Zobrazit přihlášovací formulář

5x recept na nejlepší domácí kečup. Zkuste ten pečený v troubě, bez přidaného cukru nebo pikantní

  • Publikováno:
5x recept na nejlepší domácí kečup. Zkuste ten pečený v troubě, bez přidaného cukru nebo pikantní

Milují ho nejen dospělí, ale především děti. Takže jestli vám doma přebývají rajčata, určitě neváhejte a pusťte se do jeho přípravy. Nejen, že vás domácí kečup oproti kupovanému vyjde na pár korun, neobsahuje žádné umělé konzervanty, zahušťovadla a látky, které mohou škodit našemu zdraví, ale navíc si ho můžete uzpůsobit přesně své chuti. 

Domácí kečup pečený v troubě

Ingredience (na cca 8 skleniček od přesnídávky)

  • 2 kg rajča
  • 2 papriky ( bílá nebo zelená )
  • 4 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 25 dkg cukru (kdo má rád méně sladké, dá méně cukru)
  • 1 pol. lžíce mleté papriky
  • 1 dcl octu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 2 bobkové listy
  • kdo má rád může i kousek celé skořice

Postup

1. Rajčata, papriky, cibuly a česnek nakrájíme a dáme do většího pekáče.

2. Přidáme všechny další ingrediece, promícháme a dáme péct do trouby, na 220 stupňů 1 hodinu. Občas promíchneme. Pečeme nepřikryté - při přikrytém by bylo moc šťávy muselo by se to ještě redukovat v hrnci.

3. Po hodince vyndáme z trouby, vyndáme všechno koření a rozmixujeme.

4. Ketčup propasírujemet, naplníme do skleniček.

5. Sterilujeme asi 20-25 minut na 80-85 °C. 

 

Za recept děkujeme čtenářce Machalajda, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Vynikající domácí kečup slazený datlovou pastou

Ingredience

  • 3 kg rajčat
  • 1 větší řepa (cca 200g)
  • 3 červené cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 200 g datlové pasty
  • 5 hřebíčků
  • 7 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 1/4-1/2  lžičky skořice
  • 1,5 lžičky mleté ​​sladké červené papriky
  • 4-5 lžiček soli
  • 6 lžíc octa

Postup

1. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme do většího hrnce. Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme k rajčatům. Nakonec přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek.

2. Nakonec přidáme datlovou pastu, celé koření a skořici, přivedeme k varu a vaříme cca 45 minut.

3. Pak obsah hrnce dochutíme solí, sladkou mletou červenou paprikou a octem.

4. Vaříme ještě asi 15-20 minut, pak odstavíme, vyndáme koření a důkladně rozmixujte dohladka.

5. Kečup nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic.

6. Dobře zavřené sklenice naskládáme do velkého hrnce, zalijte do tří čtvrtin jejich výšky vodou a necháme 15 minut přejít varem.

7. Potom je opatrně vyjmeme, položíme dnem vzhůru a necháme pomalu vychladnout.

Skvělý domácí kečup s umělým sladidlem

Ingredience

  • 3 kg rajčat
  • 4 větší cibule
  • 4 větší jablka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce soli
  • 15 dkg cukru
  • 10 tablet cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 dcl octu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 5-6 hřebíčků,
  • 1,5 lžíce nového koření

Postup

1. Rajčata rozkrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

2. Vše dáme do velkého hrnce a přidáme ostatní suroviny.

3. Vaříme přibližně hodinu a půl pod pokličkou a následně pokličku sundáme a vaříme ještě asi půl hodiny, občas promíchneme, aby se kečup odspoda nepřichytl.

4. Ponorným mixérem směs rozmixujeme a přes měkký cedník propasírujeme.

5. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

 

Za recept děkujeme čtenářce Lukrato, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Indický kečup

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 4 cibule
  • 12 stroužků česneku
  • 2 lžičky kari
  • 2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 10 dkg rozinek
  • 1 dcl octa
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky soli

Postup

1. Omytá rajčata nakrájíme na kostky, přidáme dvě cibule nakrájené nadrobno a vaříme doměkka.

2. Rozvařenou hmotu rozmixujeme a propasírujeme zpátky do hrnce.

3. Přidáme zbylou nadrobni pokrájenou cibuli, česnek, kari, mletou pálivou papriku a zázvor a vaříme 30-50 minut.

4. Pak přidáme rozinky, ocet, sůl a cukr a vaříme do zhoustnutí

5. Nakonec nandáme do skleniček, zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut při 80°C

 

Za recept děkujeme čtenářce chrobi, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Domácí pikantní kečup

Ingredience

  • 3 kg rajčat
  • 600 g oloupaných a pokrájených jablek
  • 600 g červené řepy
  • 18 stroužků česneku
  • 12 lžiček soli
  • 500 g cukru
  • 5-10 feferonek (podle chuti a pálivosti papriček)
  • 3 lžičky sladké papriky
  • pepř mletý
  • 18 kuliček pepře
  • 9 bobkových listů
  • 12 hřebíčků

Postup

1. Řepu, cibuli, česnek, feferonky, jablka a rajčata očistíme, nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do hrnce.

2. Do gázy zabalíme celý pepř, bobkový list a hřebíček.

3. Směs v hrnci ochutíme solí, pepřem, paprikou, cukrem a octem.

4. Přidáme balíček s kořením a dáme vařit.

5. Rozvařenou směs propasírujeme do širšího hrnce a vaříme za občasného míchání do požadované hustoty.

6. Když je kečup dostatečně hustý, přelijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

 

Za recept děkujeme čtenářce fornia

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie