Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 8 návštěvníků)

Pokojový IBIŠEK

0.0
Pokojový IBIŠEK

Postup

Často se mě ptáte na systém pěstování ibišků.
Abych nemusela každému zvlášť odepisovat, ráda Vám sdělím svůj "systém" i na MMB :-)
V první řadě: já jsem pěstitel - amatér, ale ibišky mi jdou skvěle

Bohužel asi nemám žádnou závratnou metodu se spousto fíglů.

Ibišky mám po celém domě, tzn. že mi jdou jak na severním, tak na jižním parapetu. Určitě je mám na světle, nikde v koutě, jinak nekvetou.

Únor / březen je hodně ostříhám, vytvaruju, odstraním ošklivé větvičky..... za 14 dní už obráží.

V létě se mi vyplatilo dávat ven na terasu (ale ne na přímé jižní sluníčko, to se spálí listy - nicméně rostlinku ne, pak zase obrazí). Teprve před prvními mrazíky je dám do domu. Tímhle systémem se jim krásně zpevní listy, mají tmavou barvu a hlavně kvetou, kvetou, kvetou.

Ibišky jsem takto pěstovala i v panelákovém bytě, není potřeba žádná chladná chodba na zimu na přezimování atd., výsledky jsou stejné, důležitý je letní pobyt venku, stačí v koutě na balkoně, nemusíte mít nutně terasu.... Samozřejmě pokud necháte přes zimu v chladnější chodbě, také se nic nestane, jen mráz neustojí !

Zalévám docela často, když si nejsem jistá, sáhnu na hlínu a jak je suchá, tak zaleju. V létě určitě obden, v horku každý den....

Nehnojím, často nepřesazuji, až je opravdu nutné.....

Takže žádný speciální systém nemám.

Nicméně co se týká kupovaných ibišků z květinářství, tam se raduju z květů jen cestou domů, doma týden z kytky a pak vyhodím, bohužel mi vždycky uschnou.

Ztočené listy nemívám, napadá mě, jestli to nemůže být nějaký parazit v kořenech nebo sviluška ? Koukněte se na spodní část listů, jestli nenajdete takovou pavučinku nebo černé tečky.....

Hodně zdaru při pěstování.

Hanka

Stromeček 1,60 m vysoký

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

acak 28. 9. 2013, 19:39
Hani děkuji za rady, letos jsem to udělala po vašem a opravdu mi poprvé za 4roky kvetou :-) :-) :-)
dufíci 5. 3. 2013, 19:05
Přesně takhle je pěstuju i já. Když jsou přes léto venku, tak kvete i více květů naráz a klidně i dva dny. Doma vždy max jeden květ a jen jeden den *-) Ale je fakt, že přes léto mají nádherně zelené a pevné listy a jsou opravdu hodně husté.
dansik 24. 1. 2013, 22:03
Tak já stříhám v lednu, už se na to chystám, taky to funguje. Jen je mi líto ho ostříhat, ještě pořád od loňska kvete... :-)
žingi 24. 1. 2013, 22:08
@dansik ,-)přesně to jsem si dnes říkala,přesazovala jsem jiné kytky a tím i ibišky a že bych je rovnou zastřihla,ale je to sám pupen (Y)
žingi 21. 1. 2013, 19:50
(Y)tak já teprve loni na jaře dala konečně ibišky na okno a od té doby se jim stále daří (Y)když jsem je měla v obyváku na stěně,taky kupované v obchodě,tak přesně,kvetly jen co jsem je donesla domů,ale loni jsem se naštvala a řekla si,že to zkusím na tom okně (Y)a jsou tam i teď přes zimu a kvetou ^o) takže konečně po letech jsem se toho dočkala ,-) (Y) (Y) (Y)
Jada76 21. 1. 2013, 19:32
Hani, díky, zkusím vaše laické rady, ty jsou nejlepší :-) kolegyně, co mi dala ibišek, mi řekla, že ho mám mít v chladu a ne na okně, že jsou pak listy vyrudlé...mám ho na schodišti pod střešním oknem, listy jsou tmavé, ale v životě nekvetl..... jak množíte????? pokusila bych se.... díky, Jana (Y)
Zrušený účet 22. 1. 2013, 11:12
@Jada76 Množí se jednoduše - až ho budete stříhat, ustřižené větvičky dejte do vody a ony zakoření. Pak stačí jen zasadit.
nikibureska 21. 1. 2013, 11:14
Hani, děkujem! Vidím, že vše dělám dobře ,-) Dostala jsem od mamky a už třetí rok krásně kvete v bytě.. V létě ho mám na jižním okně nebo na balkoně.. Teď v zimě ho mám v ložnici, kde máme chladněji.. Také vždy ostříhám a v létě hodně zalévám a vyýsledek je takový: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4086526
skacelovav 18. 1. 2013, 20:20
(Y) (Y)
Babulka1 18. 1. 2013, 8:35
Manželova maminka má dva ibišky, oba u okna na jižní stranu. Nehnojí, nestříhá(pouze, když už přes okno není vidět) a kvetou jí pořád a jak. Má jeden žlutý a jeden červený. jediné, co jim dopřává, je pravidelná a veliká zálivka. Já jsem měla doma jeden, nerostl, pošel.... :-)přeju Vám, ať se nadále daří (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie