Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 27 návštěvníků)

Mašinka Tomáš pro Lucinku ke 3. narozeninám

0.0
Mašinka Tomáš pro Lucinku ke 3. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 7. DORT: +++ na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka (mléko, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek megy, cukr, máslo) + rybízová marmeláda + broskve z plechovky

Postup přípravy

KORPUSY:
__________

recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

spodní nízká část - oválná forma - 3/4 dávka - výška kurpusu vyšla cca 2,5-3 cm, rozkrojeno 1x
na plech pro vyřezávání tvaru mašiny - 1,5 dávky - výška cca 3,5 cm, rozkrojeno 1x

Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
_________


První várku marcipánu (všechny barevné části mašinky) jsem pěkně zmatlala, protože místo 250 g suš. mléka jsem dala celou krabičku v domnění, že to je 250 g a bylo to šíleně tuhé, prostě takové, jako když jsem dělala marcipánovou hmotu podle jiných receptů. Na svou chybu jsem přišla, až když jsem dělala 2. várku a šlo to nějak lehčeji a část sušeného mléka mi v krabici ještě zbyla. No ale bylo pozdě, už jsem měla nabarveno s vypětím všech sil a namožená zápěstí od vhnětávání barev :(
Takže 2x měř a nebojte se falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...

Marcipán jsem připravila z 2 těchto dávek. 1 dávka je toto:
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám pšeničný). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Barveno: sypké barvičky Kovandovi + černá gelová + na šedou ještě přidáno trochu gelové běloby

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala.


PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________

Byly potřeba 2 dávky tohoto krému:
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do ještě teplého jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 1 lžíci cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Opravdu to funguje - škoda, že se mi první várka krému trochu srazila (tedy ten pudink - nedala jsem tam ani omegu, ani cukr, ale plátek másla - a ouha...), ale po našlehání s máslem jsem to rozmixovala ponorným mixérem a napravilo se to. Ale ten druhý krém byl mnohem lepší, úplně hlaďounký. Našlehala jsem 3/4 másla, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí rybízovou marmeládkou a proložila ještě odkapanými broskvemi nakrájenými na tenké plátečky, aby mi nezvyšovaly příliš dort a nebyly tam vysoké vrstvy krému.
Spodní korpus a spodní část mašinky byla se světlým krémem, horní část mašinky s kakaovým krémem (jen jsem navíc do másla vmíchala několik kávových lžiček kakaa a pak zašlehala pudink).


POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________

Tak to se přiznám, bylo opět náročné - postupovala jsem sice podle návodu od radky (ajoun) - TÍMTO JÍ TAKÉ VELMI DĚKUJI, ŽE DALA NÁVOD K DISPOZICI I NÁM OSTATNÍM, jinak bych se s tím trápila ještě o něco déle. Na kolečka jsem použila sušenky Diskito hvězdičky o průměru 4,5 cm, ale mohly být i nějaké trošku větší, obalila jsem je marcipánem podle návodu Radky. Marcipán z první špatně odvážené dávky se lámal a praskal, takže složitá horní modrá část byla hororová, naprosto příšerně potažená. Ale i tak se dort Lucince moc líbil, ani jsem si ho nestihla vyfotit se žlutou trojkou, protože ji ukořistila ještě před focením a slupla jak malinu. Takže ty dvě směny od 20 h do 3 a 5 h do rána asi stály za to :)

bez tohoto korpusu od Dáši by to už nešlo...

skládám..., pomocí šablonek podle Radky Z. (ajoun) - Radunko, děkuju, moc mi to pomohlo, nemusela jsem dumat...

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=36815&user=140408

vrchní část mašinky pomazaná

...

...

...

... žlutou trojku jsem zapomněla naaranžovat na focení, byla opřená o předek mašinky... taky první padla do rukou malé oslavenkyni, jako vždycky :)

nakrojeno

předávačka s hořícími svíčičkami...

a ještě s oslavenkyní a šampáněm :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kristyte 17. 10. 2012, 12:51
Dobrý den, fakt super, taky v pátek zkusím, prosím mám Kovan. barvičky, sypké, takže nejprve udělám klasic. marcip. a pak tam přidám barvičku?abych to neměla takové tečkované, už jsem jednou měla od jiných barviček.Moc díky (Y) (Y) (Y) |:o)
AGongolova 5. 10. 2012, 13:38
Dobrý den :-$ mám v plánu taky mašinku, ale chci se zeptat jak veliký plech jste měla při pečení korpusu??A na kolik částí jste ho pak ořízla?Mám z toho celkem strach ale dle vašeho postupu bych to mohla zvládnout.Marcipán mám odzkoušený ( taky od paní Zdenky ) (H), tak díky za odpověď a taky za skvělý postup. [A]
Bromovka 11. 10. 2012, 13:23
@AGongolova Aneto, dobrý den. Na mašinku jako takouvou jsem potřebovala obyčejný plech do trouby (38,5 x 34 cm), jak píšu nahoře v receptu, bylo potřeba udělat 1,5 dávky těsta. Z toho jsem pak vyřezala všechny díly na mašinku podle šablony od Radky, jak uvádím u obrázku. Pod mašinkou je ještě jako by nízký obdélníkový dort se zakulacenými okraji, na ten jsem upekla další korpus v takovém menším plechu. Kola mašinky jsou obalené sušenky marcipánem. Když si uděláte papírové šablony a poskládáte na plech, uvidíte, jestli vám to z toho vystačí, jako mně. Držím palce (Y) , já už se pomalu připravuju na další dort, 20. je oslala a bude to tentokrát nějakej pokémon... (H)
TTTerýsek 20. 10. 2011, 19:48
dobbrý večer, díky za receptík na korpus (clamp) dělám svůj první dort pro syna k prvním narozeninám a snad se mi i povede :-) korpus jsem ochutnala ze zbytků a je výborný!!! (Y) (Y) (Y) (Y) jen v troubě byl krásně nadýchaný a když jsem ho vytáhla, tak mi trochu spadl *-) nevím proč, nebo jestli to tak mělo udělat??? *-) zítra se pustím do promazávání a potahování, tak snad se zadaří, akorát krém mám svůj už vyzkoušený a oblíbený ale marcipán podle Vás je výborný (zajic) (clamp) díky moc za tip a pomoc a prosím držte mi palce, aby se mi zítra povedl (^)
Bromovka 23. 10. 2011, 9:20
@TTTerýsek No držíela jsem všechny palce, co mám. A co se krému týče, dejte mi pak recept, obyčejný pudinkový není špatný, ale třeba objevím lepší. Jinak korpus má takové maličkaté bublinky po rozkrojení, jakmile se mi začne odtahovat od formy směrem doprostřed, tak zkusím špejlí a je většinou upečeno, možná jste ho trochu přepekla. Ale nikdy jsem ho neměla extra vyběhnutý, spíš do roviny. Dejte (P) , pustit se do takto těžké prvotiny, to musím vidět. |:o)
Ledura 22. 10. 2010, 10:39
(Y) (Y) (Y)
Bromovka 23. 10. 2011, 9:20
@Ledura :-$
Dada34 19. 10. 2010, 19:12
Hezký večer, opravdu nádhera (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp). Náš malý má 3. narozeniny 24. 11. a mašinka Tomáš je jeho velký favorit a podle Vašeho receptu si na ní asi troufnu. Jen doudám, že se mi povede potažení. Moc děkuji. Dáda
Bromovka 20. 10. 2010, 21:41
@Dada34 Dádo, děkuji za pochvalu, mělo to sice své nedostatky, ale oslavenkyně byla nadšená. Jinak opravdu nakoukněte k radce (ajoun) a podle jejího postupu to jde mnohem lépe od ruky. Zdravím mrňouska, má narozky hned 2 dny po mně (H) (H).
Dada34 24. 10. 2010, 9:59
@Bromovka Už jsem k ní nakoukla a vypadá to jednoduše :-) :-), no uvidím, jak to bude až se o to pokusím. Jinak předem vše nej k narozeninám. (D) (D) (D)
HHaannuullee 19. 10. 2010, 15:08
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Bromovka 20. 10. 2010, 21:37
@HHaannuullee Děkujííí. :-$
Lucka.F 19. 10. 2010, 10:36
Mašinka se Vám povedla je krásná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 20. 10. 2010, 15:24
@Lucka.F Děkuju mnohokrát, dalo to ale práci :-o
liba1963 19. 10. 2010, 10:24
(Y) (^) (Y)Moc pěkná mašinka!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 19. 10. 2010, 18:01
@liba1963 děkuji za milou pochvalu :-$ :-$ :-$
Sophie70 19. 10. 2010, 9:05
krásne (Y) (Y) (Y) a perfektný postup, ktorý navnadí aj nás bojácne, aby sme sa to toho pustili (clamp) napísala ste to výborne (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 19. 10. 2010, 13:10
@Sophie70 Děkuji moc za pochvalu, ale přiznám se, že u dalšího dortu si otevřu svoje dortové recepty tady na MMB a dělám to podle toho, takže je to polopaticky kvůli mně ,-) já totiž půlku věcí zapomenu a vždycky něco pokazím :-p

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie