Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 53 návštěvníků)

Háčkované botičky pro mimi 0 - 6 týdnů

0.0
Háčkované botičky pro mimi 0 - 6 týdnů

Postup

Háčkováno z příze Gloria (330 m /50 g) háčkem č. 2,5. Botičky jsou lehoučké a spotřeba materiálu malá.

Schema šlapky: Červeně je vyznačen začátek každé řady, který je brán jako jeden DS.
Začala jsem na 10 ok. Uháčkovala ještě dvě oka a do stejného (desátého) oka udělala 1 DS. Dále háčkujeme DS ve všech řadách šlapky. Řadu vždy uzavřeme PO do očka, které vzniklo mezi dvěma počátečními oky a prvním DS do téhož oka.

Uzavřená první řada šlapky

Podle schematu uháčkujeme všechny 3 řady. Na konci třetí řady neuzavíráme pevným okem vedeným zepředu dozadu, ale obráceně, t.j. ze zadu do předu, takže očko dostaneme do rubu.

Teď uháčkujeme první řadu krátkými sloupky tak, že současně uděláme úhlednou hranu šlapky. Jak máme očko "za prací", tak uděláme 2 ŘO a potom vedeme háček směrem zezadu dopředu a u vedlejšího oka zase směrem zepředu dozadu a uháčkujeme krátký sloupek. Snad to bude patrné na fotce.

Po uháčkování krátkého sloupku znovu vpíchneme směrem zezadu dopředu do očka, které předtím bylo jako druhé a přibereme další očko, kde háček směrujeme zepředu dozadu a uháčkujeme krátký sloupek. Prostě vždy to očko, které bylo v předešlém kroku jako druhé a stává očkem prvním a přibereme další, které po uháčkování krátkého sloupku se zase stane prvním... Objedeme celou řadu, kterou zakončíme tak, že zezadu píchneme do posledního očka a zepředu do prvního. Tím nám vznikne pěkné rozhraní mezi šlapkou a nártem, které vypadá jako řetízková oka.

Pokud chceme mít botičky dvojbarevné, tak po pevným okem uzavřené řadě krátkých sloupků vyměníme barvu. Jinak jedeme dál.
1. řada nártu: Uháčkujeme 2 ŘO a do stejného oka 1 DS (známe už ze šlapky). Dále háčkujeme DS do konce řady.

Na konci první řady a pouze v ní háčkujeme DS i do toho malého "cancourku", který vznikl při háčkování pevného oka v předchozí řadě. Nikdy už to opakovat nebudeme. Uzavřeme pevným okem do "horního oka" vzniklým na začátku mezi 2 ŘO a DS do stejného oka (také už známe z háčkování šlapky. Pokud jste háčkovaly správně, měly byste mít v první řadě 56 DS

Po ukončení první řady budeme nárt vpředu uzavírat. Označíme si střed a od něho na každou stranu 9 DS.
2. řada: 2 ŘO a DS do stejného oka, po jednom DS do všech oček z předešlé řady, až dojdeme ke značce. Dále budeme na střídačku sháčkovávat 2 DS a háčkovat 1 DS až ke středové značce. U značky pokračujeme zrcadlově, t.j. 1 DS a 2 DS sháčkovat. Vyjádřeno ve vzorci - 2DS, DS, 2DS, DS, 2DS, DS, DS, 2DS, DS, 2DS, DS, 2DS a dále až do konce řady DS a ukončit PO.

Po ukončení druhé řady si zase označíme střed a 9 DS na každou stranu. Postupujeme ve 3. řadě stejně jako v předešlé řadě.

Stejným způsobem uháčkujeme i 4. řadu. Poté si označíme oka kdy začalo a skončilo sháčkovávání ve 4. řadě. Snad to bude patrné z fotky.

Na druhé straně si označíme oko zrcadlově, t.j. za dvěma sháčkovanýma DS

Další řada už povede kolem kotníčku. Známý začátek 2 ŘO a DS do stejného oka a potom postupně DS do ok předcházející řady. Skončíme u první značky, do které uháčkujeme poslední DS a potom uháčkujeme 10 ŘO a pokračujeme na druhé straně DS do oka, kde máme druhou značku a dojedeme DS do konce řady, zakončíme PO.

.

Tak a teď poprvé je na začátku změna. Žádné DS do stejného oka. Jen 4 ŘO a do dalšího očka 2x nahozený DS. Tyto 2x nahazované DS háčkujeme do každého očka i do řetízku, který spojuje obě strany. Řadu ukončíme pevným okem do posledního (4.) očka začátku.

Tady už máme ukončenu řadu 2 x nahazovaných sloupků. Pak může zdobit každá podle sebe, já jsem ještě udělala řadu "okýnek", do které jsem pak háčkovala odlišnou barvou 3 DS. (V případě růžovo-bílých botiček to bylo 1 KS, 1 DS, 1 ks - do každého okénka.

xxx

Vrchní bílý lem

Kdo chce, ať obháčkuje šlapku (není nutné) a dozdobí podle sebe.

Pokud jsem něco nevysvětlila jasně, ptejte se, ráda vaše otázky odpovím.
Vaše případné fotečky botiček mě potěší a vystavím je u návodu.
A jak se patří zakončit? No přece "H Á Č K U Z D A R !"

Dvojbarevné provedení

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Sona0811 27. 6. 2021, 9:10
Asi jsem jediná kdo tento návod nepochopil a ty rozmazané fotky... ,-)
Dinky106 9. 4. 2015, 21:26
narazila jsem na váš popis, když jsem sháněla bačkůrky pro vnouče kamarádky a už se jich asi nezbavím, růžové, modré, bílé, po republice i do zahraničí 8-|, naštěstí miminka v mém okolí květnem končí, jinak by se mi o bačkůrkách snad i zdálo.Díky za skvělý popis, všem dělají radost a já mám rychlý a krásný (pack) (Y)
lubca007 28. 7. 2013, 22:41
(Y) (Y) (Y)
mysulinda 15. 4. 2013, 23:03
Dobrý večír mohla by jsme mi napsat co znamenají u posledního háčkování "okénka " a popřípadě jak se dělají moc děkuji Lucka
Slunec 14. 3. 2013, 21:58
dobrý večer, mám dotaz jak široký máte ten vlez na nožičku mě přijde, že to mám moc široké a bude to miminku padat *-)
Janule 10. 3. 2013, 20:54
Díky moc za návod. (Y)
anaba 10. 3. 2013, 20:27
jsou nádhernéééé (Y) (Y) (Y)
danca60 10. 3. 2013, 20:22
Jsou sladkééé Ještě mít tu (child9) ,-)
jirkakony 10. 3. 2013, 20:28
@danca60 Hmm, mám doma 14-ti denní mimi, ale zase nekamarádím s háčkem :( Ale botičky jsou opravdu nádherné (Y)
opittnerka 10. 3. 2013, 20:17
super |:o) |:o) |:o) moc děkuji (L)
JíťaMachkova 10. 3. 2013, 18:27
krásně sladké, nádhera (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hudaska 10. 3. 2013, 18:08
(Y)nádherné
akpilif 10. 3. 2013, 17:31
(Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie