Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 52 návštěvníků)

Proč se batolata vztekají?

0.0
Proč se batolata vztekají?

Postup

Dětský vztek – lépe řečeno dětský vzdor – je chování dítěte typické tím, že dítě nechce něco, co chce rodič nebo naopak. Své chtění si pak vynucuje různým způsobem.

Dětský vzdor je charakteristický pro děti přibližně od roku a čtvrt nebo roku a půl. Ve většině případů končí ve třech letech. Ale rodič se s ním může v některých případech setkat již od třetího měsíce věku dítěte a také nemusí skončit ve třech letech, ale může pokračovat až do pěti let. To by však už měl mít mírnější průběh,
protože ve třech letech už dítě umí lépe mluvit a dovede tedy rodičům vysvětlit, proč si některou věc přeje jinak než oni.

Dítě si cvičí svoji vůli
Dítě projevuje svůj vzdor křikem, lehá si na zem, kope, bouchá s věcmi, tluče se do hlavy, ubližuje sobě nebo druhému (kousání, škrábání), ničí věci … Ve většině případů má takové dítě větší a prudší temperament a má také dost energie poprat se s danou překážkou. Má i silnou vůli a projevuje ji tím, že chce něco jinak, než jak mu to ukazuje rodič.
To, že má dítě dostatek energie i vůli, je výborné pro jeho další život. Můžeme z toho usuzovat, že bude mít dostatek energie, aby se i v budoucnosti popralo se složitým úkolem, který dostane.
Je však zapotřebí dítě učit, jak se má chovat ve společnosti, v domácnosti, co je schopna společnost i vlastní rodina z jeho strany akceptovat, co se jí už nelíbí a co akceptovat nebude. Dítě se nerodí do života s tím, že zná tyto normy. Ty mu má vštípit rodič, a to tak, aby se dítě i v pozdějším věku cítilo šťastné a spokojené, protože ho ostatní děti i jiné autority (učitelka ve školce, vedoucí kroužku ...) budou dobře přijímat.

Pokud to rodič zvládne, měl by vzdoru předcházet. Jak?
* Jestliže má například zkušenost, že se dítě chová vzdorovitě ve chvíli, kdy se má chystat rychle z domova ven, měl by ho na to rodič dopředu upozornit. Má mu říci konkrétně, kdy to bude – až skončí pohádka a budou na obrazovce písmenka, až skončím telefonní hovor, až ti zazvoní budíček … Má tedy použít nějaký kompromis, který dítě pochopí a bude mu srozumitelný.
* Rodič má také dítě chválit za všechno konkrétní, co udělalo. Tím mu dává najevo, že ho má rád, že si jeho chování všímá, váží si ho a dítě pak možná nebude mít potřebu provokovat svým vzdorem.

Pokud dítě již vzdor projeví, je důležité, aby si ho prožil rodič s dítětem a nenechal zasahovat další lidi. Mám tím na mysli, aby se rodič nestyděl za to, že dítě začalo křičet, válet se po zemi, aby se nenechal ovlivnit třeba jiným člověkem, který náhodně prochází kolem a chování dítěte komentuje.

Jak zvládnout dětský vzdor v domácím prostředí?
Zná to asi každá maminka: je čas jít ke stolu, vše je připravené k obědu. Maminka se také těší, že po obědě přijde chvíle, kdy půjde dítě spát, takže si trochu odpočine. Už počtvrté volá na svého dvou a půlletého Kubíka, aby šel ke stolu. Ale Kuba nejde, protože nutně potřebuje dostavět most pro auta. Maminka jde přímo k němu a říká mu: „Kubo, ty mě snad neslyšíš. Rychle pojď ke stolu. Polož tu kostku a pojď.“ A teď to začne. Kuba sebou švihne na zem a začne křičet, že nejde, obědvat vůbec nebude a kope nohama. Jestliže se mamince zdá, že ji Kuba vůbec nemůže slyšet, má říci pár slov a odejít z pokoje. Komentář má být ve stylu: „Ano, štve tě to, ale já potřebuju, abys rychle přišel ke stolu, stydne nám polévka. Tak až tě tento křik a kopání přejde, přijď, prosím.“ Kuba po nějaké době přijde. Nedokážeme ale odhadnout, kdy to bude. Dveře mezi pokojem a maminkou mají zůstat pootevřené, aby Kuba cítil „otevřenou cestu“ mezi ním a mámou. Pozor také na to, co tato situace dělá s maminkou. Pokud je neklidná, má určitě právo do něčeho bouchnout, zazpívat si velmi hlasitě písničku … nějak svůj pocit vyjádřit, aby se pak tento pocit neodrážel ve chvíli, kdy Kuba přijde do kuchyně. V té chvíli ho maminka pochválí, že přišel k obědu a dá mu návod, jak se zachovat příště. Čili: „Jestliže si budeš chtít dostavit něco, když tě volám, prosím, přijď za mnou a řekni mi to, abychom se domluvili.”
Maminka může samozřejmě reagovat i jinak. Může přijít do pokoje a pomoci Kubovi
dráhu dostavět a poradit mu, aby jí příště přišel říct, že ještě nepůjde ke stolu a chce něco dodělat. Je také možné, že se Kuba nevydrží v pokoji vztekat sám, ale bude chtít, aby měl publikum. Bude tedy běhat do kuchyně, kde je maminka. Když bude mámu tahat za kalhoty a nenechá ji, aby něco dělala, sedne si máma vedle něho a nechá mu prostor k tomu, aby svůj vzdor nebo vztek či neúspěch – že ho maminka nenechala dodělat něco, co on chtěl – ze sebe vydal. Nebude ho tedy nutit, aby se přestal zlobit a vztekat. Kdyby ho k tomu maminka nutila, mohlo by se stát, že nějaký pocit neúspěchu nebo zklamání v něm zůstane a projeví se v nevhodnou chvíli.

Jak zvládnout vzdor dítěte na veřejnosti?
Když se dítě projeví vzdorovitě v nákupním centru, na ulici, má jej rodič odvést nebo odnést jinam, kde nebude množství lidí, a nechat tam dítě dovztekat, pak krátce shrnout jeho chování, říct mu, co nebylo hezké a jak to udělat příště a, vrátit se zpět do obchodu. Dítě má v danou chvíli slyšet rodičovo jasné, láskyplné a pevné slovo, které mu dá jasný pokyn, jak se má chovat příště. Poté, co vzdor odezněl, má si dát rodič s dítětem pusu na usmířenou a pokračovat v denním rytmu dál. Nemá mu vzdor připomínat výčitkou nebo je snižovat před druhými lidmi. Tato epizoda má sloužit pouze jako zkušenost. Je třeba bez přítomnosti dítěte informovat druhého rodiče včetně toho, jak s dítětem problém vyřešili. Dostane-li se druhý rodič s dítětem do podobné situace, bude se umět v ní lépe orientovat a výchovné působení obou rodičů bude v souladu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

elisak86 24. 9. 2012, 14:42
Jezis....to je blabol...Deti jsou jediny "normalni lidi"...Co to proboha je " Je však zapotřebí dítě učit, jak se má chovat ve společnosti, v domácnosti, co je schopna společnost i vlastní rodina z jeho strany akceptovat, co se jí už nelíbí a co akceptovat nebude. Dítě se nerodí do života s tím, že zná tyto normy. Ty mu má vštípit rodič, a to tak, aby se dítě i v pozdějším věku cítilo šťastné a spokojené, protože ho ostatní děti i jiné autority (učitelka ve školce, vedoucí kroužku ...) budou dobře přijímat".....za to bych dala tomu autorovi facku...Takze se ma proste dite ochocit,"uriznout mu kridla",resp. jeho prirozenost,ale hlavne ze zapadne do systemu a bude se chovat tak,jak "ma",jak je to vseobecne v poradku a hlavne aby ho pani ucitelka,potazmo dospeli a spolecnost,prijala...Doufam,ze se lidi brzo vzpamatuji a nechaji deti byt detmi...!!!!Jo.....po tomhle dite urcite touzi,pak bude stastne...Ach jo,kdy uz tohle skonci???Deti jsou prirozene stastne prave tehdy,kdyz je nechame vyrustat a prave kdyz jim nevstepujeme do hlavy nejake nesmysli,o kterych si my dospeli myslime,ze je deti potrebuji a ze jsou spravne...Jakmile je zacneme zahlcovat,tak stastni byt prestavaji...Je mi z toho vazne smutno a je mi lito tech deti a ze jich je vetsina,na kterych jsou tyto blaboly nejakeho radoby odbornika,praktikovany... :-(
veruska s. 2. 11. 2009, 17:08
Děkuji za vaš navod mám ted 15 měsičního kluka a někdy to jeho chovani trochu nezvladám,prostě někdy s ničeho nic začne ječet a když na něho začnu mluvit tak začne ještě vic. Nevim jestli je toto normalni protože ve svem okoli maji docela hodne děti a já mam takoveho vsekleho kluka,no snad to nějak zvladnu, Pokud by měl někdo podobne problemy tak bych byla rada kdyby mi někdo poradil jak bych se k němu měla vždycky zachovat,jestli ho nechat se vztekat.Děkuji
dyday 1. 11. 2009, 0:22
Jsem matkou čtyř (Z) a také jsem říkala, že to by si nedovolili !! Nikdy jsem takové vztekání , když byli malí ,nezažila. Dveřma práskali až později... Jsem také učitelkou a hlídám již mnoho let děti.... takže jsem také občas *-)co s tím. Většinou se ptám rodičů, jak chtějí abych reagovala. Osvědčilo se mi předcházet situacím, které dítě vyprovokuje ke vztekání. Předcházet stresovým situacím. Naučila jsem se to díky nejmladšímu synovi, který má LMD a neznámých situací se bál. Nevztekal se , ale zabejčil se :-)) a nic s nim nehnulo. Není to těžké a dá se to. Opravdu musíte dítě včas upozornit co nastane, dodržovat domluvená pravidla a rituály. Dát mu dostatek času. Studenou sprchu jsem nezkoušela, ani jsem děti nebila /nepočítám lehké plesknutí přes ruku.../ Babička říkávala, že to chce proutek :-)) a seknout do živýho :-)) Auuuu(((( Prý jsem se taky uměla vztekat :-)) Ale ve školce jsem děti nemohla strčit pod sprchu, ani přetáhnout proutkem..... To by jste mi jako maminky asi neodpustily :-)) Takže zajistím bezpečnost dítěte a odcházím,ale tak abych neztratila dítě z doslechu. Až se dítě uklidní, zajdu k němu s kapesníkem a řeknu mu něco v tom smyslu, že mu to sluší víc, když se směje. Pokud je ještě naštvané, tak ho jen pohladím a odcházím. ..řeknu třeba jen..." otři si očička a přijď si s námi hrát... nebo svačit.... " Když přijde, tak dítě pochválím, že je šikula, že už přišel, ale že polévka je studená... nebo že pohádka již skončila... nebo že už nepůjdeme ven, protože jsme to nestihli, když se tak rozlobil............. prostě aby viděl, že to vztekání mu nic dobrého nepřineslo. Hlavně nikdy nedat to, co si chtělo vyvztekat!!!! Názory MUDr Matějčka jsou úžasné. Měla jsem tu čest se s ním poznat. Sálala z něho láska. Nedávno jsem měla půjčenou knihu "Jak žít a nezbláznit se" Autorku si nepamatuji.
evkosca 30. 10. 2009, 1:59
...dakujem za clanok, uz som si myslela, ze som sama, co ma doma takeho teroristu.... (Y)
marfanov (upraveno) 30. 10. 2009, 6:37
no návod je to super, kdyby tak něco zabíralo na naše dítě... Ta starší si od narození všechno vynucuje lítostivým pláčem a kukučem, nikdy to nebylo to vyloženě zlé a vzteklé dítě. na ni fungovala metoda silného objetí dle matějčka, ale pak získala pocit, že ji musí každý utěšovat ( i když to žádné utěšování nebylo). teď ji prostě na odbornou radu ignoruju - ale to se vzteká ještě víc... ta mladší se zas od narození vzteká a vzteká kvůli všemu, rozbíjí věci a mlátí do nich (třeba do skla okna), lehá si na zem. nefunguje pevné objetí, nefunguje studená sprcha, nefunguje domluva (jsou jí dva roky), nefunguje prostě nic. jen nechat být...a za 5 minut to zkusí znova. klidně 20-krát denně. to se to pak radí... nejsem typ, který by ustupoval a stranil dětičky krizových situací - to by si s nima pak neuměly poradit v dospělosti... takže když vím, že se v určité situaci bude vztekat, rozhodně se jim nevyhýbám. ale moje nervy..... a zásahy lidí např. v autobuse - to je super! "jak ona to dítě vychovává? to by si ta naše nedovolila, to bych ji zmazala až by byla fialová" ..
dagara 29. 10. 2009, 13:10
Pěkné počteníčko,ale popravdě mi to připadá jak z nějaké telenovely,kde se po 2letých dětech chce,aby si pomalu zavázaly tkaničky sami :-|.Mám 3děti.S prvním ani s druhým nebyly tyto problémy a u 3. se vzdor projevil.Ovšem,že by reagoval na toto: Ano, štve tě to, ale já potřebuju, abys rychle přišel ke stolu, stydne nám polévka. Tak až tě tento křik a kopání přejde, přijď, prosím.“ V křiku mě stejně nevnímá,proto odcházím hned a je do 10 vteřin klid.U nás slova jsou marná a víc ho to rozzlobí.Když křik začne v obchodě beru dítě a odcházím ven.Po sklidnění jdu s ním dokoupit-však vozík nikdo neveme.. Ano jsem proto si s ním sednout a pomoci mu si dohrát,splečně nachystáme oblečení na ven,objímat,objímat [A] [A]. Taky se to učím,znám své dítě nejlíp a vím,že na NE bude reagovat opačně,proto ho používám jen minimálně :-$
blackangell (upraveno) 3. 11. 2009, 13:09
Děkuji za milé rady, taky na nás poslední dobou přicházejí amoky a řev. 8o| 8o|. Je to na 8-|, ale jinak, než nechat vyzuřit to nejde. Slyšela jsem pár návrhů jako strčit pod studenou sprchu, nebo zatřepat s dítětem a pak si s ním promluvit, ale já nechám (child9) vyvztekat a je do půl hodinky klid a je z ní andílek. U nás však nejde praktikovat, že bych odešla. Jakmile se trochu vzdálím, malá ihnet začne řvát ještě víc a drží se mě křečovitě za kalhoty.
Sussan28 22. 10. 2009, 20:46
je to popsané hezky, ale zařídit se podle toho 8o| ;-)
Raduš6 22. 10. 2009, 19:21
pěkné počteníčko,u nás aktuální děkuji,snad se toho budem držet 8o| 8o| nemáte ještě něco? (child3) (child3)
jazumi 23. 10. 2009, 9:48
@Raduš6 Radi- já bych moc doporučila tuto knížku: http://www.knizniweb.cz/jnp/cz/katalog/detail/tituly-M-MUZ-Muzi_jsou_z_Marsu__zeny_z_Venuse_a_deti_jsou_z_nebe_1.html (H) - jsou tak super tipy a rady - jak naše [A] chápat a jak na ně (H) (F) (F) (F)
vikinka1 21. 10. 2009, 20:05
taky jsem různě četla o tom jak řešit tyhle situace a nakonec jsem si vzala za své rady od doktora Matějčka, vynikajícího dětského psychologa, který už je bohužel po smrti. Na trhu je od něj výborná knížka malá útlá, žádné nudné čtení jmenuje se Prvních šest let ve vývoji a výchově dítěte vřele ji všem maminkám doporučuji. Než jsem jí četla tak jsem tyhle situace řešila někdy malým výpraskem na zadek, zkrátka mi vždy ujely nervy. Ale pak jsem se řídila jeho radami a metodou silného objetí a ono to začalo fungovat (Y)
jazumi 23. 10. 2009, 10:12
@vikinka1 (Y) doktora Matějíčka si pamatuju z TV - fakt super Člověk (F) (F) (F) (F) (clamp)
Werucha 21. 10. 2009, 19:54
jojo, to máme taky doma (H) Malej si sice nelehá na zem, ale pokud se mu něco či od někoho nelíbí, zvýší hlas či dotyčného plácne :^) Když zvýším hlas já, neostýchá se na mě houknou: "NEŘVI!" Taky už nevím jak na něj.Snažím se být klidná, ale občas.... (6) :-@ (facky) Ale jinak je to náš [A]
marsehetz 21. 10. 2009, 15:30
(Y) (Y) ;-) ;-)myslím,že se mi to bude hodit,máme za sebou první scénu v Kiku,ještěže tam mají na zemi koberec :-$.Jinak si zatím vždycky dal říct [A].A fakt nesnáším,když se do toho vměšují jiní lidi,zvlášť důchodci,kteří už dávno zapomněli,co to je mít děti (smich),dřív v obchodech nic nebylo,tak děti nic nelákalo (H).Taky to nikomu nedělám,abych kritizovala,jak se cizí dítě zachovalo (L),že řve,ono to přeci nemusí být vždy ze vzteku,nikdo neví,co za tím je (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie