Zobrazit přihlášovací formulář

Knihy pro děti: 35 tipů na nejlepší knížky pro kluky i holky, od kterých se neodtrhnou

  • Publikováno:
Knihy pro děti: 35 tipů na nejlepší knížky pro kluky i holky, od kterých se neodtrhnou

Čtení podporuje představivost, rozvíjí fantazii dítěte, posiluje schopnost koncentrace, posiluje slovní zásobu, učí děti pochopit souvislosti v textech, nezávisle myslet a vytvářet si vlastní úsudek. A to je jen část z přínosů, které čtení knih pro děti má. Proto bychom je měli ve čtení podporovat. A Vánoce jsou ideální příležitostí jim nějaké krásné knihy nadělit. Inspirujte se aktuálními knižními hity, které teď mezi dětmi bodují.

 

Čtení knih bohužel nepatří mezi dnešní generací školáků mezi nejpopulárnější zájmy. Těm vévodí mobilní telefony, tablety a počítače. Přitom právě čtení je ten nejlepší způsob, jak rozvíjet dětskou fantazii a myšlení. Čím dříve své potomky ke čtení přivedete, tím větší je šance, že u něj i zůstanou. Pokud už máte děti o něco starší, bude to o něco složitější, ne však nemožné. I školáky můžete pro čtení stále nadchnout. Způsobů, jak je ke čtenému textu oklikou přivést, je hned několik. Pokud vás zajímá, jak na to, přečtěte si náš starší článek s názvem 5 tipů, jak přimět děti víc číst.

Ale teď už se pojďte nechat inspirovat našimi tipy na dětské knihy plné dobrodružství, zajímavých příběhů, zábavy, tajemství, nových poznatků, ale třeba i receptů pro malé kuchařky a kuchaře. Vždyť Štědrý večer už pomalu klepe na dveře a tipy na nějaký ten dárek, který našim dětem udělá radost, se vždycky hodí.

Nenechte si uniknout ÚNIKOVKY!

Pro všechny milovníky a milovnice únikových her, stejně jako pro všechny vášnivé čtenáře a čtenářky (ve věku 9+) je tu skutečná lahůdka: série čtyř úžasných únikovek v knižním formátu!

Pokud vaše dítě či děti milují dobrodružství a mají slabost pro řešení zapeklitých rébusů a hlavolamů, pak byste jim alespoň jednu z únikovek v knižní podobě určitě měli pořídit.

Pak už jen stačí, aby nažhavily mozkové závity a začetly se do napínavých příběhů… Vzrušující dobrodružství vyžadují maximální čtenářovo nasazení. V každé knížce děti najdou spojené stránky k rozstřižení, které je pustí dál, pouze pokud se zdárně popasují s mnoha výzvami a nástrahami.

Únik ze strašidelného domu je za jedné temné noci zavede do starobylého venkovského sídla opředeného nejrůznějšími strašidelnými pověstmi. Únik z minulosti z nich zase udělá vězně v hlubinách času… Dokáží vyváznout se zdravou kůží? Tři záhadné dárky s tajemným vzkazem zavedou čtenáře na výpravu za ztraceným Santa Clausem a z Vánoční pasti bude třeba osvobodit zmizelé děti. Jen když úspěšně vyluští všech 24 hádanek, zachrání Vánoce!

Knížky naleznete u všech dobrých knihkupců nebo na https://www.ellamax.cz/unikovky/.

Pro dívky: Isabela a bílé mraky

První díl neobyčejné série od Ivany Peroutkové, autorky bestsellerů o Aničce a Valentýnce, jejíž knihy se pravidelně umisťují na předních místech čtenářských anket a získaly několik ocenění. V roce 2018 získala za sérii o Aničce také Cenu Albatrosu za významný počin.

Isabele je jedenáct, bydlí v Praze a právě končí pátou třídu. V den vysvědčení se doma dozví nečekanou novinku: rodina se přestěhuje na venkov, kde chtějí maminka s tatínkem založit kozí farmu a hospodařit. Isabela je nejdřív nešťastná, ale život na statku si postupně zamiluje – jenže brzy zjistí, že už si nerozumí s kamarádkami z města. Najde k nim cestu zpátky? Jaká tajemství ji na venkově čekají? A jak se do všeho zaplete o rok starší Tomáš? To se dívky dozvědí v knize Isabela a bílé mraky.

Knížky naleznete u všech dobrých knihkupců nebo na https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81654350/isabela-a-bile-mraky/.

Pro malé i větší kuchařinky a kuchaře: MATLA Kuchařka pro děti

NESAHEJ NA TEN NŮŽ, NEZAPÍNEJ TO, DÁVEJ BACHA…

Tyhle hlášky v kuchyni slýchá skoro každé dítě. Přitom je to taková škoda! Děti si totiž s vařením dokážou poradit líp, než si myslíme. Roman Staša pro ně připravil recepty na celý rok, se kterými budou potřebovat pomoct jen občas. Nejlepší ale bude, když se do toho pustí celá rodina společně, protože láska prochází žaludkem. Dost bylo mražené pizzy – objevte jídla, která budou bavit děti i dospělé!

Knížka by podle jeho slov autora Romana Staši měla být pro děti prvním impulzem k vaření a seznámení se s různými surovinami, s nimiž se naučí vařit.

„Kuchařka se snaží přinést dětem a jejím rodičům recepty na zdravá, pestrá a chutná jídla, které jsou navíc doplněny jejich krásnými ilustracemi od Matěje Pospíšila. Snažil jsem se ukázat dětem, že nemusí jíst nezdravě, aby si pochutnaly,“ říká Roman Staša, který zvítězil v kuchařské soutěže MasterChef 2020 a v soutěži Social Media Awards 2020 a působí jako kuchař ve Snídani s Novou.

Kuchařka obsahuje zhruba šedesát receptů, které jsou rozděleny na svačiny, pomazánky, snídaně, polévky, hlavní jídla, přílohy, saláty, dezerty, zmrzliny a dobroty k televizi. Recepty jsou jednoduché na přípravu, jen v některých případech budou potřebovat pomoc dospělého.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE! Další tipy na celou řadu knih najdete v galerii v úvodu článku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie