Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Cymbidium (Člunatec)

0.0
NÁVOD NA  PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Cymbidium (Člunatec)

Postup

NAŠLA JSEM NA NETU,DRŽÍM SE TOHO A ORCHIDEJKY PROSPÍVAJÍ,NÁVOD S ODKAZEM BYL ADMINY ODMAZÁN TAK SI DOVOLÍM VLOŽIT TAKTO
Cymbidium (Člunatec)

Velké, trvanlivé a četné květy je zařadily k nejvýznamnějším řezaným květinám mezi orchidejemi. Rod Cymbidium dnes čítá přibližně 50 terestrických a epifitických druhů včetně přechodových forem. Pochází z tropických a subtropických oblastí Asie. Mají malé teplotní nároky a zimní dobu květu proto byly donedávna většinou jedinými většími zdroji květů používaných k řezu.

Latinský i český název tohoto epifyticky i terestricky rostoucího rodu se vztahuje na tvar pysku připomínající člun. Rostliny jsou k dostání v květináči za výhodnou cenu, a proto se často kupují. Když vyrostou, jsou opravdu vysoké, z tohoto důvodu se ne vždy hodí jako pokojová rostlina. K přezimování Cymbidium potřebuje teploty 7-12°C. Pro nasazení květů jsou právě potřebné výkyvy denní a noční teploty. V době květu snese teploty i ke 20°C, ale při vyšších květy opadají.

U později kvetoucích pokojových odrůd je první květ (při nákupu) většinou také jediným. To je škoda, neboť cymbidia mohou při správném pěstování klidně vykvést znovu. Snadněji však lze získat jen časně kvetoucí odrůdy, to jsou všechny odrůdy, které ve zdejších podmínkách kvetou o Vánocích. Svou indukci kvetení mají v pozdním létě, proto je můžete mít venku.

Předností hybridů rodu Cymbidium jsou robustní vzpřímená květenství mnoha odstínů. Květy jsou velmi tuhé,ale také nadmíru trvanlivé. Na rostlinách vydrží i 2 měsíce. Nevýhodou jsou jejich robustní rozměry.Listy mohou mít i víc jak 1 metr. Pro produkci řezaných květů se člunatce pěstují v obrovských nádobách (zděných vědrech) nebo se vysazují do volné půdy.

Vedle toho existují také malé člunatce, které se lépe hodí do teplejších místností. Vytvářejí mnoho malých květů v někdy vzpřímeném, většinou však více svěšeném květenství. Květy se vyskytují v mnoha barvách. Obzvlášť dekorativně působí v závěsných nádobách.
Zálivka

Co se týče zálivky, mají cymbidia velmi vysoké nároky. Zalévají se často a prakticky po celý rok. Zelévat se může i do mírně lhkého substrátu. Proschnout necháváme jedině pokud v zimě a to jen krátce. Po přesazení nezáleváme jen mlžíme.
Substrát

Velmi vhodný je substrát ve složení – substrát na orchideje, kousky polystyrenu, drcená kůra a dřevěné uhlí v poměru 2:1:1:1. Pro miniaturní odrůdy můžete volit jemnější substrát než pro velkokvěté. Všechny člunatce vyžadují během doby růstu dostatek živin.
Hnojení

Hnojení by mělo probíhat zhruba při každím třetím zalévání – čili jednou za jeden až dva týdny. Vyplací se střídat speciální hnojivo na orchideje s klasickým hnojivem na plod a květ.
Teplota

Jelikož Cymbidia nejsou teplomilné rostliny silně se doporučuje letnit je na zahradě, balkoně nebo alespoň někde na parapetu před oknem. Implusem pro kvetení je totiž střídání nízkých nočních a vysokých denních teplot. Krátkodobé výkyvy teplot nevadí. V zimě jsou optimální denní teploty přibližně od 10°C – 18°C a noční 5°C – 12 °C. Čím nižší teplota, tím je pomalejší vývin květenství.
Světlo

Pozor na přímé světlo. To člunatci opravdu neradi. ři letním slunění venku je sice lze na přímém slunci nějaký čas nechat. Ale první dny je vhodné rostlinku zastínit a pomalu zvykat. I tak než přímé sluneční paprsky více ocení umístění do stínu stromů, pokud možno s množstvím ranního slunce. V bytě Cymbidium se obecně doporučuje umístění dál od okna, aby na něj nesvítilo slunce.
Přesazování

Přesazujeme asi po 3 – 4 letech. Rostlina roste po celý rok, a proto byste ji měli přesadit po odkvětu, a pokud je to nutné, rozdělit. Ochotněji však kvetou nedělené rostliny. Velikost květináče volíme podle rychlosti růstu rostliny.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

klatr 25. 6. 2010, 8:35
od jakého do jakého měsíce by měly být cymbidia venku? Měly by tam být tedy raději ve stínu. Pak je přeneseme do bytu na zimu? Prosím poraďte mi podrobněji jak na ně. Dostala jsem je a od té doby mi nekvetly.
ooroz 25. 6. 2010, 13:42
@klatr kláry dobrý den potřebují chladné zimní období cca 15 c ,já je mám u rodičů přes zimu ve skleníku,doma nikdy nekvetla ale zato listy ,-)ty měla jako palma.letním je v boudě co máme u rybníka (Y)takže před plným poledním sluníčkem je chráněná celý den a přímé je jen západní sluníčko potom frčí do skleníku jak se teploty začnou pomalu sunout k cca 7C ve skleníku kvetou,doma bohužel nikdy.pavla

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie