Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

Zoubky našich dětí

0.0
Zoubky našich dětí

Postup

Správná a účinná péče o dětské zoubky
Zuby jsou součástí dutiny ústní a slouží k uchopení, oddělení a rozmělnění stravy. Zásadní význam mají také pro řeč a estetický vzhled. Dočasný chrup dětí kromě toho udržuje místo pro stálé zuby.
26.duben 2011
Růst prvních zoubků
Zuby se začínají prořezávat do dutiny ústní kolem 6. měsíce věku dítěte postupně tak, že v roce by dítě mělo mít celkem 8 zubů a ve dvou a půl až třech letech potom úplný dočasný chrup, tj. celkem 20 zubů. První stálý zub se objevuje v dutině ústní kolem 6 let. Od této chvíle hovoříme o tzv. chrupu smíšeném, kdy jsou dočasné zuby postupně nahrazovány zuby stálými.
Toto období trvá obvykle do 12 let, kdy se objevuje v dutině ústní druhá stálá stolička a veškeré dočasné zuby jsou již nahrazeny zuby stálými.

Zásady prevence zubního kazu u dětí


Dětem do 3 let čistí zuby rodiče. Od tří let se dítě učí čistit si zuby samo pod dohledem rodičů. Chrup však musí nakonec vyčistit dospělá osoba. Zuby čistíme 2x denně po dobu 2 – 3 minut, ráno po snídani, večer před spaním.
Používáme zubní pastu se sníženým obsahem fluoru a velmi měkký zubní kartáček.
Jablko ani jiné ovoce místo čištění chrupu není vhodné.
Zubní kartáček měníme 1x za 3 měsíce.
Omezujeme příjem cukrů, jak jejich množství, tak i frekvenci.
Dbáme na správnou výživu. Nepodáváme dětem sladkosti mezi jídly.
V rámci dodržování pitného režimu podáváme neslazený čaj nebo vodu.
Používáme speciální dětské zubní pasty s obsahem fluoru dle věku dítěte i po dosažení 6 let věku.

S dítětem pravidelně docházíme na preventivní prohlídky, a to dvakrát ročně, vždy v půlročním intervalu. Preventivní vyšetření jsou hrazena zdravotními pojišťovnami.

Je možno zjistit, zda je dítě náchylné ke vzniku zubního kazu?
V první řadě je nutno navštívit zubního lékaře, který zjistí zdraví zubů nejen u dítěte, ale i u matky a sourozenců. Rizikem vzniku kazu u dětí je i pití sladkých nápojů z kojenecké láhve, příjem cukrů častější než 3x denně, výskyt bílých skvrn na zubech, přítomnost zubního povlaku na zubech, krvácení dásní, snížená tvorba slin a některá chronická onemocnění dítěte.

Zubní kaz
Zubní kaz je onemocnění tvrdých zubních tkání. V současné době je zubní kaz pokládán za infekční chorobu, vyvolanou činností bakterií usazených na povrchu zubu v tzv. zubním povlaku (plaku). O tom, zda se zubní kaz vytvoří, rozhoduje především kvalita povrchu skloviny, složení slin a zejména skladba a způsob přijímání potravy.
Proti vzniku zubního kazu působí ústní voda, která také chrání a posiluje zubní sklovinu. Dětské ústní vody mají atraktivní příchutě a hlavně neobsahují alkohol. Ústní vodu doporučujeme dětem od 6 let věku.

Jak poznáme, že se tvoří zubní kaz?
Zubní kaz začíná jako bílá skvrna, a to zejména na plochách zubů obrácených ke rtu či tvářím. Tuto skvrnu však většinou neuvidíme, protože zuby jsou pokryty slinou. Jakmile ale tyto plošky osušíme, je bílá skvrna patrná. Na žvýkacích ploškách stoliček se rovněž tvoří bílá skvrna.
Můžeme zde také objevit hnědavé nebo černavé plošky. Ty však nemusí vždy představovat zubní kaz. Proto je vhodné navštívit zubního lékaře, jakmile dítě dosáhne věku jednoho roku, aby se všechna podezřelá místa objevila ještě před vznikem kazu.

Jak odstraňovat zubní povlak?
Zubní povlak lze odstranit pouze mechanicky – používáme k tomu kartáček, malé množství zubní pasty, u starších dětí i zubní niť. Pro děti se vyrábějí zubní kartáčky s rukojetí, která je tvarována tak, aby ji dítě mohlo snadno uchopit a udržet. Podle toho jsou kartáčky určeny pro děti od 1 – 2 let, od 3 – 5 let a potom pro děti školního věku. Zubní pasty jsou rovněž specielně připravovány pro dětský věk, a to nejen co se týče jejich chuti, ale i složení. Zubní pasty se rozdělují podle věku dítěte. Od tří let si dítě čistí zuby samo, je však potřeba je potom ještě „dočistit“, aby byl plak řádně odstraněn. Ve školním věku je i nadále nutno kvalitu čištění kontrolovat. V tomto období je vhodné začít používat také zubní nit. Manipulace s ní však není zcela snadná, a proto je vhodný nácvik pod odbornou kontrolou. Zuby si čistíme 2x denně, ráno po snídani (eventuelně i před ní) a večer před spaním. Dbejte na to, aby poté dítě již nic nejedlo a pokud má žízeň, dejte mu pouze čistou vodu.

Jak lze ovlivnit kvalitu povrchu skloviny?
Složení a kvalitu skloviny ovlivňuje především průběh vývoje zubu a do jisté míry také dědičnost. Složení skloviny můžeme však ovlivnit i podáváním fluoridů během vývoje zubů. Fluoridace celková spočívá v příjmu fluoridů v potravě, v nápojích nebo ve formě tablet. K místní fluorizaci používáme pro domácí péči zubní pasty s obsahem fluoridů nebo fluoridované ústní vody. Tento způsob fluoridace však u nejmenších dětí není vhodný, přichází v úvahu až kolem 2. roku věku. Zubní pasty s fluoridy snižují při pravidelném používání kazivost chrupu. Pasty pro nejmenší děti obsahují 250 – 400 ppm (ppm je jedna miliontina celku). U dětí předškolního věku (5 let) můžeme již používat pastu s obsahem 1000 ppm fluoru, je však nutná konzultace s lékařem. Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis. Aby byly účinné, je třeba je podávat alespoň 300 dní v roce.

Jakou roli hraje správná výživa?
Dítě pro svůj vývoj potřebuje cukry, nemůžeme mu tedy příjem cukrů zakázat, musíme však dbát na to, aby byl přiměřený věku a činnosti dítěte. Z hlediska prevence vzniku zubního kazu představuje největší nebezpečí podávání sladkých nápojů během dne a zejména v noci. Dítě by mělo pít pouze obyčejnou vodu nebo neslazený čaj. Velké riziko spočívá také v častém příjmu sladkostí. Velmi důležitá je frekvence příjmu potravy. Dítě by mělo jíst 5x denně a mezi hlavními jídly by nemělo přijímat žádné sladkosti. Ty by měly být součástí hlavního jídla. Tím, že dodáváme zubnímu povlaku cukry, zvyšuje se aktivita mikrobů a ti produkují ihned velké množství kyselin. pH na povrchu zubu klesá a dostává se pod tzv. kritickou hodnotu, pod kterou dochází k demineralizaci skloviny.


ml,TZ,foto:archiv
chtěla jsem to vložit do diskuze,ale nevím jak

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

aanule 3. 5. 2011, 14:58
Jen poznámka, fluoridové tablety jsou volně prodejné...

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie