Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 53 návštěvníků)

Koncentrace pozornosti

0.0
Koncentrace pozornosti

Postup

Nabízím pár listů k nácviku koncentrace pozornosti.
Obecné rady pro děti s poruchou koncentrace, třeba děti s diagnozou ADHD, ale funguje to dobře u všech :-)
Pokud s dítětem "pracujeme" volíme vhodnou dobu i prostředí. Vynecháme čas před spánkem, dobu kdy je dítě unavené, nebo naopak nabuzené nějakým silným zážitkem. Tedy snažíme se takovou vhodnou chvilku najít, jako rodič znáte své dítě nejlépe. K práci je nejlepší pracovní stůl, na který umístíme pouze pomůcky, které budeme k učení potřebovat. Dítě by mělo koukat do zdi, na stěně by neměly být žádné rušivé podněty: plakáty, obrázky atd. Můžou odvádět pozornost, stejně tak jako nepotřebné sešity, pastelky, knihy ležící na stole. Dítě by mělo mít vhodnou židli, sedět by mělo s nohama opřenýma o zem.
mnoho dětí s poruchou pozornosti však tuto pozici nezvládne udržet ani pár minutek. Nechte tedy dítě přiměřeně pohybovat, slovně ho neusměrňujte, občas využijte doteku. Tyto děti budou reagovat spíše na vhodný dotek, na rameno, nohu a usměrnění pohybem, než na slovní upozornění.

Pracujte jen chvilinku. Pokud s nácvikem koncentrace začínáte, nebude nejspíše v silách dítěte dokončit byť jediný pracovní list (individuální). Nevadí. Pochvalte ho byť za jediný řádek. Můžete nastavit kuchyňskou minutku (která ale netiká) nebo jinak vytyčit časový úsek pro práci. Dítě bude mít jistotu, kdy činnost skončí.
Vy si vypněte mobil. I to je pro dítě signál, že i Vy se na práci plně soustředíte a jste tu jen pro něj.
Na trhu je velké množství materiálů na nácvik koncentrace pozornosti. Úkoly se liší i dle věku dětí. Předškoláci řeší pracovní listy s obrázky, školáci se cvičí i na písmenkách a číslicích. Trénují tak přitom i pravolevou orientaci (např. b-d ...atd).

Nejefektivnější je, pokud se nácvik (stačí 5minutek) podaří zaintegrovat do struktury dne. Dítě si na pravidelnost zvykne, ví co ho čeká, jsou to pro něj pevné´= bezpečné hranice v jeho životě. A i dospělý člověk se cítí příjemně, pokud zná průběh některých událostí dopředu. (Pokud víte jak probíhá nějaké speciální vyšetření u lékaře, je jeho absolvování příjemnější, snesitelnější.)

Vkládám několik ukázek pracovních listů, třeba se Vám budou hodit.

Co nepatří do kuchyně? Zakroužkuj. Kolik je to celkem kusů?

Vybarvi všechny klauny, kteří jsou stejní jako ten první.

Jak často je na obrázku stejná myška jako ta první. Vybarvi je.

Které nástroje jsou doopravdy slyšet?

Pokračuj v načaté předloze.

Vybarvi všechny obličeje, které jsou stejné jako ten první.

Vybarvy jednotlivé znaky příslušnou barvou: červená, zelená, žlutá, modrá

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

pinquin 6. 7. 2009, 23:55
Pro všechny zájemce jsem pracovní listy vložila na 3xw barlo.rajce.idnes. na mail jsou ty soubory i po zazipování hrozně velké.
Alanna 6. 7. 2009, 7:55
Je to naprosto super (Y) (Y) ale když jsem se to snažila vytisknout,vyšlo mi to hodne nekvalitně :-|, a to jsem se chystala vzít si je do letadla :-S Moje dcera ale koncentraci potřebuje jak sůl, tak tu myšlenku chválím (clamp)
pinquin 6. 7. 2009, 12:14
@Alanna Bohuzel nemohu vkladat obrazek v lepsim rozliseni, ale pisnete mi vzkazik, poslu Vam na mail cely soubor v tisknutelne kvalite. (hello) Omluvte diakritiku, zijeme v zahranici a nemam tu mimo domov ceskou klavesnici. ;-)
Alanna 6. 7. 2009, 13:18
@pinquin Jiti, moc díky a napsala jsem vzkaz. (Y)
vendelke 6. 7. 2009, 0:12
(Y) (Y) (Y) (Y) HNED zítra se na to vrhám...akorát pro začátek vymyslím něco jednoduššího...malá má teprve 3.... (clamp) Děkujeme!!
pinquin 6. 7. 2009, 12:14
@vendelke Dekuju (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie