Domácí rajčatové pesto: Recept na vynikající ochucovací pastu, která vám vydrží až do další sezóny
- Publikováno:
Hodí se na těstoviny, jako pomazánka na pečivo, do salátů, ale i pod maso, do masových závitků, zapékaných pokrmů, slaných koláčů nebo třeba ke grilovanému masu, hermelínu či rybě. Rajčatové pesto má zkrátka opravdu široké využití. A navíc pesto z vyzrálých voňavých rajčat opravdu skvěle chutná. Napadlo vás ale, že si tuto italskou specialitu snadno připravíte za pár korun doma? Takže pokud máte rajčata, pusťte se do toho. A jestli je nemáte, sežeňte si je. Nebudete litovat!
Rajčatové pesto z čerstvých rajčat
Ingredience
- 1 kg sladkých vyzrálých rajčat
- 50 g piniových oříšků
- 80-100 g mandlí
- 10 lžic strouhaného parmazánu
- 8-10 stroužků česneku
- 20-30 lístků čerstvé bazalky
- 250-300 ml olivového oleje
- 2 lžíce octa
- sůl
- pepř mletý
Postup
1. Mandle s piniovými oříšky krátce nasucho orestujeme na pánvi do zlatova a necháme vystydnout.
2. Mezitím si omyjeme rajčata, slupku nařízneme do kříže, dáme je do mísy a zalijeme vařící vodou. Po chvíli je prudce zchladíme ledovou vodou a snadno oloupeme.
3. Masitá rajčata rozkrojíme na půlky, z těch vodovějších před tím lžící vydlabeme dužinu se semínky.
4. Do mixéru dáme orestované mandle s piniovými oříšky a rozmixujeme je.
5. Přidáme česnek, bazalku, rajčata, parmazán a vše rozmixujeme na hrubší pastu.
6. Nakonec přilijeme olej a ocet, dochutíme solí a pepřem a ještě krátce mixujeme.
7. Hmotu přendáme do hrnce, přivedeme k varu a za stálého míchání odpaříme do požadované hustoty.
8. Horké pesto plníme do čistých vyvařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé