Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 40 návštěvníků)

Maxikrtek pro Lucinku ke 2. narozeninám

0.0
Maxikrtek pro Lucinku ke 2. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 6. DORT ***
na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení a ozdoby od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka + mandarinky z plechovky + meruňková marmeláda

Postup přípravy

KORPUSY:
-----------------

recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

spodní část - průměr formy 26 cm - celá dávka - výška kurpusu vyšla cca 5,5 cm
krtek - průměr formy 26 cm - polovina dávky - výška kurpusu vyšla cca 2,5 cm

Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
----------------
Od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855 , barvila jsem potravinářskými sypkými barvami kovandovi, jen černá je černou gelovou barvou od Wiltonu. Černý marcipán byl původně hnědý dobarvený gelovkou, hmota se dost změnila, byla pořád jakoby mokrá, v lednici trochu orosaená a nepracovalo se mi s ní příliš dobře. Podobně špatnou konzisteci měla hmota dobarvená bílou gelovkou, kterou jsem zkoušela použít na vybělení marcipánu, nakonec jsem nikde nepoužila. Do marcipánu jsem dala tekutý letošní docela světlý med, protože jsem stále nesehnala pšeničný sirup.
Marcipán jsem připravila takto
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý. Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Zkusila jsem vše hnětat v misce a na stůl přendat až v závěrečné fázi a bylo to lepší, méně jsem nadělala a šlo to stejně rychle.

PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------

Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,5 l vody, 1,5 pudinkového vanilkového prášku jsem uvařila pudink. Našlehala 1,5 másla s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink a protože z vody to teda nebylo chuťově nic moc, přidala jsem sušené mléko a bylo to mnohem lepší, z vody už dělat nebudu, vždy jen z mléka, tento recept se neosvědčil. Kulatý korpus byl proříznutý 2x, proloženo ještě odkapanými mandarinkami a promazáno lehce meruňkovou marmeládou.


MODELOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
----------------------------------------
Tak to se přiznám, krtek byl opravdu fuška - viděla jsem ty krtčí paskvily, jaké se dají stvořit a obávala jsem se, že to tak nějak dopadne, ale nic jiného než krtek nějak nepřipadalo v úvahu, byla jsem připravená nevzdat to :))))).

Osvědčené mramorované korpusy, to byla zatím pohodička jazz...

Na krtka jsem upekla korpus z poloviny těsta a použila různé skleničky a vykrajovátko k vykrojení koleček... zbytky jsem rozmíchala s trochou krému na punčovinu - bylo jí docela málo...

kolečka jsem promazala marmeládou a krémem a postavila šikmou věž v Pise, nejsložitější však bylo obelstít dítko a uzmout mu před spaním krtka plyšáka, který mi stál celou dobu modelem .)

ořezala jsem a dotvarovala trochou punčoviny, co mi vyšla - to mě hrozně bavilo, přišla jsem si jako sochařka - hi hi - ale s mým talentem bych mohla modelovat jen kuželky :))

No a potažení krtka a jeho nazdobení pokud možno do poznatelné podoby - to byl mazec, opravdu mi dal zabrat...

a tady už je fešák v lednici a čeká trochu podepřený a prošpikovaný špejlema, aby se nesesunul a tak něco, na další den...

A tady už ho expeduju na rodinné oslavičce :)))

takto fantasticky vypadá korpus od Dáši na řezu, vážně zvládne i naprostý začátečník...

Krtek po rozříznutí vypadal takto

mňam, bylo to dobrý

Lucinka volala krtek krtek a hrnula se k němu, myslela jsem, že ho bude pusinkovat a ona mu ukousla nos !!!!! :))))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

akin77 19. 10. 2009, 9:50
Marti, dort se ti skvěle povedl, krtka máš opravdu výstavního - žádná spatlanina - a to finále s Lucinko - ;-) ;-) :-D.............. (Y) (Y) |:o) |:o) (L)
Bromovka 21. 10. 2009, 22:07
@akin77 Verčo, děkuji moc - doteďka Lucinka říká, že krtkovi "ukoušla feňák" :-)
JancaKub 19. 10. 2009, 9:47
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)nádherný (^)
akr 19. 10. 2009, 9:46
(Y) (Y)nádherný dortík i krtek (Y) (Y) (Y)na řezu vypadá skvěle (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 30. 10. 2009, 23:30
@akr Děkuji mnohokrát, dělala jsem na tom tak dlouho, dokud jsem nebyla skoro spokojená :-$. Martina
IJohny 19. 10. 2009, 9:36
Krásný dorta super krteček (clamp) (clamp) (clamp)
vandaaa 19. 10. 2009, 8:57
(clamp) (clamp) (clamp)super (^) (Y) (Y) |:o) |:o) (hello)
boda9 19. 10. 2009, 8:36
nádherný krtek (Y) (Y) celý dort se povedl (clamp) vypadá skvěle i na řezu (Y) z vody by měl mít krém jen větší trvanlivost,ale chuťově - nic moc :-) Lucince všechno nejlepší |:o) (Y) (hello) (hello)
Bromovka 21. 10. 2009, 22:06
@boda9 Ano, děkuji za pochvalu a za potvrzení mojí teorie, že opravdu z vody krém nedělat (max. na Vánoce), protože pokud se sejde naše rodinka, není zvýšená trvanlivost krému potřeba ;-)
Zrušený účet 19. 10. 2009, 8:08
Tak krteček je absolutně dokonalýýýýý a očividně Lucince se moc líbil (clamp) (clamp)
cherba 19. 10. 2009, 7:45
:-o :-o :-o Nádherný krteček, moc moc povedený (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 25. 10. 2009, 22:11
@cherba Děkuji moc, byla to "fuška". *-) Martina
navia 19. 10. 2009, 7:17
Paráda!!! Moc povedené... Můžu se zeptat, čím barvíte?
Bromovka 19. 10. 2009, 14:56
@navia Ivanko, děkuji za pochvalu. Barvím sypkými barvami Kovandovi, jen na tu černou jsem si objedala gelovou barvu od Wiltonu. Dělám to tak, že v takové malé skleničce jako na panáka rozmíchám tak ve lžičce vodky nebo dvou různé práškové barvy do požadovaného odstínu (třeba na tuhle zelenou jsem dala zelenou a žlutou), zkouším máznout na papír, jestli je barva podle mých představ. Pak dávám do marcipánu a vpracovávám, různě zakrucuji a koulím, přidávám a ž to je jednobarevné a nemelírované a tak syté, jaká byla moje představa. Přiznávám, že se u toho vždycky zahřeju ;-)
kackad 19. 10. 2009, 7:12
Je úúúúúžasný (clamp) (clamp)
Bromovka 19. 10. 2009, 15:06
@kackad Děkuji moc, na vaši záplavu dortů ale zatím nemám, tak mě pochvala těší dvojnásob. :-$
luciasanta 19. 10. 2009, 7:09
Krásňoučký krtek !!! Povedl se na jedničku (Y) (Y) (Y)
HHaannuullee 19. 10. 2009, 5:18
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)krásný

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie