Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 151 návštěvníků)

Jak udělat střih ze starého trička a šití šatiček krok za krokem

0.0
Jak udělat střih ze starého trička a šití šatiček krok za krokem

Postup

Donedávna jsem šila jen polštářky, kapsáře a drobnosti do bytu, ale dcera povyrostla a já jsem jí chtěla udělat šatičky. Časopisy na šití pro děti jsou drahé a navíc jsou tam věci většinou složitější, tak jsem začala šít podle starých věcí... Jsem laik, takže pro profesionální švadlenky to bude možná vtipné :-) ale budu ráda, když se případně zapojí a poradí. Podotýkám, že pravděpodobně na něco zapomenu (připomínky vítány) a že mi to bude asi trvat déle, takže buďte trpělivé.
Vzkaz pro rýpalky: Jestli se vám můj návod nelíbí nebo je špatně udělaný, klidně mě zkritizujte, ale prosím vás nepředhánějte se v komentech, kdo je větší slepice a kdo bude mít poslední slovo, na to tady fakt už nejsem zvědavá, založte si někde nějakou diskuzi a pomlouvejte a remcejte si tam, co hrdlo ráčí, děkuji..

Na fotkách níže můžete vidět, že střih se dá přizpůsobit a fantazii se meze nekladou :-)

Potřebujete jen staré tričko, tužku, střihový papír, látky (nejlépe plátýnka - já většinou používám zahraniční látky, jsou jemnější a splývavější), šicí potřeby, stroj a velkou chuť do práce :-)

Rozložím si střihový papír a položím si na něj staré tričko přeložené napůl předním dílem navrch, pěkně si ho srovnejte, ať se vám obě poloviny překrývají Triko obkreslím, sundám a dokreslím si ještě průramek a průkrčník předního dílu. Podotýkám, že až budete stříhat nesmíte zapomenout na švové přídavky, ale u průkrčníku (jestli ho budete dělat podle mě) nepřidávejte! U průramků si přidejte cca 0,5 (podle založení šikmého proužku) a jestli ho chcete dělat jako průkrčník, tak také nepřidávejte.
Střih se dá dále upravit podle fantazie, já mám zatím nafoceno jen jak se ještě udělá střih na "áčkovou" tuničku.

Tydy je "áčková" tunička, tam jsem dělala jinak zapínání, ale je o dost jednodušší než popisované šatičky. Budu šít ještě jednu, tak nafotím a vložím, buďte ale trpělivé :-)

Tady úplně jednoduché tričenko, taky později popíšu...

Tady je vidět položené triko na střihovém papíru. Když jsem to dělala, tak děti spaly a nemohla jsem k nim do pokojíčku, tak jsem vytáhla ze "špíny" triko s dlouhým rukávem, ale lepší je rozhodně s krátkým (pokud nechcete dělat dlouhý rukáv)

Obkreslené triko...

Tady jsem vám chtěla ukázat, jak je jednoduché udělat si "áčkový" střih..

Kdyby to na té předchozí fotce bylo špatně vidět, tak jsem vám to ještě překreslila na papír.

A tady už jdeme na šatičky

Doufám, že to podle obrázku chápete... Nezapomeňte si hlídat šířku, kdyby bylo tríčo, podle kterého to děláte moc široké nebo naopak úzké. Změřte si hrudníček vaší princezny a toho se držte (samozřejmě to nesmí být na knop, ale musí to mít trochu vůli, aby se v tom pak mohla hýbat)
Délku si zvolte podle sebe.

Tady máte kolikrát musíte co nastřihnout. U levé části obrázku (u předního dílu), jsem zapomněla přehyb naznačit čárkovaně, tak si to prosím domyslete a pak na to nezapomeňte!
U zadní části šatiček se přidává na záložku ve středu, protože tam bude zapínání na knoflíky..

Nastřižené díly..
Na šatičkách je ještě červený spodek. Původně to měla být jen tunika, ale rozmyslela jsem si to a ještě přišila pruh látky, aby vznikly šatičky, tak to na obrázku není...

Sešijte přední a zadní části živůtku dohromady, začistěte a šev sežehlete do červené části a z lícu prošijte cca 1mm od kraje švu (na té červené části)

Sešijte ramena, začistěte a sežehlete do zadního dílu

Nastřihněte si šikmý proužek a sežehlete ho (ten použijeme na průkrčník) BEZ PÁRY - jinak si popálíte ruce!
Zažehlený proužek si ještě přehneme podélně napůl a opět zažehlíme..

Sežehlete do rubu záložku na zapínání (švadlenky mi jistě pomohou, jak se to jmenuje...pardon)

Podle sežehlení si odstřihněte vliselín a přižehlete ho na podsádku (už jsem si vzpomněla, jak se to jmenuje..)

Kupovaný šikmý proužek si na jedné straně rozložte a lícem na líc se ho našpendlete k průramku. U krajů nechte klidně pár cm, to pak odstřihnete. Prošijte v tam, jak se rýsuje přeložení

Chtěla jsem ukázat, jak se to šije, ale moc vidět to není.. :-/

Po sešití si to otočte do rubu, srovnejte, trochu to jakoby promněte mezi prsty, našpendlete a prošijte

Nechte si pidi přesah, ať vám pak nevyčuhuje ten šikmý proužek

Prošijte v kraji šikmého proužku

A jdeme na průkrčník....
Na rubovou stranu si přiložíme připravený šikmý proužek, zase ho na jedné straně rozložíme, našpendlíme a prošijeme v přeložení. Nedělala jsem ho jako průramek, protože jsem chtěla, aby byl výrazný a z kontrastní látky. V závěru bude vidět skoro stejně z lícu i z rubu..
Nezapomeneme si kraje proužku zahnout do rubu, aby jsme pak neměli vidět roztřepený okraj.

Proužek si srovnáme a přeložíme do lícu (v tom skladu, jak jsme ho podélně zažehlili napůl), pěkně si to narovnáme a špendlíky nešetříme...

Teď se vrhneme na spodní část šatiček... Nejdříve si začistěte (já použila zubaté nůžky) kraje, které se budou sešívat k sobě. Sešijte spodní části zadního dílu šatiček k sobě, ale nahoře (tam kde se bude stýkat spodní část s živůtkem) nedošijte dokonce (cca 5-6cm). šev rozžehlete a "rozparek" obšijte z lícu..

Prostřední části sukýnky (spodní část šatiček) budeme řasit. Nejdříve si přiložte sukýnku k živůtku, srovnejte si boční kraje na sebe, popř. si to přichyťte špendlíkem a uhlaďte směrem ke středu. Řasení bude cca 7cm ve středu sukýnky, takže si ve středu živůtku naměřte na prostředek těch 7cm a až ke značkám si sukýnku uhlaďte, přebytek sukýnky se bude řasit. Nelekněte se, že bude přebývat velký kus, řasením se to ztratí. Můžete buď v ruce nebo si na stroji nastavte nejdelší steh a prošijte 0,5 cm od kraje a pak ještě jednou 1cm od prošití..
Tohle se špatně popisuje, ale doufám, že jste to pochopili..

Zatáhněte za nitky a stáhněte. Našpendlete si sukýnku předního dílu k živůtku a řasení si pěkně upravte, aby bylo co nejsymetričtější. Sešijte oba díly k sobě (mělo by vám šití vyjít na řasení mezi ty stahovací nitky), začistěte, vytáhněte stahovací nitě a sežehlete do živůtku a z lícu prošijte cca 1mm od švu v živůtkové části...

Teď přijde na řadu zadní díl. Tady se řasí u rozparku. Postupujte s řasením stejně jako u předního dílu... Nařasený ZD si rozparkem přiložte asi 1cm od zažehleného kraje s podsádkou a našpendlete, podsádku si z rubu v přehybu otočte a našpendlete na řasení.

Tady je vidět, jak jsem otočila podsádku

Prošijte, začistěte a otočte do lícu, vypíchněte rúžek a sežehlete švový přídavek do živůtku a opět prošijte 1mm do živůtku (na fotce to ještě nemám z lícu prošité)

Stejně udělejte i druhou část ZD. Tady je vidět, proč jsme tam dělali ten "schůdek". Až budeme dělat zapínání, potřebujeme, aby se nám části živůtku ZD překrývali a takhle máme rozparek krásně u sebe...

Vyznačíme si knoflíkové dírky a vyšijeme je...

Dírkou si uděláme značku na druhém dílu a přišijeme knoflíky...
Zapomněla jsem nafotit špendlení a šítí bočních dílů, ale věřím vám , milé kolegyně, že to zvládnete i beze mně. Přilote si boční strany lícem k líci k sobě, pěkně si srovnejte prošívání živůtku na sebe, abyste na bocích neměli nějaké "skoby", že vám to ujelo, prošijte, začistěte a sežehlete do zadního dílu. Nic z lícu neprošíváme!!!

Spodní okraj si zažehlete 0,5cm do rubu po celém obvodu a pak ještě jednou cca 1cm (můžete i víc či míň, to nechám na vás) a prošijte.
A TÍM JE, MILÉ DÁMY, HOTOVO!!!!!

Jo a ještě taková vychytávka (to mě učila maminka, že musím být pečlivá :-) ). Aby to nedřelo v podpaží, tak ten šev přichyťte růčo. Stačí pár stehů...

Tady je alternativa zapínání. To mám na té tuničce. Nafotím postup, jak se dělá ten rozparek u zapínání a vložím. Ale pár dní si budete muset počkat, páč musím zítra večer vytřít a poklidit a pozítří cvičit :-)
A ještě vás čeká minimálně jeden návod na tričko s raglánovým rukávem, nad kterým jsem se málem zbláznila a dvě trička zkazila, než jsem to "vyladila" (naštěstí jsem to dělala ze starých triček..)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

lussy13 2. 4. 2015, 13:04
(Y)
Jaslunicko 26. 9. 2014, 9:16
skvělý návod, perfektně popsaný. děkuji Jana (Y)
mobydick 25. 9. 2014, 23:16
(Y) (Y) (Y)
PeRoŠi 25. 5. 2014, 19:16
Dobrý den, Pavli. Máte to krásně "polopaticky" ,-) popsané a nafocené (Y) Já jsem samouk. Moje maminka šila sobě i nám a my se sestrou u ní asistovaly ,-) a hned potřebovaly našít na panenky. Což jak teď zpětně hodnotím jako svatou [A] trpělivost (K) Ušila jsem skoro všechno, cestou pokus omyl ... Střihy byly většinou z BURDY která byla v té době jen rusky a velmi málo dostupná. ani nevím jak se k nám tenkrát pár těchto úžasných časopisů dostalo. S šitím jsem postupně přestala co se narodily děti a co jsem objevila levné věci na MMB. Ale přece jen chce mít občas člověk něco originál a jediný kus svého druhu :-) (smich) takže ... opět začínám. Přeji úspěšné pokračování.
aliJ. 4. 12. 2013, 22:43
moc pěkné
BarbaraHana 6. 11. 2013, 21:15
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) SUPER!!!! MYSLIM ŽE NA MIMIBAZARU JE TO HLAVNĚ PRO MAMINKY A NE PRO PROFESIONÁLKY, TAKŽE Z RÝPALŮ BYCH SI NIC NEDĚLALA TY SE NAJDOU VŽDY :-) OSOBNĚ UKLÁDÁM A ZA DLOUHÝCH ZIMNÍCH VEČERŮ BUDU ŠÍT AŽ SE OD STROJE BUDE KOUŘIT :-) ZATÍM JSEM UŠILA VELIKÁNSKÉ PRD A CHCI ZAČÍT S TĚMA POLŠTÁŘKAMA A PAK SE VRHNU I NA ŠATEČKY :-) |:o) |:o) |:o)
jeremy 15. 10. 2013, 7:30
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
JollaD 9. 9. 2013, 13:32
Moc děkuji za návod na šití složitějších věcí, než jsou, polštáře, kapsáře, kabelky, zkrátka sešívání čverců a obdelníků dohromady. Výborné a dokonce i pro mě pochopitelné a zdá se to být i jednoduché, tak se o to také pokusím, snad budu mít dosti trpělivosti.. Díky Jolana
Zrušený účet 23. 4. 2013, 12:56
Před 18. lety jsem se učila šít na Rodinné škole, kam jsem chodila. Nebavilo mě to, nechápala jsem návody, střihy, nic. Pak po letech, když jsem měla malé děti, tak jsem si koupila šicí stroj, ale když jsem si koupila knihy s návodama, opět jsem nechápala, byly moc odborné. Šití jsem "zašila" do skříně a bylo. Miluju návody, jaký jste udělala vy - opravdu krok za krokem, hezky vysvětlený, nafocený, prostě srozumitelný i pro takové amatéry jako jsem já. Zkusím ušít něco takového mojí osmileté dceři. Má tam ve skříni už nějaká malá trička a šaty, tak je přešiju na novou velikost, přizpůsobím jí to, ať má co na léto, ona šaty miluje a pořád je po mě chce. Díky, že jste mě znovu k tomu šití nakopla (H) (L)
dddsss 16. 3. 2013, 21:07
Milá Pavlínko, jste naprosto úžasná. Ani nevíte, jakou mi Váš návod udělal radost. Začínám šít, protože mám doma malou holčičku a stále jsem na netu hledala takto pochopitelný návod. Konečně, konečně, konečně.........děkuji Vám za inspiraci a velmi oceňuji Vaše nasazení. Držím palečky do dalších , jistě krásných, věciček.......... (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
pajjakk 23. 4. 2013, 11:53
@dddsss Až bude čas nafotím další (P) Děkuji za pochvalu, jsem červená až na pr.... :-$ (L)
Ayo 1. 3. 2013, 10:07
Teda klobou dolů,jak jste šikovná a rozepsala a nafotila celý návod. (Y)
byNell 1. 3. 2013, 9:31
Jste velká šikulka, já bych právě něco takového chtěla vyzkoušet, ale tohle je na mě asi trochu moc, jsem zatím u patchworkových dek a polštářků ,-) ,-) opravdu vás obdivuji na to že jste samouk |:o) |:o) klobouk dolů
mart101 14. 2. 2013, 13:55
Pavlinko, naprosto uuuuzasne!! Tricek mame doma spoustu, holcicku taky... Ted jeste najit cas (Y) Uz si Vas perfektni navod tisknu a tesim se, ze se do toho zkusim pustit (Y) Hezky den, Martina
Blanýsek 13. 2. 2013, 20:48
Dobrý den,také velmi ocenuji Váš dokonalý postup.jen bych Vám chtěla poradita prosím neurazte se ,příště můžete (u zadního dílu u zapínání) prodloužit jen spodní část-co jsou knoflíky.Vrchní část je hezká,když je v jedné rovině s rozparkem.snad víte,co tím myslím.oceňuji i vaši preciznost pši zapravení průramků a průkrčníků.Také vám poradím,když zapravujete takto tvarované části,udělat nástřihy skoro až ke švu,aby se látka krásně rozvolnila.Na nabírání je také skvělá tenká gumička.Ta se natahnutá namotá na cívku a šije se s ní,jako s normální nití.Super na kanýry a volány.Jinak-chvála a jenom chvála |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Blanka
pajjakk (upraveno) 14. 2. 2013, 17:55
@Blanýsek To mě nenapadlo, jsem amatér a samouk... A já vymýšlím, aby ten rozparek byl uprostřed a nebyl rozcapený *-) S tou gumičkou to znám, ale na řasení používám stehování, jsou to jenom kousky a jsem líná vyměňovat spodní nit ,-) Každopádně za připomínku děkuji, psala jsem i v návodu, že jsou připomínky vítány, je to i pro ostatní maminky (Y)
YILAN 10. 2. 2013, 23:21
navod uzasny, ale tohle je pro me tak level 10 a ja sjem na levelu 1 az 2 8o|
halbmark 10. 2. 2013, 21:34
krásný - určitě vyzkouším :-) (Y) (Y)
Venifiat 10. 2. 2013, 21:09
Zdravím! Návod naprosto luxusní! |:o) (clamp) Leč bohužel nad mé schopnosti 8o| :´( :-( já jsem skutečně začáteční, co si doma šije srdíčka a dětičkám hračky pokud možno z jednoho kusu.. ,-) ale návod si uložím.. třeba se k tomuto LEVLU jednou dopracuji! (silvestr) díky moc!!!! (L)
pajjakk 10. 2. 2013, 21:49
@Venifiat Začněte hned :-$ Já jsem taky začátečník a tolik zkažených pokusů ,-) Zkuste nejdříve ušít "nanečisto" třeba ze starého povlečení, jeďte podle návodu a určitě to půjde. Držím palce (hello)
pajjakk 10. 2. 2013, 20:40
Vaše komentáře mě moc těší, všechny jste moc šikovné, tak je pochvala o to cennější (L) (F)
Véjík 10. 2. 2013, 19:17
Pavlínko,mě se návod tedy moooc líbí a uložím si ho,protože se na něco podobného chystám. Jste šikulka! (Y) (Y) (Y) (F)
bublina76 10. 2. 2013, 19:03
Jako vyučená dámská krejčová jsem byla zvědavá jak ten návod bude vypadat ale musím vám vystřihnou obrovskou poklonu (clamp) (clamp) jestli by si někdo dovolil rýpnout tak to by byl jedině závistivec co nemá tvůrčího ducha a je neschopnej s tím něco dělat. Přeji vám mnoho úspěchů ve tvoření a chuti focení díla během práce. Mnohým tvůrčím maminkám uděláte velkou radost (L) Katka M.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie