Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 13 návštěvníků)

Efektní bačkůrky (6-8cm) pro pletařské amatéry

0.0
Efektní bačkůrky (6-8cm) pro pletařské amatéry

Postup

Bačkůrky pro nedonošená miminka, pletená na dvou jehlicích a stačí Vám umět hladce obrace, plést rovně a splétat. Nic jiného nepotřebujete. Pro mě ideální volba, bačkůrky jsou navíc rychle upletené. Velikost si můžete poupravit i na větší. Pletla jsem přízí Dora a na jehlicích číslo 3. Na fotce schématu jsem napsala i rozměry, pokud byste pletli slabší přízí musíte si přidat oka... Platí tak, že ten první obdélník je čtverec + půl toho čtverce, ten druhý vroubkovaný je nenatažený cca stejně velký jako první.

- na tkaničku žádné dírky nedělám, není to potřeba - prostě jen uháčkujte řetízek (100ok), konec navlékněte na jehlu a provlékněte mezi očky.

- díky tomu, že jsou poslední očka nahazovaná vznikne nahoře hezký rantl, pokud byste chtěli můžete obháčkovat. A to tak, že do prvního očka vpíchnete dvě řetízková oka (nahrazují dlouhý sloupek), poté dlouhý sloupek do toho samého, do dalšího pevného oko, do třetího zase dva dlouhé sloupky, do čtvrtého pevný atd. až do konce, zakončíme, utáhneme a je to hotové.

- Je to opravdu jednoduchý návod, pokud něčemu neporozumíte, buď napište, nebo si vezměte háček a háčkujte postupně podle návodu. je to dost intuitivní. Já to mám tak, že i když ze začátku neporozumím, když to vidím v ruce, dojde mi co dál :)

- Držím pěsti ať se daří!

Nahodíme 15ok a pleteme 25řad. Vždy líc - hladce, rub - obrace, poslední oko nepleteme, jen nahodíme! To je důležité kvůli tomu, aby se nám utvořila hezká oka, která se dají snadno sešít.
Když dopleteme 25řad na lícové řadě ujmeme 5 ok, na jehlici nám zbyde deset ok, která začneme plést obrace! A to následně: 1.řada obrace 2.řada hladce 3.řada obrace 4.řada hladce, poté pokračujeme další čtyři řady obráceně, takže pátou řadu nepřeplétáme ale pleteme hladce. Tím nám vznikne takové vlnky, které krásně pérují a budou tvořit špičku bačkůrky.

Tady je vidět z boku, jaké se utvářejí oka, když vždy poslední nepleteme ale nahodíme

Přiložíme k sobě lícovou stranou a budeme sešívat

jehlu s přízí píchneme vždy do toho super očka, jsou hezky vidět, práce je tak snadná - sešili jsme patu

teď budeme sešívat špičku a to její dolní část, jehlu píchneme do našeho známého očka - začneme tam kde jsme začali plést tu vroubkovanou část. přízi vedeme tak, že vždy jedno oko vynecháme a utáhneme (snažila jsem se vyfotit pro představu - přízi mám vytáhnutou, aby bylo vidět jak se vede), utáhneme a zavážeme

tady je to provlečení :)

Přízi nestříháme a rovnou sešijeme směrem k patičce

úplně stejně sešijeme i vršek bačkůrky a tím nám vznikne taková ta špičková "báň" :) otočíme na líc a poupravíme - občas nějaké to očko vyleze tak ho schovejte na rub.

Pro malá miminka je nejlepší už jen provléknout tkaničku, pro starší děti můžete prostředek tam kde máte uzlík ozdobit třeba knoflíčkem.

Tady ještě schéma

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Lucievach 2. 12. 2017, 13:36
Budu ráda za fotky Vašich výtvorů a odkazy na ně, fotky sem klidně vložím :-$
mandusa 16. 11. 2017, 14:17
Super návod (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie