Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 143 návštěvníků)

Levný prací gel-na bílé i barevné(šetří barvy, bílá je bílá)

0.0
Levný prací gel-na bílé i barevné(šetří barvy, bílá je bílá)

Postup

1 a 1/2 jádrového mýdla -s jelenem, Kamzík,...dají se koupit i mýdlové vločky, takže se nemusí mýdlo strouhat, já je nepoužívám- děkuji Vendulko(florka) za připomínku :-)
Jde i Lanza nebo Marseilské mýdlo, 1 kus, ale ty se musí pár dní předem vybalit z obalu a nechat vyschnout. Jsou taková měkká až mazlavá a pak se sice dobře strouhají, ale nechtějí se rozpustit.
1 mýdlo žlučové-mám odzkoušené z DM
1/2 kg krystalické sody
10 litrů vody

Mýdla se nastrouhají, zalije se 4. litry horké vody a míchá se do rozpuštění. (strouhám na jemném struhadle a tvrdé, vyschlé mýdlo se rozpouští téměř okamžitě ,-) ) Pak se přimíchá soda a dolije se zbylých 6 litrů horké vody. Stále se míchá dokud se soda nerozpustí. Voda nemusí být vařící, stačí horká z kohoutku.
Po vychladnutí se utvoří takový "pudink".
Dávkuji na slabě znečištěné prádlo 300-400 ml, na silně znečištěné 500ml.
Dávám ho přímo do bubnu pračky,nebo jde v nádobce rozmíchat s trochou vody a nalít do šuplíku na prášek.
Pokud peru oblečení s flekama(mám malé dítě takže to je teď skoro všechno) tak je před praním potřu žlučovým mýdlem a k praní přidávám 2-4(podle toho jak moc velké čuňátko dcerka byla) lžíce soli na skvrny-z DM.

Místo aviváže dávám 100-150 ml octa. Prádlo je měkké ale bez vůně.
Ocet -oživuje barvy
- desinfikuje
- zabraňuje usazování vodního kamene v pračce ale i ve vláknech prádla=prádlo nešedne
Prádlo máme krásně čisté, barvy neblednou a bílá nešedne. Flíčků zůstává opravdu jen minimum a i ty co drží po prvním praní časem zmizí.

Jedna "várka" mi vystačí asi na 22-24 praní. A cena?
Jádrové mýdlo 20,- Kč, žlučové mýdlo 15,- Kč, soda 15,- Kč= 50,- kč!!!
Když ještě připočítám 15,-Kč za žlučové mýdlo na potírání skvrn, 30,- Kč za sůl na skvrny a 30,-Kč za 3 litry octa, tak je celková cena 125,-Kč!!!! To je cena včetně přípravků proti skvrnám a aviváže. Super ne? ,-)
Vyzkoušejte, určitě nebudete zklamané, ba naopak.

PS: uvedeno v diskuzi, píšu i sem. Je to vhodný prací prostředek pro ekzematiky a atopiky. Opravdu nedráždí.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Lenyela 24. 9. 2009, 11:14
Tak tohle by se mi vychystávat nechtělo. :-$.Proč tak složitě???Já jsem nastrouhala jedno mýdlo Lanza,nasypala do Flaše od Formilu,dolila vodou a mám sliz. :-).Ale peru normálně v prášku a normál aviváž. :-) :-).To rozpuštěné mýdlo přidávám jen k hooooodně ušpiněným věcem.Např.oblečení z grilovačky,klukům hadry z fotbalu,a hlavně přidávám k monterkám.Jo a Formil taky dobrá věc (Y).
ppavlinka 24. 9. 2009, 13:54
@Lenyela FORMIL je u mě nyní nejlepší prášek na trhu.Vypere vše,samozřejmě s pomocí vanische,ale ten jsem dávala i k arielu (L)
danima3 24. 9. 2009, 10:57
moje babička to má v koupeně v kyblíku pořád, i moje mamka si to občas dělá, ale já jsem a to moc líná ;-) co takhle říkaly, tak že to krásně vybělí prádlo a přitom to prádlo tak neničí, jak persil či ariel ;-)
Kateřina.Pin 24. 9. 2009, 10:20
Místo výroby takovéhoto prášku, který stejně pořádně nevypere, bych radši správně nadávkovala prací prášek a zvolila správný program a šla s dětmi ven (L). Nic ve zlém, ale zkoušela jsem to a celý výsledek byl asi takový, že mi to hrozně smrdělo, všechno bylo ulepené, spousta času v čudu a vesměs jsem pak musela prát znovu. Neberte to jako kritiku, je to moje zkušenost. Ale u alergiků je to určitě k věci. Hezký den! (hello)
Chula 24. 9. 2009, 11:50
@Kateřina.Pin Někde jste udělala chybu. Rozhodně nemám nic ulepené, smradlavé a jednou za 2-3 týdny si těch 10 minut najdu, své dítě nešidím. Taktéž přeji hezký den (flower)
Kateřina.Pin 24. 9. 2009, 14:04
@Chula Šmankote, se hned nečertěte, vždyť to nebyla kritika! Já jsem tomuto trendu tady na MMB taky podlehla, chtěla jsem pro děti všechno eko, super a dokonalé a prostě tohle se mi neosvědčilo. Jako pro alergiky je to určitě velká pomoc. Vše co jsem tím chtěla říct je, že to prostě nebylo ono a spíš, než by mi to něco dalo, tak mi to zabralo dost času, praní a namáčení navíc a tím i místa v tehdy malém bytě pro pět lidí, takže jsem se pokorně vrátila k osvědčenému. (hello)
Chula 24. 9. 2009, 14:28
@Kateřina.Pin Určitě se nečertím. Asi jsem to špatně napsala. :-$ Mě se ze začátku prádlo tak y nezdálo, ale pak jsem objevila právě ty chyby. Měkké mýdlo, které se špatně rozpouštělo nebo málo sody(máme hodně tvrdou vodu). A nezdá se mi že by mi příprava gelu nějak zabírala čas. Toť vše. (hello)
florka 24. 9. 2009, 9:26
Taky jsem to dělala, jen místo toho všeho strouhaného mýdla jsem si koupila mýdlové vločky-1 kg 80 kč a vystačí to na hafol prádla :-D prala jsem v tom látkové pleny a oblečení pro malou-atopik...teď už to má dobrý a navíc mi chyběla u toho prádla vůně, ale je fakt, že občas to ještě dělám na spodní prádlo a na trika (L) ale to se mi musí chtít to namíchat :-D
IVA 75 24. 9. 2009, 8:37
Mohu doporučit, dělám léta, kvůli dětem. Druhý den promíchám a naliju do pet lahví, , skladuju v garáži na skříni, aby mi to děti nevyšroubovali a neochutnali. Dávám dop bubnu 2 odměrky a pokud je prádlo flekaté, tak na skvrny . Místo aviváže = 1 víčko od aviváže octa = není to cítit, zachovává barvy, pračce to taky pomáhá. Sestřenka studuje vysokou a na přednášce měli odborníka a předváděl vzorky i labor.testy, a říkal, že aviváže jsou jen pro vůni .
Chula 25. 9. 2009, 17:17
@IVA 75 Dobrý nápad, taky to tak jde. Navařit třeba jen z poloviční dávky a vejde se to do 3 petek po 2 litrech. Uschová se tam kde ostatní čistící prostředky a je to. ;-) Mám doma kýbl od Palmexu, vejde se do něj 15 litrů vody a má víko. Takže do něj dělám gel z 1 a půl dávky a mám vystaráno. Mám ho uschovaný v kuchyni ve skříňce pod dřezem, tak jako jsem tam měla pytel s práškem( v tom samém kýblu)
misuuu5 24. 9. 2009, 8:24
taxe holky přiznejte, kdo by se s tím dělal???!!! :^) :^)
kryštof1 24. 9. 2009, 15:02
@misuuu5 Míšo, lásko, já se s tím dělám (L) (L)
Chula 24. 9. 2009, 11:47
@misuuu5 Doma se opravdu nenudím. Některá z vás se nudí s malým dítětem? Jenže ona ta výroba mi trvá asi 10 minut včetně strouhání. (radost) Prádlo rozhodně špinavé nemám, ba naopak. Také jsem prala v normálních prášcích a můj oblíbený Persil je proti tomuto na úrovni nějakého Rexu.
jazumi 24. 9. 2009, 9:09
@misuuu5 :-S já jsem taky zlenivělá a raději zajedu do Lídlu pro Formil (H) :-S (F) .... 1,5 litru stojí 79 ká (Y)
jituskadablik 24. 9. 2009, 9:33
@jazumi taky kupuju Formil (Y)je super (Y)
stepankatynka 24. 9. 2009, 9:03
@misuuu5 Napadlo mě to hned při přečtení první věty ;-) To bych se musela hooodně nudit +o(
Evásek.cz 24. 9. 2009, 8:53
@misuuu5 ;-)
Tikolka 24. 9. 2009, 8:02
Zni to pekne, ale mam dotazy : - co je to krystalicka soda? - a proc 10 litru vody. Kde to potom skladujete? Nestacilo by treba jen 5 litru, a do pracky davat polovicni davky? *-)
zdenkat 24. 9. 2009, 8:32
@Tikolka Je to tzv. prací sliz,už to tady proběhlo kdysi dřív ,loni to byl velký objev... *-) Já to zkusila a nějakou dobu v tom prala,není to zlé,ale neslibovala bych si od toho až tak moc.Nejvíce snad člověk ocení tu cenu (asi 30kč). Praly v tom dříve naše prababičky. Můžete dát vody mínˇa snížit i dávky sliz je pak hodně hustý...já to měla v kýblu... ;-) ;-) ;-) Jinak místo aviváže musíte dávat ocet a častěji čistit pračku octem protože se to mýdlo rádo usazuje.... Rozhodně to nevypere všechno a není to žádný velký zázrak,ale něco na tom je zkuste si vyrobit a uvidíte sama,já si to občas udělám prádlo voní krásně mýdlem a když ho usušíte venku je to jako od babičky :-) :-) :-)
Tikolka 24. 9. 2009, 9:05
@zdenkat Misto avivaze musim davat ocet? *-) Muzu pouzit moji oblibenou avivaz ....a obcas pracku vycistit octem? :-$
Chula 24. 9. 2009, 12:01
@Tikolka Krystalická soda se prodává v drogerii. Kilo stojí asi 30 Kč. Můžete udělat poloviční dávku,nebo prostě dát méně vody, ale bude to hooodně husté. TAk před praním stačí promíchat s trochou vody Můžete používat normální aviváž, ale pak je opravdu dobré, jednou za čas vyčistit pračku octem.
Tikolka 24. 9. 2009, 14:54
@Chula Tak ja to tedy zkusim *-)....ukecaly jste mne.... :-D :-D :-D :-D :-D
Chula (upraveno) 24. 9. 2009, 15:43
@Tikolka (tudledudle) Ne, teď vážně, zkuste to.Jen je možné že bílé prádlo bude po prvním vyprání našedlé a i by mohly vylézt staré fleky, které jste si myslela že jsou vyprané. Optické rozjasńovače v prášcích fleky jen jako by zatřou barvou. Po vyprání v mýdle se rozjasňovač vypere, a flek je najednou zase viditelný. Když jsem přecházela na praní gelem, tak jsem prádlo před praním, na pár minut(10), namočila do kyblíku s cca 5 l vody a 2 lžícema sody. Prádlo se odmočilo, rozjasňovače rozpustily a bílá po praní zůstala bílá. Ale není to nutnost. Třeba vám to nic takového neudělá a hned se to vypere.
Tikolka 24. 9. 2009, 17:20
@Chula ja jsem to myslela vazne, ze to vyzkousim. :-$ Dekuji za rady. Na fleky pouzivam zlucove mydlo, tak tomu verim , ze to bude dobre prat. Vzdyt babicky take mely pradlo bile, jak uz tady bylo psano.
Chula 24. 9. 2009, 19:03
@Tikolka (Y) tak s chutí do toho. Klidně se když tak zeptejte, pokud byste něco nevěděla, potřebovalal info. Budu-li vědět, ráda poradím. (flower)
Tikolka 24. 9. 2009, 19:29
@Chula tak dobre :-). Az vyrazim na nakup, nakoupim potrebne suroviny,....a pustim se do toho ^o)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie