5x recept na nejlepší domácí kečup. Zkuste ten pečený v troubě, bez přidaného cukru nebo pikantní
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Milují ho nejen dospělí, ale především děti. Takže jestli vám doma přebývají rajčata, určitě neváhejte a pusťte se do jeho přípravy. Nejen, že vás domácí kečup oproti kupovanému vyjde na pár korun, neobsahuje žádné umělé konzervanty, zahušťovadla a látky, které mohou škodit našemu zdraví, ale navíc si ho můžete uzpůsobit přesně své chuti.
Domácí kečup pečený v troubě
Ingredience (na cca 8 skleniček od přesnídávky)
- 2 kg rajča
- 2 papriky ( bílá nebo zelená )
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 polévkové lžíce soli
- 25 dkg cukru (kdo má rád méně sladké, dá méně cukru)
- 1 pol. lžíce mleté papriky
- 1 dcl octu
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- 2 bobkové listy
- kdo má rád může i kousek celé skořice
Postup
1. Rajčata, papriky, cibuly a česnek nakrájíme a dáme do většího pekáče.
2. Přidáme všechny další ingrediece, promícháme a dáme péct do trouby, na 220 stupňů 1 hodinu. Občas promíchneme. Pečeme nepřikryté - při přikrytém by bylo moc šťávy muselo by se to ještě redukovat v hrnci.
3. Po hodince vyndáme z trouby, vyndáme všechno koření a rozmixujeme.
4. Ketčup propasírujemet, naplníme do skleniček.
5. Sterilujeme asi 20-25 minut na 80-85 °C.
Za recept děkujeme čtenářce Machalajda, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Vynikající domácí kečup slazený datlovou pastou
Ingredience
- 3 kg rajčat
- 1 větší řepa (cca 200g)
- 3 červené cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 200 g datlové pasty
- 5 hřebíčků
- 7 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 1/4-1/2 lžičky skořice
- 1,5 lžičky mleté sladké červené papriky
- 4-5 lžiček soli
- 6 lžíc octa
Postup
1. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme do většího hrnce. Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme k rajčatům. Nakonec přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek.
2. Nakonec přidáme datlovou pastu, celé koření a skořici, přivedeme k varu a vaříme cca 45 minut.
3. Pak obsah hrnce dochutíme solí, sladkou mletou červenou paprikou a octem.
4. Vaříme ještě asi 15-20 minut, pak odstavíme, vyndáme koření a důkladně rozmixujte dohladka.
5. Kečup nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
6. Dobře zavřené sklenice naskládáme do velkého hrnce, zalijte do tří čtvrtin jejich výšky vodou a necháme 15 minut přejít varem.
7. Potom je opatrně vyjmeme, položíme dnem vzhůru a necháme pomalu vychladnout.
Skvělý domácí kečup s umělým sladidlem
Ingredience
- 3 kg rajčat
- 4 větší cibule
- 4 větší jablka
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce soli
- 15 dkg cukru
- 10 tablet cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 dcl octu
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 5-6 hřebíčků,
- 1,5 lžíce nového koření
Postup
1. Rajčata rozkrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
2. Vše dáme do velkého hrnce a přidáme ostatní suroviny.
3. Vaříme přibližně hodinu a půl pod pokličkou a následně pokličku sundáme a vaříme ještě asi půl hodiny, občas promíchneme, aby se kečup odspoda nepřichytl.
4. Ponorným mixérem směs rozmixujeme a přes měkký cedník propasírujeme.
5. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.
Za recept děkujeme čtenářce Lukrato, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Indický kečup
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 4 cibule
- 12 stroužků česneku
- 2 lžičky kari
- 2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 10 dkg rozinek
- 1 dcl octa
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky soli
Postup
1. Omytá rajčata nakrájíme na kostky, přidáme dvě cibule nakrájené nadrobno a vaříme doměkka.
2. Rozvařenou hmotu rozmixujeme a propasírujeme zpátky do hrnce.
3. Přidáme zbylou nadrobni pokrájenou cibuli, česnek, kari, mletou pálivou papriku a zázvor a vaříme 30-50 minut.
4. Pak přidáme rozinky, ocet, sůl a cukr a vaříme do zhoustnutí
5. Nakonec nandáme do skleniček, zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut při 80°C
Za recept děkujeme čtenářce chrobi, jejíž další recepty najdete ZDE >>
Domácí pikantní kečup
Ingredience
- 3 kg rajčat
- 600 g oloupaných a pokrájených jablek
- 600 g červené řepy
- 18 stroužků česneku
- 12 lžiček soli
- 500 g cukru
- 5-10 feferonek (podle chuti a pálivosti papriček)
- 3 lžičky sladké papriky
- pepř mletý
- 18 kuliček pepře
- 9 bobkových listů
- 12 hřebíčků
Postup
1. Řepu, cibuli, česnek, feferonky, jablka a rajčata očistíme, nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do hrnce.
2. Do gázy zabalíme celý pepř, bobkový list a hřebíček.
3. Směs v hrnci ochutíme solí, pepřem, paprikou, cukrem a octem.
4. Přidáme balíček s kořením a dáme vařit.
5. Rozvařenou směs propasírujeme do širšího hrnce a vaříme za občasného míchání do požadované hustoty.
6. Když je kečup dostatečně hustý, přelijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.
Za recept děkujeme čtenářce fornia
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé