Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 24 návštěvníků)

Masti a oleje

0.0
Masti a oleje

Postup

Našla jsem na netu!!!!!

Masti a oleje

Měsíčková mast
•Suroviny: 250 g syrového vepřového sádla, 2 hrsti květů měsíčku
•Postup: Sádlo rozkrájíme na malé kostičky. Z květů otrháme okvětní lístky a spolu se sádlem je vložíme do čistého hrnce. Pečlivě je spolu prohněteme a hrnec vložíme do vodní lázně. Při mírné teplotě pomalu ohříváme a průběžně mícháme. Rozpuštěné sádlo s květy necháme vychladnout a v ledničce odpočinout do druhého dne. Pak je při znovu zahřejeme a po rozpuštění přefiltrujeme přes plátno. Ještě teplé a tekuté naplníme do uzavíratelných misek. Mast je vhodné uchovávat v chladu, nejlépe v ledničce.
Mast je dobrá na rozpraskanou kůži, odřeniny, na spáleniny a opruzeniny.


Propolisová mast
•Suroviny: 100 g sádla, 15 g propolisu
•Postup: 100g sádla vložíme do smaltované nebo keramické misky a zahřejeme (rozpustíme) ve vodní lázni při teplotě kolem 80°C. Mírně ochladíme a přidáme 15g propolisu. Zamícháme a opět zahřejeme, ale neuvádíme do varu. Takto připravenou „propolisovou mast“ přefiltrujeme do čisté, uzavíratelné nádobky, kterou pevně uzavřeme a uložíme do chladu.
Propolisová mast je vhodná na hnisavé rány, hojení řezných ran (nikdy ji ale nedáváme na čerstvou ránu). Dále je vhodná na různé kožní onemocnění (ekzémy, plísně).
•Co možná nevíte: Propolis je přírodní látka, kterou vylučují pupeny rostlin a stromů kvůli ochraně před plísněmi. Včely tuto látku sbírají a tmelí jí mezery v úle.


Med pro krásu
•Suroviny: med, okurka, gáza
•Postup: Do koupele - do vody přidej dva šálky medu, med se rozpustí, po koupeli zcela určitě nebudeš lepit, ale jen krásně vonět.
Na plet´-plet´ovou masku připravíš z jemně nastrouhané okurky a polévkové lžíce medu. Důkladně rozmíchej a nanes na obličej,dekolt a krk. Přikryj kouskem gázy a nech působit asi 20 minut. Maska zvlhčuje a vyhlazuje plet´a navíc působí hojivě.


Olejíček z růží
•Suroviny: 1kg okvětních plátků, 200ml slunečnicového oleje
•Postup: Pro přípravu použijeme nejlépe lístky z růže stolisté. Otrhané okvětní plátky si rozdělíme na tři díly a první z nich napěchujeme do čisté sklenice a zalijeme je za studena lisovaným slunečnicovým olejem. Uzavřeme a necháme v teple 4 dny louhovat. Po čtyřech dnech přefiltrujeme přes čisté plátno a lístečky vymačkáme. Pak napěchujeme druhý díl okvětních plátků do sklenice a zalijeme je scezeným olejem. Necháme opět louhovat 4 dny, přefiltrujeme a totéž uděláme i s třetím dílem okvětních plátků. Hotový růžový olejíček nalijeme do skleničky s dobrým uzávěrem (k dostání v lékárnách).
Olejíček z růží patří vzhledem ke své spotřebě růží k luxusnějším. Vždyť z 1kg okvětních lístků a 200 ml oleje získáme jen asi 100 ml olejíčku. Výsledek však stojí za to. Má charakteristickou jemnou vůni a příznivě působí na suchou pokožku, které vyživuje a dodává jí hebkost.
•Co možná nevíte: růžové plátky jsou bohatým zdrojem vitamínu C

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

anemonka 15. 4. 2012, 19:02
děkuji za návody,nemusím za to dávat v lékárně hříšné peníze (Y) (Y)
misahohl 9. 7. 2011, 10:31
měsíčkovou mast dělává moje babička a opravdu funguje (hello)....

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie