Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Pokémon Snivy - dort pro Lucinku k 5. narozeninám

0.0
Pokémon Snivy - dort pro Lucinku k 5. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 10. DORT: +++ na korpus - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka (mléko, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek omegy, cukr, máslo) + domácí meruňková marmeláda + broskve z plechovky

Postup přípravy

POSTUP PŘÍPRAVY

KORPUSY:
__________

recept od Dáši V (onasi) ID 9782 (1 dávka):
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

velký obdélníkový plech - 2 dávky - výška cca 3,5-4 cm, rozkrojeno 2x

Původní postup na mramorovaný korpus opisuji zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
_________

Nebojte se falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...

Marcipán jsem připravila ze 400 g suš. mléka - recept:
- 40 dkg sušené mléko polotučné, 80 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 4 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám nyní rýžový). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 4 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Barveno: sypké barvičky Kovandovi rozpustím ve vodce + černá gelová od Wiltona

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala.
Tentokrát jsem dělala marcipán až ráno v den kompletace celého dortu, takže jsem ho nedávala do cchladničky a ani jsem ho pak nenahřívala v mikrovlnce.

PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________

Byly potřeba 2 dávky tohoto krému(jednu jsem dělala světlou a jednu s kakaem), ale zbylo:
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do ještě teplého jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 1 lžíci cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Opravdu to funguje.
Našlehala jsem 1 máslo, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí meruňkovou marmeládkou a proložila broskvemi nakrájeným na tenké plátečky, 2. vrstvu jsem namazala kakaovým krémem a opět pokladla broskvemi.


POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________

Tentokrát jsem měla jen malinko měkčí (řidší) marcipán, sice se placka pro potažení trochu natahovala, ale to ostatní zase šlo mnohem jednodušeji...
Jinak jsem kupodivu u tohoto 10. dortu neměla žádný problém, jednou mi tekl krém, jednou jsem měla šíleně tuhý marcipán, jednou mi krém zežmolkovatěl a tak, prostě pokaždé "něco" :) a děkuji Tomu nahoře, že to tentokrát šlo tak nějak lehčeji.

Z okrojků korpusu a trochy krému jsem si umíchala punčovinu a některé části trochu vyboulila - oko, část hlavičky, obrys lístečku, ruku... Pak jsem postupovala jako vždy s papírovou šablonou (papírová šablona 1:1, vystříhala jsem, položila na vyválený korpus, vyřízla základní tvar, potáhla dort dobře vychlazený v chladničce, vystříhané jednotlivé dílky šablony podle barev položila na marcipán a vykrojila nožem, zahladila okraje a obrázek jem tentokrát skládala přímo na potažený dort, spoje jsem polepila vyválenými tenkými černými válečky. Dodělala jsem podstavečky pod svíčky a pětku a bylo hotovo. Jeden tip na ulehčení jsem dostala od manžela. Pěkné stejnoměrné válečky se pěkně povedou, pokud se válejí něčím rovným, zrovna ten den ráno jsem si koupila akrylový blok na gelová razítka, takže jsem použila ten - škoda jen, že rada přišla až v polovině práce s válečky, ale lépe pozdě, než vůbec :)

A protože zbyly celkem velké okrojky, vyrobila jsem ještě 2 minidortíky pro další členy rodiny, kteří měli nedávno svátek a narozeniny a viděli jsme se s nimi až na naší oslavě...

vyřezání podle šablony

modelování některých částí punčovinou

namazáno a dotvarovávám punčovinou

při zdobení si vypomáhám šablonkou, aby se z toho nakonec nevyklubalo nějaké naprosto odlišné zvíře :), i tak celá rodina chodila okolo toho "divného delfína" a čekali, co z toho nakonec vyleze. I já jsem byla plná očekávání, člověk si totiž uprostřed práce prostě ještě nemůže být zcela jistý :))))

zdobím barevným marcipánem, pomáhám si šablonkou, aby se to podobalo požadovanému pokémonovi

A hotovo, můžete posoudit shodu s plyšovým pokémonem, já byla spokojená

a zbytkový dortík pro mladíka

a zbytkový dortík pro slečnu...

a na řezu...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JITULE40 25. 10. 2012, 18:59
moc krásné a super postup (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
Bromovka 28. 10. 2012, 23:00
@JITULE40 Děkujíííí :-$ :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie