Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 400 návštěvníků)

Poleno, pro mého manžela k narozeninám - zdobení bez nervů, na přesnosti nezáleží!

0.0
Poleno, pro mého manžela k narozeninám - zdobení bez nervů, na přesnosti nezáleží!

Potřebné ingredience

jako na mramorový dort, ale ze šesti vajec:
375g hladké mouky, 1prášek do pečiva , 6 vajec, 360g cukru moučka, 250ml oleje, 125ml vroucí vody, kakao, na krém: 2 šlehačky, 2 stogramové čokolády na vaření, ztužovač šlehačky

Postup přípravy

viz obrázkový postup

Ušleháme bílky s polovinou cukru (se 180g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakone vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)

Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Buďte trpělivé, je to piplačka, ale když tohle zvládnete, máte to nejhorší za sebou!

Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
podrobný postup s fotkami zde:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873

Na krém jen nalámeme čokoládu do šlehačky a zahřejeme, postupně mícháme. Necháme prochladnout (nejlépe přes noc) a pak vyšleháme se ztužovačem.

Na vnější strany jsem kvůli obavám z tuhosti mého pařížského krému udělala ještě ze šestinového množství tento:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13610
Na boky byl ideální, krásně drží,díky ztuženému tuku, ale dovnitř bych i příště dala nějaký chuťově zajímavější.;))
Na tento krém natlačíme (nejlépe když není úplně vychlazený) kůru, kterou jsme vyrobili z čokolády rozpuštěné se ztuženým tukem. Čokoládu rozpuštěnou s tukem namažeme na pečící papír, rozetřeme, nic pravidelného, okraje by měly být co nejvíce střapaté, necháme ztuhnout, sloupneme a nalepíme ze stran na dort.

Inspiraci na poleno jsem našla na internetu, tam měli ovšem vršek pomazaný krémem. Napadlo mě nechat vršek bez zdobení, díky vrstvenému korpusu docílíme ještě lepšího efektu než při kreslení letokruhů do krému..... Jen bych chtěla poradit, abyste na vrchní část vybrali nějakou část, které je pěkná na řezu, letokruhy nejsou na obou stranách formy stejné, na té spodní (tam, kde jste začínali s kladením těsta), jsou hezčí... ale vy to nějak vymyslíte...;))) Prostě korpusy obracejte v rukách, až narazíte na nějaký obstojný kousek.

detail

letecký pohled;)))

tak jsme to rozštípli ;)))

a porce

3 formy (to vše ze 6 vajec)

kůru vytvoříme tak, že rozpuštěnou čokoládu natřeme na pečící papír . Žádné pravidelnosti, hala bala, jak to vyjde, naopak se snažíme o střapatost Pak necháme ztuhnout a krásně sloupneme. Můžeme dobarvit i jiným odstínem čokolády ( já měla půl napůl bílou s tmavou.)

dort sestavíme, promažeme (já jsem spodní díly ještě rozřezávala), popatláme zvenku krémem (neuhlazujeme, ale tahy vedeme zespoda nahoru.
Možná bych příště pro nejhornější díl zvolila větší formu, nevím.
ještě jedna věc, pokud necháte vršek jako já, bez krému, doporučuji až do podávání něčím pokrýt (obrácný talířek nebo fólie)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

čermačka 8. 6. 2009, 20:34
Dobrý den, chtěla bych Váš korpus použít jako základnu pro fotbalové hřiště. Z kolika vajec ho mám udělat na celý plech? Díky moc za radu Petra
onasi 8. 6. 2009, 21:02
@čermačka Petro, ze čtyř dělám, když chci podklad pod buchtu, z osmi bude hodně plný plech, někdy se i trochu vyboulí, ale nevadí, odřezávám... ať se daří! (hello) (hello) (hello)
luchk (upraveno) 22. 5. 2009, 13:35
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)dobrý den, dášo, jsem nadšená, dělala jsem podle vašeho receptu (^)pro přítele k narozeninám, a korpus je naprosto úúúúúžasný!!!!!já na pečení nikdy moc nebyla, nedařilo se mi, zdrcla se mi i bábovka ;-) ;-)a ten váš je prostě (Y) (Y) (Y)řídila jsem se i výrobou marcipánu podle vás, a moc dobře se s ním pracuje, kytí podle Vašeho postupu... a tady je dortík http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1988277http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1986362 (clamp).....moc děkuju za vaše receptíky zde, jsou opravdu skvělé (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o)
ADULIK 23. 3. 2009, 18:18
Velká pochvala za recept na korpus, je vynikající, (^) jen pořád nemohu docílit aby se mě těsto při pečení vyboulilo, vždycky se mě spíše propadne ;-) čím to může být? Mám starou troubu která peče víc vzadu. na kolik stupňů pečete?
onasi 26. 3. 2009, 20:22
@ADULIK Moniko, mám také starou plynovou troubu a peču dost mírně, ale žádný zaručený systém v pečení nemám. Někdy se mi také třeba stane, že je těsto dlouho uvnitř syrové a zvenku již černé, jindy je upečeno bez chybičky... Ověřte si, jestli nedáváte ve snaze mít hodně nadýchaný korpus, moc kypřícího prášku... Těsto totiž pak vyběhne ale vlastní tíhou splaskne. Nemusí to být tím, možná to zkoušejte a jednou bude podle vašich představ... Mějte se, Dáša (hello)
hella22 26. 2. 2009, 15:53
Dášo, promiňte, já jsem také poleno, nečetla jsem až do konce. Hodně úspěchů při výrobě dalších tak krásných dortů. Hela *-)
hella22 23. 2. 2009, 16:07
Paráda, ale jak vidno, je to dost vysoké. V čem jste pekla ? (clamp)
onasi 23. 2. 2009, 16:21
@hella22 Helenko, rozklikněte si recept, ukáže se Vám obrázkový postup, kde najdete všechny informace. mějte se, Dáša (hello)
Aliwella 11. 9. 2008, 18:05
Je to moc krásný pařízek :) zkusila jsem ho a celkem se myslím povedl ^o) právě se chladí v lednici, než začneme slavit :-)
onasi 11. 9. 2008, 20:19
@Aliwella hned jdu na to kouknout! (kolo) (kolo) (kolo)
Berrunka 9. 5. 2008, 20:01
tééda, to je nádhera!!! (L) na řezui to vypadá moc krásně (Y) určitě vyzkoušíme :-p
jahudkalenka 8. 5. 2008, 20:42
(P)
onasi 8. 5. 2008, 21:30
@jahudkalenka no zdravím, Leni, tak už je poleno na světě? *-) (L) (L)
Aja88 4. 5. 2008, 8:20
Dáši, opět jste mě nadchnula krásným dortíkem |:o) . Chystám se ho upéct švagrovi k narozeninám, hned jak bude hotový (P) . Snad se mě povede tak krásný, jako ho máte vy. Korpus od vás mám vyzkoušený (clamp) a jiný už nepeču , protože je měkounký a na řezu je to prostě krása (Y).
onasi 8. 5. 2008, 21:29
@Aja88 Andreo, těšíme se, těšíme... (hello) (hello) (L)
Chelsea 17. 4. 2008, 13:28
Ten je krááááásnej- hned si ho ukládám a určitě vyzkouším!!!!!!!!!!!!!! (F) |:o)
MÁCA 49 17. 4. 2008, 13:22
DÁŠO,MOC PĚKNÝ MÁCA (clamp) (Y) (clamp)
aweii 8. 4. 2008, 11:59
moc pěkný pařízek hned bych si dala, jste šikulka a super nápad |:o) (Y) (hello)
Katy12 8. 4. 2008, 11:31
Super nápad, jen by mě zajímalo, jakou formu jste použila, klasickou dortovou asi ne... Katka.
onasi (upraveno) 8. 4. 2008, 12:01
@Katy12 katko, v postupu jsou formy vyfocené, byly tři... dvě z nich zapékaci skleněné. Výborně se to hodilo, jak se na jedné straně zužovaly...!!! (L)
Pett 8. 4. 2008, 11:58
@onasi Já jsem taky použila dvě velikosti kulatých zapékacích misek a formy jen dvě, nad třetí jsem si chvíli lámala hlavu a pak jsem vypustila... Poleno mám širší a nižší než paní Dáša.
Pett 8. 4. 2008, 11:19
Dobrý den, tak já chci poděkovat za skvělý nápad a "blbuvzdorný" recept. Dort jsem právě dodělala manželovi k narozeninám a je fakt perfektní a snadný i pro mě - byl to v podstatě můj první dort v životě (pominu-li Krtkův dort a tak). Byla jsem líná, takže jsem nedělala dva krémy, ale kůru jsem přilepila tím šlehačkovým a drží! (dala jsem 2 ztužovače). Jen mi chvíli trvalo, než jsem pochopila, že úplně nahoře je vnitřek dortu, když jsem viděla, jak mi těsto bublá v troubě, už už jsem se hroutila, ale po rozříznutí jsou kruhy fakt parádní - jako na originále paní Dáši. Takže ještě jednou díky moc, jsem zvědavá, jaký bude mít dort odpoledne úspěch a jak bude chutnat. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
onasi (upraveno) 8. 4. 2008, 11:58
@Pett (Y) (Y) (Y) (Y)skvělé, Péti, pochlubte se pak určitě fotečkou,!!!!!!tak ať chutá...!!! a manželovi vše nej! (flower) (L) P.S. a díky za vyzkoušení krému!!!
Pett 8. 4. 2008, 11:57
@onasi Vyfotím a vložím. (Y)
onasi 24. 2. 2008, 13:01
Pro Ty, které nedočtou komentáře až do konce! Tímto dortem jsem vůbec nechtěla říct, že můj manžel je poleno! ;-) Není ani dřevorubec čí myslivec, zálesák nebo dendrolog. Tohle poleno je jakýmsi základním kamenem(polenem) dřevostavby, na kterou se chystáme. (flower). Nevím, jak by mi odpouštěl, kdybyste si ho zařadily mezi polena. ;)
leni0323 23. 2. 2008, 22:16
ten je fakt parádní, super nápad, efektní |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (D)
kotata 23. 2. 2008, 22:03
Dáši, tak ten je úžasný (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) nemůžu se vynadívat :-o :-o je vážně (Y) (Y) (Y) Dávám do oblíbených |:o) |:o) (F) (F) (L) (L)
onasi 23. 2. 2008, 22:12
@kotata upečte si ho, nebudete muset slintat mezi písmena klávesnice.. ;-) Opravdu to je jednodušší než lecjaká buchta na plech. Zároveň potěšíte okolí a díky chvále všech kolem budete spokojená a vyrovnaná ;-) (moje vlastní zkušenost) :-D (H) (H) (H) pokud ovšem na rozdíl ode mně nemáte nějakou jinou devizu, která pečení přebije... ;)
kotata 23. 2. 2008, 22:57
@onasi tak to jste trefila, vážně jsem tu slintala do klávesnice ;-) ;-) Mám na něj spadeno, nejbližší narozky má v dubnu můj tatí, ale ten bude zrovna po operaci žlučníku a to by bylo asi kruté ho tím dráždit *-) ;-) a nebo že by jen tak, ke kafíčku? ;-)
katulik 23. 2. 2008, 21:56
mňáááááááááááááááááám! (Y)
Uursik 23. 2. 2008, 21:03
:-o :-o :-o :-o (Y) (Y) a už ho mám taky mezi oblíbenými, a budu se kochat, je to krása.
krabička 23. 2. 2008, 12:19
(Y)skvělý nápad (clamp)určitě se líbil a chutnal (child1) (child1) (child1)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie