Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí kondenzované mléko. Levné a rychlé Salko jen ze 2 ingrediencí

  • Publikováno:
Recept na domácí kondenzované mléko. Levné a rychlé Salko jen ze 2 ingrediencí

Hodí se při přípravě vaječňáku a dalších chutných likérů, na krémy, cukroví a různé další sladkosti, vynikající je ale i jen tak samotné na mlsání. Zahuštěné slazené mléko je zkrátka už po generace oblíbená surovina. Věděli jste ale, že za malou plechovku nemusíte dávat 70 korun, snadno si ho totiž připravíte doma. Určitě to vyzkoušejte!

Vzpomínáte, jak jsme jako děti mlsaly z tuby Jesenku? A na všechny ty úžasné dobroty, které naše babičky a maminky dokázaly vykouzlit z pár plechovek Salka? Stálo pár korun a bylo základem mnoha krémů, ať už do vánočního cukroví nebo různých moučníků, zákusků a dortů. Využívalo se ale i při přípravě různých drobných sladkostí. Za zmínku určitě stojí třeba takové Salko řezy s kokosem, Salko řezy s mandlovým krokantem, snadné a rychlé Salko řezy s tvarohovým krémem, milovníkům ořechů zachutnají ořechové Salko řezy, vynikající je i kokosový Salko koláč. Z cukroví se pak můžete pustit třeba do přípravy Salko kuliček, určitě zkuste salkové šuhajdy a také Salko tyčinky s kokosem.

Také už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďte to slaďoučké zahuštěné mléko vyrobit. Překvapí vás, jak snadné to je. Potřebujete na to jen mléko, nejlépe plnotučné, a pak ještě cukr. Nejlepší je samozřejmě mléko čerstvé.

Recept na domácí Salko (kondenzované mléko)

Ingredience (na cca 600 ml slazeného kondenzovaného mléka)

  • 1100 ml plnotučného mléka
  • 420 g cukru krupice

Postup

1. Mléko zahřejte v hrnci se silným dnem nebo v mlékovaru, přisypejte cukr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Přidat můžete i 80 g másla, není to ale nutné.

2. Až začne obsah hrnce vřít, stáhněte teplotu na nejnižší až střední výkon a za častého míchání vařte cca 1 hodinu minut. Pozor, ať vám mléko nevzkypí a nepřeteče! Obsah hrnce odpařováním zredukujte na přibližně polovinu. Konzistenci volte dle svých preferencí.

3. Hotové kondenzované mléko odstavte a nalijte do skleniček. Skladujte v lednici, kde vydrží přibližně 3 měsíce.

NÁŠ TIP

Pokud chcete, aby kondenzované mléko bylo nadýchanější, jemnější a mělo krémovější konzistenci, nechte ho po odstavení asi 5 minut odstát a pak přidejte asi půl lžičky jedlé sody a ručním šlehačem nebo mixérem Salko našlehejte.

Recept na domácí karamelové Salko (kondenzované mléko)

Ingredience (na cca 600 ml slazeného kondenzovaného mléka)

  • 1100 ml plnotučného mléka
  • 420 g cukru krupice

Postup

1. Do hrnce se silným dnem dejte cukr a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Pozor, abyste ho nepřepálily, zhořkl by. Pokud si netroufáte na přípravu karamelu tzv. nasucho, postříkejte cukr rozprostřený po dně trochou vody nebo přidejte kousíček másla.

2. Pak postupně přilévejte mléko a za stálého míchání nechte karamel rozpustit.

2. Až začne obsah hrnce vřít, stáhněte teplotu na nejnižší až střední výkon a za častého míchání vařte cca 1 hodinu minut. Pozor, ať vám mléko nevzkypí a nepřeteče! Obsah hrnce odpařováním zredukujte na přibližně polovinu. Konzistenci volte dle svých preferencí.

3. Hotové karamelové kondenzované mléko odstavte a nalijte do skleniček. Skladujte v lednici, kde vydrží přibližně 3 měsíce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kateřina35 17. 11. 2022, 0:14
Délka času je nějak zavádějící. Jak dlouho se teda dělá???

Kategorie