Zobrazit přihlášovací formulář

Podzimní Chorvatsko? Bez davů turistů, ale zato s ještě krásnější přírodou

  • Publikováno:
Podzimní Chorvatsko? Bez davů turistů, ale zato s ještě krásnější přírodou

Do Chorvatska na dovolenou? Tam se přece jezdí především v létě, tak proč se o destinaci, kterou většina českého národa považuje za „svou“, zajímat i na podzim? Třeba proto, že se pobřeží Jadranu významně uklidnilo, ale přesto má co nabídnout. Pobyt si nyní můžete užít jinak než obvykle – a navíc podstatně levněji, což ve finančně vypjaté době přijde vhod více než kdy jindy.

Jaká je teplota moře v Chorvatsku v září a říjnu?

Dovolená Chorvatsko se v období mimo hlavní sezónu nese v duchu jiných zážitků, ale přesto vás může zajímat, jestli se vůbec vyplatí uvažovat o koupání v moři. Září a začátek října jsou logicky výrazně chladnější než během léta, kdy se teplota vody v průběhu horkých dní běžně dostává až na 28 °C. Jenomže najednou jako když utne.

V průběhu září a října se průměrná teplota Jaderského moře pohybuje kolem 20 °C, ale s trochou štěstí dorazíte v době, kdy u pobřeží zavládne velmi vlídné počasí – a pokud se teplota vzduchu vyšplhá dostatečně vysoko, třeba se ještě nakonec rádi osvěžíte. A děti, na rozdíl od zhýčkaných rodičů, obvykle v koupání ve studenější vodě nevidí sebemenší problém. Výhodou je, že na poloprázdné pláži budete mít mnohem lepší přehled o tom, co zrovna ratolesti vyvádí. Uhlídat malé neposedy, když se to všude kolem hemží turisty, není žádný med.

A kde je koupání na sklonku sezóny nejlepší? Pro rodiny s dětmi jsou přirozeně ideální oblázkové pláže s pozvolným vstupem do vody. Pokud váháte nad lokalitou, zaměřte se na osvědčená místa v rámci střední a jižní Dalmácie. Dobrou volbou může být Makarska, Omiš, ale také Baška Voda, Tučepi, Podgora či Drvenik. Oproti severně položené Istrii zde panují vyšší teploty, takže máte větší šanci na příjemnou podzimní koupačku.

Neskutečně barevná Plitvická jezera

Jakmile vás přestane bavit plážování, pusťte se do objevování dalších přírodních krás. A kam jinam zavítat než do nejnavštěvovanějšího parku Chorvatska? Proslulá Plitvická jezera patří mezi nejčastější turistické cíle, ale právě z toho důvodu se tomuto kouzelnému místu spousta lidí vyhýbá. Ovšem podzimní výlet, to je něco úplně jiného – žádné davy turistů, a jako přídavek pestrá paleta barev, díky kterým to ikonickému národnímu parku sluší snad ještě více než v létě.

A opět můžeme zmínit jeden benefit – v době mimo hlavní turistickou sezónu lze lístky pohodlně a bez čekání zakoupit i u pokladny, což je v létě zdlouhavé.

A teď praktický tip: Pokud se Plitvická jezera rozhodnete navštívit i s miminkem, vezměte si s sebou nosítko. Po dřevěných chodníčcích byste se s kočárkem natrápili a exkurzi si příliš neužili.

Národní park se dělí na několik okruhů, které se liší délkou i náročností. Který nakonec absolvujete, je na vás – objektivně posuďte své schopnosti a vydejte se po trase, jež vás příliš nevyčerpá. Procházka kolem vodopádů patří k nezapomenutelným zážitkům, tak si ji zbytečně nekažte tím, že přeceníte své síly a vyčerpáte veškerou energii někde uprostřed cesty.

Hlavním lákadlem jsou nízké ceny

Správně načasovaná dovolená vyjde třeba i na polovinu běžné ceny. Výrazně slevy jsou bezesporu velkou výhodou a pro mnoho rodin hlavním důvodem, proč cestu do Chorvatska odložit až na konec turistické sezóny. Při hledání ubytování se však soustřeďte i na další aspekty a detaily – například na to, jestli jsou v ubytovacím zařízení dětské postele.

Ať už vás k opožděné dovolence motivuje vidina finanční úspory, nebo touha zažít stará známá místa bez davů turistů, na podzimní chorvatské radovánky budete dlouho a rádi vzpomínat nejen vy, ale i vaše děti.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie