Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Cattleya

0.0
NÁVOD NA  PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Cattleya

Postup

NAŠLA JSEM NA NETU,DRŽÍM SE TOHO A ORCHIDEJKY PROSPÍVAJÍ,NÁVOD S ODKAZEM BYL ADMINY ODMAZÁN TAK SI DOVOLÍM VLOŽIT TAKTO
Katleje jsou většinou rostliny epifytické, výjimečně i litofyty sympodiálního typu, které pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde žijí převážně v porostech tropických deštných lesů s celoročně stálými teplotami okolo 20-28°C. Některé druhy se vyskytují i v chladnějších horských oblastech.

Mnoho druhů katlejí patří mezi jedny z nejodolnějších orchidejí. Díky svým dužnatým, kožovitým listům a zásobám vody v pahlízách snáší poměrně vysoké teploty (přes 30°C) a zároveň krátkodobě a v suchu teploty i kolem 10°C. Snesou jak bohatou zálivku a vlhký vzduch, tak i delší období sucha (až 4 týdny). Mohou růst na přímém slunci, ale přizpůsobí se i polostínu. Většina druhů je proto velice vhodná pro začátečníky. Katleje mají asi 6-40cm velké (i větší), válcovité pahlízy, které nesou 1-2 tuhé kožovité listy dlouhé kolem 5-30 cm. Kořeny jsou drátovité a snadno se lámou, avšak poměrně rychle a dobře regenerují. Květní stvol se tvoří z pupenů na bázi nebo na vrcholu pahlíz. Květenství je vzpřímené, vysoké kolem 10-30cm. Květy vynikají rozmatitostí barev a vzorů od bílé přes červenou, žlutou, růžovou, jednobarevné i s žíháním či různými flíčky. Dosahují velikosti 6 až 20cm. Často výrazně voní.
Stanoviště

Katleje jsou vhodné jak pro pěstování v teplém či temperovaném skleníku, tak v bytových podmínkách. Menší druhy jsou ideální pro pokojové skleníčky a zejména teplomilné velkokvěté hybridy jsou ideální pro pěstování i volně v bytě.
Teplota

Většina katlejí je teplomilných. Rostou Pro ně jsou pak optimální teploty 24-28°C přes den a 20-24°C v noci. Ovšem některé druhy, které prochází v přírodě střídavými období sucha a poměrně nízkých teplot, potřebují k dobrému nakvétání od jara do léta teploty kolem 20-25°C ve dne a 15-20°C v noci a chladnější zimování s omezenou zálivkou, kdy se teploty pohybují okolo 15-18°C.
Světlo

Všechny katleje potřebují dostatek rozptýleného světla. V létě je třeba rostliny chránit před přímým sluncem , zejména v poledních hodinách. V bytech je nejvhodnější umístit rostlinu na východní či západní stranu. V případě jižní orientace je nutné v letních měsících přistínění.
Zálivka

Teplomilným druhům prospívá bohatá zálivka a vyšší vzdušná vlhkost celoročně, chladnomilnějším pak od jara do léta. Bez vláhy vydrží poměrně dlouho (4-5 týdnů). Na výraznější nedostatek vody upozorní měknutím a vadnutím listů. Tento deficit většinou vyrovnáme namočením rostliny na půl dne do vody.
Substrát

Ve vlhkém prostředí skleníku či v pokojových vitrínkách pěstujeme katleje epifyticky navázané na různých podložkách, v bytě pak klasicky v květináčích v běžném epifytním substrátu. Vhodný je hrubý kůrový substrát složený z propařené borové kůry, polystyrenu, keramzitu, molitanu a sušeného rašeliníku. Směs je možné doplnit kousky dřevěného uhlí.
Hnojení

Hnojení je obecně doporučováno v období růstu a dostatku světla jednou za 14 dní poloviční koncentrací hnojiva s vyšším obsahem dusíku. Při vyzrávání pahlíz pak hnojivem s vyšším osahem fosforu a draslíku. V zimním období je pak možné hnojení zcela vynechat.
Doba květu

Většina semenáčků je květuschopná ve věku kolem 3-5 let, rostliny oddělené ze starších trsů ihned. Teplomilné druhy a kříženci šlechtění pro bytové podmínky mohou nakvétat téměř celoročně. Nakvétání některých druhů je však nutné podpořit chladnějším zimováním, kdy snížíme zálivku. Květy sou poměrně trvanlivé a často se využívají pro řez. Patří k velmi oblíbeným a rozšířeným řezaným orchidejím. Čerstvé květy vydrží ve váze v dobrých podmínkách tři týdny až měsíc.
Rozmnožování a přesazování

V domácích podmínkách se rozmnožují dělením trsů. Rostlinky sázíme do substrátu jako pro dospělé rostliny nebo navážeme na podložky. Rozrůstají se poměrně pomalu a můžeme je dělit po několika letech. Hlavní způsob rozmnožování katlejí pro komerční účely je na agaru výsevem i pomocí pupenů.
NĚKTERÉ DRUHY Z RODU CATTLEYA

* Cattleya forbesii
* Cattleya granulosa
* Cattleya intermedia
* Cattleya luteola
* Cattleya walkeriana

kříženci:

* Cattleya bactia
* Brassocatleya
* Brassolaeliocattleya
* Cattleyonia
* Laeliocattleya
* Sophrocattleya
* Sophrolaeliocattleya

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie