Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 31 návštěvníků)

Návod na výrobu gelové svíčky

5.0
Návod na výrobu gelové svíčky

Postup

+++ POTŘEBUJETE +++
- gel na gelové svíčky
- voskovaný knot s plíškem
- skleničky
- barvy
- vůně
- dekorace do svíček - písek, kamínky, mušle, lasturky, sušené květiny a plody, těstoviny, korálky, apod.

+++ KDE SEHNAT MATERIÁL +++
1) běžně na internetu i na MIMIBAZARU
2) v hobby / kreativ prodejnách
3) gel + barvy, vůně i knoty Vám můžu objednat ve velkoobchodě za výrazně lepší ceny (v albu). Máteli zájem, napište mi vzkaz. Většinu roku sama gelové svíčky doma dělám a obvykle mám nějaké to kilo volné, mívám to uvedeno v albu. Případně mi napište vzkaz.

+++ DEKORACE do svíček +++
Při výrobě gelových svíček záleží jan na Vaší fantazii, jako dekoraci do gelu použít téměř cokoliv, co odolává vysokým teplotám. Raději u předmětů, které chcete zalít do svíce, předem vyzkoušejte jejich odolnost vůči teplotám zalitím vroucí vodou. Pokud tuto teplotu materiál vydrží, můžete jej použít i jako dekoraci do gelové svíčky.
Pokud použijete jako dekoraci hořlavý materiál, musíte svíčka použít jen jako dekoraci (nezapalovat). Popř. po dohoření knotu k h blízkosti hořlavého předmetu, musíte včas předmět vyjmout.

+++ SKLO +++
Ideální jsou sklenice, které se směrem nahoru rozšiřují a ktzeré mají silnější stěnu. Opět si můžete pomoci horkou vodou - pokud sklenka snese nalití vřící vody bez toho, aby praskla, je pro gelovou svíčku vhodná. Je mnohem lepší, když vám praskne ve dřezu při nalití vřící vody, než aby se totéž stalo při nalévání rozehřátého gelu nebo při hoření, protože gel je hořlavina…
Já často používám i tenkostěnné skleničky, ale ... 1) počítám s tím, že mi mohou prasknout 2) nejdříve naleju jen trochu gelu na dno a po zahřátí skleničky dolévám zbytek. Za léta mého tvoření mi praskly jen 2skleničky.
Můžu jako zdroj ideálních skleniček za dobrou cenu doporučit obchod IKEA - zde je obvykle k sehnání několik druhů skleniček, obvykle za pár korun.

+++ KNOTY +++
Důležitou součástí svíčky je samozřejmě knot. Do gelových svíček se používají voskované knoty s plíškem. Pro vložení knotu můžete použít dva způsoby – 1) dáte knot před nalitím gelu plíškem na dno a poté vše zalijete 2) ve chvíli, kdy gel začíná tuhnout a můžete se prstem dotknout povrchu, píchněte doprostřed svíčky např. špejlí a vložte knot. U širších sklenic můžete vložit více než jeden knot. Po zatuhnutí gelu zkraťte knot cca.1cm nad povrchem svíce.

+++ GEL +++
Na rozpouštění můžete použít hrnec nebo skleněnou konvici z varného skla. Já používám malé smaltované kastrůlky. Nepoužívejte pro rozpouštění gelu vodní lázeň, protože jen jediná kapka vody gel zakalí a znehodnotí. Při zahřívání gelu neodcházejte, míchejte jej a mějte stále pod kontrolou - gel je hořlavina, mohl by vzplanout*. Pod nádobu dejte raději rozptylovač plamene.
Před naléváním gelu do sklenice dáme na její dno vybrané dekorace a pomalu zaléváme gelem. Z přírodnin se mohou uvolňovat bublinky a lehčí předměty můžete usměrnit špejlí – máte na zhruba 10 minut než gel ztuhne.

+++ BARVY a VŮNĚ +++
Gel můžete ovonět a přibarvit dle chuti, ale POZOR barvy i vůně jsou velice koncentrované, proto je dávkujte po troškách
(BARVA - 1g barvy vystačí na 1kg hmoty /// VŮNĚ - na 100g hmoty 1-3kapky vůně)
Barvy používejte jen speciální k tomu určené.
Vůně jsou buď také speciální pro gelové svíčky nebo můžete použít i esence/silice do aromalamp.

+++ NĚKOLIKABAREVNÉ SVÍCE +++
Nalijte vrstvu gelu jedné barvy. Po té co na povrchu ztuhne, nalijte další jinak barevnou vrstvu.
Pokud další vrstvu začnete lít příliž brzo, může se Vám s předcházející vrstvou promíchat, ale většinou to také vypadá hezky.
POZOR - v tomto případě používejte pro všechny barvy raději jen jednu vůni

+++ Máte gel příliž obarvený nebo ovoněný? +++
Nevadí, hmotu opět rozehřejte a přidejte zakoupený orig. gel a tak barvu/vůni nařeďte

+++ Nevyhořela Vám svíčka celá? +++
Opět nevadí. Zbylý gel ze svíčky vyjměte, rozehřejte a použijte na novou svíčku.


*pro případ, že Vám gel přes všechna opatření vzplane, mějte po ruce poklici - nádobu stačí zakrýt a plamen se tak snadno uhasí.

Typický příklad gelové svíce s mořskou dekorací

Příklad svíce, která nemá dekoraci uvnitř, ale je dekorované sklo

Svíce s květinou
(jen pozor až dohoří knot ke květině - svíci už pak nezapalujte nebo květinu vyjměte)

Svíce s barevnými kamínky na dně

Svíce s kořením

Krásná ukázka vrstvení barevných písků na dně

Gel nemusíte barvit, stačí dát hezkou dekoraci a i s bezbarvým gelem můžete vytvořit krásnou svíci

Příklad využití sušeného ovoce jako dekorace.
Zde je použit ještě jeden FÍGL - ve sklenici je v gelu mimo dekorace zalitý i malinký skleněný kalíšek, do kterého se vejde čajová svíčka. Takto máte pořád stejně nádhernou svíčku a jen vyměňujete čaj.svíčky.

Zde vydíte příklad dvoubarevné svíce

Další dvoubarevná svíce

Také můžete vytvořit s pomocí gelu a zalitých předmětů trvalou dekoraci, nahoru jen vložíte skleněný svícínek na čajovou svíčku, kterou můžete kdykoli měnit a dekorace zůstává neporušena.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

hudebniczek 31. 10. 2016, 9:44
Dobrý den, taky bych si ráda od vás koupila nějaký materiál, ale na vaší stránce nemůžu najít žádný odkaz. Moc děkuji a hezký den Ivana ivana.hudeczkova@gmail.com
veris93 14. 6. 2016, 14:01
Dobrý den, prosím mohla by jste se mi ozvat na mail veronika.fadrna@seznam.cz. Chtěla bych od Vás odebírat nějaký materiál a i poradit. Děkuji V. N
mimuvka 6. 1. 2015, 16:05
mám dotaz také se chystám k výrobě gel. svíček. Tu čajovku do skleněného kalíšku tam vložíte po zatuhnutí na povrch nebo než zcela vytuhne aby se usadila do toho gelu. Děkuji 8-|
smudlinkaxxl 4. 12. 2012, 22:12
Dobrý večer, dnes jsem se odhodlala k výrobě první geové svíčky. Mám dotaz...do svíčk jsem dala pomeranč a šišku zakoupené jako dekorci v obchodě a přidala jsem vonnou eenci do gel. svíček. Svíčku jsem zalila gelem...svě ok. Ale víčka se začala kalit a po zatuhnutí je úplně celá zakalená. Můžete mi někdo poradit čím to je? Díky
Maat 8. 3. 2012, 19:42
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli nevysušené dekorace (jako je například vyfocený květ orchideje) v gelu plesniví.
Vydra-7 20. 8. 2012, 23:03
@Maat Bohužel nemám tušení. Tato fotka je stažená z internetu.
chopper Jája 24. 10. 2009, 12:02
To vypadá suprovně,asi na to hupnu (Y) (Y) (Y) (Y)
Vydra-7 24. 10. 2009, 23:14
@chopper Jája Přeji mnoho úspěchů, je to krásná zabava. Mnohokrát jsem vlastnoručně vyrobenou svíčkou udělala radost sobě i cvým blízkým.
Bublinka444 22. 10. 2009, 7:46
dobry den, chcela by som sa opytat, kolko asi gelu budem potrebovat na jednu sviecku?Predavaju ich po 200g balenich. Neviem odhadnut, kolko spotrebujem na jednu sviecku. Dakujem :-)
Vydra-7 22. 10. 2009, 14:28
@Bublinka444 Pozor, obvykle se prodávají vaničky, kde není objem uveden v gramech, ale mililitrech. Je to velký rozdíl, protože je gel lehký. Proto předpokládám, že ta vanička bude mít tak 200-250ml. Podle toho už si uděláte obrázek, kolik z toho uděláte. Kolik spotřebujete materiálu je závislé na velikosti skleničky, kterou na svíčku použijete. Jinak můžete matroš vzít i ode mne - jukněte do alba.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie