Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 241 návštěvníků)

Bublinkový vzoreček

0.0
Bublinkový vzoreček

Postup

Dlouho jsem si s tímto vzorečkem lámala hlavu, protože jsem z něj nejen na MMB viděla krásné čepičky a různé hučky. Zkoušela jsem to do úmoru, brouzdala jsem nekonečné hodiny po internetu, prolezla jsem snad všechny časopisy a knížky, co doma máme, až jsem na jednom cizojazyčném webu konečně našla krásný návod, jak na to. Sice anglicky, takže jsem se trošku zapotila s překladem, protože ty jejich zkratky a značky, v tom aby se pes vyznal...

Nejlépe tento vzoreček vypadá pletený silnější přízí na jehlicích č. 4 a víc. Na slabých jehlicích a slabou přízí to nevypadá tak dobře. Možná kdybyste přidali víc řad a ok do základního vzorku, ale to jsem nezkoušela.

Počet ok je v základním vzorku dělitelný čtyřmi.

Vzoreček používá pouze hladce a obratce pletená oka, není potřeba žádné pomocné jehlice. Méně zruční si mohou při splétání a vytváření bublinek pomoci háčkem.

POPIS ZÁKLADNÍHO VZORKU:

1.-5.ř.: hladký žerzej (líc hladce, rub obratce - první řadu pleteme obratce, šestá nám tak vyjde hladce do lícu),
6.ř.: 3 oka hladce - další oko vypářeme o čtyři řady dolů, v páté řadě ho opět chytíme na LEVOU jehlici, pravou jehlicí vpíchneme do tohoto chyceného oka, podebereme ty čtyři nitky ze čtyř vypáraných řad a toto chycené oko upleteme hladce - opět 3 oka hladce atd., takto pokračujeme až do konce řady,
7.-11.ř.: opět hladký žerzej (líc hladce, rub obratce),
12.ř.: 1 oko hladce - další oko vypářeme o čtyři řady dolů, v páté řadě ho opět chytíme na LEVOU jehlici, pravou jehlicí vpíchneme do tohoto chyceného oka, podebereme ty čtyři nitky ze čtyř vypáraných řad a toto chycené oko upleteme hladce - opět 3 oka hladce atd., takto pokračujeme až do konce řady, toto splétání v této řadě provádíme uprostřed bublinek, které jsme vytvořili v šesté řadě.

Tímto způsobem pleteme do požadované výšky úpletu.

Není to vůbec tak složité, jak by se to mohlo zdát, ikdyž přijít na to mi dalo zabrat, pořád jsem různě nahazovala a přetahovala oka, ale že je to tak jednoduché, to mě zpočátku vůbec nenapadlo.

Doufám, že je návod srozumitelný a podaří se vám vytvořit krásná dílka.

Zrovna tímto vzorečkem pletu malé čepičku k návlekům na nožičky, až dokončím přidám sem fotku pro inspiraci ostatním.

V případě jakýchkoliv nejasností samozřejmě piště a budu se moc těšit na fotky vašich krásných výtvorů!

JEHLICÍM ZDAR!!!

POSTUP VYTVÁŘENÍ BUBLINEK: upleteme tři oka hladce a další oko čtyři řady vypářeme (na ty další jehlice okolo nehleďte, pletu čepičku na sadě pěti krátkých jehlic, tak si je takto různě přidržuju).

Oko chytíme LEVOU jehlicí, vpíchneme do něj zepředu a podebereme zároveň i s nitkami čtyř vypáraných řad.

Pravou jehlicí vpíchneme hladce do chyceného oka s nabranými čtyřmi nitkami...

...nahodíme přízi a protáhneme. Oko i s nitkami jsme upletli hladce.

Vytvořila se nám krásná bublinka.

Pohled na bublinky z rubu.

Rozpletená bublinková čepička s ohrnovacím lemem.

Tak už jsem dopletla a dozdobila. Použila jsem přízi Dora a jehlice č. 4. Jehlice dobré, možná to chce spíš 4.5, ale příze slabá. Doporučuji buď Ladu Luxus, Lady nebo Standard. Ten možná bude nejlepší a také je z těchto přízí asi cenově nejpřijatelnější. Lístečky a anténka jsou také pletené.

A je moje, už jí nedám :o)

Čepička na hlavičce

Příklad krásné čepičky-maliny s tímto vzorečkem (zdroj internet)

Čepička-rajčátko (zdroj internet)

Dvoubarevná čepička - i takto krásně lze čepičku vylepšit. Autorkou tohoto překrásného kousku je Dana R. (DanaEla) ID 289900 - díky moc za zapůjčení fotky!!!

Čepička-borůvka (zdroj internet)

Tříbarevné bublinky od Drahomiry M. (elada) ID 99462 - děkujeme za fotku a inspiraci!

Krásná zralá jahůdková od Ivany L. (ivanica456) ID 180969 - díky za fotku!

Ještě nedozrálá jahůdka také od Ivany L. (ivanica456) ID 180969 - díky opět za foto!

Krásná růžovoučká od Marcely I. (blue 139) ID 3555 - díky moc za fotku!

Úžasný komplet opět od Marcely I. (blue 139) ID 3555 - moc děkujeme za fotku!

Bublinková variace od Štěpánky Š. (Stepula) ID 20575 - dík moc za fotku

Krásný bublinkový baretek s bambulou od Petry Š. (fidelkan) ID 170239 - dík moc za fotku!

Bublinková čepička od Evy P. (Evík 11) ID 255831 - dík moc za fotku!

Nádherná pletená jahůdka ke kabátku od Barbory Ž. (barža) ID 275653 - dík moc za fotku!!!

A jedna krásná čepička alá hrozen "modrého Portugalu" od marcely m. (háčkovaná móda) ID 159465 - dík moc za fotku, Marcelko!!!

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Marci75 27. 2. 2011, 17:52
Leni, děkuji za doplnění návodi futkami . Už mám návod v oblíbených, tak vyzkouším. Nezkoušela jste některá vzorek na něčem jiném než na čepičce? Jak by to vypadalo třeba na svetru - celoplošně nebo jen na části ? *-)
LenHav 27. 2. 2011, 20:58
@Marci75 Díky (L) našla jsem pár fotek na netu, písněte mi přes vzkazy na mail, pošlu Vám odkaz...
babkola 27. 2. 2011, 18:56
@Marci75 ju a abych nezapoměla dělám již bublinkovou dečku pro mimi (Y) takže , plošné pletení paráda. jen co dovyrábím a hlavně naučím se vkládat fotky tak dodám foto (P) (hello)
LenHav 27. 2. 2011, 20:59
@babkola No výborně |:o) |:o) |:o) |:o) stačí, když vložíte fotku do svých rodinných fotek a sem pak jen zkopírujete odkaz na fotku (Y)
dražka 27. 2. 2011, 17:34
super, ukládám a příští rok zkusím tu dvojbarevku znova :-) díky , že jste si s tím dala tu práci a hledala a překládala a pletla a fotila.... ,-) |:o) |:o) |:o)
LenHav 27. 2. 2011, 21:00
@dražka (L)díky (L) no vyblbla jsem se pěkně, ale jsem ráda, že se mi to konečně podařilo najít (Y) tak jsem se nemohla nepodělit :-$
1shrek46 26. 2. 2011, 8:59
dobrý den ja nejsem žádná pletařka 1 sem si upletla návleky jako malá holka ale to je vše ale diky vám už mám 2 řadu vzorečku na čepičku,protože váš návod je dokonalý,tedy 2 řadu bublinek asi mně to nepůjde skvěle jako vám,aby byly veprostřed ale pokusim se,takže diky moc (clamp) (Y)
LenHav 26. 2. 2011, 9:57
@1shrek46 Jiřinko, tak to je skvělé (Y) (Y) (Y) to moc ráda slyším, tedy čtu ,-) |:o) |:o) |:o) určitě to bude skvělé, hlídejte ten počet ok a bublinky se Vám určitě podaří tak, jak mají být (Y) (Y) (Y) kdybyste si s něčím nevěděla rady, tak klidně písněte na mail přes vzkazy :-$ když budu moct a vědět, ráda Vám s pletením poradím :-)
Viko 26. 2. 2011, 0:53
(Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
LenHav 26. 2. 2011, 9:55
@Viko (L) (L) (L)
Broučila 25. 2. 2011, 20:06
Krásné. Pletu jako Vy 25 let, ale tento vzoreček vidím poprvé, udělám z něj čepičku, dle Vašeho popisu půjde lehce zvládnout a vypadá velmi efektně. Moc se mi líbí, jak máte čepičku dozdobenou lístečky, do posledního detailu opět perfektní práce. (F) (F) (F)
LenHav 25. 2. 2011, 22:31
@Broučila (L)díky (L) když člověk přijde na ten vzoreček, tak je to pak jednoduché |:o) ten vršek vyloženě svádí k lístečkům, čepička vypadá jako jahůdka nebo malina (Y)
Leitz 25. 2. 2011, 17:28
Perfektně popsaný návod, určitě vyzkouším, moc se mi líbí. Asi už jdu na to (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
LenHav 25. 2. 2011, 18:46
@Leitz (L)Díky (L) ,-) ,-) ,-) tak to je super (Y) jste správná pletařka činu |:o) ,-)
ZuTab 25. 2. 2011, 14:14
(clamp) (clamp) (clamp) - i mě to dalo docela zabrat, ale nepřišla jsem na to (a že jsem se napletla svetrů .... (6), ale tohle by mě vůbec nenapadlo). Určitě vyzkouším - moc a moc díky (L) (K) (L).
LenHav 25. 2. 2011, 16:11
@ZuTab ,-)No tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama ,-) pletu 25 let a taky jsem na to nemohla přijít ,-) až vyzkoušíte, pošlete (P)
Lenka Reva 25. 2. 2011, 8:51
Leni, ste zlatíčko (L) ...tento vzor vyzerá.....no minimálne motivačne (Y) (Y) (Y)
LenHav 25. 2. 2011, 9:14
@Lenka Reva (L) (Y) ,-)
korbelinda 25. 2. 2011, 7:36
Leni, vy jste teda divoška. Pořád si říkám, že už nic nebude dělat a teď zase tohle. Acho jo . V dubnu mám nastoupit zpátky do práce, ale jak můžu, když mám pořád nějaký pletení a háčkování? (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) ,-) ,-)
LenHav 25. 2. 2011, 8:03
@korbelinda Když mě se tenhle vzorek už tááák dlouho líbí ,-) a jak jsme tu vloni na to nemohli přjít, tak když se mi to teď podařilo najít, no tak jsem se nemohla nepodělit ,-) ,-) ,-) já jdu do práce v červnu, tak si to tvoření musím teď užít do zásoby, pak už tolik času nebude :´(
isha 24. 2. 2011, 21:57
Dobrý večer Lenko, je to opravdu nádhera veliká, moc děkuji za pěkný popis a fotonávod. Určitě vyzkouším. Jen mi nejde do hlavy jak se plete ta dvojbarevná kombinace. S pozdravem Ivana
LenHav 25. 2. 2011, 8:02
@isha (L)Díky moc (L) ještě jsem to nezkoušela, ale myslím, že po rantlu upletete dvě řady např. červenou, pak čtyři řady růžovou, další řadu opět červenou a v této řadě děláte bublinky, pak další řadu opět červenou, pak čtyři růžovou, další řadu bublinkovou červeně, další opět červěna, pak zas 4 růžově atd. *-) aspoň tak to na mě působí z té fotky, tak snad si to myslím správně ,-)
Dana 00 26. 2. 2011, 18:12
@LenHav Dobrý večer Leni, je to přesně tak jak píšete. Tento vzoreček znám, jako malá holka jsem dostala takto upletený svetřík od tety. Po letech jsem to zkoušela, a jak píšete - motala jsem a přetahovala a zkoušela všechno možné a pak mi teta (která už bohužel neplete, protože ji z toho bolí oči) jen tak v rychlosti řekla, jak na to. Je to fakt jednoduché, že jsem si klepala na čelo, že jsem na to nepřišla sama. Když byl dcera malá, měla žluto-modrou bublinkovou soupravu a všude mi ji obdivovali. Nakonec jsem pletla asi 15 svetříků pro všechny kamarádky a kamarádky kamarádek ve všech možných barvách. (hello)
LenHav 26. 2. 2011, 18:51
@Dana 00 Já si tenhle vzoreček taky z dětství pamatuju, byl hooodně rozšířený, kdejaké dítě z něj něco mělo ,-) pak začalo ruční pletení upadat, tak se vytratil, což je škoda, ale už se zase objevuje a dělají se z něj zase moooc pěkné věcičky (Y)
metlička 24. 2. 2011, 21:50
LenHav 25. 2. 2011, 8:03
@metlička (Y) (Y) (Y) moc krásné |:o)
ZdeSta 24. 2. 2011, 21:19
:-o :-o :-o no Leni, to je nádhera, je to teda výzva, jestli se k tomu někdy dopracuju ,-) každopádně velké díky za návod (L) (L) (L)
LenHav 24. 2. 2011, 21:37
@ZdeSta Nemáte zač (L) Mě se to taky strááášně líbí, už pletu růžovou k těm návlečkům na nožičky ,-) hned jsem to musela vyzkoušet ,-)
Petluška 24. 2. 2011, 20:33
No tak to je perfektní (F) krásně jste to nafotila a popsala, to určitě vyzkouším. Děkuji (L)
LenHav 24. 2. 2011, 21:37
@Petluška Já také děkuji (L)
mysimysi 24. 2. 2011, 19:43
(Y) (Y) Super, teď jsem teda jehlice a háček odložila a vzala jehlu a vyšívám, ale návod uložím, až mě to zas chytne. Hlavně děkuji za foto návod, bez toho bych se u toho jistě nejednou vztekla, než bych na to přišla ,-) ,-)
LenHav 24. 2. 2011, 21:38
@mysimysi (L)díky (L) no já se něco navztekala, než jsem na to přišla ,-)
moravian 24. 2. 2011, 19:39
Jó, tak na párání jsem šikovná ,-)
LenHav 24. 2. 2011, 21:38
@moravian Jooo, tak to já taky ,-)
hanstro 24. 2. 2011, 18:38
(Y)Krása, super |:o) |:o) :-) :-)Jupíííí, já jsem to pochopila, je to jednoduché :-D ,-) :-$ Děkuji (L)
LenHav 24. 2. 2011, 21:38
@hanstro (L)díky (L)docela je, ale přijít na to ,-)
msj 24. 2. 2011, 18:26
Fakt pekný vzor, dcéra si už vybrala ktorá čapica sa jej páči, už len upliesť. (Y) (Y) (Y) (Y)
LenHav 24. 2. 2011, 21:39
@msj (L)díky |:o)
Marci75 24. 2. 2011, 16:37
Vzorek se mi moc líbí. Pletu, ale asi si to takto nedokážu představit. Ty čtyři vypárané nitky - jak je podeberete? Pravou jehlicí jakoby z rubu doředu? Takže píchnu z rubu pod tu čtvrtou nitku a zůstanou mi na pravé jehlici? Nebo je podeberete z lícové strany? Asi to chce zkusit, a pak pochopím ,-)
LenHav 24. 2. 2011, 17:29
@Marci75 Nafotila jsem a vložila detailní foto návod, jak na bublinky, tak na to koukněte, třeba Vám to pomůže pochopit.
LenHav 24. 2. 2011, 17:14
@Marci75 Když vypářete ty čtyři řady, chytnete LEVOU jehlicí to párané oko, vpíchnete do něj zpředu (zlícu), podeberete zároveň i ty čtyři nitky nad ním, pravou jehlicí vpíchnete do toho chyceného oka, nahodíte přízi a protáhnete zpět. Tím upletete vlastně všech pět "ok" naráz. Řady se Vám stáhnou a utvoří bublinku. Chce to opravdu vyzkoušet, já jsem na to koukala jak husa do flašky, taky mi to nešlo jen ze čtení pochopit. Jestli chcete písněte mi přes vzkazy na mail, pošlu Vám odkaz na jeden foto návod, kde je to pěkně vidět.
Marci75 27. 2. 2011, 17:45
@LenHav Leni, děkuji za odpověď a za dovysvětlení (F) (F) (F) (F) Už jsem pochopila. Při nejbližší příležitosti vyzkouším (L) (L) (L)
holatko 24. 2. 2011, 16:20
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o)supeeeer |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
LenHav 24. 2. 2011, 21:39
@holatko (L)díky, Hani (L) neptala jste se tu tenkrát právě Vy na tento vzoreček? Nějak se nám nedařilo ho dát dohromady *-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie