Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí rajčatové pesto: Recept na vynikající ochucovací pastu, která vám vydrží až do další sezóny

  • Publikováno:
Domácí rajčatové pesto: Recept na vynikající ochucovací pastu, která vám vydrží až do další sezóny

Hodí se na těstoviny, jako pomazánka na pečivo, do salátů, ale i pod maso, do masových závitků, zapékaných pokrmů, slaných koláčů nebo třeba ke grilovanému masu, hermelínu či rybě. Rajčatové pesto má zkrátka opravdu široké využití. A navíc pesto z vyzrálých voňavých rajčat opravdu skvěle chutná. Napadlo vás ale, že si tuto italskou specialitu snadno připravíte za pár korun doma? Takže pokud máte rajčata, pusťte se do toho. A jestli je nemáte, sežeňte si je. Nebudete litovat!

Rajčatové pesto z čerstvých rajčat

Ingredience

  • 1 kg sladkých vyzrálých rajčat
  • 50 g piniových oříšků
  • 80-100 g mandlí
  • 10 lžic strouhaného parmazánu
  • 8-10 stroužků česneku
  • 20-30 lístků čerstvé bazalky
  • 250-300 ml olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • sůl
  • pepř mletý

Postup

1. Mandle s piniovými oříšky krátce nasucho orestujeme na pánvi do zlatova a necháme vystydnout.

2. Mezitím si omyjeme rajčata, slupku nařízneme do kříže, dáme je do mísy a zalijeme vařící vodou. Po chvíli je prudce zchladíme ledovou vodou a snadno oloupeme.

3. Masitá rajčata rozkrojíme na půlky, z těch vodovějších před tím lžící vydlabeme dužinu se semínky. 

4. Do mixéru dáme orestované mandle s piniovými oříšky a rozmixujeme je. 

5. Přidáme česnek, bazalku, rajčata, parmazán a vše rozmixujeme na hrubší pastu. 

6. Nakonec přilijeme olej a ocet, dochutíme solí a pepřem a ještě krátce mixujeme.

7. Hmotu přendáme do hrnce, přivedeme k varu a za stálého míchání odpaříme do požadované hustoty.

8. Horké pesto plníme do čistých vyvařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

vranca 7. 9. 2022, 13:03
Super i bez pinie (Y)

Kategorie