Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 15 návštěvníků)

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Dendrobium

0.0
NÁVOD NA  PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Dendrobium

Postup

NAŠLA JSEM NA NETU,DRŽÍM SE TOHO A ORCHIDEJKY PROSPÍVAJÍ,NÁVOD S ODKAZEM BYL ADMINY ODMAZÁN TAK SI DOVOLÍM VLOŽIT TAKTO+ + DODATEK JAK SE O DENDROBIA STARÁM JÁ:-))
Rod Dendrobium je mezi pěstiteli orchidejí stále oblíbený. Je široce rozšířen, od Indie a Srí Lanky přes jihovýchodní Asii po jižní Čínu, Novou Guineu, Austrálii a ostrovy v Tichomoří. Šlechtění rodu Dendrobium je doposud poněkud nedoceněné a nerozvinuté. Dendrobium je se svými více jak 1200 druhy druhým nejrozsáhlejším rodem orchidejové říše. Dendrobia jsou velmi široce zastoupený rod orchidejí, co se týká teplotních nároků, pak jsou jejich požadavky odlišné druh od druhu. Jsou Dendrobia, kterým vysoké teploty nedělají dobře a naopak.

Rod D.phalaenopsis je stále oblíběnějším zdrojem řezaných květů. Je vytvořeno velké množství barevně i tvarově odlišných kultivarů tohoto druhu. Jednotlivé květy u některých druhů kvetou jen několik hodin, zatímco jiné mohou v nezměněném stavu vydržet až 9 měsíců. Jde téměř výhradně o epifyty a litofyty, rostoucí sympodiálně. Rostliny v tomto rozsáhlém rodě, zahrnujícím 900 druhů, jsou velmi různorodé co do způsobu růstu, formy a barvy květu. Mezi květy nalezneme téměř všechny barvy a jejich kombinace.

Bylo vytvořeno mnoho hybridů, jak pro nadšené orchidejáře, tak pro důležitý obchod s řezanými květinami v tropických zemích. Většina květin nabízených na trhu jako „singapurské orchideje“ jsou ve skutečnosti hybridy rodu Dendrobium, které jako řezané květy dlouho vydrží. D. nobile a příbuzné druhy byly využity k vytvoření tisíců barevných a trvanlivých hybridů Dendrobium s bylinnými stonky. Obecně lze ale nejčastěji pěstované rostliny rozdělit na dvě základní skupiny: teplomilné (D. biggibum a jeho hybridy) a chladnomilné až temperované (D. nobile a jeho hybridy).
Zálivka

Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlý a různorodý rod, mají dendrobia rovněž různé nároky na zálivku. Spousta pěstitelů doporučuje zálivku stejně jako u Phalaenopsisů. Čili metodou koupání. Minimálně na čtvrt hodíny a klidně na hodiny dvě. Po okapání pak vrátit na místo. Toto se opakuje po vyschnutí substátu. V létě v období vegetace zaléváme často . Po ukončení růstu zálivku postupně omezíme. V zimě zaléváme minimálně. Suchá a chladná perioda je základem pro bohatou násadu květů . Rosení se opět doporučuje stějně jako u Phalaenopsisů.
Substrát

Obecně se doporučují dva druhy substrátu. Buďto borová kůra s mírnou příměsí dřevěného uhlí nebo rašelina, drcená kůra, nalámaný polystyren a dřevěné uhlí v poměru 1:1:1:1.
Hnojení

Hnojíme od jara do podzimu hnojivem pro orchideje, v dávkách od poloviny maximálně doporučené dávky.
Teplota

Jelikož jde o širokou škálu rostlin jsou některé teplomilné a jiné zase chladnomilné. Je potřeba si zjistit konkretní druh dendrobiumia který máte. Chladnomilné orchideje mají rády přes zimu jen 5 – 15°C a letnění. Teplomilné pak denní teploty 22°C – 28°C a noční by neměly klesnou pod 15° C.
Světlo

Vyžadují větší intenzitu světla než phalaenopsisy. od května rostlinám vyhovuje mírné přistínění a od poloviny srpna pak plně osluněné místo.
Přesazování

Dendrobium ma rádo stísněný prostor menších květináčů a proto přesazujeme vždy, až když se rostliny nevejdou do nádoby. Nemalý počet druhů a hybridů vytváří nové rostliny ze starších pahlíz. Tyto rostliny se lidově nazývají miminko. Jakmile se tyto odnože zpevní a vyženou kořeny, lze je odebrat a pěstovat jako samostatné rostliny.
MOJE VLASTNÍ ZKUŠENOST DENDROBIUM NOBILE-CHLADNOMILNÉ.POTŘEBA LETNIT,KVŮLI POKLESU NOČNÍCH TEPLOT A NASAZENÍ NOVÝCH KVĚTNÍCH PUPENŮ,VENKU MÍVÁM CCA DO ZÁŘÍ/PODLE POČASÍ/ POTOM PŘENESU DOMŮ A CCA 2 MĚS ROSTLINKU NECHÁM BEZ ZÁLIVKY.
DENDROBIUM Phalaenopsis-TEPLOMILNÁ PÉČE PODOBNĚ JAKO O PHALENKY.NÁVOD JE VLOŽEN ZVLÁŠT,TUHLE KRÁSKU NELETNÍM.OBĚ MÁM JEŠTĚ V PŮVODNÍM KVĚTINÁČI,MAJÍ RADĚJI STÍSNĚNĚJŠÍ PROSTORY.NA FOTCE PRÁVĚ DENDROBIUM PHAL.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

terina123 8. 11. 2021, 16:20
Dobrý den.Koupila jsem si tento druh orchideje loni a nemohu jí přimět kvéct.Ted jsem vás našla zde.Měla jsem jí celoročně v dětském pokoji,ale přes zimu tam moc netopíme.Může mi ještě vykvéct ted,nebo mám příští rok dát na vaše rady?Děkuji moc.Jana (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie