Zobrazit přihlášovací formulář

Cuketová směs do sklenic: Nejlepší recepty na oblíbenou úpravu pod maso, na špagety i na topinky

  • Publikováno:
Cuketová směs do sklenic: Nejlepší recepty na oblíbenou úpravu pod maso, na špagety i na topinky

Pokrmy z cukety už vám doslova"lezou krkem" a vy přemýšlíte, jak to udělat, abyste si tuhle jinak báječnou zeleninu mohli vychutnat i v zimě a na jaře, až bude stát okolo sto korun za kilo? Zavařte jí! Cuketovou směs si pak můžete kdykoliv vychutnat pod masem, na špagetách, jako přílohu k masu nebo třeba na pečivu či topince.

Cuketová pomazánka na topinky - ďábelská

Suroviny

  • 2 kg cukety (oloupané, vydlabané a nahrubo nastrouhané)
  • 500 g cibule
  • 100 g sádla
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pálivé papriky (milovníci pikantního mohou nahradit mletými chilli papričkami)
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 1 lžička kari koření

Postup

1. Najemno nakrájenou cibule na sádle osmažte dosklovata.

2. Přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu a všechny ostatní ingredience.

3. Vařte mírným varem 30 minut.

4. Hotovou směs vařicí rovnou z hrnce plňte do čistých skleniček, ty uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnut.

 

Za recept děkujeme uživatelce Chula.

Cuketová směs na cokoliv

Suroviny

3 kg cukety

25 dkg tuku (olej, máslo)

1 kg cibule

1/2 lahvičky sojové omáčky

20 dkg vegety

40-100 dkg rajského protlaku (podle chuti)

2 lžičky chilli

3 palice česneku

špetka zázvoru

Postup

1. Nakrájenou cibuli osmahněte dosklovata.

2. Přidejte protlak, cuketu nastrouhanou nahrubo a duste 30 minut (do měkka).

3. Pak přidejte ostatní suroviny, chvilku povařte a nakonec přidejte česnek.

4. Horkou směs naplňte do skleniček a sterilujte.

Směs je výborná na topinky, k bramboráčkům, na špagety (s mletým masem třeba), apod..

 

Za recept děkujeme uživatelce Jonesca.

 

Cuketový kaviár 

Suroviny

  • 3 kg cuket
  • 1 kg mrkve
  • 1/2 l rostlinného oleje
  • 2 lžíce soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 kg cibule 
  • 1/2 l rajčatového pyré (drcená rajčata)

Postup

1. Oloupejte veškerou zeleninu a pokrájejte ji na menší kousky, co se vejdou do mixéru.

2. Zeleninu umixujte spolu se solí a poté směs přendejte do hrnce.

3. Přidejte 2 lžíce rostlinného oleje a za občasného promíchání přiveďte k varu.

4. Pak ihned snižte plamen na minimum a nechte směs v rendlíku probublávat pod pokličkou jednu hodinu.

5. Pak přidejte rajčatové pyré a ještě 20 minut na mírném ohni vařte.

6. Pak už jen přendejte do předem vysterilizovaných sklenic a otočte dnem vzhůru do vychladnutí.

Cuketová směs s kari

Suroviny 

  • 2 kg cuket
  • 12-20 rajčat
  • 3-4 papriky
  • 4 lžíce másla
  • kari
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • vegeta
  • kečup nebo protlak
  • cukr podle chuti

Postup

1. Cuketu nakrájíme na kousky a orestujeme na másle, osolíme, opepříme.

2. Přidáme česnek a koření.

3. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut.

4. Pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata a ještě chvíli dusíme.

5. Nakonec přidáme kečup nebo protlak a ochutíme cukrem. ¨

6. Horké plníme do skleniček a sterilujeme při 80 °C asi 15-20 minut.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie