Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 66 návštěvníků)

Zapichovaný patchwork- velikonoční kraslice

0.0
Zapichovaný patchwork- velikonoční kraslice

Postup

Chtěla bych vám tady ukázat poměrně jednoduchou techniku zapichovaného patchworku na výrobu krásných velikonočních kraslic. Píšu to, jako bych takových kraslic udělala již desítky, ale pravdou je, že ta modrá je můj první (a zatím poslední) výtvor a tu žlutou tvořil můj devítiletý syn :-) Ale ta technika mě naprosto dostala, tak bych Vám ji chtěla také přiblížit.
Budeme potřebovat: polystyrenové vejce (moje má asi 8cm), hodně špendlíků, stužky (o šířce cca 2cm) a poslední pomůcku přidávám dle vlastní zkušenosti - a totiž NÁPRSTEK na palec -protože ještě dnes mě bolí palec ze zapichování těch špendlíků :-D

Na špičku vajíčka přiložíme proužek mašle (např. červené),který přišpendlíme ve všech čtyřech rozích, mašle musí být stejná jako ta, ze které budeme dělat první řadu a je to z toho důvodu, že kdyby se nám nepodařilo úplně perfektně udělat první trojúhelníky na vrcholu vajíčka, tak ta spodní maše zajistí, že nebude prosvítat polystyren. Jak je patrné z fotky, v mém připadě to bylo nutné :-D. Když máme přišpendlený první proužek stuhy, začneme tvořit trojúhelníky. Nachystáme si 4 proužky červené stuhy dlouhé cca 5 cm. Přiložíme lícem k vejci a v prostředku nahoře přišpendlíme k vrcholu vajíčka. Chytneme horní rohy stuhy a přehneme dolů tak, aby nám vznikl trojúhelník a tak, aby jsme zamaskovali ten špendlík. Dole malinko přeložíme přes sebe (stačí jedním milimetrem) a přišpendlíme. Takhle uděláme ještě další tři trojúhelníky.

Tohle má být pohled na vajíčko shora :-D Snažila jsem se ten postup nakreslit, snad je to trochu srozumitelné. Bohužel mě nenapadlo fotit to při výrobě. Pokryjeme špičku vajíčka čtyřma trojúhelníčkama a jdeme na další řadu.

Vajičko z bočního pohledu od první stužky. Pro druhou řadu si musíte nachystat 4 proužky bílé mašle a 4 proužky červené, všechny cca 5cm dlouhé. Tento počet se opakuje ve všech řadách, takže v první řadě (na špičce) byly jen 4 trojúhelníky, teď už bude v každé řadě 8. Vezmeme proužek bílé stuhy a postupujeme stejně jako v první řadě. Tzn. stuhu přiložíme k vejci cca půl cm pod špičku červeného trojúhelníku z první řady, nahoře v prostředku přišpendlíme a přehneme dolů, aby jsme zamaskovali špendlík a dole trochu překryjeme a přišpendlíme. Takhle uděláme 4 bílé trojúhelníky pod 4 červené trojúhelníky z první řady. Pak vezmem proužek červené stuhy a přiložíme doprostřed mezi bílé trojúhelníky, opět klasickým způsobem uděláme trojúhelník a pak další tři. Doufám, že je to srozumitelné. Takhle pokračujeme pořád dokola, přikládáme bílé trojúhelníky na bílé a červené na červené Je dobré fixovat si konce trojúhelníků špendlíky i na krajích, aby jsme měli trojúhelníky pěkně napnuté. Hlavně ty špendlíky nesmí být vidět. Kdyby jste chtěli vědět, kolik špendlíků, tak vlastně na prvním proužku stuhy na špičce vejce jsou to 4, pak děláme první řadu ze čtyř trojúhelníků, na každý potřebujeme minimálně 2 špendlíky nebo 4 (pokud si budete fixovat i spodní strany), tzn. první řada 8-16 špendlíků, třetí řada a všechny ostatní-ty tvoříme z 8 trojúhelníků, na každý jsou 2-4 špendlíky, tj. 16-32 špendlíků na 1 řadu (a proto ten náprstek, protože ne vždy vjede špendlík do vejce jak po másle :-D )

Tady jsem se snažila nakreslit postup, jak dělat trojúhelníčky.

Ještě závěrem: na vajíčko jsem spotřebovala cca 2m stuhy o šířce 2cm (ta puntíkovaná) a pak jsem si koupila bílou, kterou prodávají po 10m. Zkoušela jsem to i na menší vajíčko, ale vůbec jsem do něj nemohla zapíchnout ty špendlíky, jako by bylo tvrdší než to větší, kdyby vám se to do menšího vajíčka dařilo, tak použijte užší stuhy. A ještě k mému vajíčku - úplně poslední řadu jsem udělala jen z bílých trojúhelníků, tak nějak to vyplynulo samo od sebe tím, jak se vejce zužovalo a spodek vajíčka, kde zůstane třeba kousek polystyrénu vidět, tak tam jsem udělal mašličku a přišpendlila ji. Je to snadné, jen trochu "piplačka", ale vypadá to moc pěkně. Myslím, že je to fajn tvorba i pro zručné děti. Přeji mnoho krásných kraslic !! :-D

Další přírůstky :-)

Jedno červené

Žlutý pokus :-)

Žluté jinak :-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

krupicek89 4. 3. 2012, 20:36
Holky, mám dotaz, jaké používáte pentličky na vajíčka? Atlasové nebo taftové? a nebo je to v podstatě jedno? ,-)
marpei 7. 6. 2012, 13:02
@krupicek89 Ahoj, já používám raději taftové, atlasové mají tendenci se rozjíždět u těch špiček a pak jsou vidět špendlíky.
magnólie 8 10. 2. 2012, 15:09
(flower)Zuzanko návod je super,už mám zakázky na velikonoce (L)díky (L)díky (L)díky
zuzkacech 18. 3. 2012, 8:19
@magnólie 8 Děkuji, to je super :-)
lidare 23. 1. 2012, 13:10
(Y) (Y) (Y)moc dobrý postup (clamp) (clamp) (clamp)
raduš8 12. 4. 2011, 15:36
Moc děkuji Zuzko,za tento návod.Možná vajíčka nemám tak dokonalá jako vy,mam ty řady trochu šejdrem :-),ale myslím že u dcery ve školce jako výzdoba udělají radost.Fakt super (clamp) (clamp) (clamp)S pozdravem Radka (hello)
zuzkacech 18. 3. 2012, 8:20
@raduš8 Bezva :-)
Anitka77 6. 4. 2011, 10:18
Dobrý den taky jsem se pokusila o zapichovaný patchwork dle vašeho návodu. A myslím si že se mivajíčka povedla. No je o ně velký zájem. děkuji moc http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3514397
lidare 29. 3. 2011, 14:00
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Sona31 15. 3. 2011, 12:07
Zkusím i ty Vaše, zatím jsem dle jiného návodu upíchala toto http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3467752 (L)
mireckaneo 14. 3. 2011, 21:02
Zuzko,tak už mám umotáno (Y) (Y) :-).Super návod (clamp) (L) (L).Všem se moc líbí (dance) (dance)
Sona31 15. 3. 2011, 12:04
@mireckaneo ,-) zdar ženo, taky tě popadla píchací mánie? ,-) Taky jsem už začala, kukni do rodinnejch :-)))
zuzkacech 15. 3. 2011, 8:06
@mireckaneo Děkuji . To jsem ráda, že se to líbí. Mně to přišlo taky úžasné, včera jsem si dokoupila mašličky a také ty menší špendlíky, tak se těším na tvořeníčko. Už jsem viděla ty trojúhelníčky poskládané i jinak, tak to budu zkoušet :-)
majda25 14. 3. 2011, 18:26
Krásný,moc se vám to povedlo nato,že je to vaše první vajíčko (Y) (Y) (Y) (Y)Já osobně používám ztužky 2,5cm široké a špendlíky používám ty krátké .Jdou lépe zapichovat.Ale jinak jste vážně dobrá (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
zuzkacech 15. 3. 2011, 8:07
@majda25 Děkuji, děkuji :-) Včera jsem si koupila ty menší špendlíky, dokoupila stužky a bude se tvořit dál :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie