Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 42 návštěvníků)

Čištění zlata a stříbra

0.0
Čištění zlata a stříbra

Postup

Včera mi jeden zlatník dal návod na čištění zlata a stříbra. Jednoduché, levné a hlavně to funguje. Hned jsem vyzkoušela a zlato jako nové.

Misku vyložíme alobalem, dáme do ní zlaté nebo stříbrné šperky a zalijeme vařící vodou s jedlou sodou (dala jsem asi 1 kávovou lžičku sody). Nechat je v misce, dokud voda nezchladne, alespoň se řádně uvolní nečistoty. Pokud jsou šperky hodně zašlé, je dobré použít starý měkký zubní kartáček a dočistit. Poté stačí opláchnout teplou vodou a osušit. Šperky jsem ještě vyleštila hadříkem (nejlépe hadřík na čištění zlata a stříbra koupený ve zlatnictví). Vše se krásně blýská jako nové.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Timejka 18. 9. 2014, 12:44
Soda nebo prášek do pečivo na stříbro to je klasika, ale na zlato to z různých důvodů i chemických moc nefunguje, tam bych se řídila spíše tímhle http://www.rady-kutilum.com/jak-vycistit-zlato-166 jinak i u stř jsem vypozorovala, že je to jen do určité míry. musí to být klasické černání, ne moc silné a nesmí na tom být špína a mastnota
Marketom 4. 9. 2014, 11:19
Taky jsem takhle čistila stříbro, a byla jsem nadšená. Ale, teď ouha, naušnice opravdu v háji, říkala jsem si jak to vždyť to vždycky krásně zabíralo...bez chemie to asi nepůjde ,-) ,-)
evicela 1. 9. 2014, 20:23
tak to tedy pochybuji že vám toto poradil zlatník, šperky se tím po čase úplně odrovnají, oslepnou, co tak koupit v drogerii AUREX čistící emulzi na šperky, je to konzistence mléka, necháte v něm asi 5 min a šperky jsou opravdu jako nové bez rizika poškození, doma snad jedině zubní pasta a kartáček, tím se alespoň nepoškodí a AUREX stojí asi 60 kč
Timejka 18. 9. 2014, 12:45
@evicela poškození je pravda ale částečně - jde o předměty s kamínky. prstýnky, lžičky, nášnice atd. které jsou pouze z kovu a bez lepení tím rozhodně nezničíme
Vensam 2. 9. 2014, 8:35
@evicela Nevím, třeba máte pravdu, ale tohle mi opravdu poradil zlatník. Chtěla jsem si nechat vyčistit u něj náušnice a dal mi tenhle návod. Běžně to tak prý dělá. Vyzkoušela jsem zatím jednou, zlato je krásně vyčištěné.
andrea105 1. 9. 2014, 18:34
Vyskúšali sme dnes na zlatých náušniciach a vyzerajú perfektne, ďakujem (Y) (Y) (Y)
Makyky 1. 9. 2014, 18:21
funguje jen chvilku,pak je stříbro úplně zničené (N)
jaspinn 1. 9. 2014, 10:02
Pokud je hodně zašlé, místo jedlé sody použít prášek do pečiva a cca 5 minut povařit, jinak alobal, vychladnutí a vše ostatní jako v návodu (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie