Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Vanda

0.0
NÁVOD NA  PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Vanda

Postup

NAŠLA JSEM NA NETU,DRŽÍM SE TOHO A ORCHIDEJKY PROSPÍVAJÍ,NÁVOD S ODKAZEM BYL ADMINY ODMAZÁN TAK SI DOVOLÍM VLOŽIT TAKTO
Vanda
Vanda Hybridy druhu Vanda jsou nesmírně krásné a oblíbené. Amatérští pěstitelé z nich bohužel mají respekt, není divu drtivá většina poměrně drahých kultivarů u nás neochotně kvete a pomalu přirůstá. Většinou se pěstují v Thajsku. Když si tuto krásku donesete domů, už byste měli mít jasno, jakým způsobem ji budete pěstovat. Pěstování Vandy se totiž liší, neboť se pěstuje zcela bez substrátu, buď ve vysoké váze z čirého skla nebo volně zavěšená v prostoru. Tvoří skupinu asi padesáti druhů robustních monopodiálních orchidejí, které nalézáme na Srí Lance, v Indii, napříč jihovýchodní Asií až k Nové Guineji a severovýchodní Austrálii. Je to jeden z nejdůležitějších rodů orchidejí, který se v Thajsku a Singapuru používá jako řezané květiny.

Vanda se nedá přehlédnout. Pod obecným označením Vanda se běžně setkáte se dvěma zástupci: příslušníky rodu Vanda (V.) a hybridem, zvaným Ascocenda (Ascda.), jehož rodiči jsou Vanda a Ascocentrum. Zatímco Vanda je poměrně robustní rostlina, Ascocentrum patří mezi drobnější orchideje. Pěstování Vand není tak jednoduché jako třeba péče o Phalaenopsis. Postup není složitý, je jen jiný – především proto, že Vandy se pěstují volně, bez substrátu, největší rozdíl pocítíte v množství času, který bude třeba Vandě věnovat. Vanda jako jedna z mála orchidejí kvete též čistě modrým květem. Rostou vzpřímeně, jejich listy jsou řemenovité, rourkovitě stočené, vyrůstají ve dvou řadách. Vzrostlejší jedinci mohou tvořit u báze odnože a mohou mít mnoho velmi silných, jakoby provazovitých kořenů.

Květenství se objevuje na stonku vyrůstajícím z báze listů. Mají velmi okázalé a vytrvalé květy mnoha barev a kombinací. Vanda je orchidej, okolo které mnoho pěstitelů chodí s úctou téměř posvátnou. A jak ji pěstovat? Někteří pěstitelé zkoušejí pěstovat Vandy ve skleněných vázách. Druhý způsob je zavěsit Vandu na okno a denně jí dopřát minimálně 30minutovou koupel v dešťové vodě pokojové teploty.
Zálivka

Liší se podle způsobu pěstování. Pokud Vandu pěstujete ve skleněné váze stačí ji jednou za týden zalít na hodinu vodou až po krček rostliny a nechat ji pít. Obecně platí, zalévat v okamžiku, kdy kořeny změní barvu na stříbřitě bílou. Na zalévání Vandy je nutné pořídit si dešťovou nebo destilovanou vodu. Poud je pěstujete zavěšené je potřeba jak již bylo zmíněno výše každodení koupel. Minimální hranice vlhkosti pro úspěšný růst Vand se pohybuje okolo 70 %. V přírodních podmínkách jsou kořeny několikrát denně opláchnuty tropickým deštíkem a vzápětí osušeny větrem, to vše při okolní stálé velmi vysoké vlhkosti. Máte-li možnost umístit Vandu v dobře větraném domácím skleníku s vysokou vlhkostí, stačí celou rostlinu denně velmi důkladně porosit. Při pěstování ve váze a velmi parných dnech se doporučuje několikrát denně rosit.
Substrát

Vandy se pěstují volně a proto substrát není potřeba.
Hnojení

Jelikož jsou Vandy cilivé na přesolení kořenů s hnojením velmi opatrně. Někdo používá speciální ampule na kořeny s hnojivem, ale je potřeba pak mít hnojivo velmi naředěné a pravidelně kořeny sprchovat. Lépe je aplikovat hnojivo na list a v nejméně 5x nižší koncetraci než je doporučená dávka.
Světlo

Má ráda plné slunce. Ideální jsou velká okna orientovaná na jih nebo jihozápad Jen za opravdu parných letních dnů se doporučuje zastínění. Miluje letnění. Bude se ji líbit zavěšené v koruně stromů nebo za laťkovým plotem, kde jí stín plotu poskytne potřebné utlumení přímých paprsků. V zimě je někdy přisvicovat speciálními zářivkami na podporu růstu rostlin.
Přesazování

Množí se odřezky, které musejí mít alespoň tři kořeny.
JÁ MÁM VANDU VOLNĚ ZAVĚŠENOU,DĚNNĚ KOUPU V DEŠTOVÉ VODĚ CCA 1-2 HODINY,PODLE TOHO JAK MÁM VOLNO,ABY JSEM JÍ TAM NEZAPOMĚLA:-).HNOJÍM PODLE UŽ VÍŠE ZMÍNĚNÉHO,V LÉTĚ JÍ MÁM CELODENNĚ VENKU NA TERASE,KDYŽ HODNĚ PEČE PŘEVĚSÍM NA DREVĚNÉ ZÁBRADLÍ KDE JE MALINKO STÍN PŘES NEJVĚTŠÍ ÚPAL.V LÉTĚ NEROSÍM,PŘI DEŠTI VĚŠÍM ALE POKAŽDÉ VEN A TO AŽ DO DRUHÉHO DNE.POKUD JE SILNÁ PRŮTRŽ TAK JÍ NA DEŠTI NENECHÁVÁM.MÁM JÍ KRÁTCE,JEŠTĚ NEKVETLA ALE KOŘENY PŘIRŮSTAJÍ A I LISTY TED V LÉTĚ CCA 1 ZA MĚSÍC A DALŠÍ SE KLUBE:-))

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

kajqas 1. 11. 2016, 22:12
(clamp) Dobrý den. Můžu se zeptat ,kde jste rostlinku koupila? Děkuji Renáta
dráta 18. 1. 2012, 10:37
Dobrý den, mám plno klasických orchidejí.Manžel mi chtěl udělat radost, když se jim u nás daří a koupil mi Vandu. Mě, ale od té doby chuť pěstovat orchideje úplně přešla. Nevím jak s ní zacházet.Listy jsou stále tuhé,ale to je tak vše. Kořeny mám stále šedé až chrastí.Když jsem jí rosila,tak ty silné hned zezelenaly,ale zbytek stále šedý. Tak jsem jí dala do vázy s vodou a stále máčela a to zase začala plesňivět. Když jí mám viset na okně je hned opět šedá,tak nevím jak na ní.Je pravda,ŽE MÁME V DOMĚ VELKÉ TEPLO(26°C)Tak jí možná umístit do chladnější místnosti. Ještě jsem jí nehnojila.Mám koupené hnojivo na orchideje,tak snad jí bude vyhovovat. Můžeme mi prosím poradit,kde dělám asi chybu? Máte ty kořeny zelené delší dobu nebo Vám také hned po rosení zešednou? Děkuji za možnou pomoc.Kučírková

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie