Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 214 návštěvníků)

Háčkovaná deka "zbytkovka"

0.0
Háčkovaná deka "zbytkovka"

Postup

Na tuto háčkovanou deku můžete využít všech zbytků, které doma najdete. Z materiálů je pro dospělé a starší děti nejlepší 100% akryl, snadno se udržuje a nevytahuje, pro miminka a menší děti doporučuji směsové materiály, bavlna/vlna, bavlna/akryl apod., jsou pro ně vhodnější.

Příze nemusí být všechny stejně silné, můžete je různě zdvojovat nebo ztrojovat, dle potřeb, můžete kombinovat i různé barvy v jedné řadě. Můžete použít přízi hladkou i chlupatou, jednotlivé pruhy tak budou hezky variabilní.

Obecně doporučuji o číslo až dvě menší háček, než byste použili např. na čepičku. Deka bude sice maličko tužší, ale otvory v ní nebudou tak velké.

Ač se to nezdá, je tato děrovaná deka díky použitému materiálu dost teplá.

Háčkovala jsem háčkem na přízi č. 3 a použila jsem příze Ladu luxus, Standard, Áju (tu dvojitě), Elian Nicky (rovněž dvojitě), Batole (opět dvojitě), Vandu a spoustu jiných, jejichž jméno jsem už dávno zapomněla.

Můžeme háčkovat deku celou zlícu nebo jednu řadu lícovou a jednu rubovou. Rubové řady budou mírně vroubkaté.

Základem této háčkované deky je tzv. tradiční babiččin čtverec.

Vysvětlivky:
řo - řetízkové oko
po - pevné oko
ds - dlouhý sloupek

Začínáme na 4 řo, spojíme do kroužku.

1.řada: 3 řo (počítají se jako ds), 2 ds do kroužku, * 1 řo, 3 ds do kroužku, od * opakovat ještě dvakrát, 1 řo, 1 po do horního ze 3 řo.

Konce použitých přízí doporučuji zapracovávat už při háčkování. Na začátku nové řady s novou barvou ponechte asi 15 cm dlouhý konec předchozí příze. Držte její konec u základny dalšího oka a při vpichování háčku pracujte kolem něj. Takto pokračujte při háčkování několika dalších ok, až je konec zajištěný. Protom už přízi nedržte a při dokončení práce ji přistřihněte. Já jsem to nedělala a pak mě u toho zapošívání a zatahování všech konců naráz málem kleplo :o).

2. řada: můžeme připojit přízi jiné barvy, (3 řo, 2 ds, 1 řo, 3 ds, 1 řo) do mezery pod řetízkem, (3 ds, 1 řo, 3 ds, 1 řo) do další mezery, poslední závorku zopakujeme ještě dvakrát, končíme 1 po do horního ze 3 řo.

3. řada: můžeme připojit přízi jiné barvy do kterékoliv mezery mezi skupinami, (3 řo, 2 ds, 1 řo) do mezery pod řetízkem, * (3 ds, 1 řo, 3 ds) do další mezery, 1 řo, 3 ds do další mezery, 1 řo, od * opakovat ještě dvakrát, (3 ds, 1 řo, 3 ds) do další mezery, 1 řo, 1 po na připojení. V každém rohu přidáváme 3 sloupky a do každé mezery háčkujeme skupinu sloupků. V každé další řadě přidáváme 3 dlouhé sloupky do rohů mezi oddělené skupiny sloupků. Takto můžeme pokračovat do nekonečna.

Tímto postupem získáme deku čtvercového tvaru. Chceme-li deku obdélníkovou, háčkujeme po dosažení požadované šíře už jen dvě protilehlé strany, přičemž můžeme opět střídat barvy. Tyto strany háčkujeme vždy jednu řadu lícovou a jednu řadu rubovou. Nakonec můžeme deku pro lepší tvar a vzhled obháčkovat opět několika řadami dle výše uvedeného postupu.

Tento vzorek můžete použít na háčkování různých přehozů, plédů apod. Krásné jsou plédy a ponča háčkované nějakou efektní melírovanou přízí větším háčkem a doplněné po okrajích bambulkami nebo střapci.

Krásná zbytkovka v hřejivých hnědých tónech od Jany K. (konjanana) ID 132277 - díky za fotku!

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie