Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 8 návštěvníků)

Malování a barvení henou / hennou

0.0
Malování a barvení henou / hennou

Postup

JAK HENU POUŽÍT?

Malování na tělo aneb jak to udělat, aby hena měla černou barvu - súdánský způsob:

1. Na místa, kam chcete henu nanést, se nese olejíček mahalabiya (mahlabiya) nebo surratiya, jedná se o esenciální olej, který slouží k zafixování a zvýraznění barvy na pokožce. Ptala jsem se několika lidí na konkrétní složení, ale bohužel jsem nepořídila a na lahvičkách to také není napsáno. Tak jsem se pídila na internetu a zřejmě se jedná o olejíček z třešně PRUNUS MAHALEB (mahalebka obecná - více tady http://botany.cz/cs/prunus-mahaleb/ ). Místo toho lze použít i jiné esenciální oleje, jako třeba kajeputová silice, eukalyptový, lavendulový, čajovníkový olej, buď čisté nebo míchané, např. i s příměsí vůně, jako třeba kadidlo, jasmín atd. Prý může místo toho posloužit i den odstátá citrónová šťáva (zkušeností neposloužím).
Olej mahlabiya se dováží většinou z Indie.

2. Henu doporučuji prosít přes silonovou punčochu nebo jemné sítko. Potom se smíchá s cukrem nebo medem (přibližně 1 lžíce na 100g prášku) a s trochou horké vody v takové konzistenci, aby se dala nanášet (například špejlí, igelitovým pytlíčkem smotaným do tvaru kornoutku), ne příliš tekutá a ne příliš suchá. Vodu dávat postupně a spíš míň, přilít se dá vždy. Jakmile dosáhnete ideální konzistence, můžete nádobu zabalit do potr. fólie, zatlačit, aby se vyfouknul vzduch a nechate na teplém místě odpočinout (při teplotě 25st. cca 12 hodin), dokud povrch heny nezhnědne.

3. Henu necháte působit minimálně 1 hodinu, dokud nebude na dotyk suchá, a odstraníte, ale neumýváte!

(4. Smícháte trochu čpavkové soli (ale opravdu jen málo!) s troškou vody a oleje (jakéhokoliv) na kašičku, nanesete na namalovaná místa, zabalíte do igelitového pytlíku a necháte působit 5-10minut, ne déle! Může to trochu štípat. Potom smyjete vodou. Hena ztmavne, ale ještě není všemu konec. - To se aplikuje v Súdánu k dosažení až černé barvy, ale osobně příliš nedoporučuji!)

5. Na stejná místa opět nanesete olejíček a henu (na stejná místa, jako předtím) a necháte působit alespoň 1 hodinu, dokud na dotyk nebude suchá.

6. Potom se hena odstraní, např seškrábne hranou lžíce a umyje. Hena je dost tmavá. Večer před spaním do míst vetřete trochu oleje (sezamového, olivového nebo jiného) a nechejte do rána "zafixovat". Do rána hena ještě ztmavne a bude tmavnout ještě další dny. Na některých místech chytne světlejší, na jiných tmavší odstín, např. zevnitř dlaní bude tmavší než z vnější strany, to samé na chodidle, tam bude tmavší než na nártu.

Amoniak se nedoporučuje používat u malých dětí, těhotných a na citlivou pokožku, používá se pouze amoniak pro domácí použití a jenom na chodidla a ruce!

Pokud si někdo přeje mít tmavší barvu i bez amoniaku, může toho docílit tím, že henu na stejná místa nanese 2-3x (klidne i víckrat) po sobě (může a nemusí být ve stejný den).


A jJAK NA BARVENÍ VLASŮ?

1. Henu dobře promícháme s horkým a hodně silným černým čajem (několik pytlíčků půl až litr vody), já dávám množství od oka, konzistence by měla být kašovitá a nepříliš tekutá, aby hena z hlavy nestékala a ne příliš suchá, aby se hena dobře nanášela. Někdo místo černého čaje používá silný čaj z ibišku súdánského nebo třeba šťávu z červené řepy. Lze přidat pár kapek oleje nebo citr. šťávy.

2. Igelitovými rukavicemi hennu nanáším do suchých vlasů od kořínků. Pro lepší nanášení kolem obličeje a u kořínků jsem si pořídila kartáček na barvení vlasů, ale jde to i bez něj.

3. Když je hena nanesená, zabalíme do igelitového sáčku a do ručníku a nechám působit několik hodin (1-6 hodin, podle toho jak intenzivní barvu si přejete mít). Já obyvkle nechávám působit 4 hodiny. Čím déle, tím intenzivnější a tmavší odstín a tím déle také hena na vlasech vydrží.

4. Při vymývání použiji šampón a kondicionér.

Na světlejších vlasech může být výsledná barva oranžová. Barvu hodně tmavých vlasů moc nezmění, ale dodá jim lesk a lehce červený nádech.

Jestliže si nepřejete mít výsledný odstín do rezava nebo do červena, může se použít hena s příměsí indiga a výsledný odstín je pak hnědý až tmavě čokoládový.

Henu si nedávajte na chemicky barvené vlasy, protože by vlasy mohly chytnou nádech do zelena a pak by pomohly jenom nůžky!
Jestli i přesto chcete henu zkusit, nabarvěte v malém množství heny pramínek vlasů vyčesaných z hřebenu a pak se rozhodněte. :-) Postup barvení malého pramenu je stejný a stačí jen lžička heny.

Pokud máte zkušenosti s barvením henou, uvítám názory a další tipy a triky.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

VerčaA 14. 4. 2011, 12:15
Ahoj, děkuji za komentáře a omlouvám se za taaak opožděnou odpověď. Návod jsem poupravila o další vychytávky: - pro malování - suchou henu nejprve prosít přes silonovou punčochu nebo jemné sítko - pro malování - k prášku přidat cukr či med, přibližně 1 lžíci na 100g heny - pro malování i vlasy - používat horkou vodu (silný černý čaj, silný čaj z ibišku, šťávu z červ. řepy)) - pro malování - namíchanou pastu zabalit do potr. fólie (ať už celou nádobu nebo samotnou henu), vyfouknout vzduch a na teplém místě nechat "odpočinout", dokud povrch heny nezhnědne Petro, ten am. prášek moc nedoporučuji, i když já jsem ho měla a nijak mi neublížil. Dcera ho neměla a odstín měla také krásný, ne sice černý, ale výrazný. Je to už dýl, dohledám fotky a přidám. Důležitá je délka působení a teplota - čím tepleji, tím lépe. Pomoct se dá i fénem. A nechat působit, dokud hena neuschne. Potom odstanit a na stejné místo nanést ještě jednou. Hanko, sháněla jsem indigo, ale bohužel zatím neúspěšně, jedině zkusit v zahraničí. Ivano, děkuji.
marofka 7. 7. 2010, 20:58
ahoj, můžu se zeptat, kde se sežene amoniový prášek? Já si koupila takový kornoutek s již namíchanou hennou, zkoušely jsme to o víkendu a byla to dost světlé, ale jen jsme to nakreslily a smyly... díky
sluncicko 4. 7. 2010, 22:37
Taky si už dlouho barvím vlasy hennou, nechávám přes noc, ale nepřidávám ani olej ani citron. Z jakého důvodu se přidává? Většinou smíchám černou a bordo nebo tizian. Mám tmavé vlasy, odstín to úplně nezmění, vlasy dostanou lesk a trochu nádech do červena. Zajímalo by mě přidání indiga, kde se dá koupit? A jak smíchat, taky můžu nechat celou noc?
Majka*24 2. 7. 2010, 19:34
Můžete ještě poradit kde tuto henu na malování koupit moc děkuji :-$
ivanica456 2. 7. 2010, 19:09
Já si barvím henou vlasy již dlouho. Používám Henu kaštanovou nebo bordó. Prášek smíchám s vařící vodou, přidám 2 lžičky olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy. Henu si nechávám na hlavě přes noc. Čím dýl tím líp. Je to přírodní, takže neškodí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie