Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 178 návštěvníků)

VEŠ DĚTSKÁ A BOJ PROTI NÍ !!

0.0
VEŠ DĚTSKÁ A BOJ PROTI NÍ !!

Postup

Milí čtenáři,

tak, jako již většina z nás ve svém dětství, jsem se před nedávnem opět střetla s vší dětskou. Tentokráte již ne na své vlastní hlavě, nýbrž na hlavičkách svých dětí. Nevím proč, ale byla jsem tímto jevem velmi překvapena, až zaskočena. Úplně jsem totiž, při boji s různými (až hrůzu nahánějícími) dětskými nemocemi a tím neustálým přemýšlením, proti jakým všem chorobám nechat děti naočkovat (abych nebyla nezodpovědná matka, čímž nás neustále "krmí" TV reklamy) na tohoto "okupanta" zapomněla.

První, co mne napadlo, že musím okamžitě vyprat "celý dům". Při vysvlékání peřin (snad i panenkám v kočárku)jsem dávala instrukce svému muži potřebné k zakoupení vhodného přípravku, který zbaví naše děti oněch "okupantů". Po cca 45 minutách mě vrátivší se manžel našel v obýváku ve společnosti dvou, ke stropu sahajících, hromad prádla, a jak se zuřivě snažím strhávat poslední kusy závěsů a záclon, které na hromadách ještě chybí. Po té, co uvolnil sevření igelitového pytle, aby tak umožnil dusícím se plyšákům popadnout dech mne odtáhl do koupelny ke skoncování s tímto parazitem jednou pro vždy. Vrhla jsem se tedy na "zázrak", který manžel přinesl z lékárny. Když mi ale sdělil, že onen zázrak stál 250,-Kč, nesmí ho děti do 3 let (naše dcera měla dva), rozhodně se nesmí dostat do očí a na hlavě musí být 5 minut, téměř jsem se zhroutila a pomalu se začala smiřovat s tím, že se vší nikdy nezbavíme. Už jen představa umývání hlaviček oním pětiminutovým zázrakem a doprovodných efektů této činnosti byla děsivá. Nuž, ale povedlo se ...

Po zuřivém zápasu s oním hmyzem a veškerým ložním i neložním prádlem, jsme s mužem v jednu hodinu ranní padli ,s notebookem v náručí, vyčerpáním na gauč a jako správná internetová generace začali vyhledávat vše možné i nemožné o našem "příživníkovi". Po přečtení prvních pár článků mi bylo opravdu do breku, zejména po té, co jsem se dozvěděla že veš nepřežije 24 hodin bez hostitele a že náš úžasný francouzský přípravek je naprosto k ničemu (na čemž se shodlo nejméně 99% lidí na netu a jen tak mimochodem jsme na totéž, o pár hodin později, přišli sami při pohledu do synovy hlavy). Zamáčkla jsem tedy deroucí se slzy, které se objevily při pomyšlení na naše, zcela zbytečně, řvoucí děti ve sprše a při pohledu na třímetrové hory prádla, jejichž likvidace obnášela několik mnoho dní pilné práce. A to ani nemluvě o neobyvatelném obýváku, který se nedal obývat jen díky mé přemíře horlivosti a nevědomosti.

Ráda bych Vás ušetřila těchto zbytečností, jelikož na polechtání nervů bohatě stačí onen parazit sám o sobě. Proto jsem se rozhodla napsat článek, kde jsem nashromáždila všechny dostupné informace, které Vám jistě pomůžou zbavit se vší velmi rychle a spolehlivě. Teď už tedy pouze fakta a žádná nadsázka :o).

Fota vší zde nenajdete, jelikož některým čtenářkám by mohly vadit natolik, že by raději článek ani nečetly :o)

Veš dětská a její životní cyklus:

Jedná se hnědý, kapkovitě protáhlý a bezkřídlý hmyz žijící pouze ve vlasech lidí, nečastěji dětí. Délka jejich těla se pohybuje mezi 2-4mm. Vši mají tři páry nohou se silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Veš se živí lidskou krví, bodá a saje krev nejméně 3x denně. Samička se dožívá 3-5 týdnů a během života naklade 50-150 vajíček (hnid) která přilepuje tmelem bílkovinné povahy na vlasy, těsně u pokožky. Vajíčka (hnidy) se jeví jako miniaturní kapičky, či hmyzí křidélka a jsou cca 0,8 mm dlouhá. Nedají se smýt ani odfouknout, na rozdíl od lupů. Odstranit je lze pouze mechanicky. Hnidy nacházející se na vlasu dále než 1 cm od pokožky jsou vylíhlé nebo mrtvé, neboť vlas roste o cca 1 cm za měsíc a tato doba přesahuje dobu trvání životního cyklu vší. Naopak nález hnid blíže k pokožce znamená, že ve vlasech jsou pravděpodobně i pohybující se dospělé vši. Z hnid se již za 7-10 dní vylíhnou larvy tzv. nymfy, které začínají ihned bodat a sát krev. Nymfy se velice snadno přehlédnou, jelikož jsou jen asi 1mm dlouhé a téměř průsvitné. Vypadají spíš jako smítko na pokožce hlavy. Za dalších cca 8 dní nymfy dospějí, při čemž se stihnou ještě 3x vysvléknout. Dospělá veš se pak dožívá cca dalších 30 dní.



Šíření vši dětské:

Veš vždy zůstává v kontaktu s lidskými vlasy a samovolně je neopouští. K přenosu je třeba přímý a nikoliv zběžný kontakt vlasů postiženého a zdravého člověka. Ideálním prostředím, vhodným k šíření vší, jsou všechny dětské kolektivy (školky, školy, kroužky, tábory, sportovní výcviky atd.) Děti se při práci, hře atd. nevědomky dotýkají hlavami (z tohoto důvodu je výskyt nejčastější u dívek ve věku od 6 do 10 let, které k sobě přibližují hlavy častěji než chlapci, a přenos je u nich podpořen dlouhými vlasy). Dalším nejčastějším přenosem, je přenos mezi sourozenci.

Dospělá lezoucí veš si jednoduše „přestoupí“ na nového hostitele, kde klade nové hnidy a životní cyklus se opakuje. Přenos vzduchem každopádně není možný. Dle nových průzkumů se ukázalo, že dlouhodobé diskuse o přenosu na předmětech, jako například hřebenech a pod . je velmi nepravděpodobný. O mnoho pravděpodobnější je přenos pomocí tkanin (čepice, ručníky, ložní prádlo, čalounění, atd..), do kterých se veš snadno zachytí. Dojde-li, pak včas ke kontaktu tkaniny s vlasy člověka, může veš takto osídlit nového hostitele. Vzhledem k tomu, že jakmile se veš ocitne mimo hostitele a ztratí tak zdroj obživy (hyne do 24 hodin od posledního sání) nemá na přestup mnoho času. V řádu několika hodin se dehydratuje, vyčerpá, ztratí schopnost sát a poté se i pohybovat. S klesající teplotou okolí se však tato doba může prodloužit.



Jak poznat napadení vší dětskou (pedikulóza)

Příznaky napadení:

- svědění a lechtání pokožky hlavy

- drobné škrábance v hlavě

- poruchy koncentrace (neklid, nervozita)

- poruchy spánku

- zvětšené uzliny

- zvýšená teplota

Napadení vší dětskou může postihnout kohokoliv bez rozdílu věku i pohlaví. Nejvíce se však, ale vyskytuje mezi dětmi chodícími pravidelně do školky, školy či jiného kolektivu. Více než chlapce postihuje dívky, jelikož častěji dávají hlavy k sobě a mají delší vlasy. U chlapců je velkou výhodou, že veš obvykle není schopna žít ve vlasech kratších 1cm. Veš si ale můžeme i my sami přinést například z kina, veřejného dopravního prostředku a td... Při napadení vší mluvíme o parazitáním přenosném onemocnění.

Napadení se v průběhu jednoho až čtyř týdnů po kontaktu s postiženým projeví svěděním a pálením pokožky hlavy způsobené bodáním, sáním a pohybem nymf či dospělých vší. Dráždivě působí i rozpouštědlo, které veš vypouští do kůže při sání. Rozpouštědlo může vyvolat i různé alergické reakce, od místních (vyrážka, celkové zarudnutí a silné svědění) až po celkové (alergické asthma).

Přítomnost živých vší se odborně nazývá pedikulóza. O pedikulóze se dá hovřit hovořit pouze v případě nálezu živých vší a ne jen hnid.

Postižený dětskou vší je neklidný, nesoustředěný a neustále se škrábe. U malých dětí může dojít ke komplikaci v podobě hysterického záchvatu se škrábáním. Rozdrásání pokožky může vést ke vstupu bakterií a způsobit tak zánětlivé onemocnění kůže. Vzácně je možno pozorovat mírný vzestup tělesné teploty a zvětšení místních uzlin. Veš dětská nepřenáší žádné infekčních onemocnění ani nepůsobí jiné objektivní potíže. Zavšivenost je především problém společenský, napadené děti se cítí nečisté, ponížené a vyloučené nejen ze společnosti svých vrstevníků, ale i dospělých (učitelů, příbuzných apod.). Může to být tedy i problém pro psychologa.

Hnidy se nejčastěji vyskytují na vlasech za ušima a na zátylku. Jediným možným preventivním opatřením proti vši dětské jsou časté prohlídky vlasů a v případě nálezu vší neodkladné odvšivení. Při včasném odhalení pedikulózy bude možno nalézt do dvou desítek lezoucích vší, v případě pokračování bez léčby pak až několik stovek.

Z nedostatečné informovanosti veřejnosti s tímto onemocněním obecně úzce souvisí pocit studu a viny, přitom s hygienou jedince toto onemocnění nemá pražádnou spojitost. Veš dětská napadá celosvětově všechny sociální vrstvy obyvatel bez ohledu na vyspělost země a spolehlivě přežije veškeré úkony každodenní hygieny, jakou jsou mytí hlavy, či česání běžným hřebenem. Jisté tedy je, že s úrovní hygieny výskyt vší nijak nesouvisí a tohle by mělo být všeobecně známo.

Zejména pocit studu je rovněž příčinou, že je jen mizivý počet skutečně onemocnělých evidován dětskými, či jinými lékaři. A však dle volného prodeje přípravků proti vším, kterých se ročně v ČR prodá několik desítek tisíc, lze říci jak rozšířené toto onemocnění stále je. V první polovině devadesátých let minulého století, se prodalo přípravků proti vším dokonce několik stovek tisíc ročně. Tento nárůst byl způsoben genetickými mutacemi v DNA vší, které měly za následek nárůst odolnosti parazitům proti běžně užívaným léčivům. Bohužel tento bludný kruh vzniká rezistencí (odolností) na staré léčivo, pokračuje zavedením nového léčiva, vůči kterému se stává parazit opět rezistentní (odolný), čímž se náš kruh uzavírá. V případě vší se celé opakuje po cca 10-15 letech.

Zabránit tomuto nepříznivému jevu lze užíváním přípravků působících na jiném principu, než samotné insekticidy (chemické přípravky). Výborným řešením se pro toto použití jeví přírodní olejnaté přípravky, které vším ucpou dýchací cesty. Na tyto přípravky si vši nemají jak vybudovat rezistenci a ani se jejich používáním rezistence nijak nezvyšuje. Přípravky rovněž nepůsobí škodlivě na vlasy ani na pokožku hlavy a NEjsou při aplikaci nijak věkově limitovány (dají se používat i u velmi malých dětí) Velmi vhodným zástupcem těchto přípravků se stává, již několika staletími prověřený, Tea Tree Oil, který vši nejen udusí, ale i odpuzuje. A opět se vracíme k přírodě :o))) Použití viz. Léčba vší .


Co dělat při napadení vší dětskou:

Pokud se nález vší potvrdí, nemělo by dítě, do vyřešení problému, do dětského kolektivu (dokud nedojde k odstranění všech lezoucích vší a také hnid ulpělých na vlasech do 1cm od pokožky hlavy) Je to sice šílená představa, ale pokud nechceme se vší bojovat několikrát ročně, tak se nedá nic dělat. Nezbývá také než doufat, že stejně zodpovědní a důkladní budou i ti ostatní postižení stejným problémem. Nač nezaomenout:

1. Než začnete se samotným odvšivováním, izolujte dítko na nezbytně dlouhou dobu potřebnou pro odklizení případně "kontaminovaných" míst a věcí, určených vašemu "napadenému"dítěti.

2. Je třeba si uvědomit, kde všude se váš "napadený" pohyboval a přitom mít na paměti, že veš přežije max.24 hodin bez krve (abyste pak nedopadli jako já, která raději prala celý dům :o) Pouze to co přichází každý den opakovaně do styku s postiženou hlavičkou dítka jako je: aktuálně nošené oblečení, ložní prádlo, povlaky polštářků, oblíbený spací plyšák(pouze ten spací, ne všichni :o), dečka na spaní, potah oblíbeného křesílka, gumičky do vlasů, látkové čelenky,šátky atd. vyprat na nejvíce stupňů (jen co daná věc dovoluje) případně i vyžehlit. Pokud to některé věci neumožňují, nechte je zkrátka (raději i 2 dny) někde odložené, bez kontaktu s dítkem. Určitě věci nedávejte do chladna, ale raději ke zdroji tepla, kde se vši rychleji dehydrují :o)

3. Jakmile vysvléknete všechny povlaky, odstraníte oblečení a jiné "postižené" věci nažeňte celou rodinu žijící ve vaší domácnosti do koupelny a vzájemně si prohledejte hlavy. Po té dle akutnosti začnete s odvšivováním, viz. Léčba. PO ODVŠIVENÍ POUŽÍT ČISTÝ RUČNÍK !!!

4. Nezapomeňte omýt hřebeny a ostatní podobné věci, případně vysát koberce a setřít podlahy.

5. Po odvšivení se dítko vrací už do čistého, nekontaminovaného prostředí. Pokud se to povedlo na poprvé, můžete si gratulovat, ale každopádně každý den projděte postižené hlavičky znovu a 8-10 den s velkou obezřetností. I když již nic nenaleznete, doporučuji celou tuto anabázi znovu zopakovat.

6. Jako rodiče jste rovněž povinni nahlásit tuto skutečnost ve škole a v kolektivech, kde se vaše dítě v období posledních dvou týdnů pohybovalo. Ač je to nemilé, tak velmi důležité a věřím, že kdyby to dodrželi všichni, není veš takovým problémem. Školy a jiné instituce jsou dále povinny o výskytu vší v kolektivu informovat rodiče ostatních dětí. U těch je na místě provádět pravidelnou kontrolu ve vlasaté části hlavy v intervalu 2 dnů po dobu cca 3 týdnů, což se ostatně týká po odvšivení i vás.

7. Vřele doporučuji, jednou měsíčně umýt celé rodině hlavu ve vašem běžném šampónu s pár kapkami Tea Tree Australian Bodycare. POZOR, olej se nesmí dostat do očí!!!





Léčba :


Léčbu proti vším zahajujte až tehdy, naleznete- li opravdu živé vši, či nymfy. Pokud naleznete živé jedince, měly byste rovněž nalézt (zejména za ušními boltci a na týlu) hnidy do 1cm od hlavy.

- léčba u chlapce



1. nejjednodušším řešením je ostříhat vlasy pod délku 1 cm, v takto krátkých vlasech vši žít nemohou

2. není ovšem bezpodmínečně nutné a lze postupovat stejně, jako při léčbě dívek, což byl u syna i náš případ :o)

- léčba u dívky

1. v lékárně zakoupíte přípravek proti vším, nejlépe přírodní s obsahem Tea Tree Oil. K dostání jsou šampóny nebo spreje. Dají se zakoupit rovněž i přípravky chemické s insekticidy, vystavujete se ale případně, již výše zmíněné rezistenci vší na zakoupený přípravek, což jsou vyhozené peníze a ztráta času. To se stalo i nám s oním francouzským přípravkem, u jehož použití se nám syn málem zadusil agresivním zápachem, a po kterém nám ještě týden páchl celý dům.Vši si ale dále zvesela, brázdily mezi vlasy.

Osobně doporučuji sprej Effective od Barny´s , který obsahuje Tea Tree olej (hubící a odpuzující "živoly"), a esenciální oleje, které dokážou snad jako jediné rozpustit úchyty hnid na vlasech, což Vám usnadní jinak zdlouhavé vyčesávání hnid. Ke všemu je tento přípravek 100% přírodní, nedráždí pokožku, ale působí naopak antisepticky. K tomu všemu navíc v balení naleznete kovový hřebínek všiváček a "slušivou čepičku" :o), pod kterou po aplikaci přípravku necháte vše patřičnou dobu zapařit. Nespornou výhodou je, že se nejedná o šampón, ale o sprej, aplikovatelný na suché vlasy, tak že nemusíte potřebný čas krotit řvoucí dítě, které si nechce umývat hlavu.

2. postupujte dle přiloženého návodu a mějte na paměti, že je vše nutno ještě po 8-10 dnech opakovat, jelikož přípravky ve většině nezabíjí hnidy. Celý cyklus vši by se tedy mohl opakovat.



3. významnou roli v léčbě je tzv. mechanická léčba, tedy samotné vyčesávání hnid hřebenem zvaným všiváček (velmi hustý, většinou kovový hřeben-k dostání v lékárně, nebo přibalen k přípravku).

Většinou se uvádí, že hnidy nad 1cm od hlavy jsou mrtvé a můžeme je nechat odrůst, ale z vlastní zkušenosti bych toto pravidlo posunula raději nad 2-3cm od hlavy. Mohlo totiž při odstraňování všiváčkem dojít k posunutí "živé" hnidy. To zda je hnida plná (živá) poznáte stažením hnidy z vlasu, položením na plochu nehtu palce ruky a plochou nehtu druhého palce tuto hnidu rozmáčknete. V případě, že hnida hlasitě lupla, byla živá, v případě že ne, jednalo se již o vylíhlou, nebo mrtvou hnidu. Hnidy, které nebylo možné vyčesat, můžete odstranit malými nůžkami i s vlasem.

Pozor!

1. Pokud se rozhodnete pro použití insekticidních látek, tedy prostředků na chemické bázi určených k hubení vší, měli byste vědět, že tyto přípravky jsou agresivní látky. Je tedy nutné je používat přesně dle návodu výrobce, zejména dodržet dávkování. V případě, že vši ani po použití takového přípravku nehynou, jedná se o vši rezistentní na tuto chemikálii. V žádném případě nezvyšujte dávky, jelikož byste škodili nemocnému, ne vši!!! Pokud možno, oznamte tuto skutečnost lékárníkovi, který Vám tento prostředek prodal, nebo na hygienickou stanici, pod kterou spadáte a raději volte již přírodní prostředek na bázi oleje.

2. K léčbě zásadně nesmí být použit petrolej! Je sice účinný, ale případná alergická reakce na něj může ohrozit život nemocného.

3. Totéž co o petroleji platí o přípravcích vhodných na zvířata. Údajně totiž jen tyto přípravky z dostupných insekticidů úspěšně vši likvidují, uvědomte si ale, že se může stát, že dítě nebude sice mít vši, ale strávíte další čas zbytečným běháním po lékařích.

4. Obdoba petroleje a přípravků na psy je různý poměr svařené francovky s octem, raději tedy nezkoušet!

5. Barvené vlasy, trvalé a laky vši nijak neodpuzují.




VYHRANÝ BOJ, RYCHLE A BEZ ÚJMY, NAD VŠÍ DĚTSKOU

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Myia123 20. 12. 2015, 22:41
Tak já taky přidám zkušenost, školka zamořená, rodiče jsou snad se zvířátky smíření, protože zbavit se toho nedá. V sobotu jsem je objevila i u naší malý. Vlasy na zadek hustota taková že se mi dělalo mdlo, jen když jsem to zjistila. Naštěstí je šikovná a ví, že hned jak má jen malý pocit, že jí svědí hlava musí to říct. Hlavu jsem jí myla kde čím, vši vesele lezly dál. Pomohl nám Parasidose. Je to proces zdlouhavý, ale byl fakt účinný. Když jsem hlavu kontrolovala hledala jsem hnídy. Samozřejmě že první kam jsem koukala bylo za uši a na krk. Jenže v tom je ten zakopanej pes. Tam neměla ani jednu. Protože já jí jako prevenci mazala Tee tree. Takže všechny i když jich bylo fakt pár. Měla ve středu hlavy jako čepičku :( Zítra budu volat do školky a do budoucna ji snad budu v tom oleji koupat. Jsem otrávená. Což to ostatním maminkám nevadí? :(
fusek 21. 12. 2015, 19:40
@Myia123 Dobrý večer, mám také velmi čerstvou zkušenost, moje 12letá dcera přinesla ze školy vši, hustota vlasů také šílená a k tomu ještě barvy po... slámy, takže vši i hnidy lehce přehlédnete. Hned jsem vlasy umyla šamponem na vši a potom asi 3 hodiny všiváčkem vyčesávala hnidy. Druhý den jsem jí vlasy vyžehlila žehličkou na vlasy. I přes všechno jsem zřejmě hnidu přehlédla a jedna mrška se vylíhla. Takže jsem v lékárně koupila další šampon za 350Kč a znovu jí je umyla a zase několik hodin vyčesávala(s čelovkou na hlavě). Nakonec jsem jako pojistku koupila barvící šampon, stejné barvy jako její vlasy a obarvila jsem jí je. Každý den kontrolujeme hlavu a zatím nic, tak snad máme vyhráno. Do školy jsem vola hned, ale nikdo nikomu nic neřekl, takže jestli je neodstraní všichni tak je to stejně k ničemu. :-S
babicka06 9. 3. 2012, 17:06
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
dvojta 13. 2. 2011, 10:26
Super čánek (Y),sedím na PC už dva dny ahledám a hledám...Přečetla jsem toho už spoustu a v podstatě vše podstatné a hlavně pravdivéjste napsala tady (Y) (Y) (Y).Dcera donesla vši poprvé před dvema dny :-obyla jsem z toho šílená 8o|.Tak bojujeme,ale tea tree oleje jsou jednoznačně nejlepší,preventivně jsme se odvšivili celá rodina a s olejem to krásně zvládla i 18ti měs.dcera.Takže boji zdar a hlavně už nikdy ty potvory nechci vidět...Což pokud nejsou důslední všichni rodiče je stejně nereálné 8o| 8o| 8o|
Sabáč2 10. 10. 2010, 7:33
Výborný článek (Y) (Y) (Y) moc za něj děkuji,že si někdo dal takovou práci |:o) |:o) |:o)nikde jinde na netu jsem to takhle hezky sesumírovaný nenašla :-o (Y)mějte se (flower) (hello) (flower) (hello)Sabina
Zrušený účet 28. 9. 2010, 10:40
Tak my s tímhle bojujeme od začátku letních prázdnin. Nejdříve jsme si všichni umyli hlavu Pedikul Hermalem, pak jsme to po týdnu opakovali. Všechno jsem prala, čistila, ale nepomohlo. Pořád svědily hlavy, kromě syna, u toho se to znovu neobjevilo, ten tam prostě nemá nic, ale preventivně ho myju taky. V srpnu se zdálo, že je to pryč a na konci měsíce zase... (6) No tak myjeme jak vzteklí pořád dokola. Už jsme použili i Hedrin, teď máme sprej Paranit - ten smrdí jak čert, ale nám to nevadí, vypadá to, že snad tohle konečně zabere. Mám z toho pomalu psychickou újmu, bojím se, že mi někdo v kolektivu uvidí na hlavě hnidu. Nevěřím už tomu, že tam zase něco nezůstalo. Moje kamarádka kadeřnice mi říkala, že to chce minimálně pětkrát, šestkrát opakovat vždy po týdnu (mycí kůra), ale preventivně se tím mýt pořád, když jsou děti v kolektivu. Barvení hlavy nepomůže. Mě to pálila žehličkou a u hlavy mi sem tam něco vybrala prsty. Prý jsem tam toho měla strašně málo, ale i tak se toho pořád bojím. Holce hlavu prohlížím opravdu důkladně, i když na to brejlím a vidím pomalu prd. Manžel má na hlavě pidivlasy a stejně to měl v červenci taky. Teď nás hlavy nesvědí, no ale myjeme, pereme.... +o(
Holy50 22. 6. 2010, 9:02
Děkuji za obsáhlý a zajímavý článek, bohužel u nás veš momentálně aktuální téma, koupila jsem také přípravek (bohužel za skoro 500) a výsledek skoro žádný :-( takže letím do lékárny a koupím tea tree olej a jiné šampony co píšete.Díky (L)
Macek.K 13. 6. 2010, 1:11
Hezky napsaný článek (Y) Aktuálně jsme řešili cca před třemi měsíci, kdy syn (kráťounký sestřich) donesl vši ze školky. Nám zafungoval Liquido duo šampon a balzám, který manžel zakoupil v lékárně. Procedura zdlouhavá, ale zabral. První mě naštvali ve školce, když jsem tam v pátek volala, že jsem našla synovi vši a z nich vypadlo "hmm, my jsme je našli u jedný holčičky už v úterý, ale nechtěli jsme dělat paniku" :-@ Zahájila jsem akci stejně jako vy, totální deratizace komplet všeho a všech včetně plyšáků. Ve školce jim trvalo cca týden než to vyvěsili na nástěnku a táhlo se to víc jak dva měsíce.
lambertíci 18. 5. 2010, 23:03
Perfektní a vtipný článek (Y) (Y). Díky Míša
JOBLMISI 18. 5. 2010, 18:03
Děkuji za článek i když byl tak obsáhlý,ale nevadí přečetla jsem ho celý,také my jsme se už potkali s touto havětí když je dcera donesla z práce tak naše malá kočenka měla hnidky , ale veš jsme nenašli. Takže následovala velká prací akce asi jako u Vás :-D a v lékárně jsem koupila šampon a balzám CAPISSAN FORTE je to přírodní kosmetika cca za 150 kč a balzámem malou mažu preventivně po každém umytí vlásků a je to už pomalu rok a je klid opravdu to sto jí za to raději preventivně než se pak nervovat a i pro ty napadené to není nic příjemného zváště jde li o menší dětičky (X) (Z) Blanka
Zrušený účet 14. 5. 2010, 8:49
Ahojte, u nás sa najviac osvedčil úplne obyčajný kondicionér na vlasy - na postihnutú hlavičku napatláte veľké množstvo (preto stačí lacnejší) kondicionéru. Takto okondicionérované vlasy poriadne vyčešete hustým hrebeňom, opláchnete a hotovo. Nezabudnite zopakovať každý druhý deň počas 10 dní.
eladea 13. 5. 2010, 23:47
Dcera byla před ostříháním vlasů dlouhých na zadek. TEA TREE OLEJÍČEK mi doporučila paní lékárnice, jednak jako boj proti již vylíhlým vším a jednak jako prevence.Dvakrát týdně po umytí vetřít do vlhkých vlasů několik kapek olejíčku. Používáme tak jednou týdně a vši se už neobjevily. (Y) (Y)
AďaO 25. 5. 2010, 12:11
@eladea Aj ja používam pre dcéru preventivne Tee Tree olejček priamo do šampónu. Nakoľko má dievka vlasy dlhé pod zadok - mi táto preventivna procedúra stojí za to. (clamp)
Vízkule 12. 5. 2010, 14:12
Milá Verunko úplně na (Y) (Y) (Y),my tento problém meli před měsícem.Dcera chodí do první třídy a po zjištění těchto zvířátek ve hlavě nejdříve stav breku pak mírné uklidnění ,ano vše vyprat a pak hlídačka a odvšivovačka tolik penízků jsme do toho vrazili,po 14 dnech jsem to objevila u své druhé mladší asi to přinesla z mš,taky tam řádily.Měla 2 dospělé a malinko hnid ještě ,že nemá tak husté ty dlouhé vlásky jako ta starší máme klid zatím se to neopakuje je to o důslednosti,máme v blízkosti lékárnu ,kde pan lékárník vyloženě míchá velmi účinný prostředek na tyto potvory sám říká ,že dává ruku do ohně že to pomůže ,jezdí tam pro přípravek půlka okresu sice to nevoní ,ale účinné to opravdu je!!!!Hezký den (hello)
zuzicam 11. 5. 2010, 16:02
my sme si usetrili zatial takychto neprijemnosti ale co pomaha a mne sa zda velmi logicke a sice nie az tak neskodne ale lepsie ako farbenie vlasov napriklad dlhovlasej 7 rocnej slecne tak vlasy prekulmovat alebo prejst zehlickou...robim jej to tak namatkovo sporadicky ona sa tesi ze ma vlnite vlasy a ja zas ze ak by v tych vlasoch nieco mala co som nezbadala urcite to kulmovanie neprezilo alebo mozno aj zehlicku vlasov pouzit ,-)
Daissyna 9. 5. 2010, 13:16
díky, super návod a navíc jsem se u něj i pobavila, což se mi na téma vši nestává (hello)
maminkaaa3 4. 5. 2010, 11:24
MOHU PŘIDAT TYP?NEVÍM,ZDA TO OPRAVDU FUNGUJE,ALE KAMARÁDKA JE VÝBORNÁ KADŘNICE A RADILA MI,ŽE POKUD JE TŘEBA VE ŠKOLCE VÝSKYT VŠÍ,STAČÍ KAŽDÝ DEN,PO UMYTÍ VLÁSKŮ DÍTĚTI VETŘÍT DO VLÁSKŮ LEVANDULOVÝ OLEJ,STAČÍ DVĚ TŘI KAPKY NA PRSTY,JAKÉKOLIV ZNAČKY,HLAVNĚ MUSÍ BÝT LEVANDULOVÝ.TAK JÁ URČO ODZKOUŠÍM |:o) |:o) |:o)VERČA.
LuckaL. 4. 5. 2010, 11:14
Přípravky volně prodejné v lékárně podle mě moc nezabírají, vši už jsou vůči nim dost imunní, vyzkoušeli jsme kde co a výsledek žádný, jenom spousta vyhozených peněz. Takže je nejlepší zbavit se ostychu, dojít na kožní, nám ochotný pan doktor napsal Jakutin gel, je na předpis zdarma a ten nám zabral 100% (Y) (Y) Takže příště(doufám, že už tedy žádné příště nebude ,-))jsou to více než 3 roky, co nás to postihlo, tak jdu rovnou za panem doktorem :-)
Jitile 3. 5. 2010, 10:54
Dobrý den Verunko (F). Neplánujete napsat knihu? O čemkoli. Pokud ano, jse Vaší první čtenářkou! (clamp) (clamp) (clamp) Návod vyčerpávající, přehledný, vtipný (Y) (Y) (Y). Prostě Vašeho talentu je škoda!! S těmito zvířátky (jak se skloňuje veš v množném čísle? ,-) ,-) ,-)) jsem se Ťuk, Ťuk, zatím nesetkala osobně, ale vzhledem k tomu, že ze školy píší každý čtvrtrok, tak to také čekám. Holky obě dlouhovlasé a ostříhání nehrozí, tak se hrozím já a sbírám rady do zásoby. K vzteku je, že preventivní opatření jsou celkem k ničemu, když jsou rodiče, kteří na to pr@í a děcko s breberkami pošílají do školy dál :-@ (6) :-@ (6).
mrkvajzna 3. 5. 2010, 1:00
Nám tiež nezabrali prípravky z lekárne, tak som (X) vystriekala hlavu prípravkom Difusil -proti parazitom podľa návodu. To zabralo okamžite. Hnidy sa tiež vysušili a po týždni sa dali super vyčesať hrebenom. Kedže som zistila, že to skočilo aj na mna, pomohlo mi (v tom čase som akurát plánovala zafarbiť vlasy) farba na vlasy (blond). Po opláchnutí hlavy ma už nič nesvrbelo, pre istotu som tiež postriekala Difusilom podľa návodu. (6) a super! PS-najprv som vyskúšala vymočiť si vlasy v octe+sáčok na hlave do rána , potom umyť, vôbec to nezabralo
agar 2. 5. 2010, 23:59
super napsané (Y) ocet jsem teda nezkoušela, ale u nás vždy zabral tenhle recept http://www.mimibazar.cz/navody.php?user=35834 a ten tea tree olejíček je jako prevence super (Y) (Y) (Y)
aknirok (upraveno) 3. 5. 2010, 18:09
@agar To jsme také zkoušeli, ale nezabíralo to na hnidy, ty se držely živé pořád, tak nám pak zabral ten ocet..... (Y) (Y) (Y)
agar 3. 5. 2010, 9:24
@aknirok tak nám to zabralo i na hnidy ... po tom oleji šly vyčesat krásně, je teda fakt, že jsem to tam dětem nechala přes dvě hodiny ,-) ,-) ale jak měly pak krásné heboučké a lesklé vlasy ,-) ,-) ,-) ,-)
Míša a její tygři 3. 5. 2010, 5:25
@agar Tak jsem četla i Váš návod a už je mi jasné, proč to ve školní šatně každé ráno smrdí tea-tree olejíčkem ,-) Vši se u (Z) ve třídě zabydlely už někdy v říjnu a nedaří se je likvidovat :-S Malej naštěstí nic nedonesl (a to má vlásky delší než 1 cm), ale bojím bojím. Asi ten tea tree dnes koupím a budu ho taky preventivně mazat. (hello)
Nikis. 2. 5. 2010, 22:52
Nás toto štěstí už taky postihlo (zip) ,-) Viděla jsem jednu a kluci byli do 15-ti minut oba ve vaně a holohlaví (smich) (smich) (smich) (smich) a stejně jsem jim pak ještě oběma třikrát umyla tu holohou hlavu šamponem proti vším (smich) (smich) (smich) a taky jsem vydrbala celý byt a vyprala veškeré textílie a vůbec... áááááááááá, nenávidím hmyz 8o| 8o| 8o| ,-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie