Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 12 návštěvníků)

výroba palmových svíček

0.0
výroba palmových svíček

Postup

Tak nejprve si musíte buď koupit nebo vyrobit formu na svíčku, vyráběla jsem z ruliček od toaletního papíru a dole ucpala modelínou, ale i tak to vytékalo a nebylo to hezké, na stránkách trigonmedia koupíte nejen vosk, všechny komponenty, ale i formy, díky nim to fakt zvládnete nejen vy, ale i vaše děti. Na jejich stránkách jsem také zhlédla podrobné video, naprosto krok po kroku, takže doporučuji je nalistovat i jen pro inspiraci.

Ve chvíli, kdy máte připraveny formy, tak budete dál potřebovat palmový vosk a knot, to ostatní už je jen navíc, můžete barvit vosk a vytvářet vícebarevné svíčky - pruhované, mísit barvy atd. můžete vytvořit svíčky s více knoty. Ve videonávodu doporučují předehřát formy, dělala jsem poprvé, pak na to zapomněla a výsledek byl naprosto stejný. Zrovna tak nevlastním teploměr na horký vosk, takže jakmile se rozpustil, tak jsem lila do forem. Dávám vychladnout za okno, nyní v zimě pokud dopoledne odlejete, tak jsem odpoledne vyklápěla. Nejprve jsem se bála, že mi nepůjde svíčka ven a budu ji muset odřezávat, nebo vyklepávat atd. Moje obavy byly naprosto zbytečné, jak vosk chladne, tak se jeho objem zmenší a svíčka vám vyklouzne ven sama a lehce. Můžete přidávat i vonné esence, případně na dno vysypat něco - kamínky, luštěniny, celá zrnka kávy, fantazii se meze nekladou.

palmový vosk je v sypkém stavu tento pytel mi vystačil tak na výrobu 4 svíček středně velkých.

formy, již používané, takže se neděste, jak jsou opatlané :-) Při výběru jsem se možná unáhlila, ta vzadu je hodně velká, spolkne tedy hodně vosku a na pohled se mi i líbí nejméně, takže až budete objednávat nebo vyrábět formy, doporučuji spíše menší. Teď stojí vlastně formy vzhůru nohama, takže pokud chcete mít ve svíčce na dně něco nasypáno, tak to vy budete sypat až na závěr.

Takhle už vypadá obarvený vosk, do toho sypkého jsem při rozpouštění hodila kousek barvy, jak 1/4 jedné kostičky čokolády - je to na obarvení minimálně 0,5 kg vosku, záleží na tom, jak chcete syté barvy. Ale abych začala tedy od začátku, do hrnce nasypete vosk, přidáte barvu, případně vonnou esenci. Nemusíte nutně používat vyřazené nádobí, vše jde pak umýt, pouze utěrky už nevyperete. Když se vosk rozpustí, tak si připravím formu, skutečně koukněte na http://www.trigonmedia.cz/tv/kategorie/pracovni-cinnosti/vyroba-svicek.html, uvidíte to krok za krokem, jak navléknout do formy knot, jak ho zajistit atd. Takže máme rozpustěný vosk a nalijeme do připravené formy, necháme zatvrdnout, pak to chce seříznout spodek, aby svíčka stála rovně.

a toto je výsledek, svíčky vyráběly opět moje dcery 6 a 11 let, jen jsem dohlížela, aby se nespálily, ale není to nic náročného, takže ideální činnost s dětmi. Holky měly obrovskou radost ze svíček, hned obdařovaly všechny babičky a prababičky, jednu máme v obýváku a teď budeme muset neustále pálit svíčky.

foto je hodně tmavé, ale téměř jen na této fotce bez blesku vynikne vzor na svíčkách, mne to připomíná zamrzlé okno, tyto vzory se vytváří přirozeně, jak vosk tuhne. Určitě Vás bude zajímat cena. Takže za celý balíček, kde jsem objednávala snad 10 kg vosku, 4 formy, barvy do vosku, esence, tak mne vyšel i s poštovným na 1500 kč. Jen cena forem ale byla cca 800 kč, vyrobili jsme více jak 20 svíček a pokud bych neměla tu jednu obr formu, která nám skutečně hodně užírala vosk, tak bychom určitě vyrobili svíček cca 30.

máme nově i plastovou formu na vajíčka a dělá se s ní úžasně snadno a svíčky jsou skutečně kouzelné.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

fretkafetka 15. 10. 2014, 19:44
Dobrý den, můžu se prosím zepta, kde nakupujete vosk atd.? A čím lze svíčky ovonět? Děkuji moc. Ivana
Dadula11 18. 7. 2011, 17:08
Moc pěkné. Mohla byste mi prosím napsat, zda jsou lepší hliníkové nebo plastové formy? Děkuji Dáša
ondruska 22. 1. 2011, 20:48
prosím a jak svíčky hoří? vyhoří všechen vosk nebo se roztečou?díky
přeslice 23. 1. 2011, 8:57
@ondruska tak to Vám nemohu napsat, protože jsme je teprve vyrobili ,-) ještě žádná nevyhořela, ale na těch stránkách je možno dokoupit i přísadu proti roztékavosti svíček, tak nejspíš přidat toto, ale nám tedy zatím ten vosk ubývá *-) i když mne se právě líbí, když vosk stéká a stavíte na to pak další a další svíčku, pak je to parádní barevný vodopád (Y)
evucha124 21. 1. 2011, 21:34
Díky za pěkný návod, určitě někdy vyzkouším (až mi dcera trošku vyroste :-) ). Nevím jak palmový olej, ale kdysi jsme doma dělaly s mamkou svíčky ze zbytků vosku a používali jsme mj. třeba zajímavě tvarované obaly od šampomů apod., které jsme po ztuhnutí vosku rozřezaly.
Iv1 21. 1. 2011, 21:20
(Y) (Y) moc hezké svíčky, můžete mi prosím poslat odkaz na stránky, kde jste koupila ty formy na svíčky??Díky
přeslice 22. 1. 2011, 8:16
@Iv1 je to přímo v textu, ten trigonmedia, tam jsem vše objednávala a koukala i na jejich návod, určitě se tam dá inspirovat na více věcí, v návodech mám i výrobu solí do koupele, to je také od nich. Oni se specializují sicen a školy a na pracovní činnosti s dětmi, ale dá se to i doma, to množství je možná pak maličko větší :^) ,-) ale u nás se to spotřebuje. Holky i milují, když mají dětskou párty, když mohou vyrábět, no a kamarádky jsou pak také nadšené, že si něco odnášejí domů, takže u nás se sdělá i větší množství.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie