Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 147 návštěvníků)

JEDLÁ SODA - všestranný ekologický pomocník a čistič nejen v domácnosti

0.0
JEDLÁ SODA - všestranný ekologický pomocník a čistič nejen v domácnosti

Postup

Jedlá soda je bílý krystalický prášek se širokým využitím, který dokáže dokonale nahradit řadu mycích a dezodoračních prostředků, stojí pár korun a hlavně nezatěžuje životní prostředí. Všichni ji známe jako součást kypřícího prášku.

PRANÍ
♥ Přidejte půl hrnku sody do prací lázně. Zvýšená zásaditost pracího roztoku přispěje k lepšímu rozpouštění nečistot a odstraňuje pachy. Vhodné pro praní textilních plen!
♥ Namáčení textilních plen - namáčecí lázeň vytvoříte smícháním půl hrnku sody na 2 litry vody. Zamezí se tím tvorbě a šíření pachů. Roztok má také mírně dezinfekční účinek.
♥ Prevence zatuchlé pračky - před zavřením do prázdné pračky nasypte trochu sody. Pohltí vznikající pachy a vlhkost.

ÚKLID
♥ Čištění a odstranění pachů z popelníků - naneste sodu na vlhký hadřík a popelník vytřete. Soda nejen čistí, ale také působí jako pohlcovač pachů. Na no popelníku nasypte vrstvičku sody - nejen pohltí pachy, zároveň také pomáhá uhasit cigaretový popel.
♥ Odstranění pachů z koberce a čalouněného nábytku - poprašte suchý povrch sodou, vyčkejte 15 minut a vysajte.
♥ Čištění vany, sprchy, dřezů a keramických povrchů - smíchejte sodu s malým množstvím octa. Vzniklou pastu naneste na houbičku a použijte k čistění.
♥ Čištění mopů - znečištěný mop ponořte přes noc do kbelíku s vodou s přídavkem několika lžic sody.

DĚTSKÝ POKOJ
♥ Čištění a dezodorizace hraček a dětských pomůcek - smíchejte 4 lžíce sody v litru vody a omyvatelné předměty a hračky omyjte. Textilní hračky poprašte sodou a po 15 minutách vykartáčujte. Pokud je hraček více, vložte je do povlaku od polštáře, nasypte trochu sody a v povlaku protřepejte. Pak vykartáčujte.
♥ Čištění dětských lahví - naplňte lahev teplou vodu a přidejte lžičku sody. Protřepte a vymyjte obvyklým způsobem. Pro důkladnou očistu lahve namočte v roztoku přes noc.
♥ Čištění dětských hřebenů - namočte hřeben do roztoku teplé vody s 1 lžičkou sody a nechejte odmočit.

KUCHYNĚ
♥ Odstranění pachů z myčky na nádobí - nasypte sodu na dno myčky jako pohlcovač pachů. Při mycím cyklu poslouží ke zvýšení zásaditosti mycí lázně a tím zvýší účinnost mytí.
♥ Odstranění pachů a usazenin z odpadů - nasypte několik lžic sody do odpadu a zalijte hrnkem teplého octa.
♥ Odstranění pachů z mikrovlnné trouby a lednice - nasypte sodu na vlhkou houbičku, důkladně vytřete vnitřek mikrovlnné trouby či lednice a hadříkem vytřete do sucha.
♥ Čištění a odstranění pachů z plastových kontejnerů na potraviny - nasypte sodu na vlhkou houbičku a vytřete vnitřek kontejneru. Silného pachu se zbavíte namočením kontejneru do lázně teplé vody a 4 lžic sody na litr vody.
♥ Čištění trouby - vnitřek trouby očistíte pastou vytvořenou smícháním sody s malým množstvím octa. Naneste na houbičku a vydrhněte.
♥ Čištění ovoce a zeleniny - nasypte sodu na houbičku a otřete povrch ovoce a zeleniny. Soda pomůže zbavit povrch nečistot a dalších nežádoucích látek. Měkké plody a listovou zeleninu namočte ve slabém roztoku sod s vodou.
♥ Čištění kávových a čajových konvic a hrnků - nasypte sodu na vlhkou houbičku a vydrhněte vnitřek nádoby. Nepoužívejte na hliníkové nádoby.
♥ Čištění a odstranění pachů z krájecího prkénka - posypte sodou a vydrhněte. Na silný pach použijte pastu ze sody smíchané s trochou octa.
♥ Čištění termosek - nasypte lžíci sody do termosky, zalijte teplou vodou, zazátkujte a protřepejte.
♥ Čištění a odstranění pachů z kávovaru - rozpusťte 4 lžíce sody v litru teplé vody, nalijte do zásobníku na vodu, kávovar zapněte a nechte roztok protéct.
♥ Čištění připáleného nádobí - na dno nalijte vodu, zasypte několika lžícemi sody a nechte chvíli vařit. Pokud je připálená vrstva silná, zasypte sodou, nalijte pár lžic horké vody, aby se vytvořila pasta. Nechejte působit přes noc a pak vydrhněte. Nepoužívejte na teflonové pánve!

ZVÍŘATA
♥ Odstranění pachů z psích a kočičích pelíšků - poprašte suchý pelech sodou, vyčkejte 15 minut a vysajte.
♥ Odstranění pach z kočičích toalet - při výměně podestýlky nasypte na dno toalety vrstvu sody a dosypte podestýlkou. Po vyčistění toalety je možné stelivo opět prosypat sodou.
♥ Čištění a dezodorace zvířecích hraček - smíchejte 4 lžíce sody v litru sody a omyvatelné hračky omyjte. Textilní hračky poprašte sodou a po 15 minutách vykartáčujte.
♥ Suchý šampón pro psy k odstranění pachů - posypte psí srst sodou, vetřete do srsti a vykartáčujte.

AUTO A GARÁŽ
♥ Čištění kontaktů automobilových akumulátorů - smíchejte 3 díly sody s 1 dílem vody, akumulátor odpojte vzniklou směsí nanesenu na hadřík čistěte kontakty. Směs je mírně zásaditá, takže spolehlivě odstraní korozi způsobenou kyselinou. Po očištění je vhodné namazat kontakty vazelinou.
♥ Odstranění pachů z popelníku v autě - viz ÚKLID
♥ Čištění auta - soda je vhodná k čistění světel, chromovaných částí, oken, sedadel, plastových a gumových povrchů. Rozpusťte 1/4 hrnku sody v 1 litru teplé vody a nanášejte houbičku nebo hadříkem. Pro odolné skvrny naneste sodu přímo na vlhkou houbičku. Vhodné na čistění skel se zaschlým hmyzem.
♥ Odstranění pachů z potahů sedadel a koberců - viz ÚKLID.
♥ Olejové skvrny v garáži - posypte sodou, vydrhněte a zameťte.

OKOLO DOMU
♥ Popelnice - vrstvy odpadu prosypte sodou, zabráníte tak akumulaci a šíření pachů.
♥ Zahradní gril - očistíte pastou vytvořenou smícháním sody s malým množstvím octa. Naneste na houbičku a gril vydrhněte.
♥ Plastový zahradní nábytek - smíchejte 4 lžíce sody v litru vody, nábytek roztokem omyjte.
♥ Staré štětce na barvu - zbavíte tvrdosti, když je přes noc namočíte do litru vody s půl hrnkem octa a hrnkem sody.
♥ Dětské bazény - očistěte stěny bazénu roztokem půl hrnku octa hrnku sody v litru vody.

RŮZNÉ
♥ Mytí silně znečištěných rukou - smíchejte 3 díly sody s 1 dílem vody a použijte k k vyčištění rukou.
♥ Hašení malých domácích požárů - při zahřátí soda vylučuje kysličník uhličitý, který zamezuje přísun kyslíku. Soda je vhodná k hašení plamene na pánvi nebo grilu.
♥ Osvěžovač vzduchu - nasypte sodu do misky, zakapejte oblíbenou silicí a promíchejte.
♥ Rybářská a sportovní výzbroj a výstroj - nasypte sodu všude tam, kde se tvoří pachy.

1 hrnek = 250 ml.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

paavci 4. 2. 2011, 21:59
Prosím, kde kupujete tu sodu?To jsou ty sáčky jako je kypřicí prášek?
kalimera 5. 2. 2011, 12:17
@paavci Ano, dá se buď koupit v těch malých sáčcích, nebo krabičce. Já ji objednávám ve velkém balení na internetu, měla by být k sehnání ve všech bioprodejnách nebo prodejnách zdravé výživy a eko-kosmetiky. Možná i v některých drogeriích *-).
Lucka* 26. 1. 2011, 15:15
dneska zkousim koberec (&)se nam tam vycural i kdyz jsem to cistila,tak stejne je to citit..nebo ja to citim mam strasne citlivy nos tak uvidime |:o) |:o)
kalimera 26. 1. 2011, 18:24
@Lucka* Tak pak dejte vědět :-)...ať se dílo podaří (hello)
Pinookio 26. 1. 2011, 11:54
(Y)
kalimera 26. 1. 2011, 13:49
@Pinookio (L)
HunchiBunchi 25. 1. 2011, 22:36
Sodu používám na připálené hrnce či remosku. (Y)
kalimera 26. 1. 2011, 13:49
@HunchiBunchi Super tip (Y).
IVA 75 25. 1. 2011, 10:46
(Y) Dobré inspirace jsou i na BARANDOVě - áte uklizeno ? Na sleněný panák na alkohol dáme rozkrojený citon , lžičkou vydlabaný a do té mističky nasypeme sůl a šup do lednice. Vanu, wc, dlažby a boty myjeme obyčejnou solvínou
danima3 26. 1. 2011, 12:16
@IVA 75 (Y) od nich já jen tak ze srandy zkoušela.. do vlažné! vody nasypat asi dvě lžíce Solamylu nebo jiného bramb. škrobu a umýt s tím okna (Y) ty se leskly jak psí kule (Y)
Broučila 24. 1. 2011, 16:14
Koupím sodu a budu ji sypat všude (F) (F) (F) Myslím, že to bude fungovat, že je to generacemi prověřený prostředek.
kalimera 24. 1. 2011, 16:25
@Broučila Máte pravdu, naše babičky byly vybaveny jen sodou a octem a nepotřebovaly tuny zaručeně "nejlepších" mycích prostředků (zip) (hello).
ZuTab 25. 1. 2011, 22:22
@kalimera Souhlasím - ocet i sodu kupujeme po litrech a kilech ,-), ale jsou to nejosvědčenější domácí pomocníci (Y) :-) (Y)
kalimera 26. 1. 2011, 13:50
@ZuTab Také tak ,-) (hello).

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie