Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 98 návštěvníků)

Různé zábaly při nemocích

0.0
Různé zábaly při nemocích

Postup

Tvarohový zábal na šlapky

snižování teploty

Tvarohový zábal na šlapky má stejné, někdy i lepší účinky jako lýtkový.

Studený tvaroh nacpeme do starých ponožek. Ponožky navlékneme nemocnému, tak aby byla pokryta hlavně chodidla. Přes ně dáme suché teplé ponožky a nohy zabalíme pod peřinu. Po 20 min. můžeme sundat a opakujeme za hodinu pokud je potřeba.



Lýtkový zábal

snižování horečky

Lýtkový zábal je osvědčená metoda, která lehce teplotu snižuje. Je doporučována při teplotách přes 39°C. Snižuje teplotu o půl až jeden stupeň a odlehčuje oblast hlavy – malátnost, neklid a bolesti hlavy se zlepší nebo zmizí.

Bavlněnou plenu několikrát složenou namočíme ve studené vodě, dobře vyždímáme a zabalíme každou nohu zvlášť kolem lýtka. Přes plenu položíme o málo větší flanelový šátek nebo suchou plenu, kterou překryjeme vlněnou látkou. Necháme působit půl hodiny, potom zábal sundáme a nohy osušíme. Zábal můžeme opakovat za hodinu.



Zázvorový zábal



ucpané dutiny
zánět čelních dutin

Lžičku sušeného zázvoru a dvě lžíce hladké mouky spolu s vodou smícháte v misce tak, aby z toho byla hustá kaše. Tu naneseme na poskládaný kapesník. Kapesník i se zázvorovou kaší dáme na čelo, překryjeme plenou a ovážeme hlavu vlněnou šálou. Necháme působit ½ hodiny. Můžeme opakovat několikrát denně, dokud se nespustí rýma a dutiny se neuvolní.



Zábal proti vším


Umyjeme hlavu dítěti (platí i pro dospělé) šampónem s přídavkem Tea Tree Oil. Po umytí nakapeme originální Tea Tree Oil na temeno, za uši a na zátylek a zabalíme hlavu do potravinové fólie na 20 minut. Po 20 minutách fólii sejmeme a vlasy vyčešeme speciálním hřebenem na odstraňování vší. Vlasy necháme proschnout. Můžeme opakovat každý den.

Preventivně kapeme každý den Tea Tree Oil do vlasů, dokud v kolektivu, který dítě navštěvuje, vši nevymizí.

Pokud víme, že v daném kolektivu řádí vši, preventivně můžeme dítěti i celé rodině, kápnou každý den do vlasů buď Tea Tree Oil nebo stačí levandulový olej do aromalampy. Tyto dvě vůně vši velmi silně odpuzují.



Tvarohový zábal

bolest v krku
horkost v krku
angína

Tvaroh odvání horkost. Je výborný i při snižování teploty. Viz. "horečka".

Na složený kapesník naneseme vrstvu tvarohu. Kapesník i s tvarohem přiložíme pacientovi na krk, zabalíme látkovou plenou a vlněnou šálou nebo velkým bavlněným šátkem. Necháme působit přes noc.

Pokud má pacient v krku i zánět, zkombinujte tvaroh s cibulí. Viz. "cibulový zábal".



Cibulový zábal



angína
bolest v krku
bolest při polykání
zánět středního ucha

Je výborný při angínách, bolestech v krku a bolestivých zánětech v krku. Cibule je všeobecně na zánětlivá onemocnění.

Na složený kapesník položíme vedle sebe kolečka cibule. Krk namažeme nejlépe husím sádlem nebo nějakým hodně mastným krémem. Na krk přiložíme kapesník s cibulí, potom látkovou plínku a na ni vlněný šál nebo silný bavlněný šátek. Necháme působit nejlépe přes noc, ale ne méně než dvě hodiny.

Pokud pacient pociťuje i horkost v krku, použijeme tvarohový a cibulový zábal dohromady.

Na kapesník rozetřeme vrstvu tvarohu, na ní poklademe kolečka cibule, přiložíme na namazaný krk a dále pokračujeme jako v předchozím případě.

Při zánětu středního ucha nasekáte cibuli na jemno, vložíte do kapesníku, tak aby ucho od cibule oddělovala pouze jedna vrstva kapesníku. Přiložíte na ucho, zabalíte do plínky a vlněné šály. Dítě položíte do postele na postiženou stranu a pod polštář mu dáte termolahev, aby se teplem uvolňovaly lépe silice do ucha.



Citrónový zábal



angína
bolest v krku

Tento zábal má podobné účinky jako cibulový. Takže pokud pacient nesnáší zápach z cibule, můžete použít jako alternativu tento zábal.

Použijeme půku bio citrónu. Rozříznutou částí vložíme citrón do mističky a dvakrát ho křížem nakrojíme. Zalijeme vroucí vodou a dnem sklenice ho rozdrtíme. Do této směsi namočíme kapesník a dále postupujeme jako při Priessnitzovém zábalu.



Křenový zábal (placka)

zápal plic



Je výborný na zápal plic i na uvolnění dýchacích cest. Pozor křen je hodně pálivý ne jenom zevnitř, ale i z vnějšku na kůži.

Smícháme dvě syrové a jemně nastrouhané brambory s jednou vrchovatou lžící najemno nastrouhaného křenu. Z této směsi vytvoříme na pleně placku a přiložíme nemocnému na hrudník namazaný sádlem. Přiložíme další plenu a ovineme vlněnou šálou. Zabalíme nemocného do peřin a necháme působit 20 minut. Poměr brambor a křene mícháme podle toho zda je to pro dítě nebo pro dospělého. Opatrně, křen pálí a zanechá na kůži červenou skvrnu, která po chvíli zmizí.



Bramborový zábal

vykašlávání
uvolnění hlenu
bolesti zad
ztuhlá šíje

Je velmi účinný pro zmírnění kašle a rozpuštění hlenů. Můžeme jej přikládat na ztuhlou šíji nebo bedra při bolesti zad, které se zlepšují teplem. Musí být připraven přesně podle návodu a prováděn velice opatrně, protože zde hrozí nebezpečí popálení kůže.

Na vlněnou šálu položíme do obdélníku složenou plenu a na ní další plenu, ne jejíž horní polovinu naneseme rozmačkané brambory tak, aby pokryly celý hrudník. Přiložením hřbetu ruky měříme teplotu brambor po dobu 1 minuty. Pokud nás to nepálí, položíme zábal dítěti na hrudník a ovineme jej okolo hrudníku šálou. Účinost zábalu se zvýší pokud dáte jednu plenu s bramborama na hrudník a druhou na záda a ovinete. Před tím je dobré nemocnému namazat hrudník husím sádlem, nebo nějakým hodně mastným krémem. Zábal může zůstat přiložený asi hodinu (většinou stačí i 20 minut). Zábal můžeme přiložit jen nad hrudní kost a nesmí jít už na krk. Zábal můžeme dát ne více jak dvakrát denně. Počítejte s tím, že dítě začne vykašlávat uvolněné hleny, proto není dobré dávat zábal před spaním.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jeremy 23. 12. 2014, 22:01
(clamp) (clamp) (clamp)
P.A.V.L.A 11. 1. 2014, 23:05
(Y) (Y) (Y)
lubca007 11. 1. 2014, 20:57
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Jitulina11 14. 2. 2013, 20:48
Děkuji za návody.Jsou supeeer!! (F)
fejla 15. 2. 2013, 18:16
@Jitulina11 Našla jsem je náhodou na netu-tak mě napadlo,že se budou hodit i někomu jinému.- (L)
lidare 13. 2. 2013, 18:05
:-)ukládám,to se hodí vždycky,dobré nápady (Y)
fejla 13. 2. 2013, 21:33
@lidare Našla jsem tyto rady náhodu na netu, když jsem hledala pomoc pro nemocného syna...tak doufám,že pomohou i jiným maminkám (L) (L) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie