Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 9 návštěvníků)

než pošlete dál nějakou zaručenou zprávu

0.0
než pošlete dál nějakou zaručenou zprávu

Postup

Podívejte se předtím na stránky www.hoax.cz , kde se dá snadno zjistit, zda se nejedná o tzv. hoax, buď zadáním nějakého klíčového slova do oranžového okénka vlevo nahoře s názvem rychlé vyhledávání, anebo ho najdete přímo v databázi hoaxů.
Je určitě užitečné přečíst si i kapitolu Čím hoax škodí.

Co je hoax?
Anglické slovo HOAX [:houks:] v překladu znamená:
Falešnou zprávu, Mystifikaci, Novinářskou kachnu, Podvod, Poplašnou zprávu, Výmysl, Žert, kanadský žertík.
V počítačovém světě slovem HOAX nejčastěji označujeme poplašnou zprávu, která varuje před neexistujícím nebezpečným virem.

Jak HOAX poznáme
Typický text poplašné zprávy obsahuje většinou tyto body:
* Popis nebezpečí (viru)
Smyšlené nebezpečí (vir) bývá stručně popsané, v případě viru bývá uváděný i způsob šíření.
* Ničivé účinky viru
Zde záleží převážně na autorově fantazii. Ničivé účinky mohou být celkem obyčejné, třeba zformátování disku nebo už míň důvěryhodné - zběsilý útěk myši do ledničky, roztočení HDD opačným směrem, výbuch počítače... Autoři hororů zde mohou hledat inspiraci.
* Důvěryhodné zdroje varují
Ve většině případů se pisatel poplašné zprávy snaží přesvědčit, že varování přišlo od důvěryhodných zdrojů ("IBM a FBI varují" nebo "Microsoft upozorňuje" atd...)
* Výzva k dalšímu rozeslání
Tento bod HOAX vždy obsahuje! Mnoho nezkušených uživatelů se nechá zprávou napálit a bez přemýšlení výzvu uposlechnou. Právě proto se tyto nesmysly lavinovitě šíří.

Jako hoax můžeme také označit šířenou zprávu, která je obsahuje nepřesné, zkreslující informace, účelově upravené polopravdy nebo směsku polopravd a lží.
V praxi můžeme použít následující pravidlo:
Jestliže zpráva obsahuje výzvu k hromadnému rozeslání na další adresy, je to podezřelé a s největší pravděpodobností HOAX. Občas to také může být původně opravdová prosba o pomoc, ale i ty svého největšího šíření dosáhnou v dobe, kdy jsou již neaktuální.
Pokud podobnou zprávu obdržíte a nemáte jistotu, můžete si prohlédnout některý ze seznamů HOAXů a určitě tam obdobu doručené zprávy najdete. Také pravděpodobnost, že byste stopnutím podezřelého e-mailu někomu uškodili, je minimální. Šířením hoaxů a jiných řetězových e-mailů se uživatel proviňuje proti pravidlům Netikety - pravidel chování na Internetu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

petuska 2. 11. 2009, 11:33
Mám kamarádky, které nenapíší jak je rok dlouhý jak se mají, ale takovéhle zaručené zprávy posílají stále... +o( Tak jim na oplátku posílám odkaz na tyto stránky... ;-)
HunchiBunchi 2. 11. 2009, 13:13
@petuska Vidám, že je to skoro všude stejné. Jak se mají nenapíší, ale takovéhle blbosti mi posílají často. :-(
Ivana18 2. 11. 2009, 12:36
@petuska to já taky, ale jedna mi stejně nevěřila :-D :-D :-D To s tím otočeným pinem... No já se řežu doteď :-D Komu není rady... :^)
LaylaBlue 2. 11. 2009, 11:20
(Y) Koukám taky na tyto stránky... Má drahá kolegyně v práci minulý týden dostala mail se štěňátky (štěňata labradorů - pokud si je někdo nevezme, nechají je utratit) a ta duše blonďatá se tam opravdu pokoušela dovolat, aby se přeptala, jestli je opravdu utratí, když se nikdo nepřihlásí... No comment. Potom jsem jí řekla o této stránce, kde jsou "zaručeně pravdivé maily" uvedené a ona mi na odpověděla, že když tam je telefon, tak to bude pravda :-D :-D :-D
Robodrak 2. 11. 2009, 13:51
@LaylaBlue duše blonďatá (smich) (smich) (smich) (smich)
mysimysi 2. 11. 2009, 9:54
Taky tyhle meily miluju. Naštěstí už mi jich moc nechodí |-). A i ty meily tipu "pošli 10 lidem....". Většině lidí jsem osobně řekla ať už mi takový pí*oviny neposílají. Povětšinou jsou to totiž známí. Ale kdysi jsem tyhle dopisy taky šířila. Když mi bylo asi 10 let, tak jsem ručně psala 10 dopisů a poslala kalhotky a mělo mi jich přijít 10 ;-) ;-). Ach jak byl člověk důvěřivý ;-) ;-)
jidav 2. 11. 2009, 7:35
Nemůžete dát ještě návod aby mi lidé tyto zaručené zprávy nepřeposílali? *-)
pedimi 2. 11. 2009, 8:36
@jidav takový lidi upozorním at přestanou..pokud toho nenechaj dává si je do zákazaných....a ještě lépe přeposlat zpátky toto ;-) Chtěl bych poděkovat všem co mi poslali maily "nepřetrhni řetěz" a "pošli dál" v roce 2005! Díky vaší dobrotě: - jsem přestal pít Colu od té doby co jsem se dozvěděl, že se s ní čistí skvrny na WC! Už ani nechodím moc do kina, protože se bojím, že si sednu na infikovanou jehlu AIDS! Potím se, protože už nepoužívám deodoranty, když jsem se dozvěděl, že podporují rakovinu! Už neparkuji v krytých parkovištích, protože se bojím, že mi někdo daruje parfém, aby mě nadrogoval a okradl! Všechny moje úspory jsem dal na účet Amy Bruce, chudého dítěte, co čeká na transplantaci srdce už aspoň po 7000-té (zajímavé je, že od roku 1995 je jí stále 7 let)! Můj mobil Nokia GSM, co jsem měl dostat zadarmo, stále nepřišel a ani lístky do Disneylandu! 21x jsem přeložil oslavu mých narozenin, neboť stále čekám na donášku vína zdarma a všichni moji přátelé jsou na mě naštvaní! Zapsal jsem svoje jméno do dopisu s dalšími 3000 jménami na záchranu veverky z Mozambiku, která má vyhynout (a která je vlastně tak vzácná, že ji nikdo nikdy neviděl)! Dozvěděl jsem se po 170-té, že MSN Hotmail mi zruší mailovou schránku, ale stále se nic nezměnilo! Už znám recept jak najít spřízněnou duši (stačí napsat jeho jméno na papír a poškrábat si zadek a přitom se točit ve směru hodinových ručiček okolo Renaulta 4L)! Měl jsem neštěstí přibližně 3000x a jsem mrtvý 67x, protože jsem nikdy neodeslal maily dál a už vůbec ne do 24 hodin! Děkuji Vám!!! Důležité: Jestli neodešleš tento mail do 10 sekund alespoň 850 000 lidem , modrý dinosaurus sežere zítra v 17.30 celou tvoji rodinu!
michden01 2. 11. 2009, 9:30
@pedimi SUPER PRÁVĚ JSEM TO POSLALA ASI 50TI LIDEM CO MĚ POŘÁD OTRAVUJÍ NĚJAKÝMA FOTKAMA POPÁLENÝCH MIMINEK ATD.... :-@
cipofka 2. 11. 2009, 8:41
@pedimi Já zase když dostanu přeposílací mejl typu - pošli to 20 lidem nebo........ - tak to tomu odesílateli odešlu 20x. A je fakt, že od těch už mi nic nechodí :-D
jidav 2. 11. 2009, 14:31
@cipofka Ivanko dobrej nápad, budu se tím řídit, nejhorší je že mi to kolikrát posílají i maminy z mmb se kterýma jsem možná někdy obchodovala 8-|
michden01 2. 11. 2009, 9:30
@cipofka :-DTAKY HUSTEJ NÁPAD,TO ZKUSÍM :-D
marge 2. 11. 2009, 8:40
@pedimi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D (Y) (Y) (Y) (Y)
HunchiBunchi 1. 11. 2009, 23:31
No, před několika lety mi tchýně vyprávěla, že v jednom obchodňáku v USA se ztratila holčička a našli jí nadopovanou a ostříhanou na záchodě. Po několika měsících se to prý stalo v jiném obchoďáku. No a světe div se, před několika dny mi přišel řetězový mail se stejným příběhem, ale tentokrát se to prý stalo v Ikei. 8-| Tak se šíří drby. Už vidím, jak na věčně plných záchodcích v Ikei někdo stříhá unesenou holčinu. +o( Bóóže to jsou bludy. Taky mě dostávají do varu e-maily s dovětkem "pošli dál tolika a tolika lidem, nebo budeš mít smůlu" 8-| :-@ (N) Na to ani nereaguju (nejdeto) :-D :-D
Mikrah 1. 11. 2009, 17:02
na Hoaxu je denně Tv Nova pak dává bludy lidem do hlavy :-D
Robodrak 1. 11. 2009, 17:04
@Mikrah (smich) (smich) (smich)
jaku 1. 11. 2009, 16:35
(child12) (child12) (child12) (child12) Co když kvůli tobě ubyde zaručených zpráv o injekčních jehlách v tramvajích, ostříhaných dětech, pavoucích z Iráku, kteří běhají rychlostí snad 100 km v hodině a za noc sežerou půlku člověka (child12) (child12) Nebude taková zábava +o( (smich)
Ivana18 2. 11. 2009, 12:38
@jaku tož s tím pavoukem si děláte prdel :-o :-o :-o umírám strachy 8-| 8-| 8-| :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
kaplička 77 1. 11. 2009, 23:51
@jaku Neubyde, žádný strach. Já ze začátku na každý takový nesmysl reagovala tím, že jsem odesílateli poslala odkaz na stránky hoaxu a stejně mi to posílají dál, zbytečná práce +o(
Pekyska 1. 11. 2009, 16:48
@jaku A nezapomeň na žiletky u tobogánů (H)
radostznakupu 1. 11. 2009, 16:23
souhlas, většinou mi taková príma zpráva přijde aspoň 10x od různých lidí ;-)
Pekyska 1. 11. 2009, 16:21
(Y) ;-) ;-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie