Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 55 návštěvníků)

Skvrny a jiné katastrofy (např. tuš)

0.0
Skvrny a jiné katastrofy (např. tuš)

Postup

tak nejdřív tuš - podařilo se mi ji odstranit!!! zaschlou skvrnu ze školky jsem namočila a posypala práškem do pečiva. po půlhodině opět osprchovala a posypala vanishem na skvrny (jen ten gel je asi moc slabý). po hodině působení jsem to celé "pohňahňala" tekutým žlučovým mýdlem z DM drogerie, má takový kartáček jako aplikátor, tím jsem skvrny dřela, dokud nezmizely. teče z toho spooousta černiska, ale vydržet! a pak normálně vyprala na 40 - a tuš je fuč!


a další tipy - ze stránek vitany

*

Pokud potřebujete odstranit mastný flek a nedaří se to za pomoci odmašťovacího saponátu, použijte mýdlo typu „jelen“. Jde to velice snadno.
*

Pomerančem proti vodnímu kameni – kdo nesnáší pach octa, může použít v boji proti skvrnám od vodního kamene na armaturách vymačkaný citron nebo pomeranč.
*

Změkčovací balzám na hrnce – připálené hrnce snáze umyjete pomocí balzámu na prádlo. Přidáte ho do vody, kterou jste napustili do hrnce, necháte asi hodinu stát a hrnec pak bez obtíží umyjete.
*

Plastové nádobí opět bez zápachu – plastové misky, dózy a jiné nádobí načichlé aromatickými potravinami potřete rajskou šťávou. Potom je dobře vypláchněte a nádoby uložte přes noc do mrazáku.
*

Povrch lakovaných kousků nábytku časem ztratí svůj lesk. Existuje ale spolehlivý prostředek, který lesk opět oživí. Smíchejte půllitr piva s troškou citrónové šťávy a tímto roztokem potřete povrch nábytku. Nakonec měkkým hadříkem vyleštěte. Nábytek se bude opět lesknout jako nový.
*

Barvy na koberci osvěžíte, když jej vyčistíte kartáčem namáčeným v octové vodě.
*

Kávovou skvrnu hned namočte do vody a oděv ihned přeperte. Můžete také použít citrónovou šťávu.
*

Smaltované umyvadlo bude jako nové, když ho navlhčíte, posypete kypřicím práškem a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt.
*

Vaše kohoutky z ušlechtilé oceli se budou krásně lesknout, když je omyjete mýdlem na praní.
*

Kabelky a košíky pletené ze slámy omývejte hadříkem namočeným ve slané vodě.
*

Matné sklenice vložte na půl hodiny do vlažné vody, v níž jste rozpustili prášek do pečiva. Sklenice následně umyjte, opláchněte a vyleštěte.
*

Chcete-li zachovat původní barvu ubrusu, přidejte do aviváže ocet. Barvy se rozjasní a ocet nebude cítit.
*

Zašlé sklenice a láhve výborně vymyjete v horké vodě pomocí bramborových slupek.
*

Když myjete sklenice v horké vodě, vždy je do vody ponořte nejdříve horním okrajem, aby vám nepraskly.
*

Kávové nebo čajové usazeniny vyčistíte mokrým hadříkem a troškou jedlé sody.
*

Pokud v hrnci něco připálíte, napusťte do něj horkou vodu a přidejte sodu. Nechte půl hodiny působit a hrnec pak snadno umyjete.
*

Hadříkem namočeným v octě odstraníte skvrny od much. Místo můžete také potřít cibulí a potom jej umyjete a přeleštíte.
*

Sítka se často špatně čistí. Nečistot je nejlépe zbavíte pomocí tvrdého zubního kartáčku.
*

Otisky rtěnky odstraníte solí, kterou si dáte mezi prsty a potřete jí okraje sklenice. Nakonec sklenici opláchněte čistou vodou.
*

Zamaštěné kachličky nejlépe vyčistíte proudem teplého vzduchu, například fénem. Vzduch rozpustí tuk, který pak snadno setřete papírovou utěrkou.
*

Termosku vyčistíte pomocí brambor, které nastrouháte dovnitř. Termosku zavřete a chvíli s ní třeste, následně vypláchněte.
*

Těsto, které se vám přilepilo na pracovní plochu nebo na váleček, odstraníte obracečkou na smažení.
*

Zašlé dlaždičky vyčistíte zkyslým mlékem nebo vlasovým šamponem. Zažloutlé a špinavé vyčistíte směsí soli a terpentýnu nebo octovou vodou.
*

Vrstvy usazenin na vodovodních kohoutcích se zbavíte kusem vaty namočeným v octě – nechte několik hodin působit.
*

Špinavé keramické plotýnky na sporáku potřete půlkou vymačkaného citronu. Nechte působit a pak plotnu omyjte vodou.
*

Skvrny od ovoce vyčistíte čpavkem nebo slabým roztokem sody. Skvrnu můžete také posypat solí a nechat ve vodě několik hodin působit. Další možností, zejména na staré a zaschlé skvrny, je líh.
*

Skvrny od červeného vína posypte solí a látku ihned vyperte. Můžete je také pokapat bílým vínem a polít vodkou. Následně vyperte v teplé vodě.
*

Na těžko odstranitelnou špínu použijte směs soli, vody a oleje, špinavá místa pak ještě potřete vazelínou.
*

Zápach ryb odstraníte z nádobí tak, že je potřete hadříkem namočeným v octovém roztoku.
*

Skvrny od kečupu na oblečení hned namočte do studené vody s trochou octa a přeperte. Starší skvrny vyčistíte citrónovou šťávou.
*

Dřevo pokapané horkým tukem nebo omastkem zachráníte solí. Místo posypejte a sůl tuk vsákne místo dřeva.
*

Kuchyňské odtoky prolévejte slanou vodou, zabráníte tak usazování mastnoty.
*

Vadí vám zápach při smažení? Pokud nevlastníte digestoř, pomoci vám může miska s bílým octem postavená vedle sporáku – ta zápach pohltí.
*

Na mastné skvrny na zdech nebo tapetách co nejrychleji přiložte školní piják. Vše přežehlete nahřátou (nikoliv horkou) žehličkou.
*

Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v hrnci povařit jednu cibuli. Připálené mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie