Zobrazit přihlášovací formulář

5 typů lidí, které ve svých životech nepotřebujeme. Pozor na ně!

  • Publikováno:
5 typů lidí, které ve svých životech nepotřebujeme. Pozor na ně!

V poslední době stále častěji narážíme na výrazy „toxické vztahy“ nebo „toxičtí lidé“. Co to znamená? Jsou to lidé, kteří náš život pomalu, nenápadně otravují a nechávají nás oslabené, vysáté a horší, než jsme byli. Takoví lidé mohou být v práci, mezi přáteli, ale klidně i mezi nejbližšími, v rodině. Jakých pět typů lidí bychom tedy neměli nechat, aby nás formovali?

Existuje poučka, nad kterou když se zamyslíme, zjistíme, že má až děsivou platnost. Tvrdí, ž každý jsme kombinací pěti lidí, se kterými trávíme nejvíc času. Pět osobností zkombinovaných do jedné, té naší. Ať už je to pět, dva nebo deset, něco na tom je. Každou fází našeho života prochází jiní lidé, někteří zůstávají přes víc, někteří se nezdrží, tak jako tak ale lidi, se kterými trávíme čas, naši osobnost formují i definují. Těm "toxickým" je proto rozhodně lepší se velkým obloukem vyhnout!

Pomlouvači a drbny

Nemusí jít o lidi, kteří pomlouvají ostatní za účelem je jakkoliv poškodit. Jde o to, že mluví o lidech za jejich zády. Nejdříve na ně můžete být milí, ostatně – jak chcete v takové situaci někoho zarazit, a tak získají dojem, že za vámi mohou s různými „novinkami“ přijít. A najednou jste na jejich lodi. Přijdete ke špatné pověsti jako slepý k houslím.

Manipulátoři

Manipulátoři jsou lidé, kteří ví, co chtějí, a jdou si za tím bez ohledu na pocity nebo vůli ostatních. Každý z nás je umí detekovat poměrně snadno, ale jestli máme jen trochu dobré víry v lidi, v jejich špatné úmysly neuvěříme. A dostaneme se tak do spirály věcí, které dělat nechceme, které nás otravují a ze které se neumíme vyvléci. Více o démonu manipulace se můžete dozvědět v jednom z našich dřívějších článků. A věřte, že o manipulaci a o tom, jak se jí bránit, stoj za to vědět co nejvíc.

Soudce

Kdyby existovalo, bylo by vhodné slovo „odsuzovač“. Člověk, který sám sebe pasoval na posledního ze spravedlivých, neumí být empatický a ujít míli ve vašich botách se nepokusí ani omylem. Vždy se před ním budete cítit nedostateční, nedokonalí a horší než on. Nikdy vás neocení, nikdy nepochválí. A přitom... málokdy mají takoví lidé zameteno před vlastním prahem, naopak tam většinou pod rohožkou čeká pěkná hromádka špíny.

Milovníci dramatu

Jistojistě je znáte. Lidi, pro které není žádný problém malý, kteří se snad vyžívají v dramatizování, dělání z komárů velbloudy, přehánění a v negacích. A co víc, nezavděčíte se jim. Na všem si najdou to špatné, co by mohl být potenciální problém. Napadají je takové úhly pohledu, o kterých se vám ani nezdá. A jaký to v nás vyvolává pocit? Že nejsme dostatečně zodpovědní. Že bereme věci na lehkou váhu a nedá se nám nic moc svěřit. A to není pravda.

Milovník emocí

Emoce jsou skvělá věc. Ve vztazích je důležité umět je pojmenovat, hezky prožít. Ale co je moc, je moc. Existují lidé, kteří extrémně rádi mluví o svých emocích, ale jestli jim něco chybí, je to konstruktivita. Budou vám vykládat hrozivé příběhy, budou vám povídat o tom, jak těžké je to či ono v jejich práci, vztahu nebo jiných oblastech. Nikdy ale neudělají nic pro to, aby se věci změnily k lepšímu. A jaké je nebezpečí pro nás? Dřív nebo později najedeme na jejich vlnu. A budeme toho spoustu prožívat, ale zůstaneme jen u slov a pocitů, nerozhoupeme se k činům. Nikdy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kopretin.a 22. 9. 2017, 15:09
a také jsou lidé, kterým po pár setkáních připadá každý ne dost vhodný ke kamarádství a ti pak zůstanou sami a zapšklí... (F)
hudecekk 14. 9. 2017, 23:37
Máte úžasné články !!! [A]
keliskakeliska 9. 9. 2017, 15:25
(F)

Kategorie