Zobrazit přihlášovací formulář

Bavlněné oblečení? Ukážeme vám, proč dávat přednost organické bavlně

  • Publikováno:
Bavlněné oblečení? Ukážeme vám, proč dávat přednost organické bavlně

Bio produkty jsou v posledních letech stále oblíbenější. Někdo si je pořizuje spíše z etických důvodů, jiný nedá dopustit na jejich chuť a kvalitu. Věděli jste, že i bavlna se dá pěstovat průmyslově anebo ekologicky? A věděli jste, že fakt, že vás některá trička z bavlny nepříjemně škrábou, není přimícháním polyesteru (a tudíž podvodem na zákazníka), nýbrž jen a pouze výsledkem nevhodného pěstování téhle rostliny? Pojďme se na bavlnu podívat detailněji!

První průmyslové zpracování bavlny ve střední Evropě? V Českých Verneřicích!

Historie bavlny a jejího využívání pro oděvní i další textilní odvětví je velmi dlouhá. Sahá tisíce let hluboko do starověkého Egypta, Pákistánu i Mexika, resp. indiánských říší na území současného Mexika. První bavlníkové kuličky byly do Evropy dovezeny z Indie, v 6. století našeho letopočtu.

Úplně první průmyslová přádelna bavlny, co se střední Evropy týká, vznikla v roce 1797. A bylo to v českých zemích – ve Verneřicích na Děčínsku. Od té doby jsme urazili ohromný kus cesty nejen ve zpracování bavlny, ale bohužel i v jejím pěstování. Proč bohužel? Protože pro peníze se toto odvětví vydalo nesprávným směrem.

Bavlna je proto stále méně kvalitní a materiály z ní vyrobené jsou stále méně příjemné pro nošení na holém těle, stále méně toho vydrží a jsou i stále toxičtější. Naštěstí se však našli lidé, kteří se rozhodli tento trend změnit – a založili a rozšiřují oblasti, kde se bavlna pěstuje původním způsobem, ekologicky, organicky. Základním předpokladem k úspěchu je tu samozřejmě snížení tlaku na minimalizaci výkupních cen bavlny.

Proč je bio bavlna jemnější na dotek a lépe saje?

Mít na sobě tričko z bio bavlny /z organické bavlny nebo tričko z běžně produkované bavlny, to je dnes ohromný rozdíl. Nejen v ceně trička, ale zejména v pocitu z jeho nošení. Bio bavlna je jemnější, více dokáže nasávat vlhkost, aniž by byla vlhká na omak (bavlna, která je „v kondici“ dokáže ze vzduchu přijmout až 25 % vlhkosti, aniž byste pocítili, že je navlhlá).

(https://unsplash.com/photos/JskqEILt-ds):

Dostaňme se ale k důvodům, proč tomu tak je. Bio bavlna roste přirozeně, bez pesticidů, umělých hnojiv a hlavně: stříká se v bio zemědělství povolenými postřiky proti škůdcům (ano, i s hmyzem se dá bojovat ekologicky). Výsledkem růstu v kvalitní zemině a nepoužívání toxických chemikálií je vlákno s větším množstvím chmýří. Vlákno též není porušeno žádnými agresivními chemickými přípravky, ani nevhodným zpracováním.

Tkaniny z biobavlny totiž procházejí jen tím nižším stupněm zpracování. A tak jsou nejen příjemnější na dotyk a dokáží lépe plnit funkce, pro které jsou bavlněné oděvy, ale i třeba i domácí textil, určeny. Jsou také odolnější a trvanlivější, pružnější, prodyšnější, zkrátka celkově lepší pro dotyk s lidskou kůží, ale i pro další využití.

Bez zápachu i bez alergických reakcí

Organická bavlna nemá žádný nepříjemný zápach, protože při jejím zpracování se nepoužívá formaldehyd a ani další chemikálie dnes bohužel tolik běžné v tzv. „fast fashion“. Díky absenci chemikálií nedráždí bavlna ani tu nejjemnější pokožku a nezpůsobuje alergické reakce. Bio bavlna v bezešvé úpravě je vhodná i pro lidi s nemocí motýlích křídel. Bio bavlna dokonce umí předcházet nepříjemným letním opruzeninám.

Ani za organickou bavlnu nemusíte dávat majlant

Jak jsme zmínili, předpokladem pro pěstování bavlny biologickou cestou je snížení tlaku na farmáře, aby prodávali své výpěstky „za pár šupů“. Do výsledné ceny organické bavlny, která je dražší než ta průmyslově vypěstovaná, se promítají i další faktory bio požadavků. To ale neznamená, že by si bio bavlnu a výrobky z ní mohli dovolit jen majetnější lidé.

Dnes se dokonce už i velké oděvní řetězce zapojují do podpory ekologického nakládání s bavlnou. A tak kolekce bio bavlněných oděvů i domácího textilu potkáte jak v jejich stálé nabídce, tak i v akčních letácích. Pokud budete sledovat online leták Pepco, leták Kik, slevové akce Bon Prix nebo třeba leták Takko, jistě brzy narazíte na příjemnou cenovou nabídku!

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie