Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 95 návštěvníků)

Záchrana orchideje (svraštělé listy, usychání květů, opadávání poupat)

0.0
Záchrana orchideje (svraštělé listy, usychání květů, opadávání poupat)

Postup

Rostlina vypadá, že trpí nedostatkem vláhy, nicméně začnete-li takto postiženou rostlinu o to více zalévat, ještě více jí uškodíte. Došlo s největší pravděpodobností k přemokření substrátu, kořeny z velké části uhnily a rostlina má nyní nedostatek kořenů k tomu, aby dokázaly rostlinku vyživit. Ta postupně usychá, listy se smršťují, pokud měla rostlina nasazeno na květ poupata opadávají, již rozvité květy usychají.
Zatímco krátkodobé sucho orchidej snáší relativně dobře a zakrátko se vzpamatuje, stačí jednou substrát přemokřit, kořeny chytí hnilobu a je to v háji.

Příčina:
Přemokření substrátu (použití nevhodného substrátu), uhnilé kořeny

Prevence:
Substrát musíte nechat před další zálivkou vždy dostatečně vyschnout! Pokud orchidejky pěstujete ve správných tedy průsvitných kontejnerech, snadno můžete kontrolovat, kdy je již substrát suchý. Správná prodleva mezi zálivkami je tedy hodně individuální, liší se v závislosti na velikosti květináče, teploty v místnosti a vlhkosti vzduchu. V menších květináčích substrát prosychá rychleji. Nebojte se také prodloužit prodlevu mezi zálivkami v zimě, kdy teplota na okením parapetu klesá a prosychání substrátu se zpomaluje. Konkrétně tedy může být tato doba dejme tomu 5 dnů u malého 9cm květináče v letním období až po cca 3 týdny u květináče velikosti 18cm v místnosti s teplotou 18°.

Léčení:
Pokud má rostlina většinu kořenů uhnilých, léčba je dlouhodobá a také ne každou takto postiženou rostlinu se ještě podaří zachránit.

Postup záchrany:
* Rostlinu vyjměte z květináče, odstraňte substrát a zkontrolujte kořeny. Zdravé kořeny jsou pevné, křehké, mají stříbřitě šedo-zelenkavou barvu, koneček kořene je zelený, případně fialový. Kořeny vyschlé, prázdné, hnědé nebo černé jsou uhnilé.
* Všechny uhnilé kořeny odstřihněte. Ty kořeny, které jsou žluté až bílé nebo zelené neodstraňujte, z nich ještě mohou vyrašit kořeny nové.
* Pokud rostlinka trpí nedostatkem vláhy, což při nedostatku kořenů určitě trpí, a má-li dostatek listů, ty nejstarší / nejspodnější listy odřízněte. Rostlinka nemusí vyživovat tolik listů a uleví se jí. Pozor ale, minimálně 3-4 nemladší /nejhořejší listy musí zůstat! Také odstraňte všechny květní stvoly, také rostlinu vysilují. Pokud má rostlinka keiki, tak jej ponecháme, je šance že pokud bychom přišli o mateřskou rostlinu, alespoň keiki na mateřské rostlině přežije.
* Celou rostlinu včetně listů ponořte do kyblíku s měkkou odstátou vodou pokojové teploty asi na 2 hodiny. Je to první pomoc při nedostatku vláhy z důvodu nedostatku kořenů. Rostlina si nasaje vláhu zbylými kořínky a čístečně i listy.
* Rostlinu přesaďte do nového substrátu, nejlépe do předem namočených kokosových čipsů s příměsí drceného aktivního uhlí, které omezuje další hnilobné procesy. Nemáte-li k dispozici nový substrát, tak původní alespoň propařte v troubě, poté jej můžete znovu použít. Rostlinku zasaďte tak, aby pokud možno všechny kořeny byly v substrátu, tedy i ty, které třeba předtím byly mimo květináč. Z každého takového zasazeného kořenu mohou v substrátu vyrašit další, nové, které nyní rostlinka moc potřebuje.
* Květináček ponechte původní, případně zvolte i menší (musí být průhledný) a po přesazení jej nedávejte do žádného obalu ať mají kořeny co nejvíce světla.
* Pokud Vám ještě u báze listů zůstala stát voda, vysušte ji ubrouskem.
* Orchidej bude nyní třeba rosit často na listy až do té doby, než si rostlinka vytvoří po přesazení v novém substrátu dostatek nových kořenů. Roste nejlépe dešťovkou nebo jinou měkkou vodou, co nejčastěji, klidně i 5-8x denně. Musíme rostlině dodat vlhkost jiným způsobem, když je kořenů málo. Pokud Vám při rosení steče voda dolů k bázi listů, vysušte ji ubrouskem, ať Vám srdíčko nechytí hnilobu. Po dobu, co bude třeba rostlinku hodně rosit, doporučuji držet rostlinu při teplotě cca 22-25°, pokud by teplota byla pod 20°, mohly by i listy chytit hnilobu.
* Zalévejte standardně formou ponoru (viz odkaz Jak pěstovat orchideje) vždy po vyschnutí substrátu.
* Po přesazení min. 2 měsíce nehnojte, podpoříte tím růst nových kořenů.

Do cca 14 dní by mělo být poznat zlepšení, uvadlé listy by se měly malinko spravit, nicméně úplně se už vetšinou nespraví. Důležité ale je, že nebudou uvadat další. Do měsíce by měly také začít pomalu růst nové kořeny, buď přímo od báze listů nebo ze stávajících kořenů vyraší z boku nové.

Další rady, návody a vše potřebné k zakoupení naleznete na mých webovkách o orchidejích: pro.orchideje.jinde.cz

Postižená rostlina s většinou kořenů uhnilých (vypůjčená fotografie)

Tuto rostlinku jsem dostala od tchýně, abych se pokusila o její záchranu. Všechny kořeny, které byly uvnitř květináče uhnily, zůstaly jen ty, co byly mimo květináč.
Na fotce je rostlina již po dvou hodinách koupele. Před zasazením jsem jí ustřihla 2 nejspodnější listy.
Všechny původně vzdušné kořeny jsem umístila do květináče.

Stejná rostlinka (focená z druhé strany) po přesazení do kokosových čipsů.
Jsou vidět torza ustřižených listů a mladá rostlinka.

Stejná rostlinka po 3 měsících od přesazení.
Vlevo uschnul a odpadl ještě jeden nespodnější list, ovšem rostlince se velmi dobře daří - ostatní staré listy se vyrovnaly téměř do původní podoby, narostly 3 listy nové a v květináči se objevilo spoustu nových krásných kořenů.
I mladá rostlinka se má k světu, za ty 3 měsíce značně povyrostla :).

V tomto případě se nám tedy rostlinku podařilo úspěšně zachránit. Až bude mít mladá rostlinka dostatek svých kořínků, rostliny rozdělím a mladou rostlinku zasadím zvlášť.

Stejná rostlinka po 3 měsících od přesazení (foceno z druhé strany). Kdo by do ní řekl, že před 3 měsíci byla na umření, viďte? :) Správná péče, láska a matka příroda dokáží zázraky :).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Sofi1111 10. 4. 2019, 13:06
Dobrý den, dle orchideje je vidět, že jste takový rostlinný lékař
simik.wa 19. 5. 2015, 11:01
Prosím, co je to rašeliník ? Kde seženu ? Děkuji :-$
kolomaznikova 2 24. 4. 2014, 9:42
dobrý den,mám u květu lepkavé kapky mužu to postříkat pospilanem když to kvete????,VankovaEliska@seznam.cz
lajda 18. 5. 2014, 17:03
@kolomaznikova 2 Dobrý den Eliško, lepkavé kapky nemusí být jen známky škůdců. Orchideje je někdy pouští jako reakci na nějakou prudší změnu v podmínkách pěstování, při průvanu a podobně. V tom případě není třeba dělat nic (jen třeba nedělat ten průvan :-p). Pokud máte ale opravdu na orchideji škůdce, potom je lepší květní stvoly celé odstřihnout a poté ošetřit chemicky. Květy by se musely ošetřit také a stejně by to nepřežily, navíc by v nich mohly někteří škůdci přežít. Petra
Evika 18. 12. 2013, 17:10
Dobrý den Peti, jdu k Vám na radu, všechny orchidejky mi zrovna krásně kvetou, ale některé malinké poupata mi zežloutly a upadly a jedna má jakoby povadlé květy - měkké, ale není přelitá... tak nevím čím to je, díky moc za odpověď Eva
lajda 23. 12. 2013, 8:49
@Evika Dobrý den paní Evo, co se týče květů, nejnáchylnější jsou v době malinkých nerozvitých poupátek, ta nejčastěji zasychají nebo opadávají. Důvodů je víc, mezi ty nejčastější patří: - průvan a to i krátkodobý - ofouknutí chladným vzduchem při větrání nebo při přenášení rostliny venkem - horký / teplý vzduch z radiátorů (sálavé teplo květy vysuší) - přesazení v době kdy jsou na stvolech tato malá poupátka - rosení květů vodou (pokud rosíte, tak pouze listy, květy NE) - sucho (mezi jednotlivými zálivkami by měl susbtrát vždy celý proschnout. Pokud bude ale v době těchto poupátek suchý příliš dlouho, poupátka mohou opadávat). V době těchto poupátek tedy zalévejte malinko častěji. - nedotýkat se květů (pokud se květů dotýkáte, třeba když odhrnujete záclonu, nebo třeba při zalévání, také mohou opadat). Z vlastních zkušeností mohu napsat jeden postřeh ... mám jednu orchidejku, která bydlela na okenním parapetu spolu s mnoha ostatními a jako jediné jí vždycky opadala více než polovina ještě nerozvitých poupat, bez zjevné příčiny. Jinak roste krásně, ostatní spoluobyvatelky parapetu s opadem květů problém nemají. Nyní jsem potřebovala parapet uvolnit na vánoční výzdobu a tak tato orchidejka putovala ještě spolu s několika dalšími do koupelny. Byla zrovna ve fázi, kdy měla 3 květní stvoly, na kterých se právě začala tvořit poupátka. Dnes jsou již téměř všechny květy rozvité a neupadl ani jeden . Takže kdo ví, proč se jí původní umístění nelíbilo a teď je spokojená . Možná malinko vyšší vlhkost v koupelně, kdo ví. Někdy to chce prostě zkoušet. Některé orchidejky mají holt svoje vrtochy, jako lidi . Tak držím palec ať na tu svoji příčinu brzy přijdete a přeji Vám krásné a šťastné Vánoce a kromě zdraví (to je to hlavní) také spoustu skrásnýc
lajda 23. 12. 2013, 8:49
@Evika .
stehlici 7. 9. 2013, 12:25
Super (F)
Ibal2 6. 9. 2013, 13:43
(Y)
mamulka59 6. 8. 2013, 16:30
Peťulko, moc díky za radu! Ač pěstuju orchideje už několik let, některým jsem letos dopřála větší květináč a dvě dopadly jak ta Vaše na obrázku. Zapomněla jsem totiž, že čím větší květináč, tím déle bude kůra vlhká a zalévala pořád stejně jako dřív. Tak už se holky máčí v kyblíku a doufám, že to dobře dopadne! (Y) (Y) (Y)
lajda 18. 8. 2013, 12:15
@mamulka59 Není zač Leni, držím palce :-$
mamulka59 16. 10. 2013, 17:48
@lajda Dobrý den Peti, tak se po dvou měsících ozývám. Vaše rada perfektně funguje, orchidejky už mají nové krásné listy a obě i dva výhonky na květy :-) :-) :-). Ještě jednou moc díky (Y) (Y) (Y)!!!
lajda 20. 10. 2013, 16:21
@mamulka59 Tak to mě moc těší, že se mají orchidejky tak k světu (Y). Tak přeji hodně krásných květů :-p (F) (F) (F)
gima 2. 5. 2013, 19:07
Dobry den, uvítala jsem Vase rady k zachrane orchideí. Práve včera jsem zjistila, ze 2 z mych 9 rostlin na okne v kuchyni mají na stonku s kvety jakesi lepkave kapicky, ty ostatní jsou ale suche. Je to nemoc? Nezahynou? Dekuji.
lajda 3. 5. 2013, 21:49
@gima Pokud můžete vyloučit, že by orchidejky byly napadené škůdci, můžete zůstat klidná. Orchidejky tohle občas prostě dělají. Mohla by to být i reakce na prudší změny teploty např. mezi dnem a nocí nebo reakce na průvan, tomu se snažte vyvarovat. Jinak se ale určitě nemusíte bát, nezahynou (H) (F)
Sisulinka 2. 5. 2013, 16:52
Myslíte, že jde ještě zachránit orchidej, která už nemá žádné kořeny? Té už asi nepomůže nic že?
lajda 3. 5. 2013, 21:44
@Sisulinka Dá se zachránit i orchidejka bez kořenů, je to tak 50:50. Posadí se do květináčku na trochu vlhkého rašeliníku a celá i s květináčkem se zakryje pod igelitový sáček. Nahoře na sáčku by mělo být pár dírek, aby to trochu větralo. Orchidjka by tam měla mít vlhko. Každý den se ale musí sáček tak na dvě, tři hodinky sundat, aby orchdiejka mohla oschnout. Občas jí rosíme listy, rašeliník necháme občas vyschnout. Časem by měly kořeny narůst anebo to orchidejka vzdá. Držím palce (hello)
Sisulinka 20. 5. 2013, 17:00
@lajda Aha, tak já jí nechala normálně v novém substrátu než jsem si přečetlu tuhle Vaší radu a světe div se, ona vyhazuje nový list a dokonce i nějaké kořeny, ale vůbec netuším, jak se teď o ní starat. Listy jsou trošičku načervenalé.
lajda 25. 5. 2013, 9:11
@Sisulinka No tak prima, pokud roste nový lístek a kořeny tak jste za vodou :). Nechte ji tak jak ji máte a starejte se jako o každou jinou orchidejku. Zalévejte vždy až po vyschnutí substrátu. Načervenalé listy mohou být z přemíry sluníčka, takže pokud na ni svítí přes den delší dobu je potřeba přistínit.
Sisulinka 25. 5. 2013, 18:56
@lajda Díky za rady, to jsem ráda, že jsem aspoň jednu orchidejku díky Vašim radam zachránila (clamp). Už jsem 2 stihla zlikvidovat úplně, což mě dost štvalo, protože se mi neskutečně líbí (Y)
šerča 17. 2. 2013, 19:21
Dobry den Petruš konečně se našel človíček ktery poradí tak prosím o radu kde koupit kokosove čipsy sledovala jsem receptář tam nabízeji jiny substrat dam raděj na Vaši radu děkuju Jarča (Y)
lajda 20. 2. 2013, 7:29
@šerča Dobrý den Jarko, nechci se vnucovat :-$, ale vše potřebné pro pěstování orchidejí lze zakoupit buď zde na MMB v mém albu, anebo potom na mých webových stránkách http://pro.orchideje.jinde.cz , kde najdete jednak tedy ten eshop a krom něj také spoustu rad a návodů jak o orchidejky pečovat :-p. V receptáři a podobných pořadech bohužel nejde o to, dobře poradit, ale dobře zpropagovat to, co si výrobce substrátu (nebo obecně čehokoli) zaplatí :-@. Takže pozor, substrátů pro orchideje, které se nabízejí na trhu, je celá řada, ale jen minimum z nich je opravdu vhodné pro pěstování těch nejběžnějších orchidejí jako jsou Phalaenopsisy :-o. Ve správném substrátu nesmí být vůbec žádná hlína (a většinou je tam rašelina (N) ). Příměsi, které jsou žádoucí nebo aspoň neublíží: Kokosové čipsy (skvělé), Piniová kůra (velmi dobré), aktivní uhlí (zabraňuje hnití), Perlit / Zeolit (desinfikuje, provzdušňuje). Vhodný je i rašeliník, ale pouze malé množství a ne do velkých květináčů! Co jsem viděla substráty, tak když tam dají rašeliník, tak je ho tam strašně moc a to je taky špatně, substrát pak špatně prosychá (N). Já osobně mám nejlepší zkušenosti pouze s kokosovými čipsy bez dalších příměsí (pečujete-li správně, žádné antihnijící přísady nepotřebujete ,-) ), do mini květináčků potom přidávám cca 1/3 množství rašeliníku, aby květináčky neprosychaly příliš rychle. Petra (F)
jirkakony 17. 2. 2013, 11:43
Děkuji za tuto radu i odkaz. Už několik měsíců "bojuji" se zcvrklými listy u jedné orchideje. Taky jsem si myslela, že je to nedostatkem vody a vláhy a ejhle přesně naopak. Moc díky, snad tuto zachráním - jedna už to nezvládla :(
lajda 20. 2. 2013, 7:10
@jirkakony Tak tak, budu držet palce (Y) (F)
treperenda82 12. 2. 2013, 16:43
Dobrý den, mám u 2 orchidejí trochu nahnilé kořeny, ale kvetou krásně a ještě k tomu nasazují nová poupátka. U jedné mám ale scvrklé listy už delší dobu. Péči u mě zas tak velkou nemají ,-) Ponořím je třeba jednou za 3 nebo i 4 týdny do vody. Také jsem si všimla, že na substrátu je plíseň. Listy nerosím, ale vemu je sprchou. Neřekla bych, že by mi nešly, když kvetou opravdu bohatě. A také jsem odsadila jednu odnož a zrovna z té, která má víc nahnilé kořeny. Ale spíš jsem se chtěla zeptat, zda jim mohu vyměnit substrát, když kvetou. Děkuji za radu, Eliška :-) Ještě podotýkám, že mám suché kořeny nahoře nad zeminou, ale uvnitř jsou zelené, aspoň ty, co vidím na obalu. Taky ty ostřihám.
lajda 17. 2. 2013, 9:09
@treperenda82 Dobrý den Eliško, doporučila bych přesadit spíš až na jaře a až odkvetou, bude se Vám s nimi lépe manipulovat. Jen tu co má scvrklé listy bych přesadila raději hned. Jako substrát doporučuji kokosové čipsy nebo piniovou kůru. Podle toho co píšete se mi zdá, že Váš substrát prosychá příliš pomalu. Pokud použijete čipsy, plíseň se Vám dělat nebude. Doporučuji počíst si na mých webovkách: pro.orchideje.jinde.cz
treperenda82 19. 2. 2013, 22:45
@lajda Dobrý večer Petro, děkuji za odpověď. Zkusím ji přesadit hned. Kůra je ještě původní takže je možné, že prosychá pomaleji. Na stránky se podívám a ještě jednou děkuji. A copak říkáte na ty suché kořeny na povrchu a zelené uvnitř? Eliška
lajda 27. 2. 2013, 7:42
@treperenda82 Pokud jsou kořeny nad substrátem jakoby suché, tvrdé, ale pokračují dále pod substrát a tam jsou svěží, nechejte je tak a neodstraňujte je. Kořeny nad substráten na povrchu okorají, protože nemají přístup k vodě při máčení, ale kořen je uvnitř stále živý a vyživuje jeho spodní část úplně normálně, takže nestříhat. Pouze kořeny, které jsou suché celé nebo z větší části uhnilé, ty raději při přesazování odstraníme, aby se hniloba nešířila dál. Menší ohnisko či začínající hnilobu na kořenu ošetříme mletou skořicí či drceným aktivním uhlím, mají antiseptické účinky. Tak ať nám kvetou ! (F)
pama 20. 1. 2013, 13:47
Dobrý den Petro, taky se mi podařilo "dopěstovat" orchidej do tohoto stavu. Píšete, že jste původní vzdušné kořeny dala do substrátu. U té mojí orchideje ale všechny směřují nahoru a když se je pokusím dostat do květináče, tak se lámou. Co s tím?
lajda 23. 1. 2013, 6:52
@pama Dobrý den Pavli, před přesazením ponořte celý kořenový bal do kyblíku s vlažnou vodou a ponehte cca hodinku. Kořeny zvláční a nebudou se tolik lámat. Pokud se přece jen nalomí, dané místečko zasypejte drceným aktivním uhlím nebo mletou skořicí, zabraňuje to případné hnilobě. Po přesazení (do vlhkých čipsů či kůry) potom minimálně 5 dnů nezalévejte, aby poraněná místa zaschla.
xyasminex 19. 9. 2012, 23:34
Dobrý večer paní Petruško,koukám tady na rady a chtěla jsem se optat,jste taková znalkyně... :-)),listy mám pevné,akorát se mi na horních dvou udělaly světké fleky,vypadají spíš jak puchýře a jeden list od špičky schne.Mám ji na parapetu,nemůže to být sluncem? A ještě bych se ráda zeptala-po odkvětu,mám ustřihnout stonek? Po prvním kvetení jsem nechala a asi za měsíc mi vykvetl na stonku jeden kvítek...brzy opadl a teď je jen holý nahnědlý stonek.Nechat nebo ustřihnout? Každopádně děkuji za odpověď.Zuzana :-))Hezké dny (F)
lajda 20. 9. 2012, 17:45
@xyasminex Dobrý den Zuzko, pokud jsou ty fleky suché, lámavé, pak by to opravdu mohlo být sluníčkem. Pokud jsou vodnaté, měkké, pak by mohlo jít o hnilobu, to by bylo horší :-(. Pokud stonek jakoby seschnul, můžete ho odstřihnout celý. Pokud je ještě živý, doporučuje se odstřihnout za 3. očkem + cca 1cm, tady je ještě šance, že vykvete znovu :-$. Chcete-li si počíst o orchidejkách a jejich pěstování více, koukněte ke mně na webovky, jsou celé o orchidejích a vše potřebné k pěstování tam můžete i koupit: http://pro.orchideje.jinde.cz Mějte se hezky, Petra (F)
janelačka 14. 7. 2012, 14:08
DOBRÝ DEN, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné zachránit i rostlinku, která nemá žádné vzdušné kořeny a díky přemokření jsem ji musela téměř všechny kořeny ostříhat. Metoda úplného namočení asi není pro mé orchidejky ta nejlepší varianta....musím dodat, že listy na mé rostlince jsou pevné a pěkné, né jako na Vašem 1.fotu...tak snad to chuděrka přežije.... (Y)
lajda 15. 7. 2012, 9:47
@janelačka Dobrý den Jani, dokud má rostlina pevné, pěkné listy, je to dobré znamení a je možné, že jí v novém substrátu rychle nové kořeny dorostou a nebude třeba žádných dalších opatření. :-$ Kdyžtak jí můžete nyní více rosit listy (měkkou vodou). Zálivku standardní, tedy vždy až po vyschnutí substrátu. Držím palce (F)
didži 13. 6. 2012, 14:22
Dobrý den, chci se zeptat, zda hnojit orchidej v době kvetení? A když rosit, tak i na poupata? Moc děkuji za info
lajda 14. 6. 2012, 17:07
@didži Dobrý den Moniko, orchidky se hnojí ve vegetačním období, tedy cca od dubna do října, bez ohledu na to, kdy kvetou. Alespoň já to tak dělám, radí to i výrobci hnojiv :-$ Když rosíte tak pouze listy a vzdušné kořeny, květy ne, mohly by se Vám na nich udělat vybledlé flíčky. Petra (F)
bobule1976 18. 4. 2012, 16:01
Bezva rada,ale pro mé orchidky přišla pozdě.V loni jsem byla v Drážďanech na výstavě orchidejí,tam jsem jednu koupila pro sebe a jednu jsen dostala jako dárek,ale bohužel vánoc se nedožila ani jedna.Byla jsem tam v březnu..Pár orchideí doma mám a namáčení do odstáté vody se mi neosvědčilo.Teď jsem ty mé kytičky přes zimu jen rosila na kůru asi 2x týdně,a jednou tak za týden až 10 dní hnojila sprejem na list..Sprej je od Rosteto.No a daří se jim bezva a i vyhnaly nové pruty na květy,tak snad nezhynou..
lajda 18. 4. 2012, 20:10
@bobule1976 Máčení do vody je skvělé, pokud ovšem máte zasazeno ve správném substrátu (pouze čipsy nebo kůra). Pokud máte substrát hutnější nebo např. s přídavkem rašeliníku, doporučuji raději zalévání jen klasicky konvičkou. Zalévat je nutné vždy znovu až tehdy, je-li substrát zcela proschlý, zaléváte nebo máčíte-li častěji, kořeny zahnívají a kytička chřadne. Jinak květenství nemusí znamenat dobrou kondici rosltiny, lepší je se řídit listy - pokud jsou pevné a dužnaté, rostlina se má dobře, pokud jsou měkké a svraštělé, něco (nejčastěji zálivka) je špatně. Tak držím palce, ať je to příště lepší (L) Petra (F)
janules 18. 4. 2012, 15:50
Péťo, našla jsem Váš návod a prosím o radu. Z nějakého neznámého důvodu mám jednu orchidej přelitou (mám 5 dalších a ty jsou naprosto v pohodě - zalévala jsem je všechny stejně) a dopadla hodně zle - má jen 1 koříneček (do 5 cm) (child12), zbytek jsem ostříhala - byly uhnilé 8o| Co teď s ní? Když ji zasadím, kam ji mám rosit? Na listy? Poraďte prosím :-$ Moc děkuji *-)
lajda 18. 4. 2012, 20:04
@janules Jani, ta jedna mohla být v hutnějším substrátu nebo v méně vzdušném květináčku a substrát tak mohl pomaleji prosychat než ty ostatní. Nyní zasadit do vzdušného substrátu a rosit na listy, jen pozor aby voda nestékala ke středu a tam nezůstávala, kdyžtak ji vždy vysušte ubrouskem. Řiďte se pokyny z návodu, budu držet palce :-$ Petra (F)
janules 24. 4. 2012, 14:11
@lajda Péťo, děkuji za radu, ale obávám se, že orchidku i něco napadlo - měla po sobě takovou jakoby krupičku (ale nešla setřít)...další lupen fuč, už zbyl jen jeden a ten taky žloutne... (N) Obávám se nejhoršího :´(
Pavla86 13. 4. 2012, 20:41
Dobrý den Peti, našla jsem Váš návod, orchidej se vzchopila, začíná růst nový list a zbylé jsou krásné pevné a nad hlínou mi raší asi kořen nebo stonek. Akorát mám dotaz, pořád mi trošku uhnívaj kořeny, ale mezi nima se mi už objevují nové, ale jen maličko. JInak jednou za týden ponořím do vody a rosím přes listy. Můžete mi poradit, co je špatně? Pavla
lajda 13. 4. 2012, 23:04
@Pavla86 Dobrý den Pavli, pokud kořeny zahnívají, zaléváte moc často. Doba mezi jednotlivými zálivkami se řídí mnoha faktory, které se v průběhu roku mohou měnit (vlhkost a teplota v místnosti, velikost květináče, ...), je tedy důležité se řídit ne kalendářem, ale rostlinkou samotnou :-p. Znovu ponořujte květináč až tehdy, až je všechen substrát v květináči proschlý. Kořeny musí vždy na čas oschnout, jinak právě zahnívají :-S Jinak rosení listů, pokud máte rostlinku v teple (více než 21°C) a používáte měkkou vodu, je v pořádku, nemocné rostlině s nemocnými kořeny pomáhá. Tak držím palečky ať už je to jen lepší :-$. Petra (F)
Alik07 10. 4. 2012, 21:56
Péťo, ani nevíte jak jsem ráda, že jsem narazila na váš návod, moje orchidejka dopadla stejně jako ta na hlavním fotu :´( Doufám, že se mi jí podaří zachránit [A] Držte mi palečky :-$ Jinak stonek se zbylými květy a poupaty musím také ustříhnout? Pochopila jsem to dobře? A já se tak radovala, že mi po tolika marných pokusech znova vykvetla tahle orchidejka a vlastně že vůbec vydržela. No, já to prostě s těma kytičkama neumim :´(
lajda 13. 4. 2012, 8:50
@Alik07 Ano Ali, ten stonek ustřihněte, rostlince se uleví. Budu držet palečky, aby to dobře dopadlo a rostlinka se uzdravila :-$. (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie