Zobrazit přihlášovací formulář

Dietní potraviny, po kterých budete mít ještě větší hlad. Pozor na ně!

  • Publikováno:
Dietní potraviny, po kterých budete mít ještě větší hlad. Pozor na ně!

A mnoho z nich je z těch zdravých! Je to úplně jednoduché – čím složitější struktura potravin, tím déle ji rozkládáme, trávíme, máme s ní víc práce a tím pádem vydržíme déle sytí. Jídla, která obsahují převážně sacharidy, což je rychlá energie (rychle v krvi a zase rychle spálená), popřípadě jiná, z vícero živin nenakombinovaná jídla, nám jenom nastartují metabolismus a nedodají nic k jeho dalšímu provozu. A tak máme hlad. Jaká jídla to jsou?

K tomu, abychom se cítili sytí, prostě potřebujeme, aby naše jídlo mělo správný nutriční poměr cukrů, tuků a bílkovin. Jakmile necháme jednu z těchto živin převládnout a ostatní potlačíme, tělo sice dostane energii, ale má rychle odpracováno, stroje běží a nemají co spalovat.

Celozrnné pečivo

I přes obsah semínek všeho druhu, stále převládají cukry (škroby) a vláknina. Je třeba přidat zdravé tuky a bílkoviny – místo marmelády jsou dobré například avokádo, vajíčko, ořechová másla atd. To samé ovšem platí i pro celozrnné sušenky, oplatky a různé snacky. Ano, obohacujeme sušenku o vlákninu, ale pořád nám zůstávají k trávení především sacharidy.

Vaječné bílky

Ano, oddělovat žloutky od bílků a z bílků si připravovat amolety nebo míchaná vajíčka, to je při redukčních dietách běžné. Nicméně nedoplníme-li bílky, které mají extrémně málo kalorií, skoro žádný tuk a jen bílkoviny, zasytí nás bílky doopravdy jen na chviličku (ale zasytí, bílkoviny zpracováváme o něco déle než cukry).

Mléčné výrobky „bez tuku“

Potraviny, kde se tuk vyskytuje přirozeně, ale během zpracování ho odstraní (a většinou nahradí cukrem), nijak zdravé nejsou – naopak. Sice nepřijímáme žádný tuk, ale velmi často právě přidaný cukr. Tuk navíc zpomaluje zpracovávání cukru, což u netučných variant není možnost. Takže vůbec není třeba se toho bát – jogurty, mléko, tvaroh, všechno můžeme konzumovat s tukem tak, jaký je přirozený stav věcí.

Čerstvé ovocné šťávy

Ty sice obsahují mnoho vitamínů, vlákniny a jednoduchých cukrů, ale doslova nulu bílkovin nebo tuků. A jelikož džusy nejsou voda a je z nich co stravovat, máme vše rychle spáleno a tělo si žádá další potravu. Celé ovoce má výhodu v tom, že obsahuje mnohem více vlákniny a jiných živin, ale šťávy nám nejen, že od hladu nepomůžou (i když – kdo by to čekal), ale hlavně nám ho zvýší.

Kvašená zelenina

Zejména okurky, nakládané zelí nebo zelenina kimchi – obsahují sice velmi zdravá prebiotika, ale velmi často také obrovské množství soli. Ze které máme velkou žízeň, což nás obecně zanechá po konzumaci jaksi neuspokojené. Je třeba porazit odvodnění a při konzumaci takových potravin pít dostatečné množství vody a, pokud je kupujeme, hlídat obsah soli.

Tipy Mimibazaru:

  • Tuk je v mnoha případech náš kamarád. Pokud volíme ty správné a pro tělo prospěšné, je vhodné je kombinovat s cukrem. Respektive cukry s tukem. Tuky zpomalují vstřebávání cukrů, respektive vstřebávání glukózy do krve. Proto se maže chleba máslem nebo se mastí brambory – když dodáme tuk, nemusím zkonzumovat tolik cukrů.
  • Co se váhy týče, je ideální poměr tuků a cukrů v potravě 1:1! Co se energetického poměru týče, je optimální okolo 30 % z denního jídelníčku.
  • Nezapomeňte na vlákninu – je vlastně nejdůležitější složkou potravy, čistí střeva a tak pomáhá ve vstřebávání ostatním živinám.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Baruse1992Karova 13. 12. 2022, 14:33
To je pravda. Když jsem se snažila zhubnout sama, bez pomoci profesionálů, tak jsem se taky nechala zmást různými dietami a jedla "dietně". Večer si to však vyžádalo svou daň a musela jsem se pořádně najíst, abych ráno zase mohla jíst "zdravě". Mě teda pomohla jen dieta od KetoDiet. Nechala jsem si poradit a sestavit dietní plán na míru.

Kategorie