Mašinka Tomáš pro Lucinku ke 3. narozeninám
Potřebné ingredience
MŮJ 7. DORT: +++ na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka (mléko, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek megy, cukr, máslo) + rybízová marmeláda + broskve z plechovky
Postup přípravy
__________
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
spodní nízká část - oválná forma - 3/4 dávka - výška kurpusu vyšla cca 2,5-3 cm, rozkrojeno 1x
na plech pro vyřezávání tvaru mašiny - 1,5 dávky - výška cca 3,5 cm, rozkrojeno 1x
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
MARCIPÁN:
_________
První várku marcipánu (všechny barevné části mašinky) jsem pěkně zmatlala, protože místo 250 g suš. mléka jsem dala celou krabičku v domnění, že to je 250 g a bylo to šíleně tuhé, prostě takové, jako když jsem dělala marcipánovou hmotu podle jiných receptů. Na svou chybu jsem přišla, až když jsem dělala 2. várku a šlo to nějak lehčeji a část sušeného mléka mi v krabici ještě zbyla. No ale bylo pozdě, už jsem měla nabarveno s vypětím všech sil a namožená zápěstí od vhnětávání barev :(
Takže 2x měř a nebojte se falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...
Marcipán jsem připravila z 2 těchto dávek. 1 dávka je toto:
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám pšeničný). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855
Barveno: sypké barvičky Kovandovi + černá gelová + na šedou ještě přidáno trochu gelové běloby
Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala.
PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________
Byly potřeba 2 dávky tohoto krému:
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do ještě teplého jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 1 lžíci cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Opravdu to funguje - škoda, že se mi první várka krému trochu srazila (tedy ten pudink - nedala jsem tam ani omegu, ani cukr, ale plátek másla - a ouha...), ale po našlehání s máslem jsem to rozmixovala ponorným mixérem a napravilo se to. Ale ten druhý krém byl mnohem lepší, úplně hlaďounký. Našlehala jsem 3/4 másla, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí rybízovou marmeládkou a proložila ještě odkapanými broskvemi nakrájenými na tenké plátečky, aby mi nezvyšovaly příliš dort a nebyly tam vysoké vrstvy krému.
Spodní korpus a spodní část mašinky byla se světlým krémem, horní část mašinky s kakaovým krémem (jen jsem navíc do másla vmíchala několik kávových lžiček kakaa a pak zašlehala pudink).
POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________
Tak to se přiznám, bylo opět náročné - postupovala jsem sice podle návodu od radky (ajoun) - TÍMTO JÍ TAKÉ VELMI DĚKUJI, ŽE DALA NÁVOD K DISPOZICI I NÁM OSTATNÍM, jinak bych se s tím trápila ještě o něco déle. Na kolečka jsem použila sušenky Diskito hvězdičky o průměru 4,5 cm, ale mohly být i nějaké trošku větší, obalila jsem je marcipánem podle návodu Radky. Marcipán z první špatně odvážené dávky se lámal a praskal, takže složitá horní modrá část byla hororová, naprosto příšerně potažená. Ale i tak se dort Lucince moc líbil, ani jsem si ho nestihla vyfotit se žlutou trojkou, protože ji ukořistila ještě před focením a slupla jak malinu. Takže ty dvě směny od 20 h do 3 a 5 h do rána asi stály za to :)
bez tohoto korpusu od Dáši by to už nešlo...
skládám..., pomocí šablonek podle Radky Z. (ajoun) - Radunko, děkuju, moc mi to pomohlo, nemusela jsem dumat...
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=36815&user=140408
vrchní část mašinky pomazaná
...
...
...
... žlutou trojku jsem zapomněla naaranžovat na focení, byla opřená o předek mašinky... taky první padla do rukou malé oslavenkyni, jako vždycky :)
nakrojeno
předávačka s hořícími svíčičkami...
a ještě s oslavenkyní a šampáněm :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé