Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

Návod na přípravu organického hnojiva:

0.0
Návod na přípravu organického hnojiva:

Postup

1. Potřebujeme : listy kostivalu - nejlépe jsou natrhané brzy ráno, poněvadž jsou nejsvěžejší. Kbelík s víkem - pro přípravu přibližně 0,5 litru tekutého koncentrovaného hnojiva použijeme kbelík o obsahu 8 litrů, kbelík musí mít víko, poněvadž listy kostivalu budou během rozkladného procesu silně zapáchat.

2. Postup: Listy napěchujeme do kbelíku (asi do 3/4 jeho obsahu), pracujte raději v rukavicích, někteří lidé jsou alergičtí na chloupky, jimiž je kostival porostlý, mohou totiž vyvolat jemné podráždění kůže až vyrážku, potom listy zatížíme něčím těžkým, například kamenem a nalijeme na ně 600 ml dešťové vody. Pak uzavřeme kbelík víkem a postavíme jej na teplé místo, není však vhodné přímé slunce. Necháme stát 4 - 5 týdnů.

Po pěti týdnech sejmeme víko kbelíku a zkontrolujeme, jak hnojivo postoupilo. Listy by již měly hnít, zapáchat a tvořit tmavě hnědou tekutinu. Pokud žádnou tekutinu netvoří a zabírají stále ještě více než polovinu objemu kbelíku, opět jej zavřeme a necháme zrát ještě jeden týden navíc. Jestliže je všechno v pořádku, listy vytvořily tmavě hnědou tekutinu, můžeme hnojivo přecedit přes sítko nebo starou punčochu do čisté nádoby. Tekuté organické hnojivo musíme uchovávat v uzavřené lahvi na tmavém, chladném místě. Tak nám vydrží až 6 měsíců.

ŘEDĚNÍ:

Pro listové hnojení (pokojové rostliny) rozpustíme 12 ml tekutého kostivalového hnojiva v 1 litru dešťové vody a pořádně promícháme. Pokojové rostliny hnojíme 1 - 2 x za měsíc.

Pro kořenové hnojení (venkovní rostliny) rozpustíme 25 ml tekutého kostivalového hnojiva v 1 litru dešťové vody. Venkovní rostliny hnojíme 1 x za 14 dní.

Kostivalové listy lze také vložit do kompostu a urychlit jimi tak rozklad rostlinných částí.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

IVA 75 5. 3. 2010, 15:45

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie