka,dnes poprvé jsem dala na recept a použila jsem přesně 1,5 lžičky (soli )a výsledkem bylo v podstatě nechutně přesolené maso, které by za jiných okolností bylo jistě moc dobré...Ve finále to dopadlo tak, že jsem musela kuličky rozdělit na menší kousky, které jsem se snažila vyvařit v omáčce, která byla z 3/4l vody a 250 ml smetany, kterou jsem vůbec nedochucovala a podávala jsem s neosolenými těstovinami...Tím jsem docílila toho, že mi manžel po snědení vrchovatého talíře, který vylízal, řekl,že to bylo výborné. :-) Proto doporučuji solí rozhodně spíše šetřit a případně víc ochutit omáčku, která byla jinak také moc dobrá ...Myslím, že hodně záleží i na mase, protože některá jsou již od výroby se solí. (hello) Lenka
Hubass 11. 4. 2008, 0:05
@Lenka 1551 Dobrý večer Leni, dělala (Y) ale sůl nikdy nedávám podle receptu, už jenom proto že mám male děcko ale vždy jsem tak podle oka poznala kolik a řekla jsem si že si to nekdo nák tak osolí pak sám!! je fakt že u mletého to člověk neochutná teda aspon já ne, ale díky za upozornění upravím to, děkuji a omlouvám se (L) (hello)
Lenka 1551 12. 4. 2008, 18:58
@Hubass Neoumlouvejte se, vždyť jsem psala, že manžel vylízal talíř ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie