Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 97 návštěvníků)

Renovace - koupelna a WC - umakart - bez bourání

0.0
Renovace - koupelna a WC - umakart - bez bourání

Postup

Rozhodli jsme se rekonstruovat umakartovou koupelnu 160x160 v panelaku. Nechtěli jsme dávat za zděnou hříšný peníze, tak jsme to vyřešili nalepením obkladů přímo na umakart a myslím,že to svůj účel splnilo taky. Pokuď bychom nevymeňovali vanu, vešli bychom se do 4500,- s výměnou vany, vyzděním a prací instalatéra nás to vyšlo do 11.000,-
Bylo nám dopručováno našroubovat na umakart sádrokarton do koupelen, ale po konzultaci se zedníkem nám bylo sděleno, že umakart je lepší než sádrokarton, tak jsme od toho upustili a ušetřili si práci i peníze.


Postup:
1/ umakart trochu zdrsnit ošmirglováním
2/ nanést Adhézní můstek - pro lepší přilnavost lepidla na obklady
pokuď je umakart na některých místech porušen je dobré přetřít hydroizolačním nátěrem (prodávají ale
ve velkém balení), dá se použít i LEPENKA V KYBLU.
3/ obklady jsme použili nejlevnější - Rako 15x15 tloušťka 6mm (jsou lehké a dobře se řežou na ruční řezačce)
bílé jsme koupili v akci v Baumaxu za 119,-/bal (koupeno 8bal), oranžové 299,-/bal (koupeno 4bal)
4/ lepidlo na obklady FLEXI
5/ spárovačka použita Ceresit C40 - antibakteriální vhodná do koupelen, na balkony
6/ na rohy, kolem vany a umyvadla - silikon Ceresit bílý C25 - také atibakteriální
7/ začali jsme odvrchu ukončovací lištou (potřebovali jsme 3x 6mm), kterou jsme dali do vodováhy. Velikost spáry 3mm, aby se dobře vyrovnávalo v případě,že nám řada uhýbala. Každou řadu jsme kontrolovaly vodováhou a příp. srovnávali.
8/ na zbývající část od obkladu ke stropu vymalovat fasádní barvou - MALVENA - bílá (je omyvatelná a dobře drží (je lepší když je povrch také trochu zdrsněn). Nejlépe nanášet molitanovým válečkem, jinak jsou vidět tahy štětcem. První vrstva se bude mazlat. Další vrstvy už budou OK. Doporučuju natřít minimálně 3x.
9/ vnější umakartovou stěnu jsme před 2lety natřeli také MALVENOU, drží perfektně. Když se zašpiní, otřu cifem a špína jde krásně dolů. Nikde se neolupuje a vypadá jako zděná. Také zdrsnit ošmirglováním a min. 3x natřít molitanovým válečkem.

koupelna před, s nátěrem adhézního můstku

jiný pohled na dolní část

WC postup stejný jako u koupelny. Obklady jsou ale jen do výšky otvoru do stupaček. Děláno v roce 2009. Na tom jsme si vyzkoušeli, jestli to zvládnem. Obklady jsme koupili ve zbytcích, takže byly za pakatel.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

sokolicka 3. 8. 2016, 9:31
Mě zase hrozně inspirovala koupelna na http://www.homezin.cz/media/male-panelakove-koupelny-inspirace-fotogalerie . Naše paneláková koupelna je příšerná, však to znáte. Na kolik vyjde rekonstrukce vlastními silami a na kolik pozváním firmy? Nějak se v těch cenách vůbec neorientuji.
jajka78 6. 2. 2014, 14:45
Nádhera (Y)
pupavkapupavka 19. 5. 2013, 14:52
Děkujeme, přesně tohle jsme hledali (clamp)
vlasťulka 26. 11. 2012, 21:56
nám spadl strop ,celá koupelna (na umakartu),kachlová ,-)
Zanik2010 26. 11. 2012, 21:24
Kachličky neopadájí nemusíte mit strach.Rodiče tak maji udělanou ukoupelnu už 10let a drží a pořát pěkně vypadají a to je už 4 x v koupelně zatopili a to dokonce 3dny po nalepení kachliček.Žaneta
SSisley 29. 3. 2012, 18:13
...tak to jste opravdu šikovní! (Y) Jen bych měla strach, že kachličky začnou časem opadávat.
bydlenka 19. 8. 2011, 21:51
Bydlím v paneláku už 30 let a konečně se letos dočkám renovace. Není to levná záležitost,ale za ty roky se už nedá nic jiného dělat. To jádro když se vybourá,je úplně shnilé.nasáklé různými nehodami s vodou ap.Mě připadá,že už je i cítit,i když máme letos nové stupačky.Zdá se mi ,že je lepší si našetřit a provést radikální změnu.Vím,že pro mladé rodiny s dětmi je to těžké,ale stejně se to jednou musí udělat *-)
MDzena 16. 8. 2011, 16:16
Moc pěný,a kachličky neopadávají?Máme jít do bytu kde mají nalepené kachličky na umakartu a mám trošku obavy aby to vlhkem neopadalo :(
pavlis 18. 8. 2011, 11:11
@MDzena Tchán má v koupelně cca 20let, my na WC už 2.rokem a drží fest a když se pročtete příspevky dole, tak funguje i jinde :-) Nebála bych se toho. Pavlína
brejkyna 16. 8. 2011, 12:02
(Y) (Y) (Y) Naši to mají taky tak, teda zatím sice asi jen 5 let, ale držííííííí (L)
Viko 27. 7. 2011, 13:37
Moje švagrová to má také tahle a obklady drží pevně a už to má nějáký pátek.Nebojte se do toho jít (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Annitta 12. 7. 2011, 16:56
Ono to sice vypadá hezky, ale z vlastní zkušenosti bych to vůbec nedoporučila...mamka žije v 30let starém paneláku, rekonstrukci mají cca 7 let za sebou a teď se o zeď nemůžou ani opřít, neb by obklady mohly opadat...spárovačka je popraskáná, vše drží na heslo...rekla bych, že tenhle způsob je spíš dočasný řešení...on ten umakart totiž taky není napořád... Bohužel rekonstrukce heblem-ytongem je nákladnější, nicméně jsme do ní s manželem šli a je to opravdu o něčem jiném...bourání, stavba ytongu, elektřikařina byla svépomoc. Měli jsme jen obkladače, instalatéra.
pavlis 15. 7. 2011, 16:20
@Annitta No tak uvidime. Tchán má takhle na umakartu nalepené obklady už 20let a drží bez problémů. Záleží možná taky na tom jak kvalitně je to udělané. Kdo nemá prostě těch prostředků tolik, tak myslím že je to řešení. Pavlína
ircat 16. 7. 2011, 15:00
@pavlis Přidávám se se svou zkušeností - v naší koupelně jsou takto nalepené kachličky už taky skoro 20 let a drží perfektne (F)
lenkaadl 1. 7. 2011, 12:04
Pavli, radili jste se předtím s někým kdo tomu rozumí? Máme problém, že po bývalých majitelích není umakart úplně v pořádku, byli tam tu a tam díry, které manžel vykytoval a pak jsme to celé natřeli akrylátovou barvou, aby to trošku vypadalo. Nevíte jestli musí být ten umakart 100% v pořádku?
pavlis 1. 7. 2011, 12:52
@lenkaadl Ahoj Lenko, taky jsme neměli umakart naprosto v pořádku, hlavně kolem vany už byl na některých místech poškozený. Radila jsem se kde šlo, v obchodě, s intalatérem, příbuzným zedníkem. Každý říkal něco jiného: varianty byly: dát sádrokarton, přetřít poškozená místa hydroizolačním nátěrem (prodávají jen velká balení a je celkem drahý) a pak jen lepidlo na obklady a nebo srovnat jednou vrstvou lepidla a adhézním můstem, kterou navrhoval známý zedník. Vybrali jsme poslední variantu. Ještě prodávají lepenku v kýblu, dá se využít jako hydroizolace. Pavlína
Hmorava 18. 6. 2011, 17:03
tak tohle až ukážu manžovi (Y) jsem teda taky těhule v začátku 8.měsíce a teda taky bych se do toho hnedle vrhla sama,ale tak teda dám na Vás a asik raději až po porodu.Manžovi to ukážu proto,protože ve všem vidí problém.Chtěla jsem podhledy a to bylo křiku jak jsem hloupá,že nevím o čem točím.A jsou již v celém bytě a táta se plácá po rameni jak je dobrej.Nu což.Tak snad ho Váš tip nakopne víc jak mé neustálé nářky a návrhy jak na to.Koupelnu i záchod máme sice okachličkován ještě z doby koupi,ale zřejmě to dělali jen pro oči a lepší prodej,bo kachle odpadávají jak na běžícím páse.Prostě hrůůůůza :-@ Dávám Vám palec nahoru a jestli to zabere i na manžela,tak Vám přijedu asik osobně poděkovat (radost)
pavlis 19. 6. 2011, 11:22
@Hmorava Dobrý den Ivo, díky moc za pochvalu a jsem ráda, že se návod bude třeba hodit. Manžel pravě na takovyhle věci není, takže když něco chci, tak musím začít a pak se přidá :-) Čekat na chlapy, že se do toho s radostí pustí sami, tak bychom se nedočkali :-) Přeji ať se zadaří a manžel se do toho pustí. Jinak v těhotenství (u Vás už teda v pokročilém) opravdu nedoporučuju. Byla to fuška ,-)
Ivetka82 20. 7. 2011, 17:42
@pavlis teda nedá mi to nepřihodit koment, je to u nás taky to samý, musim začít a pak se přidá (smich) (smich) ^o)
pavlis 27. 7. 2011, 13:27
@Ivetka82 Jo a někdy mám bohužel smůlu a nepřidá se ,-), tak dodělám sama. Naštěstí mi není "chlapská" práce cizí ,-)
katulinkaa 7. 6. 2011, 10:06
Musím uznat,že krása.Taky jsme tohle řešily a vyřešily podobně.Jen jsme na umakart dali tapetu do koupelen a vanu včetně podlahy polepily kachlemi.Prostě levnější řešení.když není peníz nazbyt. |:o)
petraparis 6. 6. 2011, 23:10
Máte moc hezky udělanou koupelnu. Přesně takhle jsem se rozhodla zrenovovat se svou mámou 40 let starou koupelnu v paneláku. Dopadlo to výborně, kachličky neodpadávají, je to pěkné... Taky jsme se vešli do 4000 kč a stihly jsme to za neuvěřitelných 5 dní. Jedinná škoda, že jsem s tou prací ukončila své jinak krásné těhotenství a porodila jsem v 8 měsíci....Chlapeček je sice šikulka a miluji ho nejvíc na světě, ale ten ukradený devátý měsíc, který měl být jenom náš nám nikdo nevrátí...Proto pozor těhulky, dobře si rozmyslete, s kým se na renovace vrhnete...bez chlapa to prostě nejde. Člověk má v těhotenství najednou tolik elánu....až to zdravé není (cinky)
pavlis 7. 6. 2011, 12:47
@petraparis Dobrý den Petro, děkuji moc za pochvalu :-) Jojo souhlasim s Vámi, taky už bych v těhotenství nedělala ,-). U mě naštěstí nemělo žádné následky, i když jsem si v průběhu renovace nadávála ,-) .
Handulka0 30. 5. 2011, 20:32
Taky jsme lepili obklady přímo na umakart až do stropu a drží a drží |:o) na strop jsme nalepili takové ty stropní desky a super ,máme bílý obklad s oranžovou spárovkou a vypadá to dobře (F)jo a zrcadlo máme pověšené a taky to drží dobře (hello)
Marsel 23. 5. 2011, 12:14
Pěkné (clamp) Máte stejnou barevnou kombinaci koupelny jako my :-) KUK alba (P) my jen tedy máme koupelnu zděnou, ale stejně velkou :-$
Frančes 21. 5. 2011, 16:58
Vypadá to opravdu skvěle (Y) asi se do toho taky pustíme, jen se chci opat, proč jste nedávali obklady až po strop??? to se na ten umakart nemůže??? ,-)
Lenka a dva kluci 27. 5. 2011, 8:50
@Frančes hlavně obložení až do stropu opticky hodně zmenší místnost a není to potřeba. Běžná výška pro obkládání jsou futra ( cca 2m).... a postačuje to i ve sprchovém koutu.
pavlis 23. 5. 2011, 8:54
@Frančes Dobrý den Hanko, určitě může. Ale my tam pak měli bodová světla, větrací otvor, otvor na eletriku a nechtělo se mi do tolika obkladů vyřezávat otvory. Stačilo mi to na vodu a odpad pod umyvadlo. Navíc jsem netušila, jestli se mi to podaří vůbec udělat ,-). Takže spíš z pohodlnosti ,-) Pavlína
lenina 17. 5. 2011, 21:58
Máme kachličky na umakartu už asi 10 let a super (Y)
Tamca 17. 5. 2011, 19:12
Moc se vám to podařilo, líbilo by se mi mou umakartovou koupelnu taky takto zrenovovat, akorát mám ještě původí vanu s otvorem pro umyvadlo, takže je jen jedna baterie pro vanu a umyvadlo. Snad by si, ale šikovný instalatér s přidáním druhé baterie taky poradil.
pavlis 17. 5. 2011, 21:54
@Tamca Dobrý den Tamaro, určitě by si s tím poradil. My to měli už hotové od původního majitele, který vodu svedl vedle vany, takže máme umyvadlo mimo vanu. Pavlína

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie