Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 330 návštěvníků)

Trička stříkaná savem

0.0
Trička stříkaná savem

Postup

Několik maminek mi prosilo, zdali bych nenapsala postup na trička, která zdobím savem. Popisuji postup, jak je dělám já, pokud budete zkoušet, a nebudete si s něčím vědět rady, ráda poradím.

Připravíme si tričko (lepší je tmavší), savo perex, pumpičku ( prodává se přímo pumpička na tuto techniku, ale lze použít i jiná nádoba s drobným rozprašovačem), samolepící tapetu, papírové ubrousky na vysušení, a nějaké letáky nebo igelit na vyložení trička.

Na samolepící tapetu si namalujeme obrázek.

Obrázek vystříhneme z tapety

Takto vypadá prozatím obrázek z lícové strany

Dále v obrázku prostříháme detaily, které chceme aby byly vysaveny.

Takto připravený prostříhaný obrázek nalepíme na tričko.

Na tomto obrázku jsem opičce ještě dodatečně dolepila vnitřní očička.

Než začnu savit, tak si tričko položím na nějakou podložku ( na něco co se může zničit, používám starou košily), na to položím tričko. Dovnitř trička dám letáky ( aby až budu stříkat savo se horní a spodní část trička nepromáčela). Stejně tak vyložím i rukávy.

A mám tričko připravené. Samozřejmě, že si můžu s tričkem dále pohrát a vytvořit další efekty, já jsem tričko na některých místech nakrabatila, a rukáv přikryla papírem. Nebo se dá na tričko položit nějaký lísteček ze stromu, který najdete venku atd. Místa která jsou něčím přikrytá budou po vysavení tmavá.

Tak a teď už opravdu začínám savit. Já používám pumpičku, ale určitě to půjde i s jiným rozprašovačem
(doporučuji jemný). Výhoda té pumpičky je ta, že se natlakuje zmáčknete a stříkáte, takže rozstřik je stejnoměrný.

Zde je tričko již postříkané a začíná působit savo, na první pohled nemusí být hned znát, počkejte chvíli.

Aby jste viděli, že tričko savem zesvětlalo, sundala jsem papír z přikrytého rukávu.

Detail

Před odlepením obrázek nejprve vysuším papírovou utěrkou, nebo ubrouskem, aby savo, které je na tapetě nám při odlepování nezteklo na tričko.

Obrázek pomalu sloupnu z trička, pokud se mi podařil obrázek sloupnout v pořádku můžu nalepit na nějakou folii ( třeba euro desky) a použít znova.

Z trička vyndám letáky ( nebo to čím jsme měli oddělenou horní a spodní stranu trička).

A zde je již hotové tričko.

Tričko necháme uschnout, před nošením doporučuji vyprat, aby jsme nevoněli po savu. Fakt je to velmi jednoduché. Zkuste a uvidíte, pokusila jsem se to popsat krok za krokem jak to dělám. Budu ráda, když pak vložíte svoje výtvory.

Takto vypadá ta pumpička, na první fotce je vyfocena i s víčkem na tlakování.

Toto tričko bylo ještě po vysavení domalováno barvou v tubě. Takže můžete savit a pak domalovávat, jak je libo. Nejprve, ale nechte vysavené tričko uschnout.

Tak a úplně na závěr ještě jedno tričko. Postup je stejný jako u sava, ale tričko je stříkané barvami na hedvábí. Na to je lepší triko světlé, a barvu drobet zředím vodou. Tričko jsem nechala uschnout a barvou v tubě domalovala housenky a pořádně přes hadr zažehlila. Přeji mnoho zábavy při tvoření a budu se těšit na vaše výtvory. Ještě vkládám odkaz na stránky paní Moniky Brýdové, kde je technika savem taky popsaná(www.brydova.cz).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie