Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

Jak naučit chodit králíčka na záchůdek

0.0
Jak naučit chodit králíčka na záchůdek

Postup

Králík je po této stránce celkem čistotný. Často si zvolí jeden kout svého obydlí a tam pak chodí dělat potřebu. Protože i králíci mívají do určité míry touhu po soukromí při konání potřeby, na 90% si zvolí ten nejtmavší kout své klece.
Chovatelé radí následující:
Pokud králík udělá bobečky jinde, hned ho přeneste na místo, kam chcete, aby bobečky dělal, a to včetně bobků. Ty tam umístěte. Pokud není úplně hloupý, měl by časem pochopit, co se od něj očekává.
Může se vám však stát, že si z neznámého důvodu vybere ještě nějaké místo na podlaze - např. na chodbě. Pokud ušáka nepřesvědčíte tou jednoduchou metodou, a vždy se tam vymočí (což je při převýchově závažnější než jen bobky), pak je lepší mu tam umístit něco jako kočičí záchod s pilinami či kočičí wc podestýlkou. Je velká pravděpodobnost, že nadšeně přejde na konání potřeby do takto připraveného prostoru, zvláště pokud mu tam dáte pro začátek několik jeho bobků.

Rady jsem čerpala z www.kralici.cz a opravdu to funguje. Vyzkoušela jsem to na čtyřech místech: klec a chodba doma, klec na chatě a výběh na zahradě. Do nejtmavšího místa jsem umístila záchůdek s hoblinami (a s několika bobky) a po několika málo přenesení na záchůdek naše králice Wendy čůrá jen a bobkuje převážně do takto připraveného záchůdku. Pokud si tímto způsobem králíčka naučíte, ušetříte si spoustu času s hledáním/ objevováním a poté uklízením loužiček a bobků.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

janina8 29. 10. 2010, 17:13
:-$ náš Honzík má v kleci záchůdek, čůrá jen tam, ale bobky jsou po celém bytě 8-|
taba 25. 10. 2010, 20:19
..máme králíka- teddy beránka, je mu asi 7 měsíců..na záchůdek se naučil sám, čůrá tam vždycky, bobky dělá většinou taky tam, ale někdy se nezadaří- ale jsou suché, tak se to sebere...nechá se chovat, běhá všude po bytě, na zavolání zatím nepřijde, snad se to časem naučí...je to samo něco úplně jiného než pes, ale je milučkej a dcera ho miluje... Největší radost mám z toho, že ho naše Agáta nechce zakousnout a můžou být spolu a nic mu neudělá..akorát je Adam pak úplně mokrej, protože ho pořád líže.. ,-)
IRIS128 25. 10. 2010, 20:02
*-) (candle)nechci nic rikat ale oni sou vycurany jak mraky a to svedci o inteligenci hloupej kralik by tak vycuranej nebyl, mela jsem kralici trpaslici milovala cokoladu, lovecky salam a cinskou polevku, zasadne chodila pesanovi na konzervu a granule jen aby ho nastvala, zasadne chtela mazlit nad nosikem zrovna kdyz jsme si sedli k tv a nemeli sme pomysleni, tze sme drbali frnak, jak sme prestali zacla do nas zduchat pak kousla ,psa porad napadala a jednou mi i pocurala oblicej kdyz sem se s ex mazlila na gauci v lehu a on ji odstrcil aby sla po svych, zarlila a byla nafucena jo a taky kazdou chvilku vrcela ,-)
jaku 25. 10. 2010, 20:35
@IRIS128 ,-) ,-) ,-) ,-)
Aja10 25. 10. 2010, 12:42
Náš králík to samý, čůral a kadil všude v kleci, se v tom i vyválel, nemohli jsme ho to naučit...a když se mu něco nelíbilo, vrčel jako pes ,-). Doufám, že to morčátko, který teď plánujeme, bude na tohle lepší....jinak mě manžel vyhodí i s morčetem ,-).
pavla123 23. 10. 2010, 21:56
Spolubydlící měla králíka, čůral nejradši do postele, nechtěl se nechat hladit a byl úplně hloupý. Piliny pořád lítaly z klece a smrděl když se mu klec každý den nečistila-kde stál, tam bobky padaly. Jí to bylo jedno, tak jsem se pořád o něj starala já. Vycvičila jsem několik psů, spoustu křečků a jiných zvířat ale tento králík byl úúúplně hloupé zvíře. Králík pořád žije a za těch spoustu let se vůbec nic nenaučil. Snad takoví nejsou všichni králíci.....
Ivinka_D 24. 10. 2010, 8:47
@pavla123 Králíčkovi je třeba se věnovat. Bez péče a určité výchovy se nic nenaučí. I když - výjimky asi také jsou. Ale máte pravdu, že nejraději čůrají do něčeho měkkého, jako jsou např. peřiny a polštáře. A pokud se už někde jednou vyčůrají, chodí tam dál. Takže to chce péči, výchovu a důslednost, rozhodně bych nenechala králíčka běhat po bytě bez dozoru. Hodně je toho napsaného nawww.kralici.cz. A funguje to, sama jsem pár rad vyzkoušela. (hello)
Davit 22. 10. 2010, 14:37
Pokud není úplně hloupý ,-) ,-)my máme asi úplně...ale dostali jsme ho když měl 2 roky,doma ho nepouštím,chodí na dvůr-tam se proběhne,něco zobne a rád se vrací do klece,i když někdy mu musím pomoct ,-)bobky dělá všude...
Jája 24. 10. 2010, 9:07
@Davit (zip) přesně tak, máme teď králíka, kterýho mi bylo líto dát hadovi, tak jsme si ho vzali. Bobky dělá všude, počůrá naprosto všechno 8-| 8-| 8-| Zvířata miluju, ale tohle je děsný (zip) měli jsme 10let králíka, který mi lítal po bytě pořád, nikde jsem neměla loužičku, bobky jo, ale louži ne |-) Byl skvělej,,,
Davit 25. 10. 2010, 12:33
@Jája (smich)asi proto ho chtěli dát hadovi (smich),já bych brala taky malinkého aby se všechno naučil,mazlil se,ale co už s dvouletým...Nechtěla jsem ho,ale stejně už si s ním chodím pokecat (smich)když mě všichni štvou.Tak třeba příště natrefíme na nějakého chytřejšího +o(
dundalkovaz 22. 10. 2010, 13:50
Dobrý den, Ivo, já se chtěla jen zeptat. Zvažuji, že koupíme na ježíška dětem králíka, ale stále váhám. Smrdí doma hodně? Vůbec nemám představu. Díky Žaneta
petrkinka 12. 1. 2012, 21:18
@dundalkovaz Zdravím, králíček doma vůbec nesmrdí, používám podestýlku asan pet, je to pro alergiky a astmatiky, výborně saje moč a veškeré zápachy. (Y)
Jirina1975 26. 10. 2010, 2:01
@dundalkovaz Dobrý den, máme králíčka - samečka už pět let. Je opravdu moc chytrý a přítulný jako pejsek. Když jsme ho pořizovali, tak jsme si mysleli, že bude v kleci a občas ho budeme pouštět. Skutečnost je jiná. Králíka máme volně. Při prvním pokusu ho zavřít do klece si zlámal zuby o mříže a od té doby jsme to raději nezkoušeli ho tam zavřít. ,-) Jinak opravdu moc rád chodí čůrat do měkkého. Před tím, aby nám čůral do peřin nás chrání podlahovka na chodbě, po které mu to hodně klouže, takže zůstavá pouze v kuchyni a obýváku. :-) Je opravdu moc milý a přítulný. Taky umí loudit jako pejsek. Nejraději čokoládku a jiné pamlsky. Dobře ví, když se jde do špajzu nebo do lednice. To pak člověka pořád pronásleduje až si taky něco vyškemrá. Malého naprosto respektuje a nikdy se nestalo, že by mu ublížil a to někdy Pepánek králíka tahá, přenáší a jiné věci, který nemá moc rád. Před tím než jsme měli králíčka, tak jsem netušila jací králíci skutečně jsou. Jako domácího mazlíčka můžu vřele doporučit. S křečkem či morčetem se to nedá srovnat. (Y)
Robo 22. 10. 2010, 14:58
@dundalkovaz Vložím se do toho, jestli můžu. my máme už druhého králíčka, je super, akorát jsme si pro něho jeli, když už měl cca 1/2 roku a není to takový mazel. Všeobecně doporučuji beránka - jsou sice větší, ale větší mazlíci a pořídit ho opravdu od mrněte, od té doby, co může být oficiálně odtržen od maminky. Náš Ušák se na záchůdek naučil v pohodě, dokonce nesnese podestýlku v kleci (alergik na prach ,-)), takže má drcenou kukuřičnou směs v záchůdku a v kleci nemá nic. Zkoušela jsem mu tam dávat třeba ručník, ale ten si uklízí, takže je vždy někde srolovaný. Nesmrdí vůbec, čistím klec 1x týdně, s morčetem je to horší (2x týdně). Jinak přiběhne na zavolání a je to taková náhražka za pejska, i když to mazel není, ale říkám, dostli jsme ho pozdě. (L)
Aja10 25. 10. 2010, 12:44
@Robo Takže morče smrdí víc 8o|? To mě manžel zaškrtí :´(.
Matějka 25. 10. 2010, 19:25
@Aja10 Ali, máme morče a jako podestýlku kukuř. drť, vyzkoušeli jsme i různé druhy podestýlek pro kočky, ale ty se nám neosvědčily. Prostě v obchodě koupíte podestýlku pro morče či králíka a musím říct, že nic necítíme. Čistíme jednou týdně, a naučit ho na jedno místo - to jsme vzdali, kadí všude kde se dá. Ale je to super mazlík, večer s námi leží na gauči (pod sebou má přebalovací podložku) a kouká na televizi. Mějte se pěkně. Petra
Aja10 25. 10. 2010, 19:43
@Matějka Díky (F)....ono je tak roztomilý, že stejně neodoláme.
mmakina 25. 10. 2010, 20:39
@Aja10 Máme králici Lentilku - teddy rabbit. Má klec, na záchodek chodí čůrat zásadně jen tam, bobky dělá rozmařile všude :-D, ale protože jsou suché a dají se v poho sebrat, nevadí mi to. Nesmrdí a nepadají z ní chlupy. Má delší srst, tak ji střiháme. Když je v kleci, brání si své území, jinak je mazlíček a děti si s ní dělají prakticky, co chtějí. Převlíkají ji do oblečků a vozí v kočárku na procházky :-D. Akorát jí potvoře chutnají dráty, takže poté, co sezrala optický kabel, nabíječku na mobil a prodlužovačku /manžel se kácel a od té doby jakoukouliv poruchu počítače svádí apriori na tu ubohou němou tvář ,-)/ si běhá v předsíni a v obýváku jen s dozorem. Takže když si porovnám morče a králíka, beru králíka. Je takový hebounky měkkounký, morče má kamarádka a není tak mazlivé. Ten králík žeroucí lovečák a čínské polívky, tak ten mě dostal na plné čáře. :-D :-D :-D :-D
ZabkaZacka 22. 10. 2010, 12:18
,-) ,-)...zvláště pokud mu tam dáte pro začátek několik jeho bobků. ... to zní lákavě.....nemůžu si pomoct, ale rozesmálo mě to (flower) ale tím neříkám, že to nemůže fungovat, bohužel králíčka nemáme.. (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie