Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 41 návštěvníků)

Babské rady - postupně přidávané

0.0
Babské rady - postupně přidávané

Postup

Babské rady
SVÍCNY A VOSK
* skleněné, porcelánové i kovové svícny vyčistíme od zbytků vosku či parafínu vložením do studené vody a jejím zahřátím na bod varu.
* vosk ze svícnu odstraníme snadněji, když svícen vložíme na několik hodin do mrazničky.
* svíčky nekapou a také pomaleji hoří, když je asi na hodinu před použitím ponoříme do studené osolené vody nebo je vložíme do mrazničky.

MOP
* vytírací mopy ani smetáky na tyči neodkládáme rovnou na podlahu. Vždy je zavěšujeme tak, aby z nich mohla kapkat voda a textilní pruhy či štětiny zůstaly volně ve vzduchu a trvale se nedeformovaly.

NAFTA
* rozlitou naftu, topný olej nebo petrolej nejlépe odstraníme, když místo posypeme pracím práškem, který tekutinu vsákne. Po zametení můžeme postup zopakovat.

FERMEŽ
* čerstvé skvrny od fermeže čistíme benzínem nebo perchloretylénem. Staré skvrny nejdříve promneme a pak namočíme do terpentýnu.

SKVRNY
* mastné skvrny na stěně natřeme před tapetováním emulzním nátěrem. Mastnota pak tapetou neprosákne.
* čerstvé a menší mastné skvrny na vlněných tkaninách dokážeme většinou odstranit teplou vodou s rozpuštěným pracím práškem. Nedaří-li se, použijeme benzín nebo 3% čpavek. Čpavek pak vymyjeme octovou vodou.
* skvrny od potravin obsahujících bílkoviny (mléční výrobky, vejce, maso apod.) teplou vodou nečistíme a dáváme také pozor, abychom je nezažehlili. Bílkovina by se vlivem tepla srazila a skvrnu by už nešlo odstranit. Použijeme jen vlažnou vodu s enzymovým pracím práškem.
* mastné skvrny z koberce nejlépe odstraníme, když je posypeme solí, navlhčíme a vytřeme.

SÁDRA
* odlupování sádry při zatloukání hřebíku zabráníme, když zasádrované místo nejprve přelepíme lepící páskou.

KAPR
* nepříjemný pach kapra odstraníme tak, že jej důkladně zvenku i zevnitř omyjeme v silném solném roztoku, pak pokapeme citrónem a necháme v chladnu uležet.

CIBULE
* pach cibule z nože odstraníme nejjednodušeji tak, že nožem projedeme syrovou mrkví.

CITRÓN
* z citrónu vymačkáme víc šťávy, když jej před rozříznutím dobře prohřejeme, případně promačkáme.

BARVA
* zaschlou barvu na rukou odstraníme snadno obyčejným stolním olejem.

GUMA
* jednoduchý trik, jak vyměnit gumu v prádle - když vytahujeme starou, na její konec hned přišpendlíme gumu novou.

ZMRAZENÍ OVOCE
* trik na zmrazení ovoce - když před zmrazením ovoce přelijete horkou vodou s cukrem, zachováte jeho barvu.

VANA
* vanu je možné výborně umýt i teplým octem, do něhož se přidá hrst soli. Skvrny od rzi se dají odstranit potíráním citrónovou šťávou.

ČALOUNĚNÝ NÁBYTEK
* vysávání prachu z čalouněného nábytku vždy nestačí. Když jej nemůžeme vyklepat venku, pomůžeme si v místnosti větším hadrem namočeným v octové vodě. Po řádném vyždímání jej rozprostřeme na potahy. Pak potahy vyklepeme přes něj. Hadr zabrání víření prachu a octová voda zjasní barvy.

KOUŘ
* když přijde návštěva, po které zůstane v místnosti kouř z cigaret, zapálíme jeden nebo dva bobkové listy, zápach zmizí.

ČOKOLÁDA
* na staré skvrny od čokolády platí, když je potřeme směsí z 1 dílu technického glycerínu, 1 dílu 3% čpavku a 1 dílu vody. Asi po půl hodině směs vymyjeme studenou vodou a nakonec látku vymácháme ještě v octové vodě(díl octa, pět dílů vody). Raději vyzkoušíme stálost barev.

HOŘČICE
* zaschlé skvrny od hořčice pokapeme citrónem a přibližně za půl hodiny vypereme v teplé saponátové vodě. Zůstanou-li ještě skvrny, dočistíme je na už suché látce lihem.

OVOCE
* čerstvou skvrnu od ovoce nebo ovocných šťáv rychle posypeme solí nebo vysajeme savým papírem. Pak ještě vypereme ve vodě s pracím práškem, teplejší než 60°C.

ŠPERKY
* šperky při čištění nejprve ponoříme na několik minut do misky s přípravkem na mytí nádobí. Pak je jemně vyčistíme měkkým zubním kartáčkem.
* prsten, který nejde stáhnout z prstu, uvolníme, když prst namočíme a kolem prstenu namydlíme. Když prsten nejde sundat, protože prsty teplem otekly, ponořte ruku do misky s vodu a ledem.

KRAJKA
* skvrny na krajce se ještě před ručním praním vyčistí saponátem. Není dobré používat bělidlo, protože krajka zežloutne. Když krajku žehlíme, tak jen přes bílý ručník.

PODLAHA
* chceme-li, aby kamenná podlaha získala po umytí vysoký lesk, setřeme ji ještě vodou s přídavkem čpavkového oleje.
* benzínem, petrolejem nebo organickými rozpouštědly nikdy nečistíme podlahové krytiny z PVC, korku nebo gumy.
* z mořené dřevěné podlahy odstraníme skvrny terpentýnem a následným omytím. Potom je nutné místo znovu namořit.

BATERIE
* chromované vodovodní baterie mohou časem ztratit lesk. Matný povrch vyčistíme potíráním vymačkaným citrónem.

CHLUPY
* psí a kočičí chlupy odstraníme z koberců vlhkou houbou.

KOBEREC
* u starších koberců osvěžíme barvu, když jejich povrch, zbavený prachu, vytíráme hadříkem nebo kartáčem namočeným v octové vodě. Po vyschnutí koberec opět přeluxujeme.

INKOUST
* skvrny od inkoustu čistíme co nejdříve po ušpinění koberce směsí citrónové šťávy, vody a soli.

MYČKA
* charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí můžeme odstranit i vložením (nejlépe do prostoru na příbory) vymačkaného citrónu.

TERMOSKA
* termosku zašpiněnou od kávy nebo čaje vyčistíme tak, že do ní nalijeme kypřící prášek do pečiva rozmíchaný v teplé vodě. Asi po 2 hodinách bude termoska znovu čistá.

ŘASENKA
* skvrny od řasenky z oblečení odstraníme aerosolovým nebo tekutým odstraňovačem skvrn. Zůstanou-li skvrny i nadále, vyčistíme je vodou a po jejím uschnutí ještě naneseme roztok z jednoho dílu amoniaku a tří dílů studené vody. Po smytí přepereme.

RTĚNKA
* rtěnku z oblečení dostaneme před vypráním denaturovaným lihem a pak neředěným musím prostředkem.

LAK
* skvrnu od laku na nehty z košile odstraníme, když ji podložíme bílým hadříkem a poklepáváním vatou napuštěnou odlakovačem, který neobsahuje olej.

MUŠKY
* v boji s malými muškami neustále kroužícími kolem rostlin v bytě zvítězíme a vyhubíme je tím, když zeminu posypeme vyluhovaným čajem.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

catton 1. 9. 2011, 13:42
Je to je prima. Hlavně mne zaujaly ty mušky. Tak to zkusím. (Y)
IVA 75 11. 3. 2010, 12:46
IVA 75 11. 3. 2010, 8:45
Od Marušky Pudink - nepřipálí se, když dno a strany hrnce před vařením vymažeme máslem Sýr neteče - sýr při smažení nevytéká, když ho obalíme 2x v trojobalu a dáme na 1/2 hodiny do mrazáku Bramborové knedlíky v prášku - knedlíky vylepšíme, když přidáme vařené brambory, sůl, strouhanku a máslo (ramu). Na 1/2 sáčku knedlíků (25 dkg) dáme 3 středně velké brambory, špetku soli, 1 lžíci strouhanky a 1 lžíci másla. Nastrouhané brambory, sůl, strouhanku a máslo rozmícháme se směsí na knedlíky, přidáme vodu (o 3 lžíce méně) a dále pokračujeme podle návodu. Z tohoto 1/2 sáčku uvaříme 3 knedlíky, které jsou velmi dobré. Knedlíky - (bramborové, ovocné i houskové) vaříme v páře. Do hrnce dáme asi 2 cm vody, přivedeme k varu, vložíme pařák na knedlíky, na něj rozložíme mokrou utěrku a položíme připravené syrové knedlíky. Hrnec přiklopíme, konce utěrky přeložíme přes poklici a vaříme bez odkrývání dobu, jako když je vaříme ve vodě. Po uplynutí doby poklici odklopíme, utěrku vezmeme za rohy a knedlíky přeneseme na prkénko. Zkusíme překrojit jeden knedlík nití, zda je vařený, když není, vrátíme je s utěrkou zpět do hrnce a dovaříme. Bramborové knedlíky - lépe se krájí - po uvaření je potřeme slabě tukem, nebo je krátce ponoříme do studené vody Chutný vývar - slepičí vývar získá vynikající chuť, když v něm povaříme feferonku Kečup - když nemůžeme dostat hustý kečup z lahve, stačí zastrčit brčko až na dno sklenice, do lahve se dostane vzduch a kečup vyteče Med - když dáváme med do těsta, tak namočíme lžíci do kuchyňského oleje a med krásně ze lžíce sklouzne Máslo - když potřebujeme namazat máslo na chleba a je tuhé z ledničky, krájíme ho škrabkou na brambory ////////////////////////////////////////////////////// rady do kuchyne Aby chlieb nevyschol a nesplesnivel, položíme ho na drevenú dosku a prikryjeme kameninovou misou. Môžeme ho tiež zabaliť do čistej utierky. Alebo do dózy, v ktorej ho skladujeme, pridáme štvrtku jablka. Aby nesplesnivel, pridáme k nemu kúsok surového zemiaka. Aby nevytiekla šťava z ovocia Na kysnutý koláč s ovocím patrí posýpka. Aby šťava z ovocia nevytiekla na plech a koláč nebol suchý, dajte do rohov koláča krupicovú kašu. Chuť koláča to nezmení. Aby sa cesto pri pečení palaciniek nelepilo, potrite panvicu pred pečením rozkrojeným surovým zemiakom. Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k ním počas varenia trochu octu. Aby sa Vám cesto nelepilo na ruky, pred miesením si ich potrite olejom. Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli. Ako krájať bylinky Pažítku krájame vždy jemne a v jednom smere. Petržlenovú vňať nikdy nesekáme na veľmi jemné kúsky, stratila by svoju charakteristickú chuť. Bazalku striháme nožnicami na väčšie kusy. Ako variť mlieko Mlieko treba variť krátko a sprudka. Len čo zovrie, odstavte ho z plameňa a dajte do studenej vody, aby rýchlo vychladlo. Dlhým udržiavaním v teplom stave sa ničia vitamína a znehodnocujú sa bielkoviny. Ak potrebujete nastrúhať mäkký syr, vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchatými dierkami. Fašírky bez vajec Do mletého mäsa môžeme namiesto vajíčka pridať postrúhaný syr. Biela kapusta bude mäkšia a chutnejšia, ak k nej pri dusení pridáme surový zemiak. Brokolica sa nedoporučuje smažiť na tuku, lebo stvrdne. Bryndzové halušky zostanú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejeme horúcou vodou. Celozrnné cesto Cesto z celozrnnej múky potrebuje viac času aj viac droždia, aby vykyslo. Musíme doň pridať o jednu štvrtinu viac droždia alebo prášku do pečiva, ako do obyčajného kysnutého cesta. Cesnak sa nebude lepiť na nôž alebo lis, keď ho pred krájaním alebo lisovaním posypeme soľou. Čokoládu na polevu rýchlo pripravíme v mikrovlnnej rúre. Nalámeme do misky, prikryjeme a zohrejeme na najvyššom výkone 1-2 minúty. Čo so zvyšným bielkom? Necháme usušiť na tanieriku a odložíme do chladničky. Keď ho budeme chcieť použiť, stačí naň naliať 2PL vody a bielok opäť nabobtná. Čpavá zelenina (kel, kapusta) aby stratila čpavú vôňu, varíme ju odkrytú. Hlávkový šalát udržíme dlhšie svieži, keď ho odrezanou plochou vložíme do nádoby s vodou. Hrozienka a kandizované ovocie do múčnikov pomiešame s múkou, aby neklesali ku dnu a zostali v ceste rovnomerne rozdelené. Jaternice pri opekaní neprasknú a nebudú prskať, keď ich pred tým na chvíľu namočíme do studenej vody. Jogurt - pomocník Ak zmiešame med, mlieko a jogurt, dostaneme vynikajúci a osviežujúci nápoj. Ak chceme, aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie, rozmiešame kvasnice s 1PL bieleho jogurtu. Ak chceme, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobíme zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošky bieleho jogurtu. Na šalát z čerstvej zeleniny si môžeme prípraviť nálev z vody, octu, korenia, soli a olivového oleja. Pred podávaním pridáme biely jogurt zmiešaný s cibuľkou, pažítkou a nasekanou kyslou uhorkou. Keď sa nám podarilo presoliť omáčku, zachránime ju tak, že pridáme jogurt. Kapustový šalát bude ľahšie stráviteľný, keď doňho primiešame pár bobúľ hrozna Karamel má pri pražení veľmi vysokú teplotu, preto ho treba radšej odstaviť z ohňa a ač potom zaliať vodou. Knedle treba vždy variť bez pokrievky! Voda nikdy nesmie vrieť silno, len mierne. Pre istotu si pripravíme šálku chladnej vody, aby sme mohli vode uštedriť ľadový šok, keby začala prisilno vrieť. Pri zohrievaní na pare, aby neboli knedle mokré a slizké, prehodíme cez hrniec utierku a prikryjeme pokrievkou. Kocky ľadu môžeme pripraviť aj z ovocných štiav. Alebo do formičky na ľad dáme drobné ovocie a zalejeme vodou. Koláče z kynutého cesta budú vláčnejšie a chutnejšie, keď pri ich príprave časť mlieka nahradíme kefírom Korenie – nový druh si môžeme vyrobiť aj doma. Biele semienka štipľavej papriky dáme usušiť, potom ich podrvíme. Môžeme použiť ako pikantné korenie do omáčok. Koreňovú zeleninu odkladáme do zeme alebo piesku, aby nezvädla. Kurča vždy iné Kurča dostane pri pečení exotickú chuť, ak mu na prsiach pod kožu vložíme plátky pomaranča, citróna alebo manga. Hrsť strúhanky a hrsť nasekaných byliniek (pažítka, šalvia, rozmarín, petržlen) zmiešame s PL oleja alebo piva a zmesou potrieme kurča pol hodiny pred dopečením. Bude chrumkavé a voňavé. Aby sa kurča upieklo do zlatista, potrieme ho olejom a posypeme kari korením, alebo do oleja primiešame trošku mletej kurkumy. Na minútky potrieme mäso pred opekaním zmesou paradajkového pretlaku a worčestrovej omáčky v pomere 1:1. Kyslá smotana sa pri varení nezrazí, keď v nej rozmiešame múku. Môžeme ju nahradiť bielym jogurtom, plnotučným alebo kyslým mliekom, znížime tak energetickú hodnotu jedla. Liečivé bylinky sa sušia rozložené na podnosoch v tenkých vrstvách. Najlepšie je prikryť ich gázou, aby sa na ne neprášilo. Nesmie sa k nim dostať veľa svetla ani tepla, po usušení by mali zostať zelené. Malé cibuľky ľahšie ošúpeme, keď ich na chvíľu ponoríme do horúcej vody. Ešte lepšie, keď ich vložíme do predhriatej rúry pri 200°C na 10 minút, potom ich ľahko vytlačíme priamo zo šupky. Mäkké paradajky opäť stvrdnú, keď ich na malú chvíľu ponoríme do studenej vody. Mäso po zabití zvieraťa necháme odležať, ináč by po úprave zostalo tvrdé. Dobre sa odleží a uchová zabalené v utierke namočenej v octe a uložené na chladnom mieste. Mäso do polievky vkladáme do studenej vody, polievka bude silnejšia. Mäso pri pečení a opekaní nepicháme a neobraciame vidličkou, aby z neho nevytekala šťava. Solíme až po opečení, aby nepúšťalo šťavu. Mletý mak Keď nám chýba mlynček na mak, uvaríme celý mak s cukrom v mlieku a potom rozmixujeme. Mliečne polievky vylepšíme tavenými syrmi, ktoré rozpustíme v zohriatom mlieku a pridáme do polievky pred dovarením. Mlieko sa nepripáli, keď pred varením vypláchneme hrniec studenou vodou, alebo spodok hrnca natrieme tenkou vrstvou masla, alebo varíme mlieko s lyžicou cukru. Na uvarenom mlieku sa neutvorí kožka, keď ho ešte horúce prikryjeme. Prevarené mlieko rýchle ochladíme, vydrží dlhšie. Mrazené mäso a zeleninu nerozmrazujeme, ale upravujeme mrazené. Mrazenie jedla Ak si chceme zmraziť do zásoby uvarené jedlá, zo sáčka nemusíme odsávať vzduch, stačí, keď ho ponoríme do vody. Voda nám všetok vzduch vytlačí a sáčok hneď uzavrieme. Mrkva si zachová sviežu červenú farbu, keď ju dusíme tesne prikrytú. Nové zemiaky sa lepšie škrabú a nefarbia ruky, keď ich najprv namočíme do vody s hrsťou soli. Obaľovanie mäsa Aby sme rýchlejšie obalili kúsky mäsa v ochutenej múke, alebo koreninách, nasypeme obaľovaciu zmes do mikroténového sáčku, vložíme mäso a potrasieme, aby sa rovnomerne obalilo. Ocot zostane dlho čerstvý a číry, keď do fľaše vhodíme malý kúsok dreveného uhlia. Odložené zemiakové pyré Ak nám z predchádzajúceho dňa zostalo zemiakové pyré, vytvarujeme z neho menšie guľôčky, okoreníme a obalíme v strúhanke. Guľôčky vypražíme v horúcom oleji a pod

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie