Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 42 návštěvníků)

Rozjížející se zip apod.

0.0
Rozjížející se zip apod.

Postup

Taky už se Vám stalo, že se Vám rozjížděl zapnutý zip? Nebo Vám uleželo táhlo na jezdci? Žádná hrůza, není potřeba vyměňovat celý zip. V galanterii se dá koupit jen náhradní jezdec, na kostěný, spirálovýá nebo kovový zip a někde Vám ho i sami vymění. Pokud se u Vás nedostane ani jezdec, ani to nevyměňují, zde je návod:
Koupíte stejný druh zipu (stejnou barvu) a v některém místě zip rozstříhnete, aby se dal jezdec sundat. Pak opatrně nastřihnete zip, který chcete spravit, jen mezi zoubky tak 2 mm, ve vzdálenosti asi 2-3 zoubky od horního konce. Pokud se jedná o zip bundový, nastřihnete jen jednu stranu - tu, na které je jezdec, pokud o zip šatový, bude práce složitější, musíte nastřihnout obě strany, doporučuju cca 0,5-1cm od sebe, ne úplně naproti sobě.
Nastřiženým místem pak vytáhnete vadný jezdec a opatrně (chce to cit) nasadíte nový jezdec. U šatového zipu ho musíte ještě opatrně, zoubek po zoubku, sesunout dolů. Pak vyzkoušejte, že nový jezdec zip správně zapíná.
Nakonec je potřeba látku zipu v místě, které jste nastřihli, zase pár stehy opatrně sešít, aby Vám tudy jezdec nevypadával.
Je to trochu piplavá práce, ale stále lepší než vyměňovat celý zip.

A pokud Vám uletí jen táhlo u krytého zipu, dají se v galanterii koupit i jen náhradní táhla.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Lindis 21. 2. 2011, 19:27
Moc děkuji za tip, právě jsem opravila zip u manželovo kožené bundy. (Y) (Y) Podařilo se mi sundat poslední dílek a zase zpět nacvaknout, takže to šlo i bez stříhání. (radost)
escapee 13. 2. 2011, 12:08
Moc děkuju za návod, právě jsem si spravila zip na bundě (Y) (Y) (Y)
Bylinka1 11. 2. 2011, 17:31
U rozevíratelného zipu to chápu,ale jak se to dá vyměnit třeba u riflí :^)?Tomu fakt nerozumím |-)...
tryskac 12. 2. 2011, 9:28
@Bylinka1 Já jezdce malinko roztáhnu, pak ho navleču na zip a kleštěma zase zmáčknu.
Agnes2712 11. 2. 2011, 21:37
@Bylinka1 Já odspodu odstřihnu 2-3 zoubky, nasunu jezdec a místo s vystřiženými zoubky sešiji. Určitě méně pracné, než párat a všívat nový zip.
tryskac 11. 2. 2011, 16:41
Rozjíždějící se zip se nemusí hlavně hned měnit, ale stačí ho opatrně sklepnout nebo já to dělám kleštěma - prostě ho zmáčknu k sobě. Zip se rozjíždí právě proto, že se jezdec roztáhl. A když je třeba vyměnit celého jezdce, tak si ho také vždy v galanterce za 10 Kč koupím a paní mi ho tam nandá. Jednou ten typ co jsem potřebovala neměla, tak mi tam vybrala celý zip se stejným jezdcem a přehodila to a já zaplatila zip.
JarmilaKas 7. 8. 2012, 8:34
@tryskac Supr nápad!!! Rozjížděl se mi zip na kožárně. Už jsem se hrozila, jak budu muset přešívat zip :-o Tak jsem podle Vaší rady vzala kombinačky a zázrak se stal :-) zip se zase zapíná |:o) Opravdu velice děkuji. Ušetřila jste mi spoustu času a nervů (Y)
bubble 11. 2. 2011, 17:10
@tryskac Wow - tak jsem si právě vaší kleštičkovou metodou opravila zip na bundě, co už jsem ji měla nachystanou k reklamaci! Tak paráda, díky za tip! (L)
tryskac 12. 2. 2011, 13:24
@bubble To jsem ráda. Je tedy pravda, že při častém scvakávání se jezdec rozlomí a výměna nás nemine, ale je to také jak u čeho. Někdy stačí opravdu scvaknout jen jednou a jezdec se už nerozleze. :-)
Jolly12 11. 2. 2011, 16:35
ja mam este jednu fintu.... Ja nenastrihujem, ale na strane jazdca v hornej casti sa snazim odstranit cast co je hned nad prvym zubkom. Pokial sa podari, nasuniem novy jazdec a hustym stehom nahradim cast co som odstranila, aby sa jazdec nevysuval. Ale v tomto pripade je nutne nadparat kusok u vrchu, aby sa uvolnila latkova cast zipsu. Takze je potrebne dosit rucne, alebo strojom.
sanee 26. 2. 2011, 21:02
@Jolly12 Děkuji za radu. Už jsem se bála, že bude s mou jarní bundou kvůli zipu ámen. Díky, vyzkouším (Y) |:o)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie