Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 52 návštěvníků)

Jak naučit dítě smrkat + tipy maminek jak začít s učením smrkání

0.0
Jak naučit dítě smrkat + tipy maminek jak začít s učením smrkání

Postup

Asi před dvěma lety jsem k nosním kapkám dostala návod, jak naučit dítě smrkat. Třeba to někomu pomůže.

Smrkání je činnost, která si zaslouží více pozornosti, než se jí obvykle věnuje. Je to úkon, na kterém není na první pohled nic zvláštního, ale jeho nezvládnutí může mít závažné následky.

Co je to smrkání?
Smrkání je řízené, regulované vypození vzduchu a s ním všeho, co do nosu nepatří. Nejčastější potřeba smrkat je při rýmě, kdy je zejména nutné účinně smrkat. Smrkání je činnost naučená. Smrkat učíme dítě jako jednu z prvních činností.

Nácvik smrkání
Při nácviku smrkání nejčastěji sami předvádíme, jak celý proces probíhá a dítě celou proceduru napodobuje. Smrkáme střídavě z jedné nosní dírky, přičemž druhá je stisknutá prstem. Při důsledném, laskavém a názorném vedení je malé dítě ve věku 14 - 16 měsíců schopno zvládnout smrkání samostatně.

Při nácviku dodržujte tato pravidla:
1) kapesník nesmí zakrývat oči
2) dítě musí používat obě ruce
3) hlava musí být vzpřímená
4) dotyk prstů je asi 1 cm vedle kořene nosu
5) křídla nosu nesmí být stisknuta
6) sekret odstraňujeme dlouhým výdechem nosu, ústa jsou zavřená
7) sektret stíráme do kapesníku dlouhým takem dolů

TIPY MAMINEK: jak začít s učením smrkání
- hra na slona - foukání nosem - snaha o hlasitý projev nosem na způsob troubení slona
- hra na ježečka - učtě dítě funět jako ježek
- foukání nosem do zrcátka - dětem se líbí zamlžení zrcátka
- foukání nosem na papírové kuličky na stole - nejprve jednou a pak druhou nosní dírkou
- odfukování peříček - z dlaně nosními dírkami
- hra na králíčka - funění jako králíček

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

marfusska 11. 6. 2018, 12:54
Super, sdílím také tip maminky jak učila děti smrkat. https://www.jaknaucitdite.cz/hygienicke-navyky/jak-naucit-dite-smrkat
marchrom 6. 12. 2011, 23:06
Mám dvojčátka holčičky. Smrkáni je právě teď aktuální - obě jsou pořádně nachlazené. Kristýnka smrká od cca 14 měsíců, Karolínka se to ne a ne naučit (holkám byly dva roky). Nezabírá nic, žádná hra, stále vyfukuje pusinkou jen u toho pro efekt vydá nějaký ten pazvuk - jakože smrká! ,-)
Monnna 6. 12. 2011, 22:54
Zapomněla jsem ještě dodat, že do té doby míval pořád zánět nosohltanu.Pořád rýma dokola, odsávačku nechtěl vidět.Byla jsem nešťastná.Dnes byl u nás chlapec opět a umí bezvadně barvy, tak ho zas pozvem ať to naučí toho našeho :-D
Monnna 6. 12. 2011, 22:51
My zkoušeli vše a pořád fučel pusou.Držela jsem mu i rty u sebe prsty, ale vždy si někde ufoukl.A pak jednou přišel na návštěvu stejně starý chlapec a smrkal a říká:"To musíš tak..." a foukl ,.to musíš nosem".A bylo můj syn to hned zkusil a vida, šlo to a to už jsem se fakt bála, že se to nenaučí.Od té doby norálně smrká.A my chválíme.Malému budou v lednu 3 roky.Monika
Lusandra 16. 12. 2010, 18:49
Dobrý den, má dcerka se naučila smrkat tak,že se nadechla pusou a foukala nosem do umyvadla s vodou. Teplá voda povolila ucpání a dcerka na to přišla hned. Š.
cettia 16. 12. 2010, 18:15
Děkuji za návod, u nás zabral slon ,14 měsíční syn troubí o sto šest (Y) :-)
Stepula 13. 12. 2010, 21:25
Fajn návod, ale u nás naprosto bezvýsledku. Syn má 4 roky a smrkat neumí, nejde mu to. Už jsme to řešili hodněkrát s ORL lékařkou, čeká nás endoskopie a asi to bude cesta na dlouhou trať. Nevím, kde je ten problém,ale smrkání je naše velkééééééééé přání. :´(
hanka616 28. 1. 2011, 18:18
@Stepula Netrapte se, naší malé to také nejde...a já sama jsem se to naučila dost pozdě (smich) a taky jsem to přežila já i naši (hello)
bubík4 13. 12. 2010, 21:56
@Stepula dvojčatům jsou tři a taky nesmrkají
LenHav 13. 12. 2010, 15:52
No to je bezvadný návod |:o) |:o) |:o) ten by snad měl být povinně ve všech nosních kapičkách pro děti od 0 měs. :-$ taky jsem se bála, jak to ty svoje prcky naučím *-) ale u syna to bylo nátlakové řešení "buď se naučíš smrkat nebo budem odsávat", protože měl často záněty středouší, rýmu dvakrát do měsíce a opravdu jsme museli notně odsávat, což se mu samozřejmě velmi nelíbilo 8o| a u mladší dcery to byla pohoda, protože je to opička a odkoukává i to, co nemá ,-) ,-) ,-)
Nency22 11. 12. 2010, 14:30
Dobrý den, já jsem naučila oba své kluky smrkat tak, že jsem jim ukázala, jak dělá zajíček - krčila jsem noc a vyfukovala nosem. No, vyzkoušet se má vše. Hodně zdaru a krásné vánoce. Pavlína (banky)
xyzz 11. 12. 2010, 12:15
Děkuji za tipy. My jsme se synkem hráli hru, že funíme nosem a přerušovaně si mačkáme na špičku nosu, takže to bylo legrační, a jednou se to povedlo :-). Ale ještě nás čeká dlouhá cesta, než to bude umět. Třeba to jako další tip bude fajn. Krásné Vánoce všem starostlivým maminkám (andel). Danča
Annitta 11. 12. 2010, 10:03
Pánijo, taková věda ,-) My to naštěstí řešit nemusely. Dcerka začala smrkat něco kolem roka, v roce a půl už byla profík a odsávačka putovala pryč. Okoukala to od tatínka-on je totiž na smrkání úplnej šílenec a smrká furt jen tak pro pocit, že bude mít čistej nos :-)
mysimysi 10. 12. 2010, 22:49
Náš kluk umí smrkt až teď, ve 3 a půl letech. Veškeré snažení bylo k ničemu,když měl rýmu jednou do roka. Nácvik mu šel bezvadně, funět nosem-bezproblému. Ale jakmile měl rýmu, veškerý nácvik vyšel v niveč. A na naučení s rýmou ji měl moc krátce...
maljitka 10. 12. 2010, 16:19
Dobrý den, nám zase poradila logopedka -brčko dát do sklenice s vodou,nadechnout se a vydechnout tak,aby nedělal bublinky, tzn.nosem a syn se naštěstí naučil hned smrkat :-)))
quakis 10. 12. 2010, 15:24
nám to šlo naprosto samo,díky bohu. smrkali jsme už od nec.2let. :-$. Naučili jsme to tak,že jsem ji chytla u nosních dírek z obou stran nosánek,měla zavřenou pusinku a říkala jsem ji,že musí nosánkem vydechovat a prsty jsem napřeskáčku stlačovala a povolovala jednu a druhou dírku a šlo nám to.Obkoukala to ode mě.... ,-)kdyby to nešlo,tak bych zkusila funět nosem jako ježek :-D...ale je to super návod,snad někomu pomůže (Y)
Siminča 10. 12. 2010, 14:06
Děkuji za typy,zkusím ještě to zrcátko a odfukování té papírové kuličky (Y)Snad něco zabere.Syn má 4,5roku a bojí se smrkat! :-(Už jsem zkoušela kde co,ale nepomohlo nic +o( Ale ty kulička a zrcátko ještě odzkoušené nemám ^o) I ten bublifuk, jak tu radí maminky, by nebyl špatný-sakryš že mě to taky nenapadlo..... Takže se u nás pořád používá odsávačka na vysavač... Druhý mladší syn smrkat zkouší,tak s ním snad problémy nebudou a nepřestane... *-)
LenkaSedl 10. 12. 2010, 13:34
Obě moje děti se perfektně naučily smrkat v 18ti měsících, vhledem k tomu, že jsem je jinak u každé rými neustále prudila s odsávačkou, bylo to pro ně asi jednodušší a menší zlo se raději vysmrkat ,-) dnes to zvládnou natolik efektivně, že to "vytáhnou až z paty" ale u každé rými je taky dobré sliznici zvlhčovat a hlen ředit pravidelně několikrát denně Vincentkou nebo mořskou vodou ve spreji
Haliiinka 10. 12. 2010, 12:48
Nám pomohl bublifuk - kluci se naučili vlastně náhodou, cca od roka a kousek zkoušeli foukat bubliny z bublifuku pak asi v 1,5 roce přišla rýma a najednou to šlo. Teď ovšem mají takovou hnusnou rýmu, že jí nejsou schopni pořádně vysmrknout, musím i odsávat (mají 22m).
hopek 10. 12. 2010, 12:44
(Y) (Y) (Y)To musíme skusit .Pořád jsem přemýšlela jak svou dvou letou dceru naučit smrkat.Zatím troubíme jen pusou :-) :-) :-) :-) Přejeme hezké svátky (banky) (banky) (banky) (kolednici) (jezisek) (jezisek)
Maxinka 10. 12. 2010, 12:28
A nám alergoložka poradila, že mezi každým smrknutím by se mělo odkašlat, aby se hleny posunuly dál (L)
kasika 10. 12. 2010, 10:44
Jednou jsem prekladala zahranicni clanek tykajici se hygieny u lidi s postizenim. Jako nacvik smrkani doporucovali ucit napred dite foukat pusou (do pericka, bublifuku, balonku, ...) a pak mu pusu zavrit - vzduch se presune do nosni dutiny.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie