Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 12 návštěvníků)

Bělení záclon

0.0
Bělení záclon

Postup

Nevím, jestli jsem to přehlédla, ale nenašla jsem tu tenhle starý návod na bělení záclon.
Druhý den je sice síla vyndat ty záclony z hrnce (vytvoří se hnusný sliz), ale je to opravdu hodně účinné. Při velkých úklidech jsme tento postup vždycky používali.
1 1/2 dcl 10% kysličníku, 1 lahev vodního skla, 1 Korál (Tomík) - mýdlové vločky
Mýdlové vločky rozvaříme ve 2-3 litrech vody, nalijeme do kbelíku nebo velkého hrnce, přidáme kysličník a vodní sklo, doplníme vodou na 10 litrů. Vyprané záclony namočíme do této směsi a necháme přes noc. Druhý den záclony vyndáme (musíme z nich při tom stáhnout ten sliz) a opět vypereme.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Zrušený účet (upraveno) 28. 5. 2011, 22:59
Záclony jsou vyrobeny z chemických vláken. některá vlákna jsou bílá už z výroby, tj. díky chemickému složení a ty opravdu jsou bílé.... Některá vlákna jsou však bezbarvá a dobarvují se na bílo.... tady pokud se podaří narušit strukturu vlákna, třeba stářím, od sluníčka, nebo intenzivním působením jiné chemikálie tak potm zešednou, zežloutnou.... a tak nepomůže nic.... snad jedině dodat barvivo. Mnoho starých tradičních receptl na bělení záclon proto už nefunguje na současná chemická vlákna (jednak mohou mít jiné složení a nebo dříve se používaly i záclony bavlněné). To se strukturou vlákna si dávejte pozor třeba i u triček, nebo jiného oblečení.... dnes už je lepší prát i bílá trika v prostředku na barevné, protože jsou často vlákna na bílou barveny barvou, nedokází k dříve tradičnímu bělení bělidly (proto se dříve také třeba bělilo prádlona slunci), dnešní textilní výroba používá opravdu jiné postupy, než před 50-60 lety, právě díky chemickým technologiím.
Maxinka 11. 4. 2010, 19:17
Já teda nevim, ale mně vždycky stačí jen nasypat prášek do pečení do kýble s vodou, záclony na pár minut namočit a jsou jak nový (cigo) (cigo) (Y)
kevinecka 11. 4. 2010, 18:41
a pomůže to i na staré zašedlé záclony? *-) já takové totiž mám a nevím jak je oživit ,-)
Michellinka 11. 4. 2010, 20:02
@kevinecka Já jsem to právě dělala se záclonama, které nám třeba ležely ve skříni. Některé to teda nevybělilo (asi záleží na materiálu), ale většina byla opravdu jako nová. Ale ta investice do toho blivajzu zase není tak velká, takže záclony, které to vybělilo jsem si nechala, ostatní jsem vyhodila ,-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie