Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 270 návštěvníků)

LETNÍ ČEPIČKA "ALA NEXT"

0.0
LETNÍ ČEPIČKA "ALA NEXT"

Postup

Milé maminky, ještě jednou moc děkuji za Vaše krásné komentáře k naší čepulce a zde máte návod. Není to tak těžké, jak se zdá. Snažila jsem se to všechno napsat a namalovat polopatě, aby to pochopil opravdu každý. Naše čepička má v klidu obvod 44cm, ale Terezka má hlavičku 48cm a krásně jí čepička sedí - natáhne se a myslím, že je tam ještě dobré 2cm rezerva. Takže se nelekejte, když Vám bude v klidu bez natažení připadat malá, protože tím, jak je dírkovaná a volně háčkovaná je opravdu pružná a přizpůsobivá ( tedy alespoň ta naše ) ale každý háčkuje a utahuje jinak, takže uvidíte. Nemám vyloženě návod, jak na jiné velikosti – snad pomůže pro menší hlavičku háčkovat menším háčkem, třeba č.2 a pro větší hlavičku taky menší háček a koleček udělat 5 místo 4. Nebo zkuste ještě větší háček, než mám já.

0/ Čepičku je třeba háčkovat větším háčkem, aby byla hodně pružná a kolečka byla co největší. Já jsem háčkovala žlutým háčkem bohužel na něm není číslo, ale myslím, že to je č.2,5 ale jistá si nejsem. Každopádně je stejně veliký, jako bílý háček č. 0. Na fotu je vyobrazený vedle bílého háčku č.2, který jsem také použila, a to na kytičky a na růžový lem. Na fotkách je lem háčkovaný tím žlutým větším háčkem a byl volný. Musela jsem to předělat a teď je to mnohem lepší – ale na větší obvod hlavičky by to asi v pohodě sedělo. POUŽITÁ PŘÍZE je Camilla, Nela a v kytičkách ještě Limone. Camilla myslím tělová – na základní placku, zelená 5527 na spoje mezi kolečky a purpurová 5521 ( ale 5527 i 5521 se letos nevyrábí ), a na kolečka a zákl.placky jsem použila žlutozelenou Nelu. Limone v kytičkách je odstín barbie. Místo purpurové Camilly 5521 by byla hezká taky Limone himbeer č.143 – je to novinka a je opravdu pěkná.

1/ Uháčkujete si podle tohoto obrázkového schématu 4x kytičku, kolečko či jak to nazvat (omlouvám se za kvalitu, ale půjčila jsem foťák synovcovi, takže fotím záložním a moc to neumím ). Je to jednoduché: 1 ŘADA: 5ŘO spojit pevným okem, 2 ŘADA: 3ŘO(místo prvního DS) a potom 15DS, spojit pevným okem, 3 ŘADA: 4ŘO(místo prvního dvojitě nahozeného DS) a do stejného očka píchnout ještě jeden dvojitý DS, 3ŘO, do dalšího oka píchnete zase 2x dvojitě nahozený DS, 3ŘO ……. a pokračujeme stále dokola, až máme kolečko/kytičku, která má 16 obloučků a mezi jednotlivými obloučky má vždy dva dvojitě nahozené DS. Kytička by měla mít průměr téměř 8cm. Záměrně nezačínám plackou, protože je možné, že vám vyjdou kytičky menší a budete jich potřebovat 5, tak abyste si to potom mohly podle toho rozvrhnout a případně udělat i hlubší placku.

2/ Vezmete si jedno ze čtyř koleček a jinou barvičku – v mém případě tmavší žlutozelenou obháčkujete kolečko podle schématu: navážete si novou barvu na konec té, která z kolečka „čouhá“ a pevným okem se dostanete do prvního obloučku a háčkujete 3ŘO (místo prvního DS), DS, 3ŘO,DS,DS, potom uháčkujete 3ŘO, do dalšího obloučku KS, 3ŘO, do dalšího obloučku KS, 3ŘO, do dalšího obloučku KS, 3ŘO a do dalšího obloučku uháčkujete 2DS, 3ŘO a 2DS. Vzoreček stále opakujete dokola až se dostanete k počátečním 3ŘO, spojíte vše pevným okem a teď POZOR !!!!!! Bavlnku neodstřihávejte u kolečka, ale odměřte si cca 1m a ustřihněte jí až za touto délkou. Je to proto, abyste potom nemusely zbytečně navazovat bavlnu a dělat další zbytečný uzlík – čouhající nitky se v dírkované čepičce špatně schovávají. Touto bavlnkou budete sháčkovávat čtvrté kolečko.

3/ Vezměte si druhé kolečko a obháčkujte ho úplně stejným způsobem, jako to první a až to budete mít hotové, tak budete pokračovat tím, že toto kolečko přiháčkujete k tomu prvnímu dle následujícího schématu. Ale pozor – zde na obrázku jsem se pokusila nakreslit, kde se kolečka spojují ( oranžová tečka a oranžová hvězdička ). Je to důležité, protože když se spolu spojí, tak z každé strany je to propojení trošku jiné a podle toho jsem potom upravila i sháčkování s plackou a sháčkování s lemem. Lem se bude naháčkovávat na té straně, kde začínáte sháčkovávat kolečka k sobě ( tam, co čouhá ta nit - dole ). Tam, kde skončíte ( nahoře ), tak tam se bude přiháčkovávat placka – viz filalový popis obrázku.

4/ Zde na schématu je zeleně nakresleno, jak se k sobě čtverečky sháčkují ( zprava ). Pevnými oky se dostanete do obloučku, uděláte 1KS a potom do protějšího obloučku (čtverec č.1) uháčkujete 3KS vedle sebe a pokračujete 1ŘO a píchnete KS do čtvrtého (posledního) DS ve vějířku (čtverec č.2) a dále propojujete 1ŘO a 1KS do protilehlého obloučku (čtv.1) a zas 1ŘO a 1KS do obloučku (čtverec 2 ) a takto pokračujete cik cak na střídačku, až se dostanete do vějířku čtverce č.2 a tam uděláte KS a zkončíte – máte spojeno. Stejně obháčkujete podle schématu č.2 i třetí kolečko a naháčkujete ho na to druhé, a potom obháčkujete čtvrté kolečko a přiháčkujete ho ke třetímu a konečně se dostáváme k čouhajícímu 1m bavlnky, kterým přiháčkujeme první kolečko ke čtvrtému a máme „kolečkovou čelenku“. Teď si můžete zkusit, jestli to vašemu dítku bude sedět, nebo jestli je to hodně „fest“.

PLACKA: háčkujeme dle schématu. Zač.5ŘO, spojíme pevným okem. 1ŘADA: 16DS, 2.ŘADA: háčkujeme dokola 4DS do mezery mezi DS z předchozí řady tak, že vždy vynecháme 2 DS z předchozí řady, uháčkujeme 4 DS a zas vynecháme 2 DS z předchozí řady a opět háčkujeme 4DS – pořád dokola. 3.ŘADA: nyní háčkujeme 4 DS vždy doprostřed vějířku ze 4DS (nezapichujeme do očka, ale háčkujeme mezi DS ), ale POZOR!!!! Dvakrát háčkujeme 4 DS do vějířku, a potřetí háčkujeme 4DS mezi vějířky. Celkem to takto uděláme 4x. 4.ŘADA: Teď je to podobné - háčkujeme ale 3x do vějířku a jednou mezi vějířky, ale POZOR!!!!! Aby se to prostřídalo, tak mezi vějířky vpichujeme do mezery, kde jsme v minulé řadě dělaly vějířky do vějířků. Snad to poznáte podle toho, že by tam měla být taková větší díra, která se opakuje na čtyřech místech. 5.ŘADA: Teď už jen háčkujete vějířky do vějířků. 6.ŘADA: háčkujete stejně, akorát mezi vějířky přidáte 1ŘO, takže do vějířku uháčkujete 2DS, 1ŘO, 2DS. 7.ŘADA: je stejná jako šestá, akorát změníte barvu. V mém případě to byla světlezelená Nela. 8.ŘADA: háčkujete do obloučku ve vějířku 3KS, dále 3ŘO a do dalšího obloučku v dal.vějířku zas 3KS, dále 3ŘO a pořád dokola.

RADA: kdo bude dělat větší čepičku, tak bude asi nejlepší, když přidá mezi jednotlivé vějířky 1ŘO – je jedno, jestli to bude přímo do vějířků a bude háčkovat vějířek takto 2DS,2ŘO, 2DS, nebo jestli bude dělat 2DS, 1ŘO, 2DS a potom mezi dvěma vějířky udělá 1ŘO. Asi to bude obojí vypadat přibližně stejně. Hlavně potom taky musíte přidat v poslední řadě ( viz 8.řada ) a háčkovat taky 1ŘO navíc – takže 3KS,4ŘO nebo 4KS, 3ŘO.

SPOJENÍ S PLACKOU A DOKONČENÍ: konečně máme hotovou placku i sháčkované čtverečky a můžeme začít spojovat. Spojujeme dle schématu (vyznačeno zeleně). V mém schématu je placka dělaná ze 16ti vějířků, proto jsem Vám v předchozím odstavci radila, abyste nepřidávaly vějířky, ale raději jen ŘO mezi nimi, abyste nemusely předělávat schéma podle sebe, protože je to docela fuška. Sháčkovává se podobně, jako u sháčkování čtverců, jen v místech spojení čtverců se dělá víc ŘO. Snad je to ze schématu pochopitelné.

LEM je jednoduchý – nejprve uháčkujete malým háčkem ( č.2 v mém případě ) obloučky dle předchozího schématu – KS,4ŘO,KS,4ŘO……… a v druhé řadě háčkujete do každého obloučku KS,1ŘO,3DS,ŘO a zas opakujete totéž do dalšího obloučku.

KYTIČKA MALÁ: 1ŘADA: do kroužku z příze uháčkujete 12PDS, spojíte pevným okem a utáhnete kroužek a svážete, 2ŘADA: uděláte zezadu 4obloučky – vždy KS, 3ŘO…… celkem 4x a potom spojíte pev.okem. 3ŘADA: na každém obloučku háčkujete 1KS,3PDS,1KS a stále opakujete. 4.ŘADA je stejná, jako 2 řada, jen uděláte obloučků 5, a 5.ŘADA se dělá stejně jako 3.řada. 6.ŘADA je stejná jako 2.a 4.řada, jen obloučků je zas o jeden víc, tedy 6 a 7.ŘADA je zase jako 3.a 5. řada. Barvičky jsou dělané na střídačku – žlutozelená,růžová,žlutozelená, růžová.

KYTIČKA VELKÁ: je stejná, jako malá kytička, akorát v druhé řadě se dělá 5 obloučků a ve třetí 5 lístečků a zase se přidává po jednom lístečku, až je jich celkem 8. Barvy se střídají v tomto sledu: žlutozelená, žlutozelená, béžová, žlutozelená, béžová, NEBO purpurová, purpurová, růžová, purpurová, růžová.

Holky, to je asi všechno. Když si na něco vzpomenu, tak to dopíšu. Hodně zdaru, ať se Vám to povede napoprvé. Hanka

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

hanulice 27. 3. 2018, 21:08
(Y) (Y)
suranova 25. 4. 2014, 15:04
Ta je parádní škoda ze nemám holčičku..... Nejlepší je ale ten módní doplněk v puse :-) (child6)
krivuska (upraveno) 26. 4. 2014, 21:51
Ta je úúúplně úúúžasná, hlavně ta barevná kombinace :-) A už ji máme taky :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4573356
evinka7981 19. 3. 2014, 8:37
(Y) (clamp) Jdu jí zkusit,tak mi držte palce ;)
jeremy 21. 6. 2013, 20:53
(clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
pustajka 27. 5. 2012, 8:23
DObrý den, také zkouším, mám 6 kytiček sháčkovaných, ale moje kytičky mají pouze 5cm, takže 6 kytiček nestačí ani na obvod 48cm, nevíte, jak je možné, že mám kytky tak malé? Děkuji jinak čepička i návod super. (Y)
rea.sip 6. 6. 2012, 0:48
@pustajka zkuste háčkovat volněji a použí o číslo větší háček?
rea.sip 21. 5. 2012, 0:32
perfektní návod...zvládla jsem i já :-) moc nám sluší a každý ji obdivuje :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4063386 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4063388
monikanina 9. 5. 2012, 8:30
děkuji za návod a tady je klobouček (Y) (L) (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4051122 (L) (L) (L) (L)
holatko 11. 5. 2012, 21:45
@monikanina (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)
Petranej 4. 4. 2012, 21:18
Dobrý den, Předem pochvala za úžasnou čepičku (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Jsem háčkařka začátečnice ale i tak jsem se pokoušela o vaši čepičku :-) výsledek je trochu jiný....ale mě se i tak líbí...omlouvám se za ten paskvil co jsem z toho vyrobila :-( Tady ukázka http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4014146
holatko 26. 4. 2012, 18:21
@Petranej Petruško, je moc hezká (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F)
Valca31 4. 3. 2012, 18:39
teda ta je dokonala :-)delala sem podobnou ze ctverecku ale ta vse je moc krasna..mate super zvolene barvick a ocenuji ze se o super navod a podelite...lobouk dolu (F) (F) (F) (F)urcite se do ni pustim (Y)
holatko 5. 3. 2012, 12:50
@Valca31 Tak hlavně se nezapomeňte pochlubit :-) (F) (F) (F) (F) (F)
xindl007 2. 3. 2012, 1:42
Nádhera. Teprve se učím háčkovat čepičky, tak nemám moc zkušeností, ale tu vaši určitě ráda vyzkouším!!
holatko 5. 3. 2012, 12:50
@xindl007 (F) (F) (F) (F) (F)
vaaaca 28. 2. 2012, 12:15
Haničko, tak už máme taky hotovo. Musela jsem trošku zvětšovat, ale snad se povedlo http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3972024,http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3972023. Moc děkuji za návodík a těším se na Vaše další (L) (L) (Y) (Y). (hello) Katka a Klárka (mamca)
holatko 1. 3. 2012, 23:30
@vaaaca (Y) (Y) (Y) čepulka je super |:o) |:o) |:o), moc děkuji za odkaz (F) (F) (F)
AnnaLu 5. 9. 2011, 19:03
Haničko moc děkuji za úžasný návodl (F) (F) čepička šla podle něj jako po másle a Lucinka je moc spokojená
holatko 5. 3. 2012, 12:50
@AnnaLu (F) (F) (F) (F) (F) (F)
valga 19. 7. 2011, 12:22
Moc děkuji za úžasný návod (Y) (Y) (Y) (Y),měla jsem strach se do ní pustit,že to nezvládnu ,-),ale díky vám je na světě :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3672097 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3672095
holatko 20. 7. 2011, 23:13
@valga Gabčo, čepička je krásná |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) a vaše holčička je úúúúúžasná (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
raduzkaaa 7. 7. 2011, 13:03
překrásná, jdu se taky snažit (flower)
holatko 15. 7. 2011, 9:39
@raduzkaaa (Y) (Y) (Y) Tak ať se zadaří :-) (F) (F) (F)
hilow 7. 7. 2011, 11:21
nechala jsem se inspirovat a tohle mi vzniklo,snad to není nejhorší,děkuji a přikládám (P) výtvoru http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3655985 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3655984
holatko 10. 7. 2011, 20:08
@hilow |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L)
dendy0005 7. 7. 2011, 0:28
(hello) děkuji za návod (clamp) (clamp) (clamp),my máme tuto http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3655649 (flower)
rezetovad 5. 3. 2012, 10:12
@dendy0005 (Y) moc hezká
holatko 10. 7. 2011, 20:07
@dendy0005 (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
jajulik 2. 7. 2011, 13:51
(Y) (Y) (Y)
sarus 46 26. 6. 2011, 14:13
Hani děkuji za parádní návod |:o) (F) můj výtvor http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3640151
holatko 26. 6. 2011, 23:12
@sarus 46 |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) je supéééééééér (L) (L) (L) (L) (L)
dannella 23. 6. 2011, 12:03
Tak ta je opravdu moooc krásná (F) (F) (F) (L) (L) (L)
holatko 26. 6. 2011, 23:12
@dannella (F) (F) (F) (F) (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie