Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 16 návštěvníků)

Mýdlový sliz - 100% eko prací prostředek

0.0
Mýdlový sliz - 100% eko prací prostředek

Postup

175-250g jádrového nastrouhaného mýdla (dávám celé mýdlo,dle průzkumů a
zkušeností dobře pere Palmo) nasypat do 1l horké vody a rozmíchat. Potom dolít horkou vodou do 10l stále
míchat a přidat 250g krystalické sody (prášková prý způsobuje zešednutí prádla).Při chladnutí stále promíchávat. Po vychladnutí vznikne bílá gelová hmota.Většinou do druhého dne. Tuhý nebo hrudkovitý sliz promixuju tyčovým mixérem. Dávkuje se 250-500ml na pračku. Místo aviváže ocet necelou půl vaničky. Desinfikuje a odstraní mýdlo z pračky. Používám tea tree nebo eukalyptový olej, vždy pár kapiček.

Poznatky: mýdlo nastrouhám na struhadle. Někdo používá i marseiské,které je prý voňavější a čistě přírodní. Běžné jádrové dle mého stačí,protože se v přírodě rozloží beze zbytku. K bílému prádlu je třeba přidat perkarbonát sodný (sůl na skvrny třeba od ulricha,či puer).Bílé prádlo namáčím přes noc. Zvlášť bavlněné čtvercové plínky od blijánků a kakánků to zvládá spíše při vyvářce.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

evicela 4. 12. 2018, 12:49
zkusila jsem a končím, pořádně vyprané prádlo po něm není ani náhodou a to není jen můj názor, všichni co zkusili se vrátili k prášku či gelu
prokyn 4. 12. 2018, 9:04
Aktualizovala jsem návod. Ve slizu peru již 9 let. Prádlo je bez problémů. Na olejové skvrny je třeba myslet dopředu a použít žlučové mýdlo (kupuju v DM). Pračka se nezanáší a na její chod, praní ve slizu, nehraje roli. Mýdla a sodu nakupuju dvakrát do roka,takže ušetřím dost času. Pračku jednou za půl rok pročistím octemnebo kyselinou citronovou.
chiara21 2. 11. 2014, 12:00
Dobrý den, začala jsem prát v mýdlovém slizu. 200g jelena,400g sody ( máme extrémně tvrdou vodu) a 5l vody.Sliz pere dobře, ale na většině oblečení jsou takové mapy. Nevíte čím to může být? nemám tam moc sody? nebo málo vody? Návodů na sliz je všude spousta a já našla tento jen tam bylo 200g sody a já dala 400g a jen 5 l vody, někde psali i 10l, ale v tomto návodu bylo jen 5l. Děkuji
Marti W. 2. 11. 2014, 19:16
@chiara21 Dělala jsem sliz 10 l vody a i tak byly mapy. Musela jsem dávku vždy naředit a až pak vlít do pračky, aby se dobře rozpustil. Přešla jsem znovu na klasické prášky. Ta práce by mi ani tak nevadila, ale nepralo to dobře. Nakonec jsem to spotřebovala na tmavé a světlé prádlo jsem začala hned prát v chemii. Zkuste dávku předem pořádně rozmíchat v teplé vodě a těsně před praním dát do pračky, aby se sliz praním hned dál rozpouštěl. Snad Vám to pomůže (F)
pawlaP 28. 3. 2013, 8:35
Mám dotaz - jak dlouho takový sliz v zavřeným kanystru vydrží? Někde jsem slyšela, že se rychle kazí. Mám ho udělaný asi 3 týdny a nějak se mu změnila konzistence... *-)
mirca71 28. 3. 2013, 10:35
@pawlaP sliz používám a právě proto se menuje sliz .mě vždyckz zhoustne a zhrudkovatí ještě se nezkazil a peru v něm už 2 roky.
Scott CR1 11. 1. 2013, 22:30
Tak já se přidávám do skupiny fanoušků slizu. Přestože máme tvrdou vodu, pere výborně. Trochu jsem ho vylepšila a přistrouhávám do něj ještě 1/4 žlučového mýdla a pere jako drahý ekol. Amway, který jsem doposud používala. Mám ho v kanystru, takže zabere stejně místa jako bedna s práškem. Výroba mi zabere asi 10 minut, takže tvrzení "nemám na to čas" je pouhá výmluva. Navíc mi jej pak 3letý syn pomáhá přelévat do kanystru, takže závoveň procvičujem jemnou motoriku. Místo aviváže přidávám cca 3 lžíce octa, prádlo je krásně měkké a opravdu po octu nesmrdí! Nejsem žádný ekologický fanatik, ale ročně mě stály ekologické prášky a aviváže asi 4 tisíce. Takže teď můžu za tyhle ušetřený prachy například dětem zaplatit kurz plavání :-)
prokyn (upraveno) 25. 10. 2009, 10:58
Ahoj všem, jsem překvapena množstvím reakcí. Proč tedy sliz. Především je v přírodě plně odbouratelný. Doporučuje se pro praní prádla novorozenců a exematiků.V pracích prášcích je plno přídavných látek,které se přes pokožku dostávají do těla. Stačí si vzpomenout na dnešní reklamy typu, vyperete a špína na látce neulpí.V igelitu tedy chodit nechci.Karolína zmiňovala,že se skvrny jen překryly. Mám podobnou zkušenost. Takže prádlo radši vyprané do hloubky.Na nemizející skvrny vezmu mýdlo nebo sůl na skvrny (např PUER - čistý perkarbonát sodný) a mám po starostech. Změna barvy se stala jen u pár kousků a to kvůli soli na skvrny. Většinou nevydrží levně barvené oblečení.Raději barvu z oblečení,než na kůži. Zanášení pračky jsem musela zmínit už jen z toho důvodu,že se to může stát. Nechtěla jsem tím případné zájemce o výrobu od slizu odradit. Zanášení je závislé na tvrdosti vody (stačí přidat sodu) a množství věcí v bubnu. Pokud je buben přeplněný prádlem,tak na něm mýdlo ulpí,stejně jako když máte skvrny od prášku na prádle :).Dále asi bude záležet i na kvalitě samotné pračky (viz info na dtest.cz) a z čeho je vyrobená.Ale to už je otázka pro někoho jiného.Pračku vyčistím jednou za půl roku nebo za rok a zatím to stačí. Nyní peru mýdlem přes rok. Malý má plenkové kalhotky,takže ze začátku jsem hodně vyvařovala,teď už jen občas a pračka stále slouží(musím zaklepat) a to ji nijak nešetřím.Vypadá to na pračku denně. Přidala jsem víc sody a buben je jako nový.
prokyn (upraveno) 30. 10. 2009, 10:42
@prokyn K ekonomičnosti slizu. Ta je pro mě jen příjemný bonus.Důležitá je jeho ekologičnost.Pokud kupujete české mýdlo a sodu,tak pomůžete naší ekonomice a ušetříte přírodu dopravu z dalekých továren.Výroba pracích prášků, postavení továren,doprava k Vám je energeticky náročná, do přírody se vypustí plno odpadu,plynů a spotřebuje velké množství energie atd.Další info na ekolist.cz. K názvu.Ve slizu prala moje babička,její maminka a vždycky to byl sliz...Ve výsledku je to však mléčný tuhý gel :) K jeho pachu a výrobě.Mám koupelnu bez okna uvnitř bytu a nikdy jsem sliz necítila.Pravdou je,že jej uchovávám v 5l uzavřeném kbelíku.Zabírá v koupelně míň místa, než prací prášek.Ve sklepě mám zásobu mýdel a karton sody.Výroba je rychlá, můžete si samy vyzkoušet. Robot naseká,já zaliju vodou z rychlovarky, přidám sodu a promíchám. Když dojde,tak použiju i čerstvě vyrobený. Rozhodně si nemyslím,že bych se kvůli tomu věnovala míň dětěti anebo neměla čas na sebe. K mýdlovým ořechům. S těmi jsem prala pár měsíců. Ze začátku jsem byla nadšená,ale přijde mi,že např. ručníky vydrží kratší dobu.Takže je používám minimálně.Ale pravidelně se k nim vracím.Prádlo je po nich jemnější a vařím si z nich čistič na nádobí a podlahy.
KODLINA 14. 10. 2009, 12:17
Já sliz zkusila a jsem velice spokojená :-) , syn se mi osypal po Lovele a od té doby reagoval špatně i na předtím ozkoušené prášky, co byly v poho. :-( tak jsem to ozkoušela a dobrý... a skvěle se sliz hodí na čištění vany a mě se osvědčil i na plovoučku. Jen ještě jedna věc mě překvapila - vyprala jsem i naše dospělácké věci a koukám že vylezly staré fleky-byly tam furt-jen je zamaskovaly rozjasňovače z arielu apod. Tak sem je vzala žlučovým mýdlem z dm a je po nich. A s tou pračkou --- tchýně kupuje novou každý rok , sype totiž tunu prášku a kalgon k tomu, my máme už třetí rok stejnou tak sem zvědavá, ale zatím ok. Jinak mám dobré zkušenosti i s gelem Merkur sensitiv, a v ruce peru v Hance mýdlové -kousky co barví a tak. Stará dobrá kvalita, ale dětské prášky mi totálně smrděly a nevypraly ani prd (N)
LenHav 27. 9. 2009, 21:00
Nic proti, Báro, ale možná by řešením na ten zanesený buben u pračky mýdlem byla výměn pračky za valchu... Neberte to, prosím, jako negativní kritiku, ale mýdlo do pračky vážně nepatří, zanáší nejen buben, ale i filtry a odtok, máma si takhle oddělala drahou italskou práču. To raději volím dobře rozpustný a ekologický gel nebo prášek pro alergiky, mám ekzematického syna. Hodně štěstí při praní ve slizu!
Iskerka 5. 10. 2009, 21:37
@LenHav A Vy se nezlobte na mě, Lenko, ale na slizu opravdu není nic špatného. To, že se Báře zanáší pračka, může být způsobeno tvrdou vodou, ve které se mýdlo špatně rozpouští. Já peru ve slizu přes 2 roky a nemám zanesený buben ani filtr v pračce. Ekologické prací gely jsou navíc taky na bázi mýdla.
ZIPIK 25. 9. 2009, 8:50
takova slatanina tu je uz od vcera jako praci gel na bile prado
kachena 25. 9. 2009, 8:13
*-) *-)tak do slizu rozhodně nepůjdu, torchu se mi to ekluje, efekt v tom žádný nevidím, nicméně do slovníku bombiček přidávám blijánky a kakánky...to snad ani není možný.... ;-) ;-)
Trinity76 25. 9. 2009, 6:06
:-o :-o :-o :-o :-oUž jsen ten název zní tak slibně ;-) ;-) ;-) ;-) Já používám pro praní prádla pro své alegrické dětičky mýdlové ořechy a nemá to chybu (L) (L) (L)
markika 24. 9. 2009, 22:53
Pokud jste sledovaly poslední Dtest na prací prášky, tak 5kg FORMILU z LIDLU za 189,- převálcovalo všechny persily apod.... První byl mega drahý ariel a druhý nejlevnější prášek na trhu.... Já v něm peru asi 3roky a neměnila bych (Y) (Y) (Y) bílé prádlo je jak z reklamy na bílou dokonce mi ho obdivovala moje tchýně a to je co říct! :-D (Y) ;-) ;-) ;-)
Marci75 28. 12. 2009, 8:16
@markika Ono také záleží na tom, jakou máte u vás vodu - my máme tak středně tvrdou, někdy mi test vychází i na tvrdou, takže s mýdlovým prostředkem bych měla prádlo za chvíli šedivé, ne bílé. Pokud máte měkkou vodu, tak máte samozřejmě prádlou jako z reklamy třeba i s mýdlem :-$ :-$ :-$ Ovšem nechápu, když se chce někdo chovat ekologicky, používá na praní mýdlo a do praní přidává bělidlo *-) ;-) Jinak já mám na skvrny organického charakteru vyzkoušené žlučové mýdlo - v drogérii za pár kaček, a pustilo mi s tím zatím všechno, dokonce i již dvakrát praný flek na tričku našeho cvrčka od nějakých barviček :-)
teamforever 24. 9. 2009, 11:44
Ve slizu peru od té doby co máme dítě tzn 1 rok. Je to nejen ekonomické, ale hlavně ekologické a citlivé k dětské pokožce. Pračku mám drahou a kvalitní a nepozoruji za ten rok žádné ucpávání - jinak bych od praní ve slizu raději upustila. Pravda je, že jako z Persilu prádlo nikdy nebude. :-$ Já přidávam bělidlo (PUER) a pokud jsou plenky hodně pokakané, tak nechávam odmočit přes noc.
mysimysi 24. 9. 2009, 10:34
No já s tím prala jen parkrát a pračka se mi zanesla tak, že tekla. Měla jsem nahnáno, jestli sem ji neoddělala(mám ji teprve 2 roky a na novou nemám)- Naštěstí jsem to jednou projela se svým oblíbeným práškem na prázdno a byl klid. Ale do mýdlového slizu už fakt nejdu :-S
dasullka 24. 9. 2009, 12:12
@mysimysi Moje sousedka si take novou pračku takto zničila a řikala že už nikdy nic mydloveho.
Bylinka1 24. 9. 2009, 10:21
Na co je to dobrý *-) :^)?Neprudím :-$,jen se ptám,protože je tam popsaný docela časově náročný postup a nevýhoda,že se zanáší pračka :^),tak se ptám na výhody :-$?
Iskerka 5. 10. 2009, 21:48
@Bylinka1 Výroba slizu není nikterak časově náročná. Mýdlo mám nastrouhané maximálně za 10 minut, zaliju vroucí vodou, promíchám, přidám sodu, a když jdu kolem nebo si vzpomenu, znovu sliz krátce protřepu (hned po vyrobení ho totiž dávám do kanystru, který nezabírá v koupelce tolik místa jako kýbl). Suma sumárum, výroba zabere celkově maximálně půl hodiny. Děti nemám, ale myslím, že i při nich se taková doba dá jednou za čas vyšetřit. Další výhodu vidím v tom, že se nemusím tahat s kily prášku - domů si donesu kostku mýdla a mám z ní prací prostředek na docela dlouhou dobu. Sliz navíc dobře myje i podlahy, sporák (v tom je nepřekonatelný), obklady, vanu a WC. Nevím, proč tu tolik lidí kritizuje věc, kterou nikdy neviděli a nevyzkoušeli :-(
quakis 24. 9. 2009, 11:56
@Bylinka1 no Jani,vám to nedocvaklo?no přece jasná výhoda,když už vám chviličku děti dají pokoj,tak byste se stejně nudila ;-),tak šupky,dupky honem strouhat mýdýlko,aby jste měla v čem rodinku vyprat :-D...takže to je přesně pro někoho,kdo nemá do čeho píchnout a těžce se nudí :-p
Bylinka1 24. 9. 2009, 22:40
@quakis ...aha *-) a já blb ze samé nudy lítám po zahradě a nevím do čeho píchnout :^).Né,to je jen vtip :-p,nechci se nikoho dotknout a ať si každý pere v čem chce +o(.
dasullka 24. 9. 2009, 12:14
@quakis Místo strouhání mýdla si dám v klidu kávu a pro prášek si zajedu do drogošky. (F)
quakis 24. 9. 2009, 12:55
@dasullka asi tak (smich) (C)
jéňa 24. 9. 2009, 10:44
@Bylinka1 asi jen ta cena ;-)
Bylinka1 24. 9. 2009, 10:53
@jéňa ..když se sprčí pračka,tak dáte víc za opravu nebo za novou než je ta úspora na tom prášku :-#
Kateřina.Pin 24. 9. 2009, 10:15
No, já jsem se slizem taky jednu dobu zkoušela prát, ale upřímně - to je řešení tak na horší finanční časy s tím, že fleky to absolutně nevypere, když se dá vyvářka, tak se zničí barvy na prádle a prádlo taky, takže pro mě o ničem. To, co bych ušetřila na prášku, dám za energii na vyšší teplotu v pračce a taky strávím nemálo času přebíráním a namáčením. Navíc peru pro tři malinké děti a dva dospělé, moře prádla každý týden a zabývat se ještě výrobou nějakého slizu, který notabene dost smrdí a v koupelce zavazí, je pro mě o ničem. Navíc, pokud by mi to zaneslo moji novou a velmi kvalitní pračku, tak by mě kleplo. Jako tip pro alergiky je to určitě fajn, ale pro běžnou domácnost asi ne. Radši uberu pracího prášku a správně zvolím program. Toť moje zkušenost, nic víc, ani míň, jako kritiku to prosím neberte. Mějte se! K.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie